Sucul dietetic și creșterea în greutate – Modul surprinzător în care îndulcitorii artificiali te îngrașă

Coca Cola turnata intr-un pahar cu gheata.

Milioane de oameni beau Diet Coke, Diet Pepsi și alte băuturi răcoritoare cu „zero calorii”. Mulți dintre ei probabil cred că fac, dacă nu chiar o alegere sănătoasă, cel puțin mai sănătoasă.

Majoritatea ar crede, de asemenea, că ar fi mai probabil să slăbească consumând un produs cu cuvântul „dietetic” în titlu. În mod surprinzător, studiile de cercetare arată că ar greși.

Iată de ce să beți suc dietetic este, de fapt, mai probabil să vă facă să câștigați în greutate decât să pierdeți și, de asemenea, vă poate crește dramatic riscul de diabet – o boală care atinge acum proporții epidemice în societățile occidentale.

Studii de creștere în greutate

În studiul asupra inimii din San Antonio, realizat de Universitatea din Texas, Centrul de Știință a Inimii, cercetătorii au descoperit, pe parcursul a 25 de ani, că, cu cât o persoană bea mai mult suc dietetic, cu atât este mai probabil să devină supraponderali sau obezi.

Participanții au fost chiar mai predispuși să câștige în greutate consumând Diet Coke sau Pepsi decât cei ce au băut versiunile obișnuite cu sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză.

Iată două citate interesante din cercetările lor:

„… nu contează dacă oamenii consumă băuturi răcoritoare obișnuite sau dietetice: consumul de băuturi răcoritoare de orice fel pare să crească riscul de creștere în greutate. De fapt, consumul de băuturi răcoritoare dietetice pare să fie mult mai strâns legat de incidența de a deveni supraponderali sau obezi.”.

Și…

„… în medie, pentru fiecare băutură răcoritoare pe care o consumau zilnic participanții noștri, au fost cu 65% mai predispuși să devină supraponderali în următorii șapte până la opt ani și cu 41% mai predispuși la obezitate.”.

Cum s-ar putea corela atât de puternic sucul dietetic și creșterea în greutate? Cum ar putea ceva care ne-a fost vândut ca o băutură fără calorii să ne îngrașe?

Se pare că doar caloriile dintr-un singur suc nu sunt la fel de importante precum capacitatea puternică a îndulcitorilor artificiali de a provoca foamea.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Cum îți face foame sucul dietetic

Un alt studiu de cercetare din 2012 numit „Procesarea alterată a gustului dulce în creierul băuturilor de suc dietetic” a constatat că „consumul de băuturi îndulcite artificial a fost legat de obezitate”, fiind „asociat cu funcția energetică afectată” și „modificări ale procesării recompensei dulciurilor la persoanele care consumă în mod regulat suc dietetic”.

Pentru a explica limbajul oamenilor de știință: beți suc dietetic, dar, spre deosebire de alte tipuri de băuturi dulci, cum ar fi să spunem suc proaspăt făcut, nu vă satisface.

Corpul tău știe că nu există nutriție și stimulează foamea mai mult pentru a obține ceea ce are nevoie. Acest efect înseamnă că ajungi să mănânci și să bei mult mai multe calorii ca rezultat.

Și devine mai rău. Dr. David Ludwig a publicat o cercetare în Journal of American Medical Association intitulată „Băuturi îndulcite artificial: cauză de îngrijorare” (Artificial Sweetened Beverages: Cause for Concern).

În lucrarea științifică, el spune că „suprastimularea receptorilor de zahăr prin consumul frecvent de îndulcitori hiper-intensi poate determina preferințele gustului să rămână sau să revină la o stare infantilă (de exemplu, cu toleranță limitată pentru gusturile mai complexe)”.

În esență, consumând băuturi cu dulceața lor intensă, artificială, dar fără niciun fel de valoare nutritivă, am putea să ne antrenăm simțul gustului înapoi într-o stare infantilă în care preferăm puternic alimentele și băuturile dulci în locul aromelor mai complexe ale alimentelor mai sănătoase.

Cât timp credeți că ar dura pentru ca cineva să se îngrașe dacă majoritatea meselor sunt simple și dulci pentru ca acestea să le mănânce?

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Risc de diabet

Este bine cunoscut faptul că persoanele care mănâncă și beau mult zahăr prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta diabet. Un studiu din 2013 – „Băuturi dietetice asociate cu un risc crescut de diabet de tip II” – a găsit o probabilitate și mai mare de a fi diagnosticat cu diabet la femeile care consumă suc dietetic, decât la cele care beau băuturi obișnuite cu zahăr.

Cercetarea a urmărit 66.188 de femei de peste 14 ani, deci este o dimensiune semnificativă a eșantionului. Oamenii de știință au descoperit că, chiar și luând în considerare riscul deja mai mare de diabet la băutorii de suc, femeile care au băut doar o jumătate de litru pe săptămână au o șansă cu 15% mai mare de a dezvolta diabet. Acest lucru depășește riscul deja ridicat al consumatorilor de băuturi normale.

Iar băutorii înrăiți care beau mai mult de 1,5 litri de suc dietetic pe săptămână (și probabil știm cu toții oamenii care beau atât de mult), au avut un uimitor risc cu 59% mai mare decât băutorii de suc obișnuit, de a dezvolta una dintre cele mai grave boli cu care poți fi nevoit să trăiești – diabet de tip II.

Nu mai bea suc

Sucul dietetic îți provoacă pofta de mâncare, făcându-ți mai multă foame. Și, din cauza efectului pe care îl are asupra simțului gustului, este cel mai probabil să ajungeți la mâncare procesată.

În mod convenabil, aceleași companii multinaționale care comercializează aceste băuturi „dietetice” sunt, de asemenea, cele care aprovizionează rafturile supermarketurilor cu mâncarea bogată în carbohidrați pe care o cumpărați imediat după ce le-ați băut. Model de afaceri strălucitor. Nu este atât de bun pentru talie și chiar mai rău dacă ajungeți la o viață dependentă de injecții cu insulină și sănătate precară cu diabet zaharat.

Mulți oameni doresc să nu mai bea suc, atât dietetice, cât și versiunile obișnuite pline cu zahăr. Greutatea corporală, nivelul de energie și starea generală de sănătate le-ar mulțumi cu siguranță pentru asta. Dar de unde începi dacă vrei să treci peste această dependență?

Citiți pe aceasta pagină articolul despre planul de înlocuire a Coca Cola, Pepsi și a altor băuturi răcoritoare cu ceva foarte asemănător băuturii, care are un gust bun și este de fapt sănătos.

Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc