Beneficii ale ciocolatei negre

O bucata de ciocolata negra vazuta de aproape.

Dacă sunteți ca mine, nu mă îndoiesc că ați citit acest titlu și ați gândit: „Oh, uite, o scuză pentru a mânca ciocolată!”

Vestea bună este că ai dreptate! Ciocolata este alimentul de confort maxim, iar ciocolata neagră (vorbesc despre cele care conțin peste 75% cacao) este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți de pe planetă.

Acum, dacă tânjești după versiunea amestecată cu grămezi de zahăr și lapte, îmi pare rău că nu te pot ajuta. Dar dacă ideea ta de rai este să îți înfig mâna într-o cutie de magie neagră, atunci ai noroc.

Iată câteva dintre numeroasele beneficii pentru sănătate pe care ciocolata neagră le oferă, susținute de știință!

Este plină cu nutrienți

Ciocolata neagră este făcută din semințele arborelui de cacao și, ca majoritatea semințelor, este super hrănitoare. De aceea, o ciocolată cu conținut ridicat de cacao (75-80%) reușește să rețină o cantitate mare din acei nutrienți esențiali.

Uită-te ce are de oferit o cantitate de 100 de grame:

Macronutrienți:

 • Proteine ​​- 16% din DZR
 • Fibră – 66% din DZR
 • Vitamine:
 • Vitamina K – 9% din DZR
 • Vitamina B12 – 5% din DZR
 • Riboflavină – 5% din DZR
 • Niacina – 5% din DZR

Minerale:

 • Mangan – 98% din DZR
 • Cupru – 89% din DZR
 • Fier – 67% din DZR
 • Magneziu – 58% din DZR
 • Fosfor – 31% din DZR
 • Zinc – 22% din DZR
 • Potasiu – 21% din DZR
 • Seleniu – 10% din DZR
 • Calciu – 7% din DZR

Aceasta este o putere nutritivă!

Desigur, 100 de grame nu este cât ar trebui să consumi zilnic, mai ales nu la 600 de calorii! De aceea ar trebui consumată cu moderație.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Poate preveni inflamația sângelui

Un studiu realizat în 2008 a constatat că un baton de ciocolată neagră pe săptămână reduce riscul de inflamație a sângelui. Puțin sub 7 grame de ciocolată neagră pe zi poate ajuta la eliminarea proteinelor care provoacă inflamația sângelui.

Bucati de ciocolata neagra vazute de aproape.

Este plină cu antioxidanți

Antioxidanții sunt super eroii care luptă cu radicalii liberi.

Atunci când alimentele sunt măsurate pentru cantitatea de antioxidanți pe care le conțin, se numește capacitate de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului sau scala ORAC.

Această scală arată cât de bine antioxidanții din anumite alimente îndepărtează radicalii liberi. Deși este realizat într-o eprubetă și, prin urmare, ar putea fi diferit în corpul uman, este totuși de remarcat faptul că boabele de cacao crude sunt de fapt unul dintre alimentele cu cel mai mare scor.

Un studiu a arătat chiar că ciocolata neagră și cacao conțin mai mulți antioxidanți decât unele dintre cele mai antioxidante alimente asociate, cum ar fi afinele.

Poate reduce riscul de cancer

Ciocolata conține un nutrient numit pentamer, care s-a dovedit eficient în încetinirea răspândirii celulelor canceroase. Într-un studiu din 2005 realizat la Londra, pentametrul a împiedicat producerea proteinelor de care celulele canceroase aveau nevoie să se răspândească. Consumul de ciocolată vă poate ajuta să reduceți riscul de cancer sau să îl preveniți înainte de a se instala.

Ciocolata neagră poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale

O serie de studii au arătat că ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară prin scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea fluxului sanguin.

Acest lucru se datorează în principal flavanolilor din ciocolata neagră. Ei ajută la stimularea producției de oxid nitric gazos (NO).

Oxidul nitric ajută la relaxarea arterelor, ceea ce reduce tensiunea arterială.

Ciocolata neagră poate reduce nivelul colesterolului „rău”

Colesterolul LDL oxidat (sau „rău”) este un factor de risc semnificativ pentru bolile de inimă. Când LDL este oxidat, înseamnă că a reacționat cu radicalii liberi dăunători.

Un studiu a arătat că pudra de cacao a scăzut semnificativ colesterolul LDL oxidat la bărbați. De asemenea, crește HDL (colesterolul bun).

Având în vedere că ciocolata neagră este plină de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, nu este o surpriză deosebită că este capabilă să scadă LDL oxidat.

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare

Scăderea colesterolului LDL oxidat este doar unul dintre modurile în care ciocolata neagră poate îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.

Un studiu care a analizat un grup de bărbați vârstnici, a arătat reducerea riscului de deces cardiovascular cu 50% în decursul a 15 ani datorită pudrei de cacao.

Mai mult, studii ulterioare au arătat că a consuma ciocolată neagră de mai mult de două ori pe săptămână, poate reduce riscul apariției plăcii calcifiate în artere cu 32%.

Alte studii au arătat că cei care s-au răsfățat cu ciocolată neagră de peste 5 ori pe săptămână, au redus riscul de boli cardiovasculare (boli de inimă și accident vascular cerebral) cu 57%.

Acest lucru se poate datora faptului că unul dintre principalii factori care contribuie la atacurile de cord este coagularea sângelui. Consumul de ciocolată încetinește coagularea, reducând șansele de a suferi un atac de cord.

În plus, un studiu realizat în Suedia a constatat că consumul de până la 45 de grame de ciocolată pe săptămână vă poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu până la 20%.

Sună ca o scuză excelentă pentru a vă delecta cu gustul ciocolatei în fiecare seară!

Bucati de ciocolata neagra vazute de aproape.

Ciocolata neagră vă poate proteja pielea de daunele provocate de soare

Flavonolii din ciocolata neagră pot face o serie de lucruri minunate.

Vă pot proteja pielea de daunele provocate de soare, îmbunătățind în același timp fluxul de sânge către piele și pot crește hidratarea pielii.

MED (doza eritemală minimă) este măsurarea cantității minime de raze UVB necesare pentru a provoca roșeață în piele. Aceasta este la 24 de ore după expunere.

Într-un studiu, după ce au consumat ciocolată neagră bogată în flavanoli timp de 12 săptămâni, MED s-a dublat la 30 de persoane.

Îmbunătățește aspectul pielii

Nu este bună numai pentru satisfacerea poftei de dulce, dar se pare că ciocolata neagră este excelentă și pentru pielea ta, îmbunătățindu-i aspectul prin combaterea acneei.

Vezi și: Cele mai bune suplimente cu colagen

Îmbunătățește funcția creierului

Un studiu realizat în Marea Britanie a constatat că cei care au băut o ceașcă de cacao au fost mai capabili să facă matematică mentală. Flavonolii (un tip de flavonoid din ciocolată) s-au dovedit eficienți în creșterea puterii creierului, deci poate fi o idee bună să încărcați ciocolata neagră înainte de a susține un examen.

Mai mult, cacaoa ar putea îmbunătăți semnificativ funcția cognitivă, mai ales la persoanele în vârstă cu insuficiență mintală. De asemenea, îmbunătățește fluența verbală.

Cacao conține, de asemenea, cofeină și teobromină, acestea pot îmbunătăți și funcția creierului pe termen scurt.

Controlul tusei

Ciocolata servește ca metodă delicioasă de combatere a frigului, sau așa au descoperit oamenii de știință. Tratamentul dulce conține teobromină, care s-a dovedit că reduce activitatea nervului vag: partea creierului care vă controlează tusea.

Cercetătorii au început chiar să studieze un sirop de tuse pe bază de teobromină pentru a înlocui codina dependentă folosită în mod obișnuit în prezent.

Combate diabetul

Știați că ciocolata vă face corpul mai sensibil la insulină? Insulina este hormonul care vă controlează glicemia. O pierdere a sensibilității la insulină este cauza diabetului de tip 2.

În timp ce conținutul de zahăr din majoritatea batoanelor de ciocolată are efect negativ pentru diabetici, un studiu a arătat că ciocolata neagră a crescut sensibilitatea la insulină și a scăzut tensiunea arterială la persoanele sănătoase.

Hrăniți bacteriile benefice

Scientific American a publicat un articol care descrie beneficiile ciocolatei negre pentru bacteriile benefice care trăiesc în intestinele tale.

Atât antioxidanții, cât și fibrele din cacao sunt fermentate de bacterii, care produc compuși probiotici ce hrănesc și alimentează flora intestinală. Acest lucru poate duce la îmbunătățiri semnificative ale digestiei, imunității și stării generale de sănătate.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Creșteți speranța de viață

Jeanne Louise Calment a fost cel mai longeviv om din lume. Se spune că a mâncat două kilograme și jumătate de ciocolată neagră în fiecare săptămână.

Studii recente au descoperit că ciocolata poate adăuga doi ani la speranța de viață a unei persoane.

Aceste beneficii sunt destul de greu de crezut, nu? Este adevărat că planta de cacao conține multe substanțe chimice care au un impact pozitiv asupra sănătății. Cu toate acestea, noi nu mâncăm direct boabe de cacao. Majoritatea bomboanelor de ciocolată sunt prelucrate puternic cu adaos de zahăr și grăsimi. Acestea sunt două ingrediente care cu siguranță nu sunt bune pentru sănătatea ta.

Pentru a ne asigura că acest articol este echilibrat, să aruncăm o privire asupra unora dintre dezavantajele asociate cu acest tratament delicios.

Bucati de ciocolata neagra vazute de aproape.

Dezavantajul ciocolatei negre

Am câteva vești proaste pentru dependenții de ciocolată: ciocolata neagră nu este atât de sănătoasă pe cât ai crede! Ciocolata preparată comercial conține MULTE grăsimi saturate și calorii.

40 de grame de ciocolată neagră sau 4 până la 7 pătrate mici, conțin până la 227 de calorii și 12 grame de grăsimi saturate. Este posibil să nu fie o mulțime de calorii, dar 12 grame reprezintă 60% din cantitatea totală de grăsimi saturate pe zi. Dacă aveți obiceiul de a mânca ciocolată, obțineți mai multe grăsimi în dietă decât ar trebui.

Ciocolata conține, de asemenea, o mulțime de zahăr, care, după cum știm cu toții, este unul dintre ingredientele cele mai puțin sănătoase de pe planetă. Zaharul poate cauza tot felul de probleme de sănătate, motiv pentru care majoritatea experților în sănătate îți spun să te ții departe de bomboane de ciocolată (și de bomboane de tot felul, în general).

Ciocolata – în special ciocolata neagră – conține, de asemenea, cantități semnificative de cofeină. Nu veți obține la fel de multă ca de la o ceașcă de ceai sau cafea, dar este totuși suficientă pentru ca femeile gravide să ia în considerare evitarea ciocolatei. Se știe că prezintă un risc pentru bebelușii nenăscuți, precum și pentru nou-născuți.

Beneficiile enumerate mai sus sunt aproape toate din ciocolata neagră, dar cea mai mare parte a ciocolatei vândute pe piață astăzi este ciocolată cu lapte. S-ar putea să mănânci ciocolată, gândindu-te că te va face mai sănătos, dar tot ce faci este să consumi mai multe calorii, grăsimi saturate și zahăr din ciocolata nu chiar întunecată pe care o cumperi.

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Ciocolată neagră vs. ciocolată cu lapte

Este bună ciocolata neagră? Poate. În lista de mai sus puteți vedea că anumite componente sunt legate de o gamă largă de avantaje. Cât de semnificative sunt în afara laboratorului rămâne de văzut. Cu toate acestea, în ceea ce privește deserturile, cred că s-ar putea mai rău.

Este bună ciocolata cu lapte? Este o întrebare mai dificilă de răspuns. Ciocolata cu lapte conține mult mai mult zahăr decât ciocolata neagră, ca să nu mai vorbim de adăugarea de lapte în sine. Există, de asemenea, mai puțină cacao în ciocolata cu lapte, iar cacaoa este ceea ce oferă beneficiile pentru sănătate enumerate mai sus.

Dacă ai compara ciocolata neagră cu cea cu lapte, vei descoperi că ciocolata neagră câștigă de fiecare dată.

100 de grame de ciocolată neagră conțin:

 • 605 calorii
 • 43 g de grăsime
 • 25 g de grăsimi saturate
 • 20 mg sodiu
 • 24 g de zahăr
 • 100 de grame de ciocolată cu lapte conțin:
 • 535 de calorii
 • 30 g de grăsime
 • 19 g de grăsimi saturate
 • 79 mg de sodiu
 • 51 g de zahăr

Deci, în timp ce ciocolata neagră are mai multe calorii și grăsimi totale, ciocolata cu lapte conține mult mai mult sodiu și zahăr.

Ce înseamnă asta?

Sodiul determină corpul să rețină apă, ceea ce vă obligă inima să lucreze ore suplimentare pentru a pompa sânge. Consumul excesiv de sodiu poate duce la hipertensiune arterială, ceea ce vă face mai susceptibil la infarct și accidente vasculare cerebrale.

Zahărul provoacă modificări drastice ale nivelului de glucoză din sânge, ceea ce vă crește rezistența la insulină. Când corpul dumneavoastră nu mai răspunde la insulină, riscul de diabet de tip 2 crește.

În timp ce grăsimile saturate pot fi nesănătoase, adevărul este că zahărul este cel mai prost nutrient pentru corpul dumneavoastră. Se poate adăuga la grăsimea corporală existentă, dar durează mult mai mult pentru ca grăsimile să cauzeze probleme decât zahărul.

Deci, în cele din urmă, putem vedea că ciocolata neagră este alegerea mult mai bună pentru tine. Nu numai că oferă o gamă mai largă de beneficii, dar dezavantajele ciocolatei negre sunt mai puține. Va trebui totuși să consumi ciocolată neagră cu moderație, dar știi că vei introduce substanțe nutritive excelente în corpul tău datorită ciocolatei negre gustoase!

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc