Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Femeie blonda cu mana in par vazut din spate.

Mătreața poate fi o afecțiune benignă, dar nu e ceva ce am dori cuiva – sau poate dacă nu îi îndrăgim prea mult… Este adesea văzută ca o problemă rușinoasă ce poate afecta oamenii din punct de vedere personal, profesional și social, distrugând încrederea de sine și stima de  sine a persoanei ce suferă de această condiție.

Șamponul anti-mătreață există de mult timp. Multe dintre firmele bine cunoscute au produse pe bază de chimicale ce sunt folosite adesea pentru tratarea mătreței.

Produsele organice se pot găsi mai ușor ca niciodată , și multe dintre ele pot fi la fel de eficiente precum formulele chimice.

Vom analiza motivele pentru care este mai bine să alegeți un șampon organic și după ce să vă uitați atunci când doriți să achiziționați un produs organic, și vom analiza și câteva dintre cele mai bune produse de pe piață.

Top 4 cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Sampon Dr. Organic. Șampon anti-mătreață cu cafea BioDr. Organic

Un șampon cu efect de răcorire a scalpului pe bază de extract din boabe de cafea , plante, ulei de mentă și agenți de eliminare a mătreței.

Sampon John Masters Organics.Șampon pentru păr normal cu lavandă și rozmarin – John Masters Organics

Un șampon pentru părul de tip normal pe bază de Lavandă și Rozmarin, cu un parfum relaxant și ingrediente organice. Curăță și hidratează părul.

Sampon Green People.Șampon Itch Away Anti Mătreață – Green People

Un șampon de tip organic pe bază de rozmarin, ananas, ulei de arbore de ceai și alte plante, potrivit pentru bărbați. Este făcut special pentru persoanele predispuse la eczeme, acnee și psoriazis.

Sampon Urtekram Tea Tree.Șampon cu Tea Tree pentru scalp iritatUrtekram

Acest șampon pe bază de ulei de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene.

Ce este mătreața?

Mătreața este desprinderea excesivă de fulgi de piele de pe scalp sau alte părți acoperite de păr de pe corp. Pielea combinată cu uleiurile naturale produse de piele, și praful și pământul la care suntem expuși în fiecare zi.

Împreună cu fulgi albi ce sunt foarte vizibili în zona umerilor, mătreața include și alte simptome precum inflamația și iritațiile în zona scalpului acompaniate de disconfort și mâncărimi enervante în zona scalpului sau în alte zone afectate.

Ce cauzează mătreața?

Cercetătorii raportează că nu s-a găsit încă o cauză exactă pentru apariția mătreței, dar este cel mai probabil legată de anumiți factori. Afecțiunile de piele precum psoriazis, eczema și dermatita seboreică sunt asociate cu o creștere a incidenței mătreței.

Un anumit tip de infecție fungică, numită Malassezia a fost, de asemenea, asociată cu mătreața. Cu toate că Malassezia este prezentă în mod natural pe piele, cerectătorii au observat că mătreața este adesea acompaniată de un nivel crescut din acest tip de levuri.

Nu este clar, totuși, dacă nivelul crescut de Malassezia cauzează mătreața în mod direct sau dacă această levură, ce se hrănește cu piele, se reproduce peste cota normală din moment ce are parte de mai multă hrană de la mătreață.

De ce să folosiți un șampon organic pentru mătreață?

Chit că o faceți pentru că vă pasă de mediul înconjurător, sau din alte motive, precum o reducere generală a aplicărilor de chimicale asupra pielii, sau din cauza unor probleme de sănătate, multe persoane decid să aleagă produsele organice pe bază de ingrediente naturale pentru a evita folosirea de chimicale.

Unii oameni descoperă că, deși produsele pe bază de chimicale funcționează bine la început, nu se înțeleg bine cu echilibrarea producției de uleiuri naturale pe scalp, iar părul și scalpul pot ajunge ori excesiv de uscate, ori excesiv de uleioase. Unii oameni chiar descoperă că mătreața se înrăutățește pe termen lung.

Șamponul organic pentru mătreață conține ingrediente naturale ce sunt mult mai delicate și benefice – pentru păr, scalp, și sănătate, în general – față de chimicalele dure.

Ingredientele naturale au un impact mai mic asupra mediului înconjurător, multe dintre șampoanele organice anti-mătreață fiind biodegradabile și ambalate în recipiente făcute din materiale responsabile față  de natură. Acesta este un alt motiv pentru care oamenii aleg produsele organice.

După ce să vă uitați atunci când alegeți un șampon organic pentru mătreață

Cu toate că toate șampoanele anti-mătreață organice sunt făcute din ingrediente organice și naturale, produsele variază când vine vorba de ingredientele specifice folosite.

Mai jos veți găsi un ghid cu multe dintre ingredientele ce se folosesc în șampoanele organice pentru mătreață, și cum vă pot ele ajuta:

Uleiul de arbore de ceai

S-a dovedit prin cercetări că poate un eficient agent antibacterian și antifungic. Asta înseamnă că uleiul de arbore de cei poate ajuta la reducerea nivelului de Malassezia de pe scalp. Uleiul de arbore de ceai poate ajuta la tratarea și reducerea nivelului de levuri prezente.

Aloe Vera

Un alt ingredient ce s-a dovedit a avea proprietăți eficiente antifungice și antibacteriene. Aloe Vera este excelent pentru ameliorarea simptomelor de mâncărimi provocate de mătreață, și poate preveni formarea de fulgi de mătreață.

Uleiul de cocos

Acest ulei căruia îi crește nivelul de popularitate ajută la hidratarea scalpului, și are proprietăți puternice antibacteriene și antifungice. Mulți oameni au raportat că preparatele ce folosesc ulei de cocos sunt extrem de eficiente împotriva mătreței.

Unii oameni, totuși, găsesc uleiul de cocos ca fiind nepotrivit pentru anumite tipuri de păr, iar, într-o mică parte dintre cazuri, s-a dovedit a înrăutăți simptomele, deci este important să cunoașteți acești factori.

Uleiul de Jojoba

Uleiul de Jojoba este asociat de mult timp cu beneficiile de sănătate pentru păr. Este făcut din semințele plantei de jojoba, acest ulei ajutând la reducerea inflamației în cazul mătreței, ameliorând mâncărimea și simptomele cauzate de pielea ce se transformă în solzi, hidratând scalpul, prevenind formarea fulgilor de piele.

Oțetul din cidru de  mere

În ultimii ani, oțetul din cidru de mere a început să fie considerat un leac pentru orice, fiind un remediu potrivit pentru orice afecțiune. Este clar că are multe folosințe, având puternice proprietăți antibacteriene și antifungice.

Cu toate că nu sunt multe informații ce susțin acest lucru din punct de vedere științific când vine vorba de folosirea oțetului din cidru de mere pentru mătreață, Dr. Marie Jhin, o purtătoare de cuvânt a Academiei de Dermatologie Americană, susține că acest ingredient poate fi folositor în tratarea mătreței datorită proprietăților sale antifungice.

Dr. Jhin evidențiază și faptul că aciditatea oțetului din cidru de mere poate ajuta în cazul mătreței și prin scăderea desprinderilor de piele de pe scalp.

Uleiul de iarbă lămâioasă (Lemongrass)

Uleiul esențial de Lemongrass este cunoscut pentru acțiunile sale anti microbiene, antifungice, anti-inflamatorii și astringente. Un studiu clinic ce a testat eficiența preparatelor ce conțin ulei de lemongrass a descoperit rezultate semnificative când vine vorba de reducerea fulgilor de mătreață după numai 7 zile de folosire.

Uleiul de Argan

Uleiul de argan este produs din boabele copacului de argan, ce este cunoscut ca și ”copacul vieții” în Maroc; o țară ce este asociată de mult timp cu producerea de ulei de argan de calitate înaltă.

A fost folosit pentru mai multe scopuri în India Antică, în practica Ayurvedic, uleiul de Argan medicinal fiind bogat în vitamine, antioxidanți, acizi grași omega 6 și acid linoleic, ce a fost identificat în studii științifice ca fiind bun pentru dermatita la nivelul scalpului și pentru pielea ”solzoasă”.

Uleiul de Măsline

Uleiul de măsline este un remediu tradițional pentru mătreță. Este un ulei natural cu proprietăți anti-inflamatorii, plin de antioxidanți puternici, vitamine și minerale, având și proprietăți antibacteriene ce ajută la reducerea simptomelor mătreței.

Uleiul de măsline se poate infiltra în zona afectată a scalpului înmuind fulgii de piele în timp ce hidratează și ameliorează pielea aferentă, prevenind formarea altor fulgi de piele.

Vitamina E

Această vitamină liposolubilă este un puternic agent antioxidant și anti-inflamator, și se găsește în germenii de grâu, anumite uleiuri, fructe, grâne și nuci. Studiile științifice au dovedit că vitamina E este extrem de benefică pentru menținerea sănătății pielii, și este folosită pentru tratarea eczemelor, acneei, arsurilor și cicatricilor.

Vitamina E poate ajuta la promovarea unei bune circulații sanguine în zona scalpului, și ajută la reținerea unui nivel de hidratare pe scalp. Prevenind formarea de fulgi de piele.

Care este cel mai bun șampon organic pentru mătreață?

Există multe produse diferite pe piață, și nu toate sunt potrivite pentru oricine. Dacă descoperiți că un produs nu vi se potrivește, merită să încercați un preparat cu ingrediente diferite.

Pentru a vă ușura căutarea, am selectat 4 dintre cele mai bune șampoane organice anti-mătreață ce se găsesc pe piață, și le-am analizat scoțând în evidență avantajele și dezavantajele fiecărui produs, pentru a face mai ușoară alegerea celui mai bun produs.

Șampon anti-mătreață cu cafea Bio Dr. Organic

Sampon Dr. Organic.

Acest produs dă o senzație de răcorire a scalpului, datorită compoziției sale, fiind făcut din extract de plante și boabe de cafea, în combinație cu ulei de mentă și un compus special creat pentru eliminarea mătreței.

Șamponul elimină mătreața nedorită și hidratează scalpul uscat, ameliorând, în același timp, iritațiile. Majoritatea ingredientelor din acest șampon sunt ecologice și organice.

Șamponul se combină foarte bine cu un balsam special făcut pentru eliminarea mătreței.

Pro

 • Efect dovedit clinic
 • Anti-mătreață
 • Conține ulei de mentă, lime, rozmarin, cedru, lavandă etc
 • Conține și glicerină
 • Preț atractiv

Contra

  • Conține Acid Citric

Verifică preț șampon Dr. Organic aici!

Șampon pentru păr normal cu lavandă și rozmarin – John Masters Organics 

Sampon John Masters Organics.

Acest șampon pe bază de ingrediente naturale scoate în evidență efectele benefice ale lavandei și rozmarinului, când vine vorba de îngrijirea părului. Șamponul este cremos, plăcut de aplicat pe scalp  și are  un miros relaxant. Face multă spumă atunci când este folosit. Nu conține sulfați, parabeni sau silicon. Curăță și hidratează, în timp ce ameliorează iritația și senzația de mâncărime.

Pro

 • Conține lavandă și rozmarin
 •  
 • Uleiul de rozmarin – purifică și calmează
 • Ulei de lavanda – liniștește și calmează scalpul iritat
 • Spumă bogată
 • Bio
 • Fără parabeni
 • Fără silicon
 • Aloe Vera
 • Fără uleiuri minerale
 • Organic
 • 100% NATURAL
 • Fără chimicale
 • Ingrediente naturale

Contra

 • Preț ridicat

Cu toate că ajută în cazul scalpului iritat, nu este un șampon special pentru mătreață.

Verifică preț şampon John Masters Organics aici!

Șampon Itch Away Anti Mătreață – Green People

Sampon Green People.

Acest produs este special pentru bărbați, și are la bază extractul  de ulei de rozmarin, în combinație cu uleiul de arbore de ceai, și multe alte substanțe benefice pentru persoanele ce suferă de eczeme, psoriazis, acnee sau alte afecțiuni cutanate ce provoacă iritații sau mâncărimi, la nivelul scalpului. Uleiul de arbore de ceai este un puternic aliat împotriva mătreței, iar uleiul de rozmarin hidratează și calmează.

Produsul nu are în compoziție parabeni.

Pro

Natural și organic

Conține uleiuri organice de ananas, rozmarin, chiparos și tea tree

Calmează senzația de mâncărime provocată de mătreață

Nu conține parabeni, parfumuri artificiale etc

Contra

  • Potrivit numai pentru bărbați
  • Preț ridicat

Verifică preț şampon Green People aici!

Șampon cu Tea Tree pentru scalp iritat Urtekram 

Sampon Urtekram Tea Tree.

Acest produs este creat special pentru tratarea scalpului iritat, și are ca ingredient de bază uleiul de arbore de ceai, ce ajută în lupta împotriva mătreței și a bacteriilor de la nivelul scalpului.

Șamponul conține și glicerină și aloe vera, ce hidratează scalpul, dar și firele de păr. Pe lângă acestea, șamponul conține și lavandă, ce are un miros plăcut, și un efect relaxant și calmant.

Pro

 • Conține aloe vera, pentru hidratare
 • Conține glicerină
 • Conține lavandă, pentru parfum și efectul calmant
 • Conține ulei de arbore de ceai, cu efect anti-fungic, anti-bacterian și anti mătreață
 • Preț atractiv

Contra

  • Nu este un produs creat special împotriva mătreței

Verifică preț şampon Urtekram aici!

Alegerea noastră

Dintre toate produsele analizate, concluzia generală a fost că cel mai bun șampon organic pentru mătreață este Șamponul cu cafea Bio de la Dr. Organic.

Este eficient împotriva mătreței, la egalitate cu un șampon pe bază de chimicale. Conține ulei de mentă, lime, rozmarin, cedru, lavandă, salvie clary etc. și glicerină. În comparație cu celelalte produse, este cel mai potrivit pentru tratarea mătreței, având și un preț atractiv.

Citește și: Cele mai bune șampoane pentru eczeme ale scalpului

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc