De ce e bine să bei apă pe stomacul gol?

Apa turnata intr-un pahar.

Ești alcătuit din apă

Mama îmi spunea mereu: „Apa este elixirul vieții”. Avea dreptate, corpurile noastre sunt compuse în principal din apă, de la 60% la 80%, în funcție de vârstă și sănătate.

 • Inima 73%
 • Creier 73%
 • Plămâni 83%
 • Muschii 79%
 • Rinichi 79%
 • Piele 64%
 • Oase 31%

(sursă)

Nu numai că suntem compuși în principal din apă, dar și pământul este în jur de 70% apă. Aproape toate speciile vii de pe planetă sunt formate în principal din apă. (sursă)

În afară de aer, apa este nutrientul numărul unu de care avem nevoie pentru a funcționa optim. Putem trăi luni întregi fără mâncare, dar doar câteva zile până la săptămâni fără apă.

Dacă doriți să prosperați, trebuie să beți multă apă. Apa ne spală organele, ne hrănește celulele și ne dă energie.

De multe ori deshidratarea este confundată cu foamea. Ne simțim cu energie scăzută și concentrare slabă. Capul nostru începe să ne doară și începem să căutăm cel mai apropiat punct de vânzare a alimentelor.

Ceea ce spune cu adevărat corpul nostru este că are nevoie de H20 și are nevoie de el acum. Deci, ce se întâmplă când bei apă pe stomacul gol?

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Morning Glory

Consumul de apă primul lucru dimineața este o problemă. Dacă ai dormit 8 ore, primul lucru de care are nevoie corpul tău este apă, nu mâncare! (sursă)

Mulți dintre noi apelăm la mâncare și o cafea în loc de apă. Aceasta este o rețetă pentru dezastru. La fel ca oile, ne luăm unii după alții și credem că avem nevoie de energizare dimineața și că burtica noastră are nevoie de mâncare. Industria micului dejun a făcut o treabă excelentă de a-și comercializa cerealele ca fiind cea mai importantă masă a zilei.

Cuvântul mic dejun, în sine, ne oferă câteva indicii despre cum să abordăm primul nostru consum al zilei. Înfulecarea rapidă a niște ouă și slănină nu este modalitatea corectă de a dejuna ceva ”mic”.

Cel mai bun mod de a depăși postul ”uscat” ce a durat cele 8 ore de somn de peste noapte este să consumăm o cantitate mare de apă.

Cea mai mare parte a apei din corpul nostru este conținută în celulele noastre și ele trebuie să rămână hidratate. Cea mai bună opțiune de hidratare este apa.

Aceasta înseamnă că dimineața va avea mai mult efect pentru a evita deshidratarea din cauza cafelei și a alimentelor. Chiar și sucul de fructe, denumit în mod obișnuit complimentul ideal pentru fulgii de porumb, nu este cel mai bun mod de a vă rehidrata.

Fie că sunt proaspăt stoarse sau dintr-o cutie, sucurile de fructe trebuie evitate, deoarece nu conțin fibre și, astfel, sunt o versiune concentrată a fructelor originale.

În esență, ne lovim doar cu o supraîncărcare de zahăr care ne va crește aciditatea. În timp, dacă vom consuma continuu zahăr concentrat din fructe fără fibre, vom suferi de numeroasele boli acide care sunt atât de frecvente astăzi. (surse 1, 2)

Deci, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să începem ziua cu o apă simplă. Poate adăugați o cantitate mică de suc de lămâie pentru a da un pic de gust și aromă.

Japonia știe cel mai bine

De mii de ani, japonezii au pledat pentru consumul a cel puțin 1 litru de apă pe stomacul gol la trezire.

Ei susțin că multe boli pot fi vindecate, permițând pur și simplu o cantitate mare de apă să spele sistemul, să curețe intestinele și celulele. (sursă)

Iată câteva dintre condițiile despre care se știe că sunt reduse prin consumul de apă pe stomacul gol:

 • Dureri de cap
 • Artrită
 • Diabet
 • Boală de rinichi
 • Diaree
 • Constipație
 • Bronşită
 • Gastrită

Beneficiile abținerii de la alimente și a consumului numai de apă sunt cunoscute de mii de ani. Religia o susține de mii de ani și acum știința se alătură acesteia. (sursă)

Postul pe apă înseamnă, în esență, că nu se consumă nimic altceva decât apă în 24 de ore până la 40 de zile.

Dr. Joel Fuhrman M.D, autorul cărții „Fasting and Eating for Health”, susține că multe probleme și boli au fost reduse și vindecate numai prin postul cu apă.

Pe site-ul Fuhrman puteți explora o gamă largă de mărturii de la oameni care susțin că postul i-a ajutat să piardă în greutate și să îmbunătățească o gamă largă de condiții.

Știu din propria experiență de post cu apă că multe schimbări au loc în corp. Am făcut multe posturi diferite de apă, de la 24 de ore la 3 zile. În octombrie anul trecut am făcut un post de apă de 5 zile.

Multe schimbări în corpul meu au avut loc în acea perioadă de timp. Pielea mea a devenit mai netedă și mintea mea a căpătat claritate. Am slăbit mult și am dormit mai profund. Cu timpul, însă, aceste beneficii au fost evidente, atunci când stilul meu de viață a revenit la căile sale mai puțin decât optime.

În aceste zile dieta mea se tot schimbă între extrem de sănătos și mediu.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Nu sugerez că trebuie să postiți 24 de ore sau mai mult, pentru a vă vindeca problemele, dar există știința care își revendică utilitatea. (sursă)

În sălbăticie, dacă un animal este rănit sau bolnav, acesta va posti în mod intuitiv. Este posibil să fi observat chiar și acest lucru la animalele de companie. Dacă sunt bolnavi, pot respinge mâncarea, chiar și apa. (sursă)

În copilărie, îmi amintesc întotdeauna că, dacă eram bolnavă, mama mea încerca să mă determine să mănânc ceva. Intuitiv, nu vrem să mâncăm nimic atunci când suntem bolnavi. Aș fi refuzat toată mâncarea și chiar și apa o eliminam imediat înapoi.

La fel ca în cazul animalelor sălbatice, nu trebuie să stăm în calea sistemului natural de vindecare al corpului, abținându-ne de la hrană și bând apă.

Când mâncăm alimente, sistemul nostru digestiv folosește aproximativ 70% din energia noastră corporală totală. Dacă ne abținem de la alimente și ne scutim de această presiune, facem loc sistemului imunitar care își depune 100% din efort în vindecare și regenerare.

Ce se întâmplă când bei apă pe stomacul gol?

Îți clătește intestinele

Hidratarea joacă un rol imens în reglarea intestinelor noastre. Dacă suntem deshidratați, vom avea probleme în a ne pune intestinele la treabă și a scăpa de deșeuri.

Bând multă apă când ne trezim sau pe stomacul gol, stimulăm intestinele, ungem tractul intestinal și promovăm îndepărtarea deșeurilor. (sursă)

Consumul de apă primul lucru dimineața pe stomacul gol vă ajută să scăpați de murdăria acumulată, pe care corpul a încercat să o expulzeze în timpul nopții când postiți (dormind).

Este mai probabil să mergeți la baie ca urmare a impulsului hidratant pe care tocmai l-ați dat corpului. Clătind corpul de acest exces de deșeuri, corpul dvs. va putea absorbi nutrienții mai bine și mai repede. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Eliberează deșeurile din corp

Te-ai întrebat vreodată de ce urina ta este galbenă? Se datorează faptului că expulzați deșeuri chimice în urină. Bând multă apă pe stomacul gol, corpul se poate concentra exclusiv pe eliminarea deșeurilor. (sursă)

Cu cât bei mai multă, cu atât mergi mai mult la baie, cu atât elimini mai mult. Asigurați-vă că nu vă deplasați cu mașina pe distanțe lungi, caz în care planificați opriri de odihnă.

Dacă suferiți de infecții ale tractului urinar (ITU), consumul de multă apă le poate preveni. Lichidul elimină bacteriile dăunătoare.

Scade foamea

Așa cum am menționat anterior, majoritatea dintre noi confundăm deshidratarea cu foamea. (sursă) Având întotdeauna puțină apă la îndemână, ne putem asigura că nu confundăm aceste semnale de avertizare.

Când te trezești dimineața, întinde mâna după apă în loc de pâine prăjită.

Dacă încercați să slăbiți, puteți obține un deficit caloric semnificativ crescând aportul de apă.

Previne durerile de cap

Unul dintre primele simptome ale deshidratării este durerea de cap. (sursă)

Începerea zilei cu o cantitate mare de apă pe stomacul gol este modalitatea perfectă de a crește claritatea, de a te trezi și de a preveni durerile de cap.

Accelerează metabolismul

Dacă scopul tău este să slăbești, atunci poți să-ți dai un impuls metabolic prin consumul de apă.

Metabolismul va crește cu până la 30% atunci când beți apă. Acest lucru este valabil mai ales atunci când o faci pe stomacul gol. Un studiu din Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a constatat că creșterea s-a produs în decurs de 10 minute, ajungând la maximum 30 până la 40 de minute după băutură. (sursă)

În cele din urmă, acest lucru duce la o digestie mai rapidă și mai eficientă, deci la pierderea în greutate pe termen lung.

Mărește energia

Data viitoare când vă simțiți dornici de un pui de somn după-amiază, încercați să beți puțină apă. Bând apă pe stomacul gol, vă veți stimula celulele roșii din sânge.

Numărul lor va crește și acest lucru va duce la transportarea a mai mult oxigen la creier, ceea ce la rândul său va crește vigilența și energia. (sursă)

Ajută pierderea în greutate

Dacă urmezi o dietă, apa te poate ajuta să slăbești mai mult. Apa nu are calorii, astfel încât puteți bea câtă doriți, fără să vă faceți griji cu privire la îngrășare.

Consumul de apă pe stomacul gol te ajută să te simți plin și să reduci balonarea din cauza retenției de apă. De asemenea, vă crește metabolismul, astfel încât să ardeți mai repede caloriile. (sursă)

Consumul de apă pe stomacul gol este una dintre cele mai bune strategii pe care le puteți folosi atunci când urmați o dietă.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Curăță tenul

Pielea nesănătoasă este adesea rezultatul direct al unui corp care nu are hidratare. Spălând sistemul nostru cu apă, ne hidratăm celulele pielii, îmbunătățim mișcările intestinului și sporim eliminarea deșeurilor.

Făcând acest lucru pe stomacul gol, accelerăm procesul, eliminând deșeurile care, la rândul lor, permit corpului să se vindece și să se regenereze mai eficient. (sursă)

Recompensele? O piele frumoasă, limpede, strălucitoare.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Consumul de apă pe stomacul gol echilibrează nivelurile de lichide și ajută la susținerea sistemului imunitar.

Ajutând celulele și alte funcții ale corpului, oferindu-le nutrientul lor numărul unu, oferim sistemului imunitar combustibilul de care are nevoie pentru a-și face treaba cât mai eficient posibil.

Aceasta înseamnă că putem combate mai bine infecțiile și bolile.

(sursă)

Elixirul vieții

Apa este un miracol în această lume. Cea mai mare parte a planetei este formată din apă și majoritatea organismelor vii de pe suprafața ei sunt făcute din apă.

Apa ne stimulează energia, îmbunătățește tenul, luptă împotriva bolilor și ne menține alerți.

Când bem apă pe stomacul gol, avem un răspuns pozitiv și mai puternic. Asigurându-ne că nimic nu-i stă în cale și nu o împiedică să își facă treaba, permitem apei să meargă acolo unde este nevoie cât mai repede posibil.

Sfatul meu pentru tine este să bei apă la trezire și apoi să bei continuu pe tot parcursul zilei. Evită să bei în timpul meselor și încearcă să bei cât mai mult pe stomacul gol pentru a profita din plin de beneficii.

Citește și: Cele mai bune suplimente de calciu pentru copii

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc