Cum să vă curățați urechile – Ghid complet pentru îndepărtarea cerumenului și multe altele

Doctor uitandu-se in urechile unei paciente.

Poate fi un pic șocant când observați că auzul dvs. este înăbușit! Mi se întâmplă ocazional și mă trezesc îngrijorat că mă ajunge din urmă vârsta.

Vestea bună este că, în multe cazuri, nu înseamnă o defecțiune la auz. Din fericire, efectul poate fi de obicei rezolvat prin simpla degajare a urechilor.

Opriți-vă înainte de a începe să folosiți bețișoarele de urechi! Pentru a evita deteriorarea sistemului auditiv delicat, trebuie să învățați tehnicile corecte. Citiți mai departe pentru a afla cum să vă curățați urechile în mod corect.

Simptomele unei urechi înfundate

Simptomele unei urechi înfundate pot varia în severitate în funcție de cauză. Cel mai adesea, veți experimenta presiune în urechi.

Acest lucru poate veni împreună cu dificultăți de auz, durere, vâjâit sau senzația de lichid în ureche. (sursă)

De ce ți se simt înfundate urechile?

Nasul și urechea sunt legate printr-un canal numit tuba auditivă (Trompa lui Eustachio). Aceste tuburi se deschid și se închid pentru a regla presiunea între spațiul urechii medii și aerul exterior.

Multe lucruri pot interfera cu funcția acestor tuburi, de ex. acumularea de ceară, apă blocată sau congestie nazală.

Când trompa lui Eustachio nu este în măsură să se deschidă și să se închidă corect, sistemul de presiune devine dezechilibrat, ducând la senzația „înfundată”. (sursă)

Ce cauzează urechile înfundate?

Metoda potrivită pentru a vă curăța urechile va depinde de ce anume cauzează blocajul. Uneori motivul este evident – de ex. urechile se simt blocate după un zbor sau ca parte a unei infecții sinusale.

Cu toate acestea, este adesea greu să descoperiți exact ce se întâmplă cu urechile, mai ales dacă nu aveți alte simptome. În aceste cazuri, cel mai bine este să consultați un medic.

Voi explica câteva dintre cele mai frecvente cauze ale urechilor blocate și câteva sfaturi pentru fiecare caz. Sper că acestea vă vor ghida în direcția corectă și vă vor ajuta să vă ușurați urechile înfundate.

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Acumularea de ceară

Fiecare om produce cerumen. Este conceput pentru a proteja urechea de bacterii, insecte, murdărie și apă. (sursă)

Ceara urechii este formată din celule moarte ale pielii, păr și secreții din glandele ceruminoase și sebacee din canalul urechii. (sursă)

Ceara urechii se autoreglează de obicei – canalul urechii se curăță singur într-un sistem de benzi transportoare. Resturile și celulele moarte sunt împinse spre exterior și îndepărtate. (sursă)

Cu toate acestea, dacă întâmpinați dificultăți de auz, este posibil să aveți o acumulare excesivă de ceară. Acest lucru este mai frecvent la bărbați decât la femei și la cei cu aparate auditive, dar poate afecta pe oricine în orice stadiu al vieții.

Congestionare

După cum am menționat deja, urechile tale sunt conectate la nas și, de asemenea, la sinusuri. Aceasta înseamnă că răceala, gripa sau infecția sinusală vă afectează urechile, precum și sistemul respirator.

Acumularea de mucus în pasajul nazal poate bloca trompele lui Eustachio provocând înfundarea urechilor.

Rinita alergică (febra fânului) sau expunerea la iritanți ai mediului pot avea același efect.

Tratarea afecțiunii de bază nu numai că va îmbunătăți simptomele de răceală și gripă, ci va ușura și urechile înfundate în acest caz. (sursă)

Modificări ale presiunii

Presiunea este un factor important în buna funcționare a urechilor. Dacă presiunea aerului extern se schimbă rapid, aceasta poate provoca defectarea tubei auditive.

Cel mai evident exemplu este urcarea și coborârea rapidă în timpul unei călătorii cu avionul. Se poate întâmpla și în lifturile clădirilor înalte și atunci când călătoriți la altitudine.

Acest tip de problemă a urechii înfundate se rezolvă de obicei în câteva ore.

Infecție a urechii

Am discutat despre modul în care o infecție în sinusurile sau pasajul nazal poate provoca probleme pentru urechi. Urechile în sine sunt, de asemenea, expuse riscului de infectare.

Dacă urechea este sensibilă la atingere și aveți dureri în interior, este foarte probabil să aveți o infecție a urechii. De asemenea, puteți observa roșeață, căldură și umflături.

Infecțiile urechii sunt cele mai frecvente la copiii mici, dar pot apărea și la adulți, mai ales dacă sunteți înotător.

Infecțiile urechii trebuie tratate cu un antibiotic pentru a ucide bacteriile care cauzează problema. Aceasta poate fi sub formă de picătură pentru urechi sau tablete. Va trebui să vă consultați medicul pentru o rețetă. (sursă)

Apa

Nu numai ceara și mucusul ne pot bloca urechile. Apa simplă poate provoca și ea probleme.

Mulți dintre noi folosim dopuri pentru urechi pentru a preveni acest lucru la piscină, dar putem experimenta apă blocată în ureche și în timp ce facem o baie sau un duș.

De obicei apa curge afară din ureche în mod natural, dar uneori poate pătrunde prea adânc și trebuie să o îndepărtați manual. Există câteva modalități diferite de a face acest lucru, pe care le voi detalia mai târziu.

Vezi și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Obiect străin

Acest scenariu se aplică mai ales copiilor, dar se poate întâmpla și adulților ocazional când o insectă sau resturi de obiecte se află în ureche.

Cel mai bun lucru de făcut în acest caz este eliminarea obiectului de către un medic. Dacă încercați să îl eliminați fără instrumente specializate, ați putea face daune suplimentare. De asemenea, este probabil ca obiectul să se destrame și să lăsați ceva în urmă.

Chiar dacă nu este prea deranjant pentru început, ceara va începe să înconjoare obiectul, blocând în cele din urmă canalul. Ai doar o pereche de urechi, deci este mai bine să rezolvi problema mai devreme decât mai târziu. (sursă)

Cum să vă curățați urechile în modul corect

„Desfundați” urechile

Cel mai probabil ați auzit sau ați experimentat „pocnetul” urechii, mai ales după un zbor. Senzația este rezultatul deschiderii tuburilor lui Eustachio, permițând egalizarea presiunii.

Există multe modalități de a deschide urechile în mod intenționat. Înghițirea, căscatul și mișcarea maxilarului sunt legate de tuba auditivă.

Guma de mestecat crește producția de salivă, care la rândul său determină înghițirea. Căscatul poate oferi, de asemenea, o ușurare.

O altă tehnică cu o istorie lungă este manevra valsalva. (sursă)

Acest videoclip îl explică bine:

Remedii la domiciliu pentru ceara urechii

Dacă aveți o acumulare de ceară, puteți crea un remediu eficient cu ingrediente din dulap.

Cheia este să folosiți un lichid cald pentru a înmuia ceara. Uleiurile se amestecă bine cu consistența cerumenului. Substanțele abrazive precum peroxidul de hidrogen și oțetul pot descompune ceara.

Pentru un tratament cu ulei de măsline, încălziți uleiul foarte ușor odihnind o cană de ulei în apă caldă timp de câteva minute. Întindeți-vă pe partea laterală cu urechea afectată orientată în sus și aplicați câteva picături în ureche.

Rămâneți așa timp de 5 minute, lăsând uleiul să pătrundă adânc în ureche. Puneți o minge de vată peste ureche și întoarceți-vă pe cealaltă parte, cu urechea în jos. Repetați procesul. Uleiul și ceara înmuiată vor picura pe bumbac.

Puteți folosi exact aceeași metodă cu apă caldă.

Dacă acest lucru nu dă rezultatele dorite, puteți încerca câteva picături dintr-un amestec de părți egale oțet de mere și alcool izopropilic sau doar apă oxigenată 3%.

Dacă utilizați oțet sau peroxid de hidrogen, asigurați-vă că îndepărtați tot amestecul după tratament, deoarece lăsarea unui reziduu poate irita urechea. Puteți clăti urechea cu puțin alcool.

Nu utilizați oțet sau peroxid de hidrogen mai mult de o dată pe zi timp de trei zile sau puteți deteriora zona și crește riscul de infecție. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Folosiți abur

Aburul este o modalitate excelentă de a vă curăța sistemul respirator și urechile. Căldura poate topi ceara, iar picăturile de apă subțiază orice mucus din sinusuri sau din pasajul nazal.

Aveți câteva opțiuni diferite pentru urechile blocate de congestia nazală. Poate fi un simplu duș fierbinte și să inspiri profund sau poți crea un bazin de aburi facial specializat.

Personal, aburul facial mi se pare foarte eficient. Îmi place să adaug câteva picături de ulei de eucalipt pentru un efect antiseptic. Tot ce trebuie să faceți este să umpleți un vas (cratiță) cu apă fierbinte, să țineți capul peste el și să vă acoperiți capul și vasul cu un prosop.

Inspirați aburul timp de aproximativ 15 minute, umpleți cu apă fierbinte după cum este necesar. Ar trebui să observați o mare îmbunătățire dacă congestia este într-adevăr cauza problemelor urechii.

O altă modalitate de a introduce umezeala este să țineți un prosop cald și umed pe față sau să folosiți un umidificator.

Clătire salină

O altă modalitate de a introduce umezeala în tuburile nazale este utilizarea unui vas neti sau spray salin. Soluția salină este o soluție neutră de apă sărată care nu provoacă iritații.

Vasul Neti poate fi puțin descurajant dacă nu l-ați folosit niciodată, dar rezultatele merită, mai ales dacă suferiți de o răceală sau o gripă încăpățânată.

Dacă vasul neti este prea mult pentru tine, un spray nazal simplu va da rezultate similare.

Îndepărtați apa din ureche

Introducerea apei poate fi excelentă pentru urechile înfundate de mucus, dar dacă apa este sursa problemei? Dacă v-a intrat apă în ureche, cel mai bun mod de a o elimina este să lăsați gravitația să-și facă treaba.

Întindeți-vă pe o parte cu urechea afectată orientată în jos, iar problema se va rezolva de obicei peste noapte.

Dacă aveți nevoie de o remediere mai rapidă, puteți încerca să folosiți un uscător cu căldură scăzută la aproximativ 6 centimetri distanță de ureche. Aveți grijă să nu vă ardeți urechea.

Clătirea urechii cu câteva picături de alcool poate ajuta la eliminarea apei.

Medicamente fără prescripție medicală

Remediile casnice sunt grozave, dar sunt momente când avem nevoie de ceva puțin mai puternic.

Mai ales dacă suferiți de alergii sau sinusuri înfundate, poate fi dificil să obțineți o ameliorare adecvată fără a trata starea de bază.

Pastilele decongestionante și spray-urile nazale cu steroizi sunt excelente pentru răceală și gripă, în timp ce antihistaminicele sunt cele mai bune pentru alergii.

Cu toate acestea, aveți grijă – pastilele decongestionante pot interacționa cu alte medicamente și condiții de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, așa că întrebați farmacistul sau medicul dacă este sigur pentru dvs.

Spray-urile decongestionante nazale nu trebuie utilizate niciodată mai mult de trei zile sau pot provoca aglomerație de revenire – pur și simplu, corpul tău se adaptează la medicament și ajungi mai înfundat decât atunci când ai început.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Seringi profesionale pentru urechi

Dacă aveți o acumulare de ceară pe care nu o puteți elimina acasă, o seringă profesională pentru urechi este cea mai bună soluție.

Nu încercați acest lucru acasă, deoarece aveți nevoie de abilități și instrumente specializate. Procesul implică îndreptarea vârfului unei seringi către marginea bucății de ceară a urechii și pulverizarea apei. Când ceara este slăbită, poate fi îndepărtată cu o pensetă medicală.

Ce sa nu faci

Să sperăm că știi deja că bețișoarele din bumbac sau vată sunt contraindicate atunci când vine vorba de curățarea urechilor.

Când prietenul meu mi-a povestit cum a ajuns rapid la medic după ce o bucată de bumbac i s-a blocat adânc în ureche, m-a înfiorat! Nu știu cum a făcut-o, deoarece bumbacul este destul de strâns atașat de băț. Oricum, nu vreau să aflu niciodată!

Asta nu e tot. Capetele de bumbac împing ceara mai adânc în canalul urechii decât să o îndepărteze și dacă mergeți prea adânc vă puteți deteriora permanent timpanul. Dacă trebuie să le folosiți, rămâneți la urechea exterioară.

Dacă aveți timpanul perforat sau o infecție a urechii, nu trebuie să aplicați lichid în ureche. Acest lucru exclude majoritatea tratamentelor de mai sus. În aceste cazuri, trebuie să consultați un medic.

Semne de îngrijorare

Dacă aveți o infecție a urechii, nu încercați să o tratați acasă, în schimb, consultați-vă medicul. Dacă simptomele sunt foarte severe sau durează mai mult de două săptămâni, ar trebui să le verificați.

Alte semne de avertizare care înseamnă că este timpul să vedeți un profesionist includ umflături, febră, dureri de cap, față sau urechi care nu dispar cu analgezice.

Concluzie

Sper că ați găsit o soluție pentru urechile înfundate în acest articol. Uneori este un caz de încercare și eroare dacă nu sunteți sigur de cauză, dar pentru majoritatea simptomelor ușoare, aceste remedii vor funcționa.

Nu uitați să aruncați bețișoarele de bumbac, acum că știți cum să vă curățați urechile în mod corect!

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc