Cum să scapi în mod natural de punctele negre și punctele albe

Fata cu un prosop alb pe cap atingandu-si fata.

M-am gândit că o să scap de punctele negre și punctele albe după adolescență. Din păcate, au rămas până la 30 de ani și chiar și acum, la 40 de ani, apar ocazional.

În liceu, am vrut ca pământul să mă înghită atunci când mi-a apărut un coș pe vârful nasului și nu pot spune că m-am simțit mult mai încrezător când s-a întâmplat 15 ani mai târziu în ziua unei întâlniri corporative.

Cu toate acestea, în loc să chiulesc așa cum am făcut la liceu, acum sunt înarmat cu o mulțime de remedii dovedite științific pentru a scăpa de punctele negre și punctele albe în mod natural.

Informații de bază despre piele

Punctele negre și cele albe sunt foarte asemănătoare, prin urmare tratamentul pentru ambele poate fi același.

Pielea ta este acoperită de mici găuri numite pori, așa cum sunt sigur că ai observat. Acești pori sunt de obicei asociați cu o glandă sebacee și un folicul de păr.

Glanda sebacee eliberează un lichid uleios numit sebum. Sebul îți menține pielea suplă și o protejează de bacterii.

Ce sunt punctele negre?

Glandele sebacee funcționează de obicei destul de bine, cu toate acestea uneori lucrurile merg prost. Dacă se produce prea mult ulei (vom explora motivele în secțiunea următoare), poate fi dificilă îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.

Aceste celule moarte ale pielii, sebumul întărit și uneori bacteriile se blochează în pori. Bacteriile se pot hrăni cu celulele moarte ale pielii și se pot reproduce.

Porul se întinde pentru că este plin de toate acestea. Dacă porul rămâne deschis la suprafață, conținutul se oxidează de aer și devine negru.

Aceasta se numește „comedon deschis”, are aspect plat și arată ca un punct negru mic pe pielea ta. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Ce sunt punctele albe?

Punctele albe se formează în același mod ca punctele negre, cu toate acestea se formează în pori cu deschideri foarte mici.

În acest caz, oxidarea nu are loc și conținutul porilor rămâne de culoare albă, numite „comedoane închise” și apar ca niște umflături mici, cu vârful alb. (sursă)

Punctele negre și punctele albe apar cel mai frecvent pe nas, bărbie, obraji, frunte și spate, deoarece aceste zone au o mulțime de glande sebacee. (sursă)

Ce cauzează punctele negre și punctele albe?

Știm ce se întâmplă cu punctele negre și punctele albe la scară microscopică, dar ce cauzează supraproducția de ulei? Există numeroși factori care contribuie.

Cât de grasă este pielea noastră depinde în principal de hormoni. Un hormon în special, numit  dihidrotestosteron (DHT) este responsabil.

Dacă nivelul de DHT este crescut, acesta declanșează glandele sebacee să producă sebum. DHT este crescut în timpul pubertății, sarcinii și diferitelor etape ale ciclului menstrual. (sursă)

Genetica joacă, de asemenea, un rol important, pielea grasă putând fi moștenită; iar punctele albe sunt mai frecvente la caucazieni. (sursă)

Chiar dacă pielea dvs. nu este de obicei grasă, unele dintre obiceiurile noastre o pot face să fie așa. Dacă ai breton, uleiul se va transfera din păr pe pielea ta. Folosirea machiajului gras sau a cremelor hidratante are același efect.

Vremea poate avea un efect asupra formării punctelor negre și a punctelor albe. Se spune că sebumul se eliberează mai ușor pe vreme caldă, astfel încât s-ar putea să vă treziți cu acnee mai ales vara. (sursă)

De parcă ai avea nevoie de un alt motiv pentru a nu mai fuma! Fumul depune pe piele particule nesănătoase care pot bloca porii și pot duce la puncte negre și puncte albe. (sursă)

Este acnee?

Da – punctele albe și punctele negre sunt considerate cea mai ușoară formă de acnee. Etapele acneei sunt următoarele:

  • Comedoane: Acestea sunt puncte negre și puncte albe. Nu au roșeață sau inflamație.
  • Acnee inflamatorie: când punctele albe devin roșii, dureroase și inflamate.
  • Acnee nodulară: pe măsură ce umflăturile devin mai mari și mai dureroase, acestea se numesc noduli.
  • Acnee nodulochistică: se formează chisturi adânci, umplute cu lichid.

(sursă)

Vezi și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane

Cum se tratează punctele negre și punctele albe

Acum că înțelegeți cum se formează punctele negre și punctele albe, ar trebui să fie clar cum să scăpați de ele. Iată elementele de bază privind prevenirea și tratarea comedoanelor.

Îndepărtați excesul de ulei

Pasul 1 elimină excesul de sebum, acest lucru va permite să curățăm corect pielea și să îndepărtăm pielea moartă.

Exfoliați pielea moartă

Trebuie să exfoliați de cel puțin 3 ori pe săptămână dacă puteți tolera. Acest lucru va elimina stratul de celule moarte ale pielii și va ajuta la desfundarea porilor. (sursă)

Deschideți” porii

Din punct de vedere tehnic, nu este posibil să vă schimbați dimensiunea porilor, dar există câteva tehnici pe care le puteți utiliza pentru a îi spăla, cum ar fi utilizarea aburului sau a căldurii.

Curățarea

Pe lângă îndepărtarea stratului de celule moarte ale pielii, doriți să eliminați alți poluanți de pe piele, cum ar fi reziduurile de machiaj sau murdăria din aer. Puteți încerca să scoateți dopurile de sebum din pori folosind ceva lipicios. Benzile de pori comerciale acționează ca un lipici, apucând vârful punctului negru și scoțându-l. Multe remedii naturale pot funcționa în același mod.

Îndepărtați bacteriile

În continuare, vrem să scăpăm de orice bacterie urâtă de pe suprafața pielii. Antisepticele naturale și substanțele cu pH acid vor ajuta în acest sens.

PH-ul pielii este natural acid, datorită transpirației și sebumului. Această proprietate acidă oprește creșterea bacteriană. Dacă pielea dvs. este prea alcalină, puteți fi mai expus riscului de a dezvolta acnee. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Remedii naturale pentru punctele negre și punctele albe

Surse naturale de alfa hidroxi acizi

Ați auzit de alfa hidroxi acizi sau AHA?

Acizii alfa hidroxi sunt acizi ușori, naturali, utilizați în mod obișnuit de dermatologi pentru a trata acneea și a reduce semnele îmbătrânirii. (sursă)

Acest tip de „exfoliere chimică” face ca pielea să elimine celulele moarte, determinându-le să se dezlipească. De aici și numele.

Deoarece AHA se găsesc în mod natural în multe alimente, putem obține unele dintre aceleași rezultate folosind „exfolianți chimici” de casă. Trebuie să rețineți că versiunea de acasă este mult mai slabă decât cea pe care o veți obține la salon, astfel încât rezultatele nu vor fi la fel de pronunțate.

Cele mai bune surse naturale de AHA sunt: ​​Suc de lămâie (acid citric), iaurt și lapte (acid lactic), zahăr din trestie (acid glicolic), sos de mere (acid malic) și oțet de mere (acid acetic).

„Peeling chimic” de casă pentru punctele negre și punctele albe

  • Luați 2 linguri de zahăr de trestie măcinat fin și amestecați cu sucul proaspăt de o jumătate de lămâie.
  • Aplicați acest lucru pe față, evitând ochii.
  • Lăsați-l să acționeze 5-10 minute și apoi spălați-l cu apă caldă.

Sulf natural

Produsele care conțin sulf sunt populare pentru controlul sebumului. Sulful ajută la îndepărtarea punctelor negre și a punctelor albe în câteva moduri diferite.

În primul rând, este un antiseptic ușor. În al doilea rând, este ceea ce se numește „cheratolitic”. Keratoliticele usucă pielea și ajută pielea să se exfolieze mai repede, deblocând porii. (sursă)

Sursele naturale de sulf includ produsele lactate (iaurt, lapte), albușurile de ou, făina de hrișcă și aloe vera.

Atenție totuși: sulful poate face ca pielea să se lumineze sau să se întunece în funcție de tonul pielii. (sursă)

Mască de albus de ou și miere pentru puncte negre și puncte albe

  • Se amestecă 1 albus de ou și 1 linguriță de miere (mierea de manuka este cea mai bună, deoarece este un antimicrobian puternic).
  • Spălați-vă fața cu apă caldă.
  • Aplicați masca pe față cu vârfurile degetelor curate sau o minge de bumbac, evitând zonele apropiate ochilor.
  • Lasă masca să acționeze 10-15 minute.
  • Spălați ușor masca cu apă caldă.

(sursă)

Vitamina A

Retinoizii sunt o clasă de medicamente utilizate pentru tratarea acneei. Sunt un tip de vitamina A.

Atunci când sunt aplicate pe piele, retinoizii deblochează porii, ușurează inflamația și ajută la prevenirea formării de comedoane. (sursă)

Sursele naturale de vitamina A care pot fi aplicate pe piele includ albușuri de ou, lapte și iaurt. Dacă utilizați un iaurt natural, acesta va livra, de asemenea, bacterii sănătoase pe piele sub formă de „probiotice”.

Mască de iaurt cu fulgi de ovăz pentru puncte negre și acnee

  • Se amestecă 1 lingură de iaurt natural cu 1 linguriță de fulgi fini de ovăz.
  • Aplicați acest amestec pe față într-un strat gros. Dacă făina de ovăz nu este măcinată fin, nu va adera corect, așa ca utilizați un blender pentru a mărunți fulgii de ovăz dacă este necesar.
  • Lăsați masca să acționeze timp de 10 minute.
  • Spălați-vă fața cu apă caldă

(sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente de L-carnitină

Surse naturale de acid salicilic (salicilați)

Acidul salicilic se găsește frecvent în creme pentru tratarea acneei ușoare. Reduce cantitatea de piele moartă și ajută la desfundarea porilor.

Acidul salicilic trebuie utilizat în mod regulat, deoarece efectele sale se opresc atunci când încetați să îl utilizați. (sursă)

Salicilații pot fi găsiți în mod natural în multe alimente, inclusiv roșii, mentă, ceai, scorțișoară, ghimbir, turmeric, coajă de portocală și aloe vera.

Mască cu coajă de portocală pentru puncte negre și puncte albe

  • Adăugați 2 lingurițe de coajă de portocală la 1 lingură de miere. Se amestecă bine.
  • Aplicați pe față și lăsați 5-10 minute.
  • Clătiți cu apă caldă.

Benzi de pori făcute în casă

După cum am menționat deja, benzile de pori funcționează ca adezivul, scoțând dopurile din porii blocați.

Multe substanțe naturale au același efect, cum ar fi gelatina și laptele, mierea și albușurile de ou.

Benzi de pori din gelatină și lapte

  • Se dizolvă 1 lingură de pulbere de gelatină în 1,5 linguri de lapte cald, amestecând bine până nu mai rămân cocoloașe.
  • Lasă-l să se răcească
  • Folosiți o perie pentru a aplica un strat gros pe nas, frunte, bărbie sau oriunde doriți să îndepărtați punctele negre. Atenție – gelatina miroase destul de rău, așa că poate doriți să adăugați o picătură de ulei esențial pentru a masca acest lucru.
  • Așteptați până când s-a uscat complet (10-15 minute) și apoi dezlipiți.

(sursă)

Antiseptice naturale

Dacă aveți o acumulare de bacterii pe piele, acest lucru vă poate bloca porii, provocând puncte negre și puncte albe.

Eliminați-le folosind un antiseptic natural, cum ar fi roșia, uleiul de arbore de ceai, lămâia sau mierea.

Un studiu a arătat că uleiul de arbore de ceai poate fi la fel de eficient ca tratamentul convențional cu peroxid de benzoil. (sursă)

  • Antiseptic cu arbore de ceai și aloe pentru punctele negre și punctele albe
  • Adăugați 2 picături de ulei de arbore de ceai și amestecați cu 2 linguri de gel de aloe vera.
  • Aplicați un strat subțire pentru a curăța pielea uscată și lăsați să acționeze peste noapte

Măști de argilă

Nu există studii medicale care să dovedească modul în care măștile de argilă ajută la punctele negre și punctele albe. Se sugerează că pot absorbi ulei și pot scoate dopurile din pori.

Mărturiile pentru acest tip de produse sunt destul de convingătoare și este o modalitate excelentă de a vă relaxa și de a vă trata și voi.

Exfolierea

Exfolierea este foarte importantă atunci când suferiți de puncte negre sau puncte albe. Am menționat deja utilizarea AHA și a sulfului pentru a elimina pielea moartă.

De asemenea, puteți îndepărta pielea moartă pur și simplu frecând zona cu granule mici, cum ar fi bicarbonat de sodiu, zahăr sau făină de hrișcă.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Scrub de hrișcă și miere

  • Se amestecă 1 linguriță de făină de hrișcă cu 1 linguriță de miere. Este posibil să fie nevoie să adăugați puțină apă pentru a obține consistența corectă.
  • Folosiți vârful degetelor pentru a masa acest amestec pe față timp de aproximativ 5 minute.
  • Spălați-vă fața cu apă caldă.

Abur facial

Aburul vă poate ajuta să vă curățați porii deschizându-i și spălându-i cu apă.

Tratament facial cu mentă

  • Umpleți un castron mare cu apă fierbinte și adăugați 4 picături de ulei de mentă. Uleiul de mentă are un efect antiseptic natural.
  • Țineți fața peste castron
  • Acoperiți-vă capul și vasul cu un prosop pentru a împiedica împrăștierea aburului
  • Rămâneți așa cel puțin 10 minute
  • Spălați-vă fața cu apă caldă pentru a îndepărta dopurile de sebum și ulei de pe piele.

Ștergeți porii prin transpirație

Transpirația vă poate ajuta să vă spălați porii. Puteți realiza acest lucru făcând mișcare, mergând la saună sau aplicând un prosop fierbinte pe piele.

Este extrem de important să vă spălați fața înainte și după transpirație. Dacă nu, transpirația va duce murdăria și uleiul înapoi în pori. (sursă)

Compresă de eucalipt pentru puncte negre și puncte albe

  • Adăugați 3-4 picături de ulei de eucalipt într-un castron cu apă fierbinte. Uleiul de eucalipt este un antiseptic natural.
  • Înmuiați o cârpă mică în acest amestec și stoarceți excesul de lichid pentru a obține o compresă fierbinte.
  • Curățați-vă fața și apoi aplicați compresa pe zona în care aveți puncte negre sau puncte albe.
  • Lăsați compresa timp de 15 minute.
  • Curățați fața cu apă caldă.

Curățați de două ori pe zi

Când sunteți predispus la puncte negre sau puncte albe, trebuie să vă îngrijiți temeinic tenul nu o dată, ci de două ori pe zi. Aceasta înseamnă dimineața și seara. Dacă lucrați sau petreceți timp într-un mediu poluat (de exemplu, oraș), atunci poate doriți să o faceți chiar mai des.

Folosiți un gel de curățare delicat pentru cele mai bune rezultate. (sursă) Puteți folosi șervețele igienice pe tot parcursul zilei pentru a absorbi excesul de ulei.

Nu transferați ulei și bacterii pe piele

Chiar dacă urmați toți pașii de mai sus, veți suferi în continuare de acnee dacă transferați ulei și bacterii de pe mâini, păr, ochelari sau fața de pernă.

Aruncați o privire asupra mediului înconjurător și luați în considerare elementele care vin în contact regulat cu fața dvs. Va trebui să le păstrați foarte curate. (sursă)

Precauții

Nu trebuie să umblați la punctele negre sau punctele albe, deoarece acest lucru vă va răspândi sebum și bacterii pe toată fața și va sfârși prin a bloca alți pori.

Deși tratamentele de mai sus sunt naturale, ele pot provoca iritații ale pielii la persoanele sensibile. Întotdeauna faceți un test pe o zonă foarte mică a pielii, înainte de a aplica ceva pe toată fața și nu exagerați.

Concluzie

Mi-aș fi dorit să fi știut cum să scap de punctele negre și punctele albe în mod natural când eram adolescent. Cu siguranță voi transmite aceste sfaturi copiilor mei când vor avea nevoie de ele.

Sper că veți obține rezultate excelente cu aceste metode naturale. Dacă aveți alte idei sau aveți o experiență de împărtășit, vă rog să-mi lăsați un comentariu!

Citește și: Cel mai bun șampon împotriva căderii părului 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc