Cum să faceți o curățare a sistemului limfatic (și să vă stimulați sistemul imunitar)

Fata stand culcata pe o masa de masaj.

Ideea de a-mi curăța corpul m-a intrigat întotdeauna, așa că am experimentat de mai multe ori. Chiar dacă am încercat până acum câteva varietăți de produse de curățare, găsesc că mai sunt multe de descoperit.

Ce este o curățare?

Există multe tipuri diferite de curățări, câteva exemple includ: curățarea cu fructe, cu legume și curățarea completă a lichidului pentru a numi câteva.

Poate ați făcut deja o curățare eliminând anumite lucruri din dietă, cum ar fi glutenul, lactatele sau carnea roșie.

Majoritatea curățărilor sunt sigure, dar, din păcate, unele pot fi periculoase. Faceți întotdeauna cercetare și discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un regim de curățare.

Există chiar și modalități de a curăța anumite sisteme ale corpului. Am auzit recent despre curățarea sistemului limfatic. Deoarece acest lucru a fost nou pentru mine, am vrut imediat să aflu mai multe.

Nu mi-am putut aminti cu exactitate ce este sistemul limfatic, astfel încât pentru împrospătarea cunoștințelor, m-am dus direct la prietenul meu fidel – Google. Mi s-a amintit că sistemul nostru limfatic funcționează pentru filtrarea și îndepărtarea deșeurilor.

Curățarea sistemului limfatic pare o idee bună, dar ce știam eu? Așa că mi-am propus să descopăr faptele.

Acum, după ce am făcut cercetarea, am încercat-o și acum pot să împărtășesc experiența.

Sisteme ale corpului uman

Există 11 sisteme majore implicate în funcția de bază a corpului uman. Avem nevoie ca acestea să rămână în viață și să funcționeze.

Probabil că vă amintiți unele dintre aceste sisteme din timpul școlii. Sistemul respirator, circulator și nervos sunt câteva care îmi vin în minte mai întâi.

Cu toate acestea, există mai multe alte sisteme în corp, toate vitale pentru sănătatea, viața și funcția optimă. Unul dintre cele mai ignorate sisteme tinde să fie sistemul limfatic.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic este alcătuit din ganglionii limfatici, splina, timusul și sistemul de vase care transportă fluide de protecție pe tot corpul, protejându-l de boli.

Pur și simplu, sistemul limfatic este un sistem de drenaj pentru fluidul și deșeurile din corpul nostru. Sarcina sa este de a filtra și arunca orice lucruri rele care intră sau sunt produse de corpurile noastre.

Iată câteva explicații despre ceea ce face sistemul limfatic:

Menținerea echilibrului fluidelor este una dintre cele mai importante funcții ale sistemului limfatic. Sistemul scurge excesul de lichid din țesuturile corpului și îl returnează în sânge.

Sistemul limfatic joacă, de asemenea, un rol în imunitate. Conține celule albe din sânge și ajută la protejarea împotriva virușilor, bacteriilor, ciupercilor și resturilor celulare care ar putea provoca daune corpului.

De asemenea, sistemul limfatic interacționează cu sistemul digestiv pentru a ajuta la livrarea grăsimilor în sistemul circulator.

Vestea proastă este că sistemul limfatic poate deveni lent și, prin urmare, mai puțin protector, dacă vă tratați prost corpul. Există numeroși factori de stil de viață și de mediu care vă pot afecta în mod direct sistemul limfatic și eficiența lui.

Lucruri precum o dietă slabă, poluanți, lipsa exercițiilor fizice sau chiar o boală prelungită pot pune presiune pe sistemul limfatic. Din fericire, există multe lucruri pe care le puteți face chiar acum pentru a vă îngriji sistemul limfatic.

Cum să aveți grijă de sistemul limfatic

După cum sunt sigură că ați înțeles, sistemul limfatic este parte integrantă a supraviețuirii. Dacă corpurile noastre nu pot combate boala sau scăpa de deșeuri, vom fi destul de repede într-o situație care pune viața în pericol.

Sistemul limfatic are aceleași nevoi ca și restul corpului. Trebuie să faci mișcare, să mănânci alimentele potrivite, să te hidratezi eficient și să elimini toxinele din stilul tău de viață și din mediu. Când corpul tău este în stare bună de funcționare, sistemul tău limfatic este și el.

Există mai multe domenii pe care vă puteți concentra pentru a oferi sănătate și eficiență optime sistemului limfatic.

 • Dieta sănătoasă și eliminarea toxinelor din mediu
 • Exercițiu
 • Masaj de terapie și curățare

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Cum să vă curățați dieta și mediul

Evitați alimentele procesate

Evitarea alimentelor procesate ar trebui să fie întotdeauna primul pas când vine vorba de îndreptarea dietei. Deși este de multe ori o nebunie, știu cât de greu poate fi să eviți complet articolele procesate de pe piață.

Companiile de publicitate depun eforturi mari pentru a vă face să credeți că ceva dintr-o cutie vă poate asigura nevoile nutriționale complete. Sigur că poate exista o cantitate foarte mică de vitamine sau minerale într-un articol ambalat, dar nu este nimic în comparație cu nutriția pe care o veți obține în alimente proaspete și integrale.

Dacă puteți evita cutia și alegeți proaspete, corpul dvs. va primi o alimentație mult mai înaltă, ceea ce înseamnă că și sistemul limfatic veți obține aceste beneficii!

Alege organic

Știți deja că fructele și legumele vă pun pe drumul spre succes când vine vorba de alimentația sănătoasă. Faceți un pas mai departe și alegeți fructele și legumele organice data viitoare când vă aflați la magazin.

Conform The Organic Center, alimentele organice sunt cultivate într-un mod care minimizează toxinele, scade expunerea la hormoni și antibiotice și îmbunătățește calitatea nutrițională a alimentelor.

Deci, pe scurt, cu cât introduceți mai puține toxine în corp, cu atât mai puține toxine trebuie limpezite sistemul limfatic.

Eliminați lactatele, carnea roșie, făina albă și crustaceele

O dietă bogată în lactate, carne roșie, făină albă și crustacee poate fi dură pentru sistemul limfatic.

Produsele lactate, carnea roșie și crustaceele sunt de fapt dificil de digerat, ceea ce vă poate încetini mult procesele limfatice. Dacă sunteți un mare consumator de carne, alegeți carne organică pentru a reduce cantitatea de toxine din alimentele deja dificil de digerat.

De asemenea, vă puteți gândi să optați pentru făină de grâu în loc de făină albă, deoarece făina de grâu are mai multe vitamine și substanțe nutritive disponibile.

Făina albă și lactatele pot forma mucus în corpul dumneavoastră, care poate congestiona sistemul limfatic. Eliminarea acestor alimente vă menține corpul departe de blocaje.

Mănâncă nuci, fasole, semințe și leguminoase

Alimentele precum nucile, fasolea și semințele furnizează vitamine și minerale esențiale sistemului limfatic (sursă). Pentru gustări alegeți un amestec de nuci și migdale sau aruncați câteva semințe de chia în următorul smoothie de fructe.

Adăugarea acestor alimente în dieta dvs. furnizează nutrienți specifici pentru creșterea imunității, îmbunătățind sistemul limfatic.

Iată elementele de bază:

 • Vitamina A funcționează în intestin pentru a combate germenii sau virușii care încearcă să intre în organism.
 • Vitamina C este binecunoscută ca un stimulent al imunității. A consuma o mulțime de vitamina C este o modalitate sigură de a ajuta sistemul limfatic să își facă treaba bine. Vitamina B și zincul pot da, de asemenea, un impuls sistemului imunitar.
 • Vitamina E este un antioxidant. Obținerea valorii zilnice recomandate vă poate ajuta să preveniți reacțiile chimice dăunătoare arterelor și sistemului limfatic.

Bea tone de apă

Din nou ceva greu de gestionat pentru majoritatea oamenilor. O hidratare adecvată menține fiecare sistem din corpul dvs. funcționând corect.

USGS afirmă că aproximativ 60% din corpul tău este format din apă și procente mari din fiecare organ, chiar și oasele tale, sunt compuse din apă.

Deci, cum mențineți fericite lucrurile făcute din apă? Le tot uzi!

Potrivit lui Greatist, apa potabilă ajută la menținerea „echilibrului fluid al corpului, care ajută la transportul nutrienților în corp, la reglarea temperaturii corpului, la digerarea alimentelor și multe altele”.

Cu alte cuvinte, sistemul dvs. limfatic are nevoie de apă pentru a funcționa și a prospera. Deci, bea apă!

Vezi și: Cele mai bune 5 produse anti escare

Fă-ți testul pentru alergiile dietetice

Succesul sistemului limfatic depinde în mare măsură de digestie. Dacă nu digerați alimentele în mod corespunzător, atunci sistemul limfatic nu își poate face treaba.

În timp ce unele alergii alimentare pot fi evidente, mulți dintre noi trec prin viață fără măcar să știm că avem o alergie sau intoleranță. Reacțiile la anumite alimente pot trece neobservate sau doar vi se par normale.

Din acest motiv, ar trebui să luați în considerare efectuarea unui test de alergie la cabinetul medicului dumneavoastră. Un profesionist din domeniul sănătății vă poate spune dacă aveți reacții adverse la anumite alimente. Eliminarea acestor alimente din dieta dvs. poate ajuta cu adevărat sistemul limfatic să funcționeze mai ușor.

Deseori sugerez oamenilor să încerce o dietă de eliminare dacă nu vor să treacă printr-un test propriu-zis la cabinetul medicului lor.

Folosiți produse de înfrumusețare naturale

Cele mai multe produse de înfrumusețare sunt pline de substanțe chimice. Folosirea acestor loțiuni, bronzante, produse de machiaj și produse pentru păr pe bază de chimie, permite acestor substanțe chimice să se infiltreze direct în piele și în fluxul sanguin.

Pentru a nu copleși corpul dumneavoastră de substanțe chimice, evitați orice produse de înfrumusețare care nu sunt total naturale. La fel ca în cazul alimentelor, ar trebui să citiți etichetele și să știți ce puneți pe față, cap și piele.

Un element major de care trebuie să țineți cont atunci când vine vorba de sistemul limfatic este deodorantul. Potrivit WikiHow, deodorantele pe bază de aluminiu blochează transpirația, ceea ce contribuie la încărcarea toxică. Asigurați-vă că achiziționați produse naturale de înfrumusețare și de baie.

Când poți, poți să îți faci propriile produse de înfrumusețare acasă. Atunci poți fi sigur că toate sistemele tale interne și externe primesc cea mai bună îngrijire.

Pe lângă toate aceste modificări ale dietei și ale produselor, există, de asemenea, câțiva factori fizici pe care îi puteți implementa pentru a vă menține sistemul limfatic funcțional și eficient.

Cum să utilizați exercițiile fizice și masajul pentru a vă îmbunătăți sistemul limfatic

 • Încercați Yoga și meditația

Sugestii pentru yoga și meditație apar de nenumărate ori când vine vorba de optimizarea bunăstării tale. De ce? Deoarece s-a dovedit că aceste practici au numeroase beneficii fizice și mentale.

Clinica Mayo afirmă: „Yoga poate ajuta la reducerea stresului, la scăderea tensiunii arteriale și la scăderea ritmului cardiac”.

În timpul cercetărilor mele despre yoga și sistemul limfatic, am constatat că există chiar ipostaze și secvențe de yoga care ajută la promovarea drenajului limfatic și la stimularea sistemului imunitar.

Și vrei să știi cel mai bun lucru despre yoga și meditație? Nu aveți nevoie de echipamente specializate necesare și oricine o poate face. Aceasta înseamnă că puteți începe să aveți grijă de sistemul limfatic chiar în această secundă.

Rețineți că orice formă de exercițiu vă va pune într-o dispoziție bună, deci asigurați-vă că vă deplasați cel puțin 3 zile pe săptămână timp de 30 de minute până la o oră.

 • Încercați masajul limfatic

Credeți sau nu, există chiar și masaje limfatice! Deoarece sistemul limfatic este un sistem de drenaj care deplasează fluidul în corp, acesta răspunde bine la mișcările de masaj.

Puteți opta pentru un masaj manual de drenaj limfatic. Acestea ar trebui să fie efectuate numai de către profesioniști autorizați.

Potrivit clinicii de sănătate Optimum, acest tip de masaj „folosește presiune asupra punctelor de eliberare pentru a muta resturile toxice din toate celelalte organe eliminatoare și din intestinul subțire”.

De asemenea, puteți încerca un masaj cu perie uscată pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Acest lucru deschide mai mult spațiu pentru îndepărtarea toxinelor din corpul dumneavoastră.

Această metodă promovează, de asemenea, circulația către țesuturile dvs. și declanșează drenarea lichidului limfatic. La fel ca yoga, aceasta este o altă tehnică pe care o poți face singură acasă!

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Cum se face o curățare limfatică

Există câteva modalități mai extreme de a face o curățare limfatică. Dacă sunteți în căutarea unei curățări complete a sistemului, puteți încerca curățarea cu suc timp de 3 zile pe care o arătăm mai jos.

Nu este tocmai o metodă dovedită științific, dar am putea beneficia cu toții de o pauză de la alimentele procesate timp de câteva zile și veți simți cu siguranță că sistemul vă curăță, nu în ultimul rând de mișcările intestinale crescute!

De asemenea, după consultarea medicului, puteți încerca un program de suplimentare pe bază de plante.

Programul de 3 zile pentru curățarea sistemului limfatic cu suc

Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să urmați dieta timp de cel puțin trei zile pentru a vă curăța sistemul limfatic.

Pentru a face acest lucru, începeți cu o săptămână de pregătire. În acest timp, veți dori să vă îndepărtați de carne, făină și zahăr. Cu 2 zile înainte de curățare, ar trebui să mănânci doar fructe crude, legume, semințe, nuci și muguri.

Pentru a începe curățarea, alegeți suc de mere, struguri sau morcov. În afară de această alegere, veți bea doar suc de prune uscate.

Dimineața, pentru a încuraja mișcarea intestinului, veți bea 1 pahar de apă și 230 ml de suc de prune amestecat cu sucul de 1 lămâie.

Pe tot parcursul zilei, alternați pahare cu sucul ales și apă, până când ați băut 3,7 l din fiecare. Sucul de lămâie poate fi adăugat la oricare dintre băuturi.

De una până la trei ori pe zi, veți dori să amestecați 1 lingură de germeni de grâu, semințe de in sau borage, împreună cu 1 lingură de oțet de mere, 1 linguriță de varză și ¼ linguriță de piper Cayenne

În timpul acestui proces, intestinele trebuie curățate zilnic. Dacă vă luptați în această zonă, nu ezitați să beți pahare suplimentare de suc de prune.

De asemenea, este important să vă mențineți sistemul limfatic pompat în timpul acestei curățări, făcând 30 de minute până la 1 oră de exercițiu în fiecare zi. Dacă acest lucru pare greu, ia-l ușor și optează pentru exerciții ușoare.

Schimbarea rapidă a dietei poate provoca stomac deranjat, amețeli și dureri de cap. Aceste simptome trebuie să se diminueze după prima zi sau cam așa ceva.

Curățare pe bază de plante de la 7 la 10 zile

Se spune că echinacea, astragalus și goldenseal ajută funcția limfatică. Dovezile științifice sunt limitate, totuși au o istorie lungă de utilizare.

Ar trebui să luați aceste suplimente doar timp de 7 până la 10 zile pentru a vă ajuta să vă îmbunătățiți sistemul limfatic. Luarea acestor ierburi pentru mult mai mult timp nu este necesară și poate provoca daune.

În acest caz, nu doriți prea mult ajutor. Discutați cu medicul sau farmacistul înainte de a încerca orice curățare a plantelor.

Dacă aveți afecțiuni de sănătate sau luați un medicament eliberat pe bază de rețetă, este posibil ca aceste plante să nu fie sigure pentru dvs. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite multe ceaiuri de plante în general.

În încheiere

Deci, spune-mi, te simți motivat să faci o curățare limfatică acum? După cum puteți vedea, există o mulțime de moduri în care puteți începe chiar în acest moment pentru a îmbunătăți funcția sistemului limfatic. Acestea includ:

 • Curățarea dietei
 • Eliminarea substanțelor chimice toxice din regimul de frumusețe și din mediu
 • Exerciții fizice
 • Masaj limfatic
 • Încercați un suc sau curățați cu plante

Deci, ce opțiune veți încerca? Sau veți fi cu adevărat ambițioși și le veți încerca pe toate? Oricum ar fi, sistemul dumneavoastră limfatic vă va mulțumi. Curățare plăcută!

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc