Ce este ceața cerebrală: simptome și soluții

Persoana cu capul intr-un nor.

Simți vreodată că creierul tău nu funcționează? Mintea ta este în ceață, reacțiile sunt lente, iar abilitățile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor se simt nule?

Învățarea a ceva nou sau concentrarea asupra unor sarcini ușoare până de curând, pare acum dificilă? Se pare că creierul tău nu cooperează cu tine.

Probabil că ați mai simțit asta înainte. Poate vă simțiți așa chiar acum și așa ați dat peste această pagină.

Poți să fii liniștit știind că nu ești singur. Acest sentiment de deconectare sau nebulozitate din creier este adesea denumit „ceață cerebrală”.

Ceața creierului te poate face adesea să simți că ceva nu este în regulă cu tine.

De ce uit în continuare lucruri? De ce este atât de greu să mă concentrez pe o sarcină simplă? De ce creierul meu se simte cețos și deconectat?

Reamintirea și prelucrarea gândurilor se simte ca o corvoadă. Lista de sarcini pare insurmontabilă și uitarea cheilor sau a locului în care ți-ai parcat mașina este destul de normală.

Deci, cum să faci față ceții creierului; care sunt simptomele; de ce ți se întâmplă ție; și mai important, care sunt soluțiile pentru a scăpa de ea?

Cum să te întorci la un moment cu claritate, concentrare clară, motivație și funcționarea creierului îmbunătățită?

S-ar putea să fii surprins de cauzele simple ale acestui sentiment nedorit și o să fii și mai surprins de soluțiile simple. Deci, să începem de la început.

Ce este ceața cerebrală?

Ceață cerebrală este un termen non-medical folosit pentru a descrie simptomele care apar atunci când creierul nu funcționează la potențialul său maxim. Pot exista mai multe cauze diferite pentru ceața creierului. Simptomele sunt numeroase, dar din fericire pentru noi, și soluțiile sunt numeroase.

De cele mai multe ori, ceața creierului poate fi complet depășită prin efectuarea unor schimbări minore, dar conștiente în viața ta.

Desigur, trebuie să vă avertizez că trebuie să consultați întotdeauna cu medicul dumneavoastră înainte de autodiagnosticare, deoarece este cea mai în măsură persoană să decidă cauzele care stau la baza situației dvs. specifice.

Vezi și: Cele mai bune suplimente de L-carnitină

Care sunt simptomele ceții cerebrale?

Potrivit Anxiety Centre, simptomele ceții cerebrale includ:

  • Dificultăți de gândire, concentrare sau formare a gândurilor
  • Senzație de ceață sau „nebuloasă”
  • Gânduri fugare. Informațiile pe care ți le-ai amintit cu ușurință acum îți alunecă din creier
  • Sentimentul ca uiți mai des
  • Dificultăți de concentrare și purtare a conversațiilor
  • Un sentiment de deconectare în creierul tău

9 soluții pentru a scăpa de ceața creierului

1. Somn adecvat

După cum sunt sigur că știi, a dormi suficient este esențial pentru ființa umană. Din păcate, noi, oamenii, avem tendința să ne zgârcim la somn pentru a face alte lucruri.

Poate că omiteți adesea somnul pentru evenimente sociale, sau pentru a face ore suplimentare de muncă, sau pentru că sunteți atrași într-un maraton pe Netflix care vă găsește cu ochii înfundați la 3 dimineața într-o noapte din timpul săptămânii de lucru.

Indiferent de motiv, lipsa somnului poate avea un efect semnificativ asupra creierului și asupra modului în care acesta funcționează.

Acest articol de pe WebMD oferă o perspectivă uimitoare asupra efectelor pe care le experimentează creierul tău atunci când nu prinzi suficiente ore de somn, ceea ce îți afectează abilitățile cognitive și are un efect negativ asupra sănătății mintale.

Se știe că lipsa somnului vă afectează judecata, vă face să nu vă puteți concentra și vă scade atenția și vigilența. În plus, memoria dvs. este redusă.

Potrivit lui Avelino Verceles, MD și profesor asistent la Universitatea din Maryland, „somnul încorporează lucrurile pe care le-am învățat și le-am experimentat de-a lungul zilei în memoria noastră pe termen scurt”. Când ciclul respectiv este întrerupt, memoria dvs. este în pericol.

Așadar, data viitoare când veți viziona al 10-lea episod al serialului preferat pe Netflix, puneți telecomanda jos și dormiți puțin. Creierul tău îți va mulțumi!

2. Elaborați o rutină zilnică de exerciții

Dacă deja nu dormi suficient, mișcarea ar putea părea ultimul lucru pe care vrei să-l faci. Cu toate acestea, exercițiul este o altă piesă integrală a puzzle-ului creierului sănătos.

Oamenii care sunt activi fizic au tendința de a dormi mai bine, au în general dispoziții mai bune și sunt capabili să facă față stresului mai bine.

Exercițiul este, de asemenea, cunoscut pentru a crește substanțele chimice din creier ce dau starea de fericire. În timp ce exersați, nivelul de endorfină crește și adesea provoca o dispoziție bună.

Potrivit WebMD, pe lângă reducerea stresului, îmbunătățirea somnului și creșterea energiei, exercițiile fizice scad și tensiunea arterială, întăresc și construiesc oasele și reduc grăsimea corporală. Este win-win!

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

3. Modifică-ți dieta

Zahărul este unul dintre principalii responsabili în ceea ce privește funcția creierului, starea de spirit și bunăstarea generală. Zahărul acționează precum cocaina în corp și creier.

Acest studiu a constatat că zahărul este de fapt de 8 ori mai probabil să dea dependență decât cocaina! Înfricoșător, nu?

De ce zahărul este atât de captivant… Și ce legătură are asta cu ceața creierului?

Ei bine, atunci când ingerați zahăr, nivelul zahărului din sânge, cunoscut și sub denumirea de glucoză, crește rapid; apoi, aproape la fel de repede, se prăbușește.

Ca urmare, tânjești mai mult zahăr, astfel încât glucoza din sânge să poată crește din nou.

Pentru o privire mai aprofundată asupra modului în care zahărul vă afectează creierul, consultați următorul videoclip:

După cum vă puteți imagina, acest cerc vicios este… ei bine, nesfârșit.

De ce contează acest ciclu vicios al zahărului? Ei bine, Dr. Li-Ng, endocrinolog la Cleveland Clinic, subliniază că nivelul ridicat de zahăr din sânge are mai multe consecințe, dintre care unele sunt oboseala și vederea neclară.

Seamănă mult cu simptomele de „ceață cerebrală”!

Există și un alt capăt al spectrului – zahărul din sânge poate de asemenea să scadă prea mult. Scăderea zahărului din sânge are, de asemenea, efectele sale secundare, cum ar fi senzația de amețeală, slăbiciune, iritabilitate și dezechilibru sau necoordonare.

Potrivit Be Brain Fit, „un nivel scăzut de glucoză cerebrală duce la ceață cerebrală, schimbări ale dispoziției, iritabilitate, oboseală, confuzie mentală și afectarea judecății”. Suna familiar? Din nou, ceață cerebrală!

Cum să combateți efectele zahărului

Alegerea alimentelor care vă cresc glicemia încet este importantă. Pentru a face aceste alegeri, trebuie să înțelegeți indicele glicemic al alimentelor. Acesta este o evaluare acordată alimentelor care vă arată cât de repede aceste alimente vor crește glicemia.

Alimentele cu un indice glicemic scăzut intră în fluxul sanguin încet și eficient. Un indice glicemic ridicat te pune în pericol de creșterea rapidă, nedorită a zahărului despre care am vorbit.

Consumul de alimente sănătoase, care sunt scăzute la scară glicemică, vă va ajuta să vă mențineți glicemia la niveluri moderate. Îl veți avea pentru a fi utilizat dacă este necesar pentru activitatea fizică, dar nu veți suprasolicita sistemul atât de mult încât insulina să nu aibă timp să o proceseze corect.

Oamenii de la Everyday Health explică câteva modalități ușoare de a menține glicemia constantă. Mai întâi, asigurați-vă că nu omiteți nicio masă. Planificați întotdeauna să luați cel puțin 3 mese și 2 gustări în fiecare zi.

De asemenea, planificați în avans. Păstrarea la îndemână a gustărilor sănătoase, cum ar fi fructele sau nucile, în rucsac sau în mașină, vă poate asigura că nu luați o decizie nesănătoasă în ultimul moment.

Evitați dietele cu conținut scăzut de grăsimi

Dr. David Perlmutter, neurolog și autor al bestsellerului New York Times Grain Brain, consideră că grăsimea este „super combustibil” pentru creier.

Acum nu te emoționa prea mult, nu vorbesc despre grăsimea aparent delicioasă, care se scurge din burgerul tău preferat de fast-food și cartofi prăjiți.

Mă refer la grăsime bună: grăsime care provine din uleiuri de măsline, avocado, ulei de cocos, nuci, somon, ouă și carne de vită hrănită cu iarbă.

Aceste tipuri de grăsimi sănătoase sunt componente necesare ale hormonilor fericirii: serotonina, dopamina și cortizolul. Grăsimile bune ajută și la combaterea inflamației. Se crede că inflamația este o cauză majoră de ceață cerebrală.

Inflamația poate fi cauzată de leziuni, boli, stres, funcție intestinală slabă sau dietă slabă. De ce contează inflamația când vine vorba de ceața creierului? Inflamația face ca neuronii din creier să reacționeze mai lent decât de obicei.

Desigur, acest lucru încetinește timpul de răspuns, memoria și capacitatea de concentrare.

În următorul videoclip, Dr. Justin Marchegiani oferă o privire aprofundată asupra ceții și inflamației cerebrale:

Pe scurt, consumul unei diete pe bază de plante împreună cu grăsimi sănătoase, va contribui la reducerea inflamației și la menținerea corpului și a creierului pline de energie. Puteți face acest lucru evitând lucruri precum glutenul, alimentele procesate, îndulcitorii artificiali și MSG.

Vrei să afli sfatul meu preferat pentru realizarea acestui lucru? Nu faceți niciodată cumpărături pe culoarele centrale ale magazinului alimentar.

Păstrați-vă și coșul de cumpărături în jurul perimetrului, unde veți găsi produse proaspete și fructe de mare. Strecurați-vă în centru doar pentru uleiurile sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos și uleiul de măsline.

Vezi și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane

4. Calmează-ți simțurile

Supratimularea poate contribui, de asemenea, la apariția ceții cerebrale. Dacă prea multe simțuri sunt prea accentuate pentru prea mult timp, creierul se supraîncarcă și se oprește. Pentru a combate acest lucru, asigurați-vă că locul de muncă sau spațiul de joacă sunt calme și primitoare.

Mențineți spațiul înconjurător în ordine. Reduceți zgomotul puternic oprind radioul sau televizorul și închizând ferestrele dacă locuiți în apropiere de zone cu trafic intens. Alegeți becuri cu lumina calmantă pentru lămpi și încercați să eliminați din spațiul dvs. orice lumină fluorescentă sau strălucitoare.

Puteți, de asemenea, să vă aranjați spațiul Zen, cu lumânări, difuzoare de ulei esențial și aer proaspăt. Când permiți în spațiile tale parfumuri atrăgătoare precum lavandă sau mentă, creierul tău reacționează pașnic.

5. Evitați îngrijorarea și traumele

O altă modalitate de a vă menține ceața cerebrală la minim este să evitați dramele și traumele. Desigur, uneori acest lucru nu este posibil, dar puteți face tot posibilul pentru a elimina stresul inutil.

Evitați oamenii, locurile și situațiile care aduc frică, anxietate și tristețe în viața voastră. Înconjoară-te de oameni care te susțin, te ridică și te inspiră.

Lăsând deoparte oamenii, îți poți elimina propria grijă cu arta meditației sau practicând yoga.

Meditația poate fi intimidantă dacă nu ați mai făcut-o până acum. Pur și simplu acordați-vă câteva momente în fiecare dimineață sau seară să stați în tăcere, să vă clarificați gândurile și să vă concentrați asupra momentului actual în care vă pregătiți pentru o viață de succes și concentrare.

Această curățare zilnică a minții și a spiritului dvs. vă va aduce mari recompense atunci când vine vorba de claritate mentală și conștientizare. Ceața creierului va fi cu siguranță un lucru din trecut.

6. Vorbește cu cineva

Uneori, tot ce trebuie pentru a-ți curăța mintea este să spui cu voce tare la ce te gândești. A vorbi cu încredere cu cineva poate ușura instantaneu anxietatea, frica și grija.

Lucrurile care par copleșitoare sau imposibile se diminuează adesea atunci când vorbim cu un prieten, un membru al familiei, o persoană semnificativă sau un medic autorizat.

În aceste zile puteți obține, de asemenea, acces la practicieni autorizați online. Calmarea minții este literalmente la îndemână.

Uneori „ceața” pe care o simțiți ar putea fi rezultatul emoțiilor amestecate pe care trebuie doar să le sortați, cu voce tare. S-ar putea să te trezești că respiri ușurată înainte de a-ți da seama.

7. Evitați activitățile multiple

Multitasking-ul poate provoca sentimente de frică, anxietate și stres. În zilele noastre este incredibil de greu să faci doar un singur lucru odată. Tehnologia și accesibilitatea ne fac atât de ușor să facem mai multe lucruri simultan.

Unde ne duce totuși asta? Nicăieri… Repede.

Multitasking-ul vă obligă creierul să se gândească la prea multe lucruri diferite simultan. Cu gândurile care se întind peste tot, este extrem de ușor să pierzi concentrarea, focalizarea și, în mod mai dăunător, să pierzi din vedere lucrurile importante.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

8. Evitați alcoolul și drogurile

Alcoolul este un deprimant major, care încetinește funcția sistemului nervos central.

Ai parte de o stare bruscă, majoră de ușurare și o perioadă de calm atunci când bei pentru prima dată, făcându-ți creierul și corpul să creadă că totul este uimitor, dar asta dispare rapid și rămâi cu sentimente de vinovăție, anxietate, lipsă de speranță și confuzie.

Alcoolul provoacă somn agitat, scade abilitățile motorii și întârzie concentrarea și focalizarea. Dacă beți un pic prea mult, ar putea fi cauza ceții cerebrale.

Încercați să vă abțineți de la alcool timp de 2-4 săptămâni și să vedeți dacă condițiile se îmbunătățesc!

9. Planifică și cucerește

În opinia mea, cheia succesului în orice aspect al vieții este planificarea. Dacă nu reușiți să vă pregătiți, vă pregătiți să eșuați.

Acesta este cazul dietelor, exercițiilor fizice, educației, carierei și așa mai departe. Dacă știi deja că ești mai puțin limpede după o noapte de băut sau după lipsa de somn, planifică din timp.

Nu vă permiteți să comiteți aceste greșeli atunci când aveți de făcut lucruri importante la locul de muncă, la școală sau acasă. Stabiliți-vă intențiile înainte de a începe săptămâna.

Promite-ți o dietă bună, odihnă adecvată, exerciții fizice moderate. Cu aceste intenții în vedere și duse la bun sfârșit pe parcursul săptămânii, șansele de a avea un creier cu ceață ar trebui să scadă drastic.

Încheiere

După cum puteți vedea, ceața cerebrală are mai multe simptome și soluții potențiale. În timp ce inflamația și dieta slabă sunt probabil principalii responsabili pentru ceața creierului, există și alte câteva cauze potențiale.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla motivul și soluția pentru situația dvs. specifică. Un loc bun pentru a începe între timp ar fi să vă așezați și să faceți un bilanț personal asupra rutinei și obiceiurilor zilnice.

Monitorizați-vă activitățile, dieta și starea de spirit în următoarele câteva săptămâni și vedeți dacă începeți să observați orice tipare.

Planificați un somn adecvat, nutriție și abstinență de la alcool și droguri și vedeți dacă asta face o diferență în claritatea mentală.

Dacă vă simțiți în continuare ceață, asigurați-vă că vă adresați imediat medicului dumneavoastră pentru a continua ancheta.

Ați găsit personal ceva extrem de util în îndepărtarea ceții cerebrale? Vă rugăm să împărtășiți comentariile!

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc