Când o prietenă mi-a spus că are probleme cu pielițele dureroase din jurul unghiilor, ca să fiu sinceră, nu mai auzisem de această problemă înainte, dar odată ce mi-a explicat, mi-am dat seama că și eu o am.
Pun pariu că ai o pieliță chiar acum – aruncă o privire la unghiile tale. Pielițele sunt acele mici bucăți de piele de pe partea laterală a unghiilor. Personal, le rod fără să-mi dau seama, până când cineva îmi atrage atenția că degetul meu sângerează (jenant!).
Deși pielițele nu sunt ceva serios în sine, ele pot fi dureroase și, în cel mai rău caz, pot chiar să fie infectate. După ce am aflat acest lucru, am vrut să elimin cuticulele dureroase din viața mea și a funcționat! Citiți mai departe pentru a afla ce cauzează pielițele dureroase și cum să le evitați.
Cuprins:
Ce sunt pielițele (cuticulele) dureroase?
După cum am menționat mai sus, pielițele sunt mici bucăți de piele ruptă pe partea laterală a unghiilor.
În mod normal, pielițele implică doar pielea uscată de pe partea unghiei sau a cuticulei. Ocazional, o bucată îngustă de unghie se poate rupe în lung dar rămâne atașată la bază. Acest lucru este extrem de dureros! Pielițele încep de obicei prin a fi mici și nedureroase, dar problemele încep atunci când le smulgeți sau se agață în haine sau în păr. Acest lucru cauzează adesea sângerări.
Nu uitați, acestea sunt încă atașate de partea vie a unghiei, astfel încât smulgerea lor poate fi incredibil de dureroasă.
Odată ce ruptura se adâncește, aveți o rană deschisă, susceptibilă la infecție, care poate deveni gravă. (sursă)
Ce cauzează pielițele?
Pielițele sunt extrem de frecvente. Adevărul este că majoritatea dintre noi nu avem grijă de degete și unghii.
Motivul principal al pielițelor este pielea uscată. Este posibil să observați că apar mai frecvent iarna, deoarece vremea rece vă face pielea uscată.
Alte cauze includ roaderea unghiilor sau a pielii din jurul unghiilor, tăierea cuticulelor sau rănirea unghiei. (sursă)
Chiar dacă credeți că rutina dvs. de manichiură este regulată, dacă sunteți prea zeloși, poate provoca și pielițe. Frecvența îndepărtării lacului de unghii sau tăierea unghiilor de-a lungul părților laterale, mai degrabă decât doar partea superioară, va duce adesea la astfel de probleme dureroase.
Vezi și: Cele mai bune suplimente cu colagen
Cum să evitați pielițele
Cel mai bun mod de a evita pielițele este de a opri dezvoltarea lor în primul rând. Principala premisă din spatele acestui lucru este de a aborda cauza, adică pielea uscată. Iată câteva dintre sfaturile de top pentru evitarea pielițelor:
Aplică o cremă de mâini
Dacă nu folosiți deja crema de mâini, de ce nu? Sunt sigură că majoritatea dintre voi aplicați o cremă hidratantă scumpă pe față cel puțin o dată pe zi. Mâinile tale nu merită același tratament?
Crema mea de mâini preferată este o cremă de la Neutrogena. Nu numai că este destul de ieftină, dar chiar face treaba. Pachetul spune „Formula norvegiană”, poate de aceea este atât de intensivă – vremea este rece în Norvegia, așa că sunt sigură că și-au dat seama cum să învingă pielea uscată.
Celălalt lucru pe care îl iubesc la acest produs este că este neparfumat și se absoarbe rapid. Cu loțiuni parfumate îmi pot irita ochii dacă le frec pe tot parcursul zilei cu mâinile hidratate. Formulele mai subțiri îmi pot lăsa o senzație uleioasă pe haine dacă nu se absorb rapid.
Vă recomand să utilizați o cremă de mâini cât de des vă amintiți. Le am la îndemână prin casă, în geantă, lângă chiuvetă, în mașină.
Aplicarea pe timp de noapte este o necesitate, deoarece acesta este cel mai bun moment pentru ca crema să funcționeze netulburată. Din păcate, pe tot parcursul zilei, spălăm cea mai mare parte a cremei în câteva ore. (sursă)
Folosiți ulei pentru cuticule
Dacă ați făcut vreodată o manichiură profesională, veți ști despre ce vorbesc. Tehnicienii vor folosi de obicei un ulei mătăsos și luxos chiar la sfârșitul tratamentului. Nu trebuie să mergeți la salon pentru acest beneficiu (deși este frumos!). Puteți cumpăra un ulei produs comercial de la salonul tău local.
O altă opțiune este să-ți faci propria versiune naturală cu ingrediente precum ulei de migdale sau jojoba. Dacă vă îngrijorează infecția, adăugați o picătură de ulei de eucalipt pentru puterile sale antiseptice.
Pur și simplu masați acest ulei pe cuticule curate de câteva ori pe săptămână, iar pielițele ar trebui să devină o amintire din trecut. O fac de fiecare dată când îmi tai unghiile, deci o dată pe săptămână.
Protejați-vă mâinile
Așadar, am acoperit adăugarea de umiditate mâinilor, dar există unele lucruri pe care le faceți în fiecare zi, care de fapt elimină apa din piele, lăsând-o uscată și făcându-vă unghiile fragile.
Vorbesc despre spălatul cu produse chimice. Nu, nu mă refer la cei dintre voi care au joburi de laborator (dar în acest caz trebuie să aveți grijă suplimentară!); dar treburile simple, precum spălarea vaselor cu săpun de vase sau înălbirea blaturilor fără a purta mănuși sunt un dezastru pentru mâinile voastre.
Purtați întotdeauna mănuși atunci când faceți astfel de sarcini de uz casnic. Produsele chimice de uz casnic sunt foarte dure și vă vor usca pielea.
Dacă sunteți înotător, asigurați-vă că aveți și un tub de cremă pentru mâini în geanta de baie, deoarece clorul este o altă substanță chimică supărătoare pentru piele.
Folosiți un săpun delicat
Nu doar produsele chimice de uz casnic vă usucă mâinile, săpunul normal poate face același lucru.
Gândește-te de câte ori te speli pe mâini în fiecare zi. Trebuie să fie cel puțin 20, așa că alegerea unui săpun delicat și hidratant poate contribui la prevenirea pielițelor.
Vezi și: Cele mai bune 5 produse anti escare
Nu mai roade unghiile
Mi-am ros unghiile din adolescență până la vârsta de 20 de ani. Într-o zi m-am oprit, fără niciun motiv. Cred că a fost legat de stresul liceului și al studiilor universitare.
Dacă aveți încă obiceiul de a vă roade unghiile sau de a vă smulge pielea din jurul cuticulelor, merită să faceți efortul de a vă opri.
Rosul unghiilor transferă bacteriile în ambele sensuri. Dacă aveți o pieliță, lăsați bacteriile din gură să pătrundă în rană.
De asemenea, luați bacterii de pe mână în întregul sistem imunitar prin gură, ceea ce face mai greu controlul răcelilor, gripei și problemelor stomacului.
Păstrați-vă unghiile bine îngrijite
Voi fi sinceră, dacă nu am o ocazie specială, cum ar fi o ieșire la nuntă sau aniversare, rareori îmi fac manichiura. Le-am tăiat direct cu unghiera, astfel încât să nu se agațe.
Cu toate acestea, dacă suferiți tot timpul de cuticule dureroase, ar putea merita să depuneți un efort mai mare. Dacă aveți timp și bani, vizitarea ocazională a unui salon poate face un mare bine.
Spuneți-le problema dvs. și asigurați-vă că nu vă taie cuticulele, deoarece acest lucru va agrava problema.
Folosiți doar saloane care au o licență curentă și alegeți doar tehnicieni autorizați. Asigurați-vă că manichiurista sterilizează toate instrumentele utilizate pentru a preveni infecția.
Dacă preferați să vă aranjați singure, este ușor să vă oferiți o manichiură sau o pedichiură acasă. Tăiați unghiile drept și rotunjiți apoi marginile.
Înmuiați vârfurile degetelor în ulei pentru cuticule și împingeți cu ușurință cuticulele cu un instrument special. Finalizați masând uleiul pentru cuticule și lăsându-l să se usuce.
Evitați îndepărtarea lacului de unghii cu acetonă
Manichiura este o idee grozavă, dar dacă schimbați culoarea unghiilor la fiecare câteva zile, nu este bine pentru sănătatea unghiilor.
Dacă trebuie să folosiți un agent de îndepărtare a ojei, utilizați-l rar și căutați o formulă fără acetonă.
Inspectați-vă regulat unghiile și tăiați pielițele scurte
Probabil că ați aflat până acum că este o idee bună să acordați un pic mai multă atenție unghiilor. Dacă urmați punctele de mai sus, adică manichiură și aplicarea de cremă pentru mâini, veți observa pielițele înainte ca acestea să devină prea problematice.
Dacă observați începuturile unei pielițe scurte, decupați-o cu un tăietor sau forfecuță de unghii înainte de a avea șansa să agațe ceva și să se înrăutățească.
Asigurați-vă că nu tăiați prea aproape de unghie sau veți provoca sângerări.
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Înmuiați-vă unghiile
O altă modalitate de a vă trata unghiile este să le înmuiați ocazional.
Înmuiați-vă degetele în ulei de cocos, ulei de măsline sau orice alt ulei similar la alegere. Înfășurați mâinile în prosoape fierbinți pentru a permite umezelii să pătrundă cu adevărat.
O piele moale din jurul unghiilor va menține, fără îndoială, pielițele la distanță. (sursă)
Folosiți vitamina E
Dacă nu știți despre beneficiile vitaminei E pentru piele, atunci pierdeți. Farmacistul meu mi-a recomandat-o cu mult timp în urmă pentru tenul uscat și o folosesc de atunci.
Pur și simplu aplicați câteva picături de ulei de vitamina E pe unghii sau pe pielițe în curs de dezvoltare și acestea vor fi vindecate în cel mai scurt timp
Cum să scapi de pielițe
Dacă este prea târziu pentru prevenire și aveți deja o pieliță sau zece, nu vă faceți griji, tratarea lor este ușoară. Faceți următorii pași:
Înmuiați-vă degetele în apă caldă
Pentru a vă înmuia pielița, luați un castron cu apă caldă și înmuiați vârful degetelor timp de aproximativ 5 minute. Puteți adăuga niște ulei de arbore de ceai sau de eucalipt în apă pentru efecte antibacteriene.
Tăiați pielița
Tăiați cu atenție pielița cu o unghieră sau cu o forfecuță de unghii. Nu apucați prea aproape de pielea vie.
Aplicați un antibacterian
Chiar dacă pielița dvs. sângerează sau nu, aplicarea unui antibacterian este întotdeauna o idee bună pentru a preveni infecția. Produsele medicamentoase de la farmacia dvs. locală sunt minunate pentru asta.
În cazul în care pielea este ruptă, aplicați un plasture deasupra pentru a menține departe murdăria.
Hidratează, hidratează, hidratează!
Unguentul antibacterian sau crema de la pasul 3 vă vor menține pielea hidratată după tăierea pieliței, dar pentru următoarele câteva zile ar trebui să aplicați ceva mai intensiv zonei, cum ar fi vaselina.
Frecați o cantitate mică de vaselină în cuticule și în pielea care vă înconjoară unghiile cel puțin o dată pe zi (noaptea este cel mai bine).
Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat
Complicații
După cum am menționat deja, pielițele în sine sunt mai mult enervante decât un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, ele pot duce, în cazuri rare, la o infecție numită paronichie.
Paronichia este o infecție a pielii care apare în jurul unghiilor. Aceasta variază în funcție de severitate și în cele mai grave cazuri poate duce la abcese, modificări permanente ale formei unghiei sau chiar infecție a întregului corp. (sursă)
Dacă bănuiți că aveți o pieliță grav infectată, mergeți la medicul dumneavoastră, deoarece probabil veți avea nevoie de o rețetă pentru comprimate cu antibiotice.
Precauții
Nu tăiați niciodată pielițele când pielea este uscată, deoarece poate duce la rupere în continuare.
Dacă pielea din jurul unghiei este roșie, umflată și fragedă sau dacă observați puroi, aveți cu siguranță o infecție.
Începeți cu o cremă antibacteriană medicamentoasă și acoperiți cu un plasture sau pansament de tifon. Schimbați zilnic pansamentul. Dacă nu observați o îmbunătățire în câteva zile sau dacă simptomele sunt severe, trebuie să consultați un medic.
Concluzie
Sperăm că acest articol v-a oferit toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face față și a preveni pielițele. Acestea sunt deranjante, dar odată ce vă angajați într-o rutină obișnuită de îngrijire a unghiilor, le puteți elimina complet.
Acum că știți care sunt cauzele pielițelor și cum să le evitați, urmați oricâți pași de mai sus doriți. Mâinile tale îți vor mulțumi!
Citește și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină