Alimentele nedigerate în scaun – ce înseamnă asta pentru sănătatea ta?

Porumb copt cu bucati de unt deasupra.

Te-ai plimbat vreodată fericit printr-un parc într-o zi frumoasă de vară, când dintr-o dată ai senzația de eliminare?

Fesele tale se încordează și maxilarul se strânge. O mărgea de sudoare îți înoată pe frunte și ochii caută în toate direcțiile frenetic în căutarea unui loc mântuitor. În depărtare, îți vezi salvatorul ceresc – toaleta. Ajungi la intrare, deschizi ușa cu piciorul, desfaci cureaua și îți golești măruntaiele exact la timp.

Fără îndoială că ați fost în acea situație.

Știi la ce mă refer, fără avertisment, și dintr-o dată, intestinele tale strigă după toaletă. Pentru majoritatea dintre noi, ne facem treaba, oftăm ușurați și ieșim dracului de acolo cât mai repede posibil.

Dar v-ați gândit vreodată să aruncați o privire mai atentă asupra a ceea ce tocmai v-a părăsit corpul?

La o examinare mai atentă

Unora le-ar putea părea o perspectivă dezgustătoare, dar a acorda câteva clipe pentru a privi rămășițele cinei de aseară poate fi destul de luminant.

Sistemul nostru digestiv este ca un complex de reciclare. Este nevoie de ceea ce poate folosi din materialele (alimentele) pe care le-am ingerat și apoi zdrobește și amestecă restul deșeurilor în pregătirea pentru îndepărtare. (sursă)

Aici intră în joc intestinele noastre și scot gunoiul. (sursă)

Uneori, sistemul nostru de reciclare (sistemul digestiv) nu procesează toate alimentele pe care le consumăm și ajungem la alimente parțial digerate. (sursă)

Acest lucru înseamnă că ajungem nu numai la malabsorbția nutrienților din cauza faptului că nu am asimilat toate alimentele, ci ajungem și la proteine, grăsimi și carbohidrați nedigerați.

Înainte de a merge mai departe în problemele cauzate de absorbția, asimilarea și digestia slabă, să analizăm mai întâi ce este sistemul digestiv și cum funcționează.

Vezi și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Al doilea creier

Sistemul digestiv, denumit deseori al doilea creier al nostru, este alcătuit din tractul gastrointestinal (GI), vezica biliară, pancreas și ficat. (sursă)

Organele care alcătuiesc acest tub lung de răsucire din tractul gastrointestinal care se desfășoară de la gură la anus includ esofagul, stomacul, intestinul subțire și intestinul gros.

Intestinul gros include rectul și anusul și este destinația finală pentru toate deșeurile care părăsesc corpul prin procesul de digestie. (sursă)

În timpul mișcărilor intestinului, corpul scapă de deșeuri prin piele, plămâni, rinichi, sistemul limfatic și ficat. (sursă)

Tractul GI găzduiește o armată de bacterii sănătoase cunoscute sub numele de flora intestinală. Aceste bacterii sunt esențiale pentru o digestie adecvată, fiind important să ne asigurăm că mâncăm alimente abundente în microorganisme prietenoase. (sursă)

Împreună cu flora intestinală sănătoasă, sistemul digestiv este susținut de hormoni, nervi și sânge.

Sistemul nostru nervos și circulator, împreună cu tractul gastrointestinal, funcționează în tandem pentru a finaliza treaba complexă de a digera alimentele și lichidele noastre, astfel încât organismul să poată utiliza materialele din care este alcătuită mâncarea pe care o punem în gură.

Dărâmă zidurile

După cum s-a menționat mai devreme, digestia descompune alimentele în substanțele nutritive constitutive și le trimite pe drum pentru a ajuta la creștere, regenerare și producerea de energie.

Pentru ca celulele noastre să absoarbă substanțele nutritive din alimente și băuturi, acestea trebuie împărțite în molecule mai mici, astfel încât sângele să le poată transporta acolo unde corpul are cel mai mult nevoie de ele. (sursă)

Acești nutrienți sunt cunoscuți sub numele de macro și micronutrienți. Nutrientii macro includ proteine, grăsimi și carbohidrați. Micronutrienții includ vitamine, minerale și fitonutrienți. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit

Totul începe în gură

Digestia începe în gură în timp ce mestecăm mâncarea. Spărgând mai întâi alimentele cu dinții și amestecându-le cu saliva pregătim materialele pentru călătoria relativ lentă prin tractul GI. (sursă)

Tractul GI conține un strat de mușchi care se contractă și împinge mâncarea sau lichidul prin organele mari goale. În timpul acestei călătorii, alimentele se amestecă cu sucurile digestive pe măsură ce trece prin sistemul nostru digestiv.

Odată ce ajunge în stomac, se amestecă cu acid clorhidric (acid stomacal) și se descompune și mai mult în pregătirea pentru asimilare. (sursă) După acest proces inițial, moleculele vor fi gata să fie absorbite de proiecții minuscule, asemănătoare degetelor, cunoscute sub numele de vilozități.

Moleculele trec prin peretele intestinal prin vilozități și în sânge, unde sunt transportate oriunde sunt cel mai mult necesare. (sursă)

Procesul de conversie a alimentelor în materiale utilizabile se întâmplă în intestinul subțire. Orice deșeuri pe care organismul nu le poate utiliza, circulă prin intestinul gros și ies din corpul nostru prin rect. (sursă) Acest produs rezidual este cunoscut sub numele de scaun.

Experiența mea cu digestie slabă

În octombrie anul trecut am întreprins un experiment. Am postit doar cu apă de 5 zile. Nu vă recomand să întrețineți un post fără îndrumare medicală adecvată!

Unul dintre cele mai importante elemente pentru a finaliza cu succes un post extins este să-l finalizezi în mod corect. Adică să mănânci alimentele potrivite și porțiile corecte. Am făcut acest lucru, după cum mi-a fost recomandat, mâncând o porție de pepene verde la fiecare 3 ore.

Treptat, am introdus alte fructe în dieta mea, împreună cu alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi verdeață și legume cu frunze. Aproximativ 1 săptămână după post am băut cantități mari de pepene amestecat cu fibra încă prezentă. Am observat că am început să simt durere și să am crampe stomacale.

Deoarece începusem să fac mișcare din nou, am simțit că trebuie să mănânc porții mai mari de mâncare. Din păcate, ar fi trebuit să reintroduc activitatea fizică într-un ritm mai lent.

Deoarece acum mănânc porții de mâncare similare cu cele cu care eram obișnuită înainte de post, sistemul meu digestiv nu era pregătit să facă față volumului de muncă.

Drept urmare, somnul meu a fost întrerupt, transpiram mai mult decât în ​​mod normal și m-am chinuit să merg la baie. În cele din urmă, am folosit o clismă pentru a ajuta la procesul de eliminare. Acest lucru a atenuat imediat crampele stomacale.

A fost interesant să observ totuși că în scaunul meu erau bucăți complet nedigerate de mâncare. Mâncam o mulțime de verdeață și vedeam bucăți reale care nu fuseseră mestecate corect și probabil erau cauza suferinței mele.

Probabil vinovatul problemelor mele de digestie a fost flora intestinală scăzută. Numărul de bacterii bune a fost scăzut din cauza cantității uriașe de curățare prin care am trecut în timpul postului și nu mă gândisem să o reconstruiesc.

Imediat am pregătit o rețetă de iaurt de nucă de cocos și migdale crude pe care o cunoșteam și am început să îl adaug la smoothie-uri. Aceasta a rezolvat totul!

Probioticele din iaurt mi-au crescut numărul de bacterii bune, care la rândul lor mi-au ajutat sistemul digestiv, iar intestinele au început să se miște corespunzător, pe măsură ce am început să diger mai eficient.

Vezi și: Cele mai bune 5 produse anti escare

Declinare de responsabilitate

Postul pe apă nu este recomandat fără supravegherea medicală adecvată și nu recomand să efectuați un post extins fără asistență medicală.

Simptome ale digestiei slabe

Probleme de stomac

După cum s-a menționat mai sus, problemele stomacului, cum ar fi durerea, balonarea sau crampele, pot fi un semn că nu digerați alimentele în mod corespunzător. (sursă)

Pierdere în greutate

Un alt semn obișnuit că nu absorbiți nutrienții și nu vă digerați alimentele este pierderea neașteptată în greutate.

S-ar putea să consumați o mulțime de calorii, dar deoarece alimentele trec prin tractul gastro-intestinal fără beneficiul unei digestii adecvate, nu veți primi beneficiul acestor calorii. (sursă)

Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi, de asemenea, un semn al unei boli grave, cum ar fi cancerul, așa că, dacă vă confruntați cu acest simptom, asigurați-vă că ați fost verificat de un medic.

Creșterea neadecvată

Copiii care rămân sub etapele de creștere așteptate în comparație cu alți copii pot suferi de probleme digestive grave. Creșterea neadecvată poate fi legată de o absorbție slabă a nutrienților, care la rândul său duce la deficiențe de vitamine și minerale care pot împiedica creșterea naturală a copilului.

Dacă bănuiți că copilul dvs. nu atinge înălțimea și greutatea altor copii din grupa lui de vârstă, atunci o vizită la medic ar putea arunca o lumină asupra acestei probleme. (sursă)

Lipsa de energie

Oboseala, consumul redus de energie pot fi semne că nu absorbiți substanțe nutritive semnificative și că nu luați suficiente calorii în ciuda consumului cantității recomandate.

Problemele digestive au fost adesea legate de deficiențele de fier, vitamina B12 și folat. Consecința rezultată este anemia, o afecțiune legată de lipsa de energie. (sursă)

O listă detaliată a tulburărilor digestive poate fi găsită aici.

Pentru a afla mai multe despre cum funcționează digestia, vizionați acest videoclip:

Alimentele nedigerate în scaun, ce înseamnă asta pentru sănătatea ta?

Efectul pe termen lung al problemelor digestive poate fi foarte grav, ducând la o serie întreagă de probleme nedorite. Din acest motiv, este important să fiți verificat de un medic dacă găsiți alimente nedigerate în scaune.

Unele boli pe termen lung care cauzează o digestie slabă sunt următoarele:

Sindromul colonului iritabil

Sindromul intestinului iritabil, denumit în mod obișnuit SCI, este o afecțiune cronică care afectează intestinul gros (colon).

Simptomele includ constipație, crampe, gaze, diaree, balonare, dureri abdominale și mucus în scaun.

Din fericire, doar un număr mic de persoane suferă de cele mai severe simptome, dar pentru că este o afecțiune pe termen lung, a trăi cu ea se poate dovedi a fi stresantă.

Unele persoane au reușit să-și diminueze simptomele gestionând stilul de viață, dieta și stresul. Alții ar putea necesita medicamente și consiliere. (sursă)

Boala Crohn

Boala Crohn, la fel ca SCI, este o afecțiune cronică care persistă mult timp. Tractul intestinal se inflamează, ceea ce înseamnă că totul, de la gură până la stomac până la colon, este afectat de această boală intestinală.

Cel mai frecvent, boala Crohn afectează porțiunea inferioară a intestinului subțire cunoscută sub numele de ileon.

Nu se cunoaște nicio modalitate de vindecare și simptomele, deși nu sunt întotdeauna prezente, de obicei nu dispar de la sine. (sursă)

Boala celiacă

Boala celiacă rezultă din deteriorarea suprafeței absorbante a intestinului subțire de substanța gluten. Acest lucru duce la incapacitatea organismului de a absorbi macro și micronutrienți.

Simptomele includ:

  • Pierdere în greutate
  • Diaree cronică
  • Oboseală
  • Anemie
  • Crampe
  • Iritabilitate
  • Balonare

Dacă boala rămâne netratată, se va produce malabsorbție din cauza deteriorării intestinului subțire.

Adoptarea unei diete fără gluten s-a dovedit a avea un mare succes în ameliorarea simptomelor. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

5 moduri simple de a îmbunătăți digestia

Nu contează câți nutrienți și calorii conțin alimentele, dacă aveți probleme digestive, pur și simplu nu veți absorbi ceea ce aveți nevoie.

O digestie slabă poate duce la simptome dureroase, în timp ce malabsorbția poate duce la o serie de boli cronice.

Pentru a evita calea grea a unei digestii slabe, urmați acești pași pentru o digestie mai bună.

Ceaiuri din plante

Ceaiurile din plante sunt cunoscute pentru proprietățile lor medicinale de mii de ani, dar știați că unele dintre ele ajută în mod specific la digestie?

Ghimbirul, urzica, feniculul, menta și mușețelul sunt toate cunoscute pentru a stimula digestia. (sursă)

Mestecați bine mâncarea și mâncați într-un ritm moderat

Ați mai auzit-o, dar mama voastră a avut dreptate când a spus să mestecați mâncarea și nu mai înfulecați ca un câine înfometat.

Există o varietate de opinii care ne sugerează de câte ori ar trebui să mestecăm fiecare gură, dar vă sfătuiesc să mestecați până când alimentele se transformă în lichide.

Făcând acest lucru, veți amesteca bine alimentele cu sucurile din salivă, în prealabil digerând alimentele și pregătindu-le în mod corespunzător în călătoria lor prin restul tractului gastro-intestinal. (sursă)

Mănâncă simplu și combină corect

Simplificându, punem mai puțină tensiune pe tractul digestiv, oferindu-i mai puțin de tratat.

Combinarea zaharurilor și a grăsimilor este un coșmar digestiv, așa că încercați tot posibilul să evitați aceste combinații și veți ușura lucrurile. (sursă)

Mănâncă fructe între mese, nu la mese

Deoarece fructele sunt în primul rând zahăr natural, se digeră mai repede decât majoritatea celorlalte alimente.

Dacă mâncăm fructe la sfârșitul mesei, o practică obișnuită, atunci avem o situație în care fructul începe să se oxideze și să fermenteze în timp ce așteaptă la coadă în spatele celorlalte alimente pe care le-ați consumat. (sursă)

Te-ai întrebat vreodată de ce deserturile cu fructe îți dau flatulență? Acum știi.

Evitați supraalimentarea

Încercați să vă terminați masa simțind că ați putea mânca puțin mai mult.

O modalitate de a evita împovărarea sistemului digestiv este să mâncăm puțin și des. În acest fel, nu ne înfometăm și nu ne suprasolicităm. (sursă)

Uită-te în toaletă

Așadar, data viitoare când simțiți oricare dintre simptomele acoperite în acest articol, aruncați o privire asupra scaunelor. Dacă vedeți bucăți de diferite culori, atunci este probabil că este vorba de mâncare nedigerată și va trebui să luați măsuri pentru a vă întoarce pe drumul cel bun.

O bună digestie este una dintre componentele majore ale sănătății. Este vital să absorbim nutrienții din alimente și să scăpăm eficient de deșeuri.

Odată cu creșterea bacteriilor prietenoase cu probiotice naturale și a numărului de enzime digestive, s-ar putea să puteți preveni afecțiuni grave care s-ar putea afla pe drum.

Dacă apar simptome grave, atunci consultați medicul, dar amintiți-vă întotdeauna că dieta este cel mai important factor, ceea ce înseamnă că există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta.

Citește și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc