Pericolele ascunse ale plantei soia

Boabe si pastai de soia vazute de aproape.

Soia este ca piatra de temelie a piramidei alimentare a unui vegan hardcore. Se așază în partea de sus a ierarhiei de fructe și legume, într-un univers paralel de mâncăruri care există fără ca noțiunea de a consuma carne să intre vreodată în discuție. Și de ani de zile deține această proprietate, fără a fi vreodată pusă la îndoială cu privire la integritatea ei… până acum.

Soia, cu toți fitonutrienți săi minunați și conținutul ridicat de proteine, a ridicat întrebări privind cât de sănătoasă este cu adevărat. Răspunsul poate fi “nu prea”. Pericolele care se ascund în numeroasele încarnări ale plantei, cum ar fi pulberile de proteine ​​din soia, formulele de soia sau lecitina de soia pot fi mai mult dăunătoare decât utile.

Ce ascunde acest bob verde? De ce ar trebui bărbații să ia în considerare evitarea proteinelor din soia ca pe ciumă? Și de ce ar trebui ca femeile să mai aibă încă un element de adăugat pe lista lor de supraveghere a riscului de cancer? Să aruncăm o privire asupra pericolelor ascunse ale plantei de soia.

Ce este soia?

Soia este derivat din planta de soia cultivată în mare parte în Asia de Est. În prezent, producătorii de top de soia sunt SUA și Brazilia, dar afacerea este mare aproape peste tot în lume.

Planta în sine este o păstaie păroasă din care încolțește un fel de boabă uriașă, clasificată de obicei ca semințe oleaginoase. De ce? Aproximativ 60% din compoziția soiei este proteină și ulei (40% proteine ​​și 20% ulei). Celelalte procente sunt alcătuite din izoflavone și unele caractere dubioase, cum ar fi fitoestrogenul, la care vom reveni mai târziu.

Numeroasele sale preparări includ tofu, pudre de proteine ​​din soia, iaurturi, lapte și lecitina din soia omniprezentă, un aditiv care apare în mai multe produse decât putem număra. Soia este, de asemenea, un element esențial în mâncărurile vegane și vegetariene. Deoarece are un conținut atât de ridicat de proteine, soia a fost un înlocuitor obișnuit al proteinelor animale din mesele fără carne și pentru nevoile dietetice zilnice.

De exemplu, 100 de grame de soia pot produce aproximativ 36 de grame de proteine ​​la 375 de calorii. Comparați-le cu nucile care produc doar 21 de grame de proteine ​​pentru 576 de calorii. În mod clar soia oferă mai mult.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Pericole din formula de soia pentru bebeluși: Da sau Nu

Pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză, în special pentru sugari, laptele de soia a oferit o alternativă excelentă la laptele obișnuit. Prin urmare, sunt nesfârșite mărcile de formule de soia pentru bebeluși care saturează piața.

Aici se află problema. 90% din soia produsă în SUA este modificată genetic. Asta nu înseamnă că este plină de pesticide, ci de fapt este pulverizată cu erbicide. Aceste erbicide acționează ca agenți cancerigeni în organism.

Niciun sugar nu trebuie expus la agenți cancerigeni care pot duce în cele din urmă la diferite forme de cancer. În plus, soia modificată genetic este plină de tot felul de agenți chimici care, atunci când au fost testați pe animale, au ridicat semne de alarmă pentru cercetători.

Din acest motiv, multe țări refuză să importe produse din soia modificate genetic din SUA. Soia crudă, organică, este de obicei cea mai solicitată. Dar nici soia crudă nu poate fi consumată așa cum este. Are o bază metalică toxică care trebuie tratată cu o căldură „umedă” înainte de a fi pregătită pentru consum.

În al doilea rând, cea mai mare parte din soia are ceea ce se numește anti nutrienți, care acționează exact așa cum sună, afectează organismul într-o manieră adversă. Pentru a compensa prezența anti nutrienților în soia, unii producători o fermentează înainte de distribuire. Dar produsele precum formula de soia pentru bebeluși, laptele de soia și tofu sunt rareori fermentate.

Ce pericole prezintă aceste produse de soia copilului tău?

Acidul fitic ridicat din soia reduce digestia și absorbția de calciu, magneziu, cupru, fier și zinc și poate provoca în același timp o creștere scăzută a copiilor.

Goitrogeni blochează funcția tiroidiană, metabolismul iodului și pot duce chiar la hipertiroidism și cancer tiroidian. La sugari formula de soia poate duce chiar la boli tiroidiene autoimune.

Nivelurile ridicate de aluminiu și mangan din soia pot fi toxice pentru sistemul nervos, rinichi și sistemul metabolic delicat al bebelușului.

Fitoestrogenii pot avea până la 20.000 de ori efectul asupra unui bebeluș pe care îl pot avea asupra unui adult. Amintiți-vă că sistemul delicat al unui bebeluș este infinit mai fragil decât cel al unui adult. Fitoestrogenii pot fi dezastruoși la un copil în creștere, inhibând creșterea, creierul și funcția endocrină.

Ce poți face pentru a remedia acest lucru?

Alăptarea. Laptele matern este recomandat de medici și este cea mai bună sursă de nutriție care există pentru bebelușul dvs. Spre deosebire de laptele de soia care poate face ravagii în sistemul endocrin și tiroidian al unui bebeluș în creștere, laptele matern este îmbogățit cu substanțe nutritive esențiale și proteine ​​de care are nevoie un copil.

Încercați lapte fără lactoză. Produse care elimină lactoza din produs păstrează în continuare vitaminele și mineralele esențiale care conferă laptelui proprietățile sale benefice. Un bebeluș va consuma în continuare cel mai bun lapte.

Vezi și: Cele mai bune suplimente de L-carnitină

Ce pericole prezintă soia pentru bărbați?

De câțiva ani încoace, pasionații de fitness și cercetătorii se întâlnesc la o răscruce de acorduri pe tema pericolelor și a riscurilor pe care soia le are asupra bărbaților. De ce? Aruncați o privire asupra compoziției chimice a soiei pentru început. Vă amintiți când am făcut referire la acele izoflavone? Unul în special este Gliciteina, un fitoestrogen.

Fitoestrogenii sunt estrogeni derivați din plante. Deși nu sunt produși de sistemul endocrin uman, ei pot acționa atât de bine ca estrogeni care apar în mod natural, încât pot produce efecte fizice în urma consumului lor.

Cu alte cuvinte, consumul de plante bogate în fitoestrogen poate produce același tip de efecte ca estrogenul care apare deja în organism. Iar fitoestrogenii pot interfera în comunicarea dintre celule. Consumând o mulțime de fitoestrogen poate acționa opus chiar și estrogenului.

Acum să ne întoarcem la bărbați. Specia masculină este o creatură complicată cu densitate osoasă, masă musculară și musculatură generală mai mare decât cea a omologului său feminin.

Testosteronul este unul dintre elementele sale principale, alimentând creșterea musculară și performanța dinamică. Deci, să facem calculele. Poate fitoestrogenul găsit în soia să blocheze producția de testosteron? Sau poate reduce numărul de spermatozoizi?

În timp ce unele studii vor infirma cu fermitate riscurile pentru bărbați atunci când consumă pulberi de proteine ​​din soia și produse din soia în general, există câteva fapte irefutabile care ar trebui să dea de gândit oricui.

Să aruncăm o privire la imaginea de ansamblu. Fitoestrogenul prin natura sa poate avea un efect modificator asupra celulelor intestinale, blocând chiar comunicarea normală între receptori.

Toate acestea pot duce la apariția sânilor la un bărbat, sau infertilitate deoarece consumă pulberi de proteine ​​din soia? Nu neapărat. Dar fitoestrogenul nu este nici fitonutrient și nici nu este produs în mod natural în sistemul endocrin, în special de către un bărbat. Dacă nu este un fitonutrient benefic pentru corpul uman și nici nu este ceva produs în mod natural în corp, care este scopul pe care îl servește?

Ce riscuri prezintă soia pentru bărbați?

Proteina ​​din soia este redată printr-un proces delicat de denaturare a diferitelor proteine ​​la temperaturi ridicate. Două produse secundare periculoase sunt lizina alanina și nitrozaminele, ambele toxice pentru organism.

Fitoestrogenii nu numai că pot aduce modificări fizice corpului unui om, ci pot modifica dispozițiile psihologice. Testosteronul scăzut poate duce la depresie și schimbări de dispoziție imprevizibile. Sentimentele cu valoare redusă de sine pot predomina starea generală de spirit a unui bărbat.

Hemaglutinina face ca globulele roșii să se aglomereze și reduce absorbția oxigenului în țesuturi. Produsele precum pulberile de proteine ​​din soia care promovează construirea musculară pot inhiba exact creșterea musculară prin această blocare a oxigenului la mușchi.

Inhibitorii de tripsină interferează cu digestia proteinelor și pot duce chiar la cancer pancreatic.

Aglomerarea. Un alt risc este aglomerarea în intestine. Produsele din soia, cum ar fi tofu și pulberile de proteine ​​din soia, sunt fabricate în așa fel încât este greu să le digerați complet. De multe ori pot forma mici mase sau aglomerări, în loc să fie complet dizolvate în shake-uri proteice sau digerate în sistemul digestiv.

Ceea ce rezultă este o aglomerare dureroasă în intestine, care poate dura câteva ore sau chiar câteva zile. Senzația în sine poate varia de la ușor la extrem de dureroasă. Masele în cauză pot chiar deteriora peretele intestinal. Singurul remediu este să limitați consumul de formule de proteine ​​din soia și să fiți vigilenți pentru a vă asigura că pulberile sunt complet dizolvate în shake-uri înainte de a le consuma.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Ce alternative au bărbații pentru a-și lua aportul de proteine?

Nucile sunt o sursă excelentă de proteine. Sunt bogate în vitamine și minerale esențiale și pot fi consumate cu orice fel de masă sau ca gustare.

Lintea este o sursă bună de fibre și proteine. Variații precum supa de linte oferă o mare varietate în cursul zilei.

Produsele tartinabile precum untul de arahide, untul de migdale și caju se pot adăuga la sandvișuri și smoothie-uri, îmbogățind atât gustul, cât și conținutul de proteine.

Femeile ar trebui să se ferească de soia?

Dintre toate studiile care există, cele mai alarmante sunt cele care investighează pericolele pe care soia le prezintă pentru femei. Aceste studii au legat produsele din soia și consumul general de soia de tulburările digestive, cancerul de sân, infertilitatea și declinul cognitiv. Unde începem să observăm problema?

Să începem cu produsele alimentare din soia. Produsele precum iaurtul din soia, mesele fără carne și băuturile din soia sunt destinate în primul rând femeilor. Vedem iaurturi de soia în reclame pentru femei active care tocmai au terminat o rutină de yoga obositoare sau sunt într-o pauză de prânz în timpul muncii. Aceste reclame susțin că astfel de produse sunt o sursă excelentă de bacterii care ajută la procesul digestiv și proteine ​​care vor alimenta organismul.

De fapt, opusul este în mare parte adevărat. Produsele din soia, cum ar fi iaurturile, laptele de soia și tofu, utilizează vitamina D sintetică pentru a compensa efectul secundar al soiei, determinând organismul să aibă nevoie de mai multă vitamina D.

Producătorii adaugă vitamina D2 sintetică în laptele de soia și o vând ca o alternativă viabilă la laptele obișnuit îmbogățit cu vitamina D. Clona sintetică poate fi periculos de toxică pentru organism.

Dar aceasta nu este singura vitamină pe care corpul o poftește brusc în doze mai mari după ce a consumat mult prea multă soia. Consumul de soia ca înlocuitor general al proteinelor animale poate duce la un deficit de vitamina B12.

În timp ce produsele din soia pot conține compuși care seamănă cu vitamina, niciunul dintre acești compuși nu poate fi ușor absorbit în organism și utilizat ca nutrient esențial.

Nu uitați că alcătuirea chimică a soiei include izoflavone care nu sunt produse în mod natural în organism. Atunci când acești compuși sunt expuși sistemului digestiv, acesta nu știe ce să facă cu ei decât să-i respingă și să-i curățe. Însă procesul digestiv în sine poate deveni atât de violent asupra corpului, încât vitaminele și mineralele care ajută la acest proces se epuizează (adică vitamina B12, fier).

Aceste izoflavone, fitoestrogeni, nu numai că pot acționa ca estrogeni normali, dar pot ajunge până la blocarea estrogenului din organism. Ce înseamnă asta pentru o femeie? Consumul a două pahare de lapte de soia pe zi timp de o lună este o expunere suficientă pentru a-i perturba ciclul menstrual. De asemenea, este suficient să se producă chiar modificări în țesuturile umane.

Iar dacă acest lucru nu este suficient de alarmant, luați în considerare de ce majoritatea soiei este modificată genetic. Soia nefermentată, ceea ce consumăm în mare parte, este modificată genetic pentru a rezista erbicidelor. Produsul secundar este o toxină care se transferă în intestin în timpul digestiei și rămâne acolo chiar până la ani după stoparea oricărui consum de soia.

Și ce zici de cuvântul cu marele C? Cancer. Deși nu a existat încă un studiu definitiv care să facă legătura dintre soia și cancerul de sân, toți cercetătorii sunt de acord că femeile ar trebui să-și limiteze consumul de produse din soia, în special atunci când sunt însărcinate. De ce?

Iată o listă a pericolelor pe care soia le are pentru femei, care pot duce la cancer de sân:

Izoflavonele din soia pot reacționa violent în sistemul digestiv și endocrin uman, blocând comunicarea celulară și estrogenul uman natural, provocând infertilitate și chiar ducând la cancer de sân

Fitații din soia pot bloca absorbția nutrienților esențiali care ajută femeile să lupte împotriva bolilor și să construiască sistem imunitar și oase puternice. Deficiențele de fier și calciu sunt două efecte secundare obișnuite ale consumului de soia.

Proteina vegetală texturată este redată printr-un proces de denaturare a proteinelor din soia. Ceea ce rezultă sunt diferitele încarnări ale soia consumată ca înlocuitor de carne și care pot avea diverși agenți toxici și sunt la fel de greu de digerat. Aceste produse pot provoca aglomerarea în intestine și chiar perturba funcția vezicii urinare și a intestinului.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Și acum despre lecitina din soia. Este în majoritatea produselor cumpărate la femei. Pericolele date de lecitina din soia includ:

 • Diareea
 • Pierderea sau creșterea în greutate
 • Greață și vărsături
 • Iritatii ale pielii
 • Vedere neclară
 • Leșin
 • Funcția creierului afectată
 • Lipsa de energie și rezistență

Există studiul realizat de Universitatea Cornell pe 28 de femei. După consumul de produse din soia, suplimente și lecitină din soia timp de 6 luni, s-a constatat creșterea canalelor de lapte în sânii lor. Cel mai bun sfat în acest caz este să evitați alimentele procesate care le conțin în totalitate.

Femeile ar trebui să se ferească de soia?

Mănâncă iaurturi bogate în bacterii care ajută digestiv. Dacă sunteți intolerantă la lactoză, găsiți iaurturi fără lactoză. Puteți găsi chiar și exporturi fără lactoză, bogate în proteine, cum ar fi iaurt grecesc, quark (o brânză germană) sau fromage blanc (brânză albă franceză). Acestea sunt toate surse bogate de proteine, vitamine și minerale, care sunt excelente pentru organism.

Mănâncă nuci și legumele. Migdalele, caju, nuci de brazilia și linte sunt toate surse excelente de fier, de care femeile au nevoie ca să funcționeze la capacitate maximă.

Mănâncă quinoa și orez brun. Acestea sunt ambele surse excelente de proteine ​​vegetale și completează excelent aproape orice masă.

Toată soia este rea?

Răspunsul definitiv este nu. Nu toată soia este creată la fel. De fapt, soia fermentată, spre deosebire de soia nefermentată, este bogată în vitamine și minerale. De asemenea, nu conține substanțe chimice toxice găsite în produsele alimentare fabricate din soia prelucrată, cum ar fi tofu, formule de soia pentru sugari și pulberi de proteine ​​din soia.

Provocarea este de a găsi produse din soia fermentate în supermarketul local. La fel ca produsele alimentare ecologice, va tinde să fie mai costisitoare. Dar, la fel ca produsele alimentare organice, va fi mai bine pentru sănătatea ta pe termen lung. De ce?

 • Nu este modificată genetic
 • Fără erbicide sau pesticide
 • Fără toxine procesate de alimente
 • Ușor de digerat
 • Absorbție mai ușoară a proteinelor vegetale

Și când gătiți, amintiți-vă întotdeauna să vă spălați și să vă curățați corect produsele. Corpul tău îți va mulțumi în totalitate pentru asta.

Citește și: Cele mai bune suplimente de calciu pentru copii

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc