Tehnici simple de a scăpa de obiceiul de a vă roade unghiile

Fata rozandu-si unghiile.

„Nu este un obicei atât de rău! Sigur, unghiile mele nu arată atât de bine, dar nu e ca și cum aș face vreun rău mușcându-mi unghiile. În plus, mă pot opri oricând vreau!”

Câți dintre noi ne ne-am auzit prietenii și membrii familiei spunând asta când îi prindem rozându-și unghiile? Dacă veți acest obicei, probabil că ați spus același lucru.

Adevărul este că majoritatea oamenilor nu văd mușcătura unghiilor ca pe o problemă, ci doar ca pe un un obicei pe care îl au. Nu-și vor face rău unghiilor, nu-i așa?

Citiți mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știți despre mușcăturile unghiilor…

Roaderea unghiilor pe înțelesul tuturor

Adevăruri despre roaderea unghiilor:

 • 30% din copii își rod unghiile
 • 15% din adulți își rod unghiile
 • Băieții tind să-și muște unghiile mai mult decât fetele
 • Roaderea unghiilor crește pe măsură ce băieții trec de vârsta de 10 ani
 • 20% dintre oameni își rod în continuare unghiile când sunt adulți

Sunt mulți oameni care își mușcă unghiile! Dar știi ce provoacă acest obicei?

Motivele pentru care îți rozi unghiile

Roaderea unghiilor este un obicei nervos, ceea ce înseamnă că apare ca urmare a sentimentelor de:

 • Stres
 • Furie
 • Anxietate
 • Plictiseală

Este cel mai comun obicei nervos de pe planetă și este frecvent întâlnit în rândul copiilor care trec prin adolescență. La urma urmei, anii adolescenței pot fi destul de stresanți și unul dintre modurile în care se manifestă stresul este prin mușcătura unghiilor.

Vezi și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb

Roaderea obsesiv-compulsivă a unghiilor

Potrivit psihologilor, mușcătura unghiilor este ceva ce faceți din nevoia de control. Există multe lucruri stresante în viața noastră care ne determină să pierdem controlul:

 • Pierderea unei persoane dragi
 • Plecarea de acasă
 • Experiențe noi
 • Trecerea prin schimbări
 • Experiențe traumatice

Majorității oamenilor le place să-și controleze viața, dar când pierd controlul, caută să găsească ceva în viața lor pe care să-l poată păstra în ordine. Acesta este motivul pentru care mulți oameni dezvoltă tendințe obsesiv-compulsive, cum ar fi:

 • Aranjarea patului în același mod în fiecare zi
 • Rutine zilnice care nu se pot schimba
 • Consumul acelorași alimente în fiecare zi, fără excepție
 • Stresarea sau obsesia pentru lucruri mici
 • Anxietatea ca urmare a unor mici schimbări în viața ta

Tendințele obsesiv-compulsive nu sunt același lucru cu tulburarea obsesiv-compulsivă, dar se pot transforma în tulburare dacă nu sunt tratate suficient de mult timp.

Rosul unghiilor este una dintre acele tendințe obsesiv-compulsive pe care le puteți dezvolta ca mijloc de a prelua controlul în viața voastră. Să vă lăsați unghiile să crească prea mult, devine subconștient o altă pierdere a controlului sau a puterii, așa că vă mușcați unghiile pentru a lua înapoi acea putere.

Îngrijirea patologică

Îngrijirea patologică este numele dat persoanelor care transformă acțiunile normale de îngrijire – cum ar fi pieptănarea părului sau curățarea unghiilor – în ceva obsesiv. Când scapă de sub control, atunci devine patologic.

Psihologii au plasat îngrijirea patologică în aceeași categorie ca de tendințe obsesiv-compulsive, iar îngrijirea este declanșată de factori de stres precum:

 • Mediu stresant
 • Conducerea în trafic aglomerat
 • Întâlnirea cu oameni noi
 • Lecturarea sau învățatul

Există multe lucruri care pot declanșa nevoia de a te îngriji singur și este un obicei patologic asupra căruia ai puțin sau deloc control. La fel ca în cazul tendinței obsesiv-compulsive, duceți un comportament normal la nivelul următor, efectuând acțiuni obișnuite până când devine excesiv.

Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Comportament de dependență

Dacă ar fi să studiați astăzi pe mulți dintre cei care își rodeau unghiile, ați descoperi că un procent mare dintre aceștia au tendințe de dependență. Își mușcă unghiile, dar este la fel de captivant pentru ei ca alcoolismul, dependența de droguri, dependența de cofeină sau fumatul.

Mulți fumători și alcoolici care se recuperează ajung să-și muște unghiile, deoarece au nevoie de ceva pentru a-și ține mâinile și gura ocupate pentru a se distrage. Dacă sunt incapabili să fumeze sau să bea, mușcarea unghiilor este modul lor de a face față dependenței.

Fata rozandu-si unghiile.

De ce mușcăturile unghiilor sunt rele

Știm că mușcătura unghiilor este proastă, deoarece este un obicei captivant, nervos, dar știați că vă poate afecta dinții, unghiile și gingiile? Veți descoperi că nu este cel mai periculos obicei din viață, dar vă provoacă în continuare deteriorarea corpului. Din acest motiv, este mai bine să înveți cum să nu mai rozi unghiile!

Deteriorarea unghiilor

Să-ți muști unghiile nu te lasă doar cu unghiile scurte, dar vei descoperi că degetele tale vor deveni de multe ori roșii, inflamate și dureroase dacă le muști des. La urma urmei, unghiile nu trebuiau să fie mușcate și acest obicei poate provoca daune la nivel celular.

De asemenea, gura ta este plină de bacterii, care sunt transferate în zona din jurul unghiilor de fiecare dată când le muști. Dacă scurtați prea mult unghiile sau cuticulele, puteți deschide o rană. Bacteriile din gură se vor înfunda în rana respectivă, la fel ca și bacteriile cu care mâinile tale vin în contact în timpul zilei.

Ați putea ajunge cu degete infectate din cauza asta, iar acea infecție se poate răspândi în tot corpul de fiecare dată când vă atingeți.

Daune bucale

Mâinile tale sunt, de obicei, cea mai murdară parte a corpului, așa că nu ar trebui să te surprindă că sunt acoperite în bacterii. De fiecare dată când atingi ceva murdar, bacteriile îți sunt trecute pe mâini. Când îți bagi degetele în gură pentru a mușca unghiile, bacteriile de pe mâini îți intră în gură. Vă creșteți riscul de infecții bacteriene orale de fiecare dată când vă mușcați unghiile, din cauza faptului că mâinile sunt atât de murdare.

Știați că roaderea unghiilor dăunează și dinților? Măcinarea dinților pe unghiile dure poate face ca aceștia să nu fie doar slăbiți în orificiile gingivale, ci chiar să îi facă să fie aliniați greșit. Veți descoperi că dinții slabi sunt mai susceptibili la infecție și că aduceți mai mulți germeni la gură mărind drastic riscul de infecție.

Aspect urât

Dacă vă roadeți unghiile, degetele nu arată la fel de bine ca în cazul unghiilor obișnuite. Mulți oameni consideră că degetele lor sunt o jenă și se luptă să-și ascundă degetele. S-ar putea să aveți chef să vă ascundeți unghiile mușcate atunci când sunteți în public și asta se adaugă pur și simplu la anxietatea sau stresul pe care îl simțiți deja.

Cu cât ești mai stresat și anxios, cu atât este mai probabil să-ți muști unghiile în public. Este un ciclu vicios care continuă să se înrăutățească.

De asemenea, mușcându-ți unghiile te va face să arăți mai puțin profesional. Imaginați-vă că vă întâlniți cu un client pentru prima dată și el vă vede rupându-vă unghiile de nervi. Nu numai că te va face să arăți ca o persoană nervoasă, stresantă, dar va scădea inconștient atracția față de client. Puteți pierde afacerea doar pentru că vă mușcați unghiile în fața clienților.

Încercarea de a te opri din a-ți roade unghiile poate crește stresul, făcându-ți mai dificilă interacțiunea cu ceilalți.

Vezi și: Cel mai bun șampon împotriva căderii părului 

Cum să nu mai rozi unghiile

Acum ajungem la lucrurile importante: sfaturi pentru a vă ajuta să nu mai mușcați unghiile.

Aceasta nu este doar partea importantă a acestui articol, ci și cea mai grea. Înlăturarea oricărui obicei rău, cum ar fi mușcarea unghiilor, va presupune un angajament serios din partea ta, precum și o mulțime de forță mentală. Pregătește-te pentru provocarea vieții și folosește sfaturile de mai jos pentru a te ajuta în timp ce renunți:

Schimbați-vă comportamentul

Ce vă declanșează mușcătura unghiilor? Este timpul pe care îl petreceți în trafic în fiecare dimineață sau este munca pe care o faceți? Ești nervos când întâlnești oameni noi sau când încerci lucruri noi? Aveți dorința de a vă mușca unghiile când vă plictisiți sau se instalează când simțiți că trebuie să vă liniștiți?

Gândește-te la ceea ce te determină să-ți muști unghiile, la ce lucruri din viața ta te fac să simți că ai „nevoie” să le rozi. Identificați factorii de stres care vă fac să vă răsfățați cu prostul obicei și schimbați-i.

De exemplu:

Îți muști unghiile când stai în trafic? De ce nu vă faceți manichiura în schimb?

Nu vă mușcați unghiile în așteptarea întâlnirii cu oameni noi, ci ocupați-vă mâinile scriind în carnețel în timp ce stați în sala de așteptare sau în sala de conferințe.

Obiceiul apare la stres? Încercați să țineți mâinile sub voi și să respirați profund.

Cel mai bun mod de a scăpa de obiceiul de a-ți roade unghiile este să schimbi lucrurile pe care le faci atunci când te simți nervos, stresat sau plictisit. Identifică declanșatorul, schimbă acel comportament și va fi mult mai ușor să nu mai muști unghiile.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită

Decideți să opriți obiceiul

Primul pas către renunțare este luarea deciziei de a vă schimba. Trebuie să examinați critic acest obicei și să realizați că este într-adevăr o problemă. Nu este doar „ceva ce faci”, ci este un act nervos care arată un defect în starea ta mentală. Pentru a vă îmbunătăți sănătatea psihică este timpul să decideți să renunțați.

Evident, a renunța este mai greu decât să-ți spui în cap „Vreau să renunț”. Cu toate acestea, dacă îți faci această promisiune, vei descoperi că este mult mai ușor să începi drumul către renunțare.

Fata citind si rozandu-si o unghie.

Faceți un efort conștient

Când îți surprinzi mâinile gravitând spre gură, fă un efort conștient pentru a le depărta. Încercați să vă țineți mâinile ocupate în orice moment, chiar dacă înseamnă că vă jucați cu pixuri, scobitori și alte obiecte mici. Atâta timp cât mâinile tale sunt ocupate, le vei ține departe de gură.

Cu toate acestea, vor exista întotdeauna momente în care mâinile tale nu au nimic de făcut. Nu puteți să bateți darabana pe birou sau să țăcăniți cu un pix în mijlocul unei întâlniri, așa că în aceste momente trebuie să depuneți efort conștient pentru a le ține departe de gură.

Fiți conștienți de locul în care vă stau mâinile în permanență și observați-le când se îndreaptă încet spre fața voastră. Pune-le lângă tine și așează-te pe ele dacă trebuie!

Înlocuiți obiceiul

Dacă obiceiul tău nervos este să-ți rozi unghiile, este timpul să înlocuiești vechiul obicei cu ceva nou. Obiceiurile nervoase nu sunt niciodată sănătoase, dar cel puțin nu vă veți rupe unghiile.

Încercați lucruri precum:

 • Joacă-te cu o agrafă
 • Mișcă degetele pe palma opusă
 • Mănâncă un morcov sau țelină
 • Joacă-te cu o minge de stres
 • Ia gumă de mestecat
 • Pune mâinile în buzunare
 • Îndoaie sau strânge palmele

Toate aceste lucruri vă vor ajuta să vă ocupați mâinile atunci când sunteți nervos sau stresat și vă vor ține degetele departe de gură în același timp. Când vă simțiți nervos, asigurați-vă că aveți ceva la îndemână pentru a vă menține mâinile ocupate.

Poate fi chiar ceva simplu, ca un elastic pentru păr sau o bandă de cauciuc în jurul încheieturii mâinii. Orice ați alege să faceți, asigurați-vă că înlocuiți vechiul obicei de a roade unghiile cu unul nou, mai puțin distructiv.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Aveți la îndemână unghiera și pila

Vrei să te asiguri că degetele tale stau departe de gură? Păstrați la îndemână o unghieră și păstrați unghiile tăiate. Tăierea unghiilor este de fapt o modalitate excelentă de a opri obiceiul nervos de a-ți mușca unghiile și te poți juca cu unghiera pentru a-ți menține mâinile ocupate. Cu unghiile scurte, nu este nimic de mușcat.

De asemenea, ar trebui să aveți tot timpul o pila de unghii la birou sau în buzunar. Mulți oameni își mușcă unghiile pentru a preveni marginile zdrențuite, astfel încât să ai la îndemână o pila de unghii te va ajuta să-ți menții unghiile frumoase și netede. Vă puteți oferi o manichiură atunci când simțiți că stresul sau nervii cresc.

Vorbește cu un terapeut

Amintiți-vă că rosul unghiilor este un obicei nervos, unul în care vă răsfățați atunci când vă simțiți stresați. Stresul nu este ceva cu care TREBUIE să trăiți, și luați în considerare să discutați cu un terapeut pentru a vă ajuta să veniți cu mecanisme de gestionare a stresului. Vă poate ajuta nu doar să faceți față stresului atunci când apare, ci chiar problemelor care duc la stres.

Amintiți-vă că o mulțime de obiceiuri nervoase provin din anxietate pentru pierderea controlului, iar lucrul cu un terapeut vă poate ajuta să vă dați seama că nu trebuie să controlați totul în viața voastră. Veți putea face față lucrurilor pe care nu le puteți controla și veți învăța cum să abordați problemele.

Este una dintre cele mai bune modalități de a scăpa nu doar de obiceiurile de roadere a unghiilor, ci și de stresul care-ți stăpânește viața.

Mergi la manichiură

Doriți o scurtătură pentru a renunța la obiceiul de a vă mușca unghiile? Încearcă să mergi să-ți faci manichiura! Atât bărbații, cât și femeile pot beneficia de o manichiură, deoarece vă va face unghiile să arate bine. Vă va îndepărta toate marginile aspre și zdrențuite ale unghiilor, lăsându-le să arate bine.

Când tindeți să vă mușcați unghiile, amintiți-vă cât ați cheltuit pe manichiură. Nu veți dori să pierdeți toți acești bani, ceea ce va face mult mai ușoară lupta împotriva dorinței de a roade unghiile. În plus, dacă sunt acoperite cu ojă, mușcarea va avea un gust oribil. Este una dintre cele mai bune modalități de a porni pe drumul renunțării la acest obicei.

Încercați unul câte unul

În loc să încercați să nu mai mușcați toate unghiile, opriți roaderea pe rând a fiecărei unghii. Este un proces mult mai lent, dar veți descoperi că poate fi mult mai ușor să vă dezlipiți de obicei fără să vă forțați.

Puteți începe cu orice unghie doriți și faceți un efort conștient pentru a NU o roade. Tăiați unghia ori de câte ori crește și adăugați treptat interdicției câte un deget. Cu cât creșteți numărul unghiilor ”interzise”, cu atât va deveni mai mică nevoia de a roade din cele rămase.

Folosește condimente

Dacă doriți să îngreunați roaderea unghiilor, puteți încerca unul dintre următoarele trucuri:

 • Puneți sos Tabasco peste unghii
 • Scufundați degetele în ardei iute
 • Presară scorțișoară peste unghii

Puteți folosi orice sos iute, mâncare picantă sau condiment pe care îl doriți, atâta timp cât vă face unghiile imposibil de băgat în gură (dacă sunteți un fan al sosului iute, este posibil să nu funcționeze).

Pictează-ți unghiile

Vă puteți vopsi unghiile (bărbații pot folosi ojă transparentă) pentru a evita dorința de a le roade. Oja va avea un gust oribil când o mestecați și va fi mai puțin probabil să vă mușcați unghiile.

Ca bonus, oja vă va face unghiile să pară mult mai atractive.

Utilizați Neosporin

Neosporin vă poate ajuta să reparați daunele care au fost făcute unghiilor prin mușcături regulate și va avea un gust ABSOLUT ORIBIL! Asigurați-vă că aplicați unguentul în mod regulat și nu vă lăsați niciodată unghiile fără el. Doar mirosul singur va fi suficient pentru a vă descuraja să vă mușcați unghiile și veți descoperi că va fi puțin mai ușor să înlăturați acest obiceiuri prost!

Citește și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc