Protecție solară pentru începători: Ce este protecția solară – ce face și cum să o alegeți pe cea mai bună

Sticla cu protectie solara in nisip.

Există milioane de oameni în lume suficient de norocoși pentru a avea tonuri de piele mai întunecate. Pot petrece ore întregi sub soarele fierbinte și doar par bronzați. Pentru noi ceilalți, o jumătate de oră de soare ne face să arătăm exact ca un homar proaspăt fiert.

Mulțumită oamenilor ca mine există o întreagă industrie de protecție solară. Cu vara chiar după colț, este timpul să ne pregătim să investim puternic în protecție solară.

Protecție solară unu-la-unu

Scopul protecției solare nu este doar de a proteja pielea albă delicată de soare, ci este menită și ca o protecție împotriva razelor UV ale soarelui. Aceste raze ultraviolete pot provoca cancer odată cu arsurile solare, deci este esențial să folosiți protecție solară pentru a preveni absorbția razelor UV în pielea dumneavoastră.

Cu ani în urmă, existau probabil o duzină de protecții solare diferite pe piață. Acum, însă, există SUTE de protecții solare diferite pe rafturile supermarketurilor și magazinele online. Aproape fiecare mare producător de produse cosmetice de marcă are propria linie de protecție solară și există doar prea multe opțiuni acolo.

Cum să găsiți cel mai bun produs de protecție solară

Nu sunteți sigur ce produse de protecție solară sunt cele mai bune pentru dvs.? Există o mulțime de lucruri de luat în considerare, așa că să începem cu cel mai important factor: protecția UV.

Protecție UVB și UVA

Când citiți eticheta „SPF” pe o sticlă cu soluție de protecție solară, aceasta se referă la protecția UV oferită de ingrediente. Cu toate acestea, și acest lucru este important, VORBEȘTE DOAR DESPRE PROTECȚIA UVB. Ce înseamnă asta?

Termenul „raze UV” se referă la două tipuri diferite de unde ultraviolete:

  • UVA
  • UVB

Razele UVB sunt cele urâte de care trebuie să vă faceți griji, întrucât sunt cele care cauzează cancer și de asemenea, provoacă arsurile solare pielii.

Cu toate acestea, se știe că și razele UVA pot duce la apariția cancerului, așa că doriți să vă protejați pielea și de ele. Totuși, nu toate produsele de protecție solară oferă protecție împotriva razelor UVA, în special produsele mai vechi. Ar trebui să găsiți o protecție solară care să ofere protecție UVA și UVB.

Important: Numărul „15” sau „30” din SPF15 sau SPF30 se referă la perioada de timp în care protecția solară vă protejează pielea de arsură. De exemplu, dacă pielea dvs. se înroșește în mod normal după doar 10 minute la soare, o protecție solară SPF 15 va înmulți acel timp cu un factor de 15 – 150 de minute de soare fără arsură. Nu este un număr exact, dar vă oferă o idee despre ce să vă așteptați.

Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Pentru protecție împotriva razelor UVB:

O persoană obișnuită este de ajuns să folosească o cremă cu SPF15. Aceasta filtrează aproximativ 93% din razele UVB, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a vă menține pielea în siguranță.

O persoană cu pielea foarte delicată ar trebui să utilizeze o cremă cu SPF30. Nu este de două ori mai puternică decât SPF15, dar efectele durează mai mult. De asemenea, SPF30 filtrează 97% din razele UVB – nu o creștere foarte drastică față de SPF15.

Cei cu antecedente de cancer de piele în familie, sau tulburări precum lupusul ar trebui, de asemenea, să utilizeze SPF30.

Oricare cremă cu factor mai mare decât SPF30 este în esență o risipă de bani, deoarece SPF mai mare nu adaugă o protecție mai mare împotriva razelor UVB.

Când vine vorba de protecția împotriva razelor UVA, lucrurile devin puțin mai complicate. Protecțiile solare nu vin cu o evaluare care vă arată cât de bun este produsul pentru a vă proteja pielea de razele UVA, deci trebuie să căutați ingredientele care vă vor oferi protecția potrivită.

Unele dintre ingredientele de căutat includ:

Oxid de zinc și dioxid de titan – Ambele ingrediente au fost folosite în cremele de protecție solară de zeci de ani, dar lăsau un strat alb pe piele, ceea ce le-a făcut să nu arate bine. Totuși, oferă o protecție UVA excelentă.

Ecamsule – Acesta este un ingredient destul de nou în SUA, deși este în Europa și Canada de peste două decenii. Se găsește în produsele de protecție solară mai scumpe.

Avobenzona și oxibenzonă – Aceste două ingrediente cresc, de asemenea, prețul cremei pentru protecție solară și puteți obține o protecție UVA mai bună la un preț mai mic cu oxid de zinc și dioxid de titan.

Atâta timp cât protecția solară conține oricare dintre ingredientele enumerate mai sus, veți beneficia de o bună protecție împotriva razelor UVA.

Sugestie: căutați cuvintele „spectru larg” pe etichetă. Aceasta înseamnă că protecția solară vă poate proteja atât de razele UVA, cât și de razele UVB.

Rezistența la transpirație și apă

Plănuiești să te miști în timpul petrecut la soare? Dacă vei face exerciții fizice, poți paria că vei transpira în cel mai scurt timp. De asemenea, puteți decide să intrați în piscină, mare sau ocean, ceea ce implică multă apă. Dacă nu aveți protecția solară potrivită, apa ar putea să o spele – lăsând pielea expusă la soare!

Declinare de responsabilitate: Nu există protecție solară „impermeabilă”! Orice produs etichetat „impermeabil” vă minte!

FDA-ul american a clasificat protecția solară în două categorii:

Rezistent – Aceasta înseamnă că protecția SPF este încă bună după 40 de minute de contact cu apa.

Foarte rezistent – Aceasta înseamnă că protecția SPF este încă bună după 80 de minute de contact cu apa.

Nu contează dacă înotați sau pur și simplu transpirați, asigurați-vă că aplicați protecția solară potrivită pentru a vă proteja pielea!

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Ingrediente

FDA a aprobat 17 ingrediente pentru utilizarea în protecția solară, pe care le puteți vedea pe tabelul de mai jos:

Absorbție UVAAvobenzonă, ecamsule (Mexoryl SX), meradimate
Absorbție UVBAcid para-aminobenzoic (PABA), cinoxate, ensulizole, homosalate, octocrylene, octinoxate, padimate 0, trolamine salicylate
Absorbție UVA și UVBDioxybenzonă, oxybenzonă, salicylate
Protecție fizică UVA și UVBDioxid de titanium, oxid de zinc

Există două tipuri de ingrediente în crema de protecție solară medie:

Minerale – Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt cele două ingrediente minerale active.

Produse chimice – Toate celelalte ingrediente de pe lista de mai sus sunt fabricate din substanțe chimice.

Care este diferența dintre ingredientele chimice și minerale?

Ingredientele chimice există de zeci de ani și sunt folosite de oameni care au nevoie de o protecție solară accesibilă și de încredere. S-au ridicat întrebări cu privire la deteriorarea pielii cauzată de aceste substanțe chimice și se știe că irită pielea sensibilă.

Ingredientele minerale tind să fie mai dificil de aplicat și de multe ori lasă un strat alb pe piele care te face să arăți palid. Cu toate acestea, acestea sunt preferate de persoanele cu pielea sensibilă, precum și de oricine își face griji cu privire la daunele pe care produsele chimice le pot face pielii.

FDA aprobă ambele tipuri de ingrediente, iar Academia Americană de Dermatologie este de acord. Ambele au avantajele lor, iar singura modalitate de a determina ce ingrediente sunt cele mai bune este prin testarea diferitelor mărci de protecție solară pe pielea ta.

Amintiți-vă: nu există un produs de protecție solară „perfectă”. Cea mai bună protecție solară este cea care vă place, care funcționează pentru dvs. și pe care o utilizați în mod regulat.

Protecție solară pentru pielea specială

Nu toată lumea poate purta aceeași protecție solară. Unele persoane au pielea sensibilă, în timp ce altele sunt predispuse la apariția acneei sau rozaceei din cauza cremelor de protecție solară. Bebelușii nu pot utiliza aceeași protecție solară ca adulții, iar cei cu tulburări precum Lupus au nevoie de protecție solară specială.

Pentru cei cu piele specială, iată ce trebuie să știți:

Piele sensibilă

Dacă pielea dvs. este predispusă la alergii, acnee sau rozacee, este important să evitați utilizarea oricărei creme de protecție solară cu parfumuri. Orice conține oxibenzonă și PABA poate provoca, de asemenea, iritații ale pielii, iar cei cu pielea sensibilă ar trebui să evite protecțiile solare cu alcool. Cea mai bună protecție solară pentru cei cu pielea delicată: produsele pe bază de minerale. Dacă acneea este o problemă, rămâneți la o soluție pe bază de gel în loc de o cremă.

Copii / Bebeluși

Substanțele chimice puternice pot irita pielea sensibilă a copiilor mici, așa că cel mai bine este să folosiți protecții solare pe bază de minerale.

Sfat: Copiii se vor supăra dacă încercați să aplicați crema peste tot, așa că încercați o protecție solară cu spray.

Risc de cancer

Cei cu pielea foarte deschisă au un risc mai mare de cancer de piele, la fel ca și cei cu antecedente de melanom sau melasmă (pete, decolorări ale pielii maronii) în familie. Folosiți ÎNTOTDEAUNA SPF30 sau mai mare și aplicați în mod regulat pentru a vă asigura că protecția solară oferă protecție. Atât protecția solară chimică, cât și cea minerală funcționează bine.

Piele uscată

Pentru cei cu pielea uscată, a sta la soare poate fi problematic. Din fericire, multe loțiuni de protecție solară sunt, de asemenea, loțiuni hidratante, astfel încât vor hidrata pielea în timp ce o vor proteja de soare.

Vezi și: Cele mai bune suplimente cu colagen

Seniori

Pielea mai în vârstă tinde să se încrețească și să îmbătrânească mai repede sub soare, deci este important să aplicați protecție solară. Spray-ul de protecție solară poate fi mai ușor de aplicat decât crema, în special pentru persoanele în vârstă cu mobilitate și flexibilitate reduse.

Piele închisă la culoare

Doar pentru că aveți pielea întunecată, asta nu înseamnă că ar trebui să evitați utilizarea protecției solare. Puteți utiliza SPF15 pentru a vă proteja pielea, dar aveți grijă cu cremele solare pe bază de minerale care pot lăsa o peliculă albă precum creta pe piele.

Sfaturi rapide

Nu uitați de mâini și față

S-ar putea să doriți să utilizați o protecție solară SPF50 sau SPF60 pe față și pe mâini. Pielea de acolo este mult mai subțire, ceea ce înseamnă că poate fi arsă grav mai ușor.

Protejați-vă când sunteți la înălțime

Dacă vă aflați la o altitudine mare (munți, dealuri etc.) sau în orice loc în care există o expunere intensă la soare, asigurați-vă că utilizați o protecție solară mai puternică. SPF60 este o alegere bună.

Folosiți umbra

Expunerea la soare nu duce doar la arsuri solare, ci și la căldură. Încercați să petreceți mai mult timp la umbră, mai ales dacă aveți copii mici.

Fii atent în jurul recifelor de corali

National Geographic a raportat că protecțiile solare pe bază de minerale pot decolora recifele de corali. Dacă faceți scufundări lângă un recif de corali, rămâneți la protecții solare chimice.

Luați în considerare un spray

Copiii, adulții și vârstnicii vor descoperi că spray-urile sunt mult mai ușor de utilizat decât cremele. Merită să încerci cel puțin!

Alergii la cremele de protecție solară

Nu este atât de obișnuit, dar adevărul este că există un risc foarte real ca pielea să dezvolte o reacție alergică la ingredientele din crema de protecția solară. În majoritatea cazurilor, va fi o formă de dermatită de contact. Dermatita de contact este în esență o erupție care apare pe piele. Erupția dă mâncărime și adesea formează vezicule.

Atât cremele solare chimice, cât și cele minerale pot provoca dermatită de contact, în funcție de ingredientele care provoacă o reacție negativă a pielii. Ingredientele active din ambele tipuri de protecție solară pot provoca reacții alergice sau erupții cutanate, de aceea este important să evitați utilizarea unor produse de protecție solară care să cauzeze această problemă a pielii.

Vestea bună este că aveți TONE de opțiuni din care să alegeți. Nu trebuie să alegeți imediat un singur tip de protecție solară, puteți încerca câte produse doriți.

Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc