Remedii pe bază de plante pentru tiroidă

Fata tinandu-se cu mainile de o zona dureroasa pe gat.

Ați observat recent o creștere în greutate pe care pur și simplu nu o puteți explica? A venit acest lucru împreună cu sentimente de letargie, stare de spirit proastă sau oboseală?

Sau vă aflați la celălalt capăt al spectrului și vă confruntați cu o pierdere bruscă rapidă în greutate, amestecată cu sentimente de iritabilitate, transpirație sau palpitații cardiace?

Dacă oricare dintre aceste descrieri vă sună cunoscut, este posibil să suferiți de o problemă cu tiroida.

Creșterea în greutate, starea de spirit proastă și oboseala sunt simptome ale hipotiroidismului.

Pierderea în greutate, iritabilitatea și problemele cardiace ar putea însemna hipertiroidism.

A afla că aveți probleme cu tiroida poate fi un moment confuz și îngrijorător, indiferent de starea pe care o aveți – dar nu trebuie să fie.

Primul pas este să fii diagnosticat de medicul tău. Diagnosticul este de obicei simplu – tot ce aveți nevoie este un test de sânge. Vestea bună este că există multe opțiuni de tratament eficiente. Există chiar și câteva modalități naturale de a vă îmbunătăți funcția tiroidiană.

Dacă tocmai vă începeți călătoria în lumea bolilor tiroidiene, acest articol ar trebui să vă ajute să înțelegeți rolul acestui organ vital. Înțelegerea modului în care se dezvoltă și a motivului apariției unei afecțiuni tiroidiene, precum și la ce simptome vă puteți aștepta pe parcurs, va ajuta la ameliorarea stresului care vine odată cu un nou diagnostic.

Voi împărtăși și câteva remedii naturale și pe bază de plante care vă pot aduce o ușurare. Nu toate ierburile pentru tiroidă sunt create egal, așa că vă voi ajuta să separați faptele de ficțiune.

Ce este exact tiroida?

Tiroida este o glandă endocrină, aflată la baza gâtului și este adesea descrisă ca având forma unui fluture.

Secretă câțiva hormoni care ajută la controlul multor funcții critice din corpul dumneavoastră. Când tiroida nu eliberează hormoni așa cum ar trebui, întâmpinați o serie de probleme.

Ce face tiroida?

După cum am menționat, sarcina tiroidei este de a secreta hormoni în tot corpul – și anume tiroxina (T4) și triiodotironină (T3). T4 joacă cel mai mare rol în condițiile tiroidiene.

Tiroida nu funcționează singură. Cooperează cu alte glande și sisteme ale corpului, cum ar fi glanda pituitară. Acești hormoni joacă un rol imens în reglarea temperaturii corpului, metabolismului, creșterii și dezvoltării.

Hormonii tiroidieni sunt deosebit de importanți în perioada copilăriei și a copilăriei timpurii, pe măsură ce creierul se dezvoltă.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Ce este hipertiroidismul?

Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă devine hiperactivă și produce prea mult hormon tiroidian. După cum s-a menționat anterior, poate duce la pierderea în greutate, tensiunea arterială crescută, palpitațiile inimii și transpirația crescută.

EndocrineWeb enumeră câteva simptome suplimentare de hipertiroidism:

  • Tremurături ale mâinilor
  • Modificări ale dispoziției
  • Anxietate
  • Probleme cu somnul
  • Uscăciunea pielii
  • Frecvența crescută a mișcărilor intestinale
  • La femei, cicluri mai ușoare sau timp prelungit între ele

Hipertiroidismul poate duce, de asemenea, la dezvoltarea unei afecțiuni numite gușă. Gușa este o glandă tiroidă mărită, care devine evidentă ca o bucată mare umflată pe partea din față a gâtului.

Cea mai frecventă cauză de hipertiroidism este boala Graves. Boala Graves este o tulburare autoimună care determină stimularea anticorpilor receptorilor TSH sau a imunoglobulinei stimulatoare tiroidiene (TSI).

TSI determină tiroida să producă prea mult hormon tiroidian. Boala Graves apare mai des la femei și tinde să apară în familii.

Alte cauze ale hipertiroidismului sunt tiroidita (inflamația tiroidei), aportul excesiv de iod și ceva numit gușă nodulară toxică (noduli în tiroidă).

Ce este hipotiroidismul?

Wikipedia afirmă că hipotiroidismul este o ”boală a sistemului endocrin ce se instalează în momentul în care tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni și astfel, celulele din întreg organismul funcționează cu o viteză scăzută.”. După cum s-a menționat anterior, acest lucru poate duce la oboseală, creștere în greutate, depresie și indispoziție.

Dacă hipertiroidismul nu este tratat în timpul sarcinii unei femei, acesta poate provoca probleme de dezvoltare și creștere la nivelul fătului, deci este important să știm la ce să ne uităm.

Există două cauze majore ale hipotiroidismului, cea mai frecventă fiind tiroidita Hashimoto. Tiroidita Hashimoto este inflamația tiroidei cauzată de propriul sistem imunitar.

Cealaltă mare cauză sunt tratamentele medicale. De multe ori afecțiunile tiroidiene trebuie tratate prin îndepărtarea parțială sau totală a glandei. Acest lucru este cel mai frecvent în cazul cancerului tiroidian. Dacă segmentul tiroidei care rămâne în corp nu este suficient pentru a satisface nevoile corpului dumneavoastră, veți dezvolta hipotiroidism.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Disfuncție tiroidiană la femei

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să dezvolte boli tiroidiene. Potrivit Womens Health, 1 din 8 femei vor experimenta boli tiroidiene în timpul vieții.

Împreună cu simptomele obișnuite ale bolii tiroidiene, femeile se confruntă cu probleme suplimentare, cum ar fi întreruperea ciclului menstrual și dificultăți de sarcină.

Întrucât tiroida ajută la controlul ciclului menstrual al femeii, a avea prea mult sau prea puțin hormon tiroidian poate opri complet ciclul menstrual sau poate provoca un flux foarte greu sau foarte ușor.

În cazul în care sistemul imunitar al organismului vă provoacă problema tiroidiană, acesta vă poate afecta ovarele sau poate duce la menopauză timpurie.

După cum sunt sigură că ați ghicit deja, abordarea timpurie a posibilelor afecțiuni tiroidiene vă va oferi cele mai bune șanse de succes în a vă menține sănătoasă.

Tratamente medicamentoase pentru hipertiroidism

Odată ce medicul vă descoperă afecțiunea tiroidiană, există o mulțime de soluții disponibile.

Tratamentele pentru hipertiroidism includ:

Iod radioactiv: este un medicament pe cale orală care vă ajută glanda tiroidă să se micșoreze și să reducă simptomele în decurs de 3 până la 6 luni.

Medicamente anti-tiroidiene: ajută la prevenirea glandei tiroide de a produce prea mult hormon

Beta blocante: sunt utilizate pentru tensiunea arterială crescută, așa că, deși nu vor schimba problema, vor ajuta la palpitațiile inimii care apar odată cu aceasta

Tiroidectomia: ați dori să o luați în considerare doar ca pe o ultimă opțiune, deoarece implică îndepărtarea majorității glandei tiroide. Această procedură poate provoca probleme cu corzile vocale, precum și necesitatea medicamentației pe tot parcursul vieții, pentru a ajuta la reglarea tiroidei. Aceasta ar putea fi singura opțiune în cazul cancerului tiroidian.

Tratamente medicamentoase pentru hipotiroidism includ:

Clinica Mayo afirmă că tratamentul inițial pentru hipotiroidism este hormonul tiroidian sintetic levotiroxina. Aceasta va înlocui hormonii tiroidieni pe care ați încetat să îi mai produceți și va inversa efectele și simptomele hipotiroidismului.

Acestea pot fi, de asemenea, utilizate pentru a preveni revenirea cancerului tiroidian.

Ar trebui să vă simțiți ușurată în termen de 1-2 săptămâni, dar doza dvs. va trebui probabil să se schimbe în timp, pe măsură ce medicul vă monitorizează progresul și nivelurile.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Soluții naturale pentru boala tiroidiană

Deși ar trebui să vă adresați întotdeauna medicului atunci când credeți că aveți o afecțiune tiroidiană, ierburile naturale pentru tiroidă pot face parte din planul de tratament dacă sunteți un fan al remediilor alternative.

Vă rugăm să rețineți că funcționarea defectuoasă a tiroidei este o boală gravă și nu trebuie să încercați niciodată să o tratați singură acasă sau să întrerupeți medicamentele prescrise în favoarea plantelor. Trebuie să aveți întotdeauna permisiunea medicului, care știe ce este mai bine pentru dvs. și pentru corpul dumneavoastră.

Oțet de cidru de mere

Tulburările autoimune sunt adesea exacerbate de o dietă slabă, în special de o dietă bogată în gluten sau alimente procesate sau de lipsa unui aport bun de grăsimi.

Pentru a vă menține intestinul în echilibru și sănătos, alimentele probiotice, cum ar fi oțetul de mere, pot ajuta la promovarea bacteriilor intestinale sănătoase. Alimentele probiotice vă ajută, de asemenea, să vă creșteți metabolismul și nivelul de energie.

Vizionați acest videoclip de pe YouTube pentru a descoperi o mulțime de moduri în care oțetul de mere este bun pentru sănătatea dumneavoastră:

https://youtu.be/73cPY0FLUnAFish Uleiuri

Uleiurile de pește

Acestea conțin acizi grași omega-3 pe care nu îi creăm intern și trebuie să obținem din alimente. Conform acestui articol Livestrong, „acizii grași omega-3 ajută la scăderea inflamației, cresc imunitatea și pot afecta expresia genelor”.

Probabil ați auzit că uleiurile de pește sunt excelente pentru sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, au existat recent unele dovezi că uleiul de pește ar putea ajuta și la hipotiroidism.

Livestrong continuă să ne spună că Journal of Nutritional Biochemistry a făcut un studiu pe șobolani în 2010 și a constatat că „receptorii hormonilor tiroidieni și nivelurile de enzime implicate în absorbția hormonului tiroidian au fost mai mari în grupul cu uleiuri de pește”. Uleiul de pește este, de asemenea, cunoscut pentru a reduce inflamația care este o cauză a hipertiroidismului.

Vitamina D

Un studiu realizat în 2013 a constatat că nivelurile de vitamina D sunt adesea mai scăzute la pacienții cu tiroidită Hashimoto. Acest lucru este evident mai ales la femei, care au avut niveluri chiar mai scăzute decât bărbații cu aceeași afecțiune.

După cum vă puteți imagina, obținerea dozei zilnice de vitamina D este parte integrantă a sănătății tiroidei.

Treziți-vă devreme și petreceți aproximativ 15 minute în soarele devreme. De asemenea, puteți lua suplimente de vitamina D dacă medicul dumneavoastră a aprobat.

Vezi și: Cele mai bune suplimente de L-carnitină

Varec

Varec (kelp) este un tip de algă bogată în iod. Dacă suferiți de hipotiroidism din cauza unui deficit de iod, atunci aceste alge ar putea fi o variantă excelentă pentru dvs. Cu toate acestea, dacă suferiți de o afecțiune tiroidiană indusă autoimun, evitați algele. S-ar putea agrava starea.

Ulei de cocos

Multe uleiuri dietetice pe care le consumăm în fiecare zi pot dăuna sănătății tiroidei. Acestea includ uleiurile vegetale, uleiul de soia și uleiurile polinesaturate.

Potrivit dr. Ray Peat, uleiurile polinesaturate interferează „cu funcția glandei tiroide. Uleiurile nesaturate blochează secreția hormonului tiroidian, mișcarea acestuia în sistemul circulator și răspunsul țesuturilor la hormon.”.

Nimic din toate acestea nu sună foarte bine, nu-i așa? În schimb, uleiul de cocos este o grăsime saturată plină de acizi grași cu lanț mediu sau trigliceride. Se știe că acești acizi vă afectează pozitiv metabolismul și încurajează pierderea în greutate.

Acest articol oferă un sinopsis complet despre modul în care grăsimile polinesaturate ne afectează sistemele și modul în care eliminarea lor din dietă și adăugarea de ulei de nucă de cocos vă pot ajuta cu adevărat funcția tiroidiană și sănătatea generală.

Ierburi pentru sănătatea tiroidei

Există câteva plante care ar putea ajuta la afecțiunile tiroidei.

Ashwagandha

Ierburile adaptogene, cum ar fi Ashwagandha, sunt excelente pentru îmbunătățirea funcției tiroidiene.

Oamenii de știință nu înțeleg prea bine complexitatea modului în care funcționează adaptogenii, dar s-a constatat că pot fi extrem de beneficd la echilibrarea hormonilor.

Cea mai bună parte a acestei plante este că poate ajuta persoanele care suferă de hipotiroidism și hipertiroidism. Potrivit dr. Josh Ax, ashwagandha „s-a dovedit că sprijină o tiroidă lentă pentru persoanele diagnosticate cu Hashimoto și s-a dovedit că îmbunătățește sănătatea celor cu o tiroidă hiperactivă sau cu boala Graves.

Misiunea plantelor adaptogene este de a vă readuce corpul într-o stare echilibrată. Atât de multe lucruri pe care le facem zilnic ne pot scoate corpul și hormonii din echilibru, dar se spune că ierburi precum ashwagandha ni-l readuc în organism.

Dr. Ax spune în continuare că „ashwagandha poate beneficia funcției tiroidiene, deoarece reduce foarte mult peroxidarea lipidelor, promovând eliminarea radicalilor liberi care cauzează leziuni celulare”.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Tulsi

Tulsi, sau busuiocul sfânt, este o altă plantă excelentă de cercetat dacă aveți probleme cu tiroida. Această plantă este, de asemenea, un adaptogen care funcționează pentru a vă echilibra hormonii. Tulsi poate fi ingerat sub formă de capsulă sau prin ceaiuri de plante.

Dacă sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă, ar trebui să evitați alimentele și băuturile pe bază de plante, deoarece acestea vă pot afecta negativ hormonii în acele perioade.

Încheiere

După cum ați aflat, afecțiunile tiroidiene pot fi foarte dăunătoare sănătății dumneavoastră. Indiferent dacă tiroida este hiperactivă sau insuficientă, există o mulțime de modalități de a vă readuce hormonii în echilibru și sub control.

Dacă simțiți simptomele oricărei boli, asigurați-vă că vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Problemele tiroidiene netratate, în special în timpul sarcinii, pot dăuna sănătății dumneavoastră și al micuțului.

Din fericire pentru noi, există modalități de a ne echilibra în mod natural. În funcție de starea dvs. specifică, unele dintre aceste soluții includ:

În prezent suferiți de o afecțiune tiroidiană? Cum v-a sugerat medicul dumneavoastră să o tratați? Dacă luați medicamente prescrise, suplimentați și produse naturale?

Mi-ar plăcea să aud de la dvs. în comentariile de mai jos. Boala tiroidiană afectează milioane de oameni și adesea nu este diagnosticată corect. Prin împărtășirea reciprocă, sperăm să le aducem speranță și alinare celorlalți.

Citește și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc