Homo sapiens modern este extrem de conectat la rețelele de socializare de pe gadget-uri de buzunar, întotdeauna la îndemână. Uită-te în jur în autobuz, metrou, cafenea sau magazinul alimentar și vei vedea majoritatea oamenilor cu un telefon inteligent în mână conectat la wifi, în timp ce își desfășoară viața de zi cu zi.
Nu a fost niciodată mai ușor să trimiteți un e-mail rapid unui coleg de serviciu, să trimiteți un text cu o fotografie încorporată unui prieten sau să discutați video cu o persoană dragă.
Sigur, comoditatea de a fi conectat la internet în timp ce vă deplasați, ușurează stilul de viață activ. Dar ce impact are wifi-ul asupra sănătății cuiva și prezintă acesta riscuri?
Știința prevalentă a căzut de ambele părți ale argumentului pentru reducerea redării wifi. Unele studii susțin că există puține sau deloc dovezi ale efectelor nocive ale utilizării constante a dispozitivelor wifi. Alții prevestesc rău augur, avertizând asupra riscurilor pentru sănătate la fel de grave precum cancerul cerebral și tumorile.
Deci, unde se află adevărul? Există, de fapt, riscuri pentru sănătatea wifi de care trebuie să fii atent?
Cuprins:
Ce este Wifi?
Înainte de a putea să aprofundăm cu adevărat cercetările existente și să analizăm riscurile pentru sănătate a wifi-ului, este bine să știm exact ce este acesta. Cuvântul wifi este de fapt un joc de cuvinte după Hi-Fi, care este o reproducere a sunetului de înaltă calitate.
Wi-fi sau ”wireless fidelity”, la rândul său, este un termen înregistrat care se referă la o conexiune wireless la internet care utilizează unde radio de 2,4 GHz Ultra High Frequency (UHF) și 5 GHz Super High Frequency (SHF). Ambele unde radio se propagă prin unde către locuri cu vizibilitate directă, SHF în întregime prin vizibilitate directă și UHF prin câteva obstacole variabile.
Deci, ambele pot fi blocate de structuri fizice, cum ar fi dealurile, dar pot emite de fapt prin pereți pentru transmisie. De fapt, wifi folosește aceleași microunde precum cuptoarele cu microunde, emițătoarele radar și comunicațiile prin satelit.
Un produs de rețea locală fără fir (wlan) trebuie să respecte standardele 802.11 ale Institutului de ingineri electrici și electroniști (IEEE) care definesc cine poate utiliza în cele din urmă tehnologia Wi-fi. Produsele care respectă aceste standarde poartă marca comercială „Certificat Wifi”. Calculatoare personale, telefoane inteligente, console de jocuri video, tablete etc. folosesc toate rețelele wifi ca mijloc de a-și păstra utilizatorii conectați.
Spre deosebire de produsele cu fir care utilizează Ethernet și o conexiune fizică, de exemplu, dispozitivele fără fir funcționează optim cu microundele transmise de la un punct de acces (hotspot) de la peste 20 m în interior, ajungând la distanțe mult mai mari în aer liber, fără să existe vreo legătură fizică implicată.
Și, la fel cum nu există o conexiune Wi-fi tangibilă, cantitatea de absorbție a microundelor în corp este la fel de greu de definit. În funcție de cantitatea de date trimise unui utilizator, cantitatea de unde radio utilizate va fluctua.
Vezi și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane
Ce știm deocamdată
Wifi utilizează unde radio cu microunde. Acestea sunt o formă de radiații neionizante. Radiațiile neionizante nu sunt suficient de puternice pentru a elimina complet un electron dintr-un atom sau pentru a provoca daune devastatoare țesutului biologic. În esență, nu veți fi redus la grămezi de praf din radiațiile electromagnetice.
Cu toate acestea, radiația electromagnetică, care include unde radio și microunde, poate excita atomii și provoca arsuri. Universitatea din Basel, Elveția, a publicat într-un studiu din 2009 că expunerea intermitentă a celulelor umane la un câmp electromagnetic de 50 Hz la 10 unități Gauss, a provocat o creștere semnificativă a fragmentării ADN-ului.
Ce înseamnă asta? Imaginați-vă cuptorul cu microunde încălzind cina preferată înainte de a se termina reclamele. După câteva minute este caldă. Aceasta este radiația electromagnetică pe scurt. Cu toate acestea, un cuptor cu microunde tipic are intensitatea undelor de 100.000 de ori mai mult decât cea a unei rețele wifi. Prin urmare, riscurile pentru sănătate ale utilizării wifi ar părea a fi foarte minime, în contrast cu alte obiecte de uz casnic, cum ar fi cuptoarele cu microunde.
Care sunt preocupările legate de Wi-Fi?
Unii cercetători și-au exprimat îngrijorarea că expunerea chiar și la un nivel scăzut la radiații neionizante provoacă modificări ale cromozomilor. Ce înseamnă asta? Melatonina redusă, radicalii liberi și degranularea celulelor de masă, ceea ce îi determină pe aceiași cercetători să suspecteze că wifi are o legătură cu leucemia, cancerul cerebral și tumorile.
Deși nu există încă dovezi solide care să indice astfel de ipoteze cu privire la wifi în sine, au fost efectuate multe studii pentru a afla cât de periculos este de fapt wifi. Din păcate, wifi-ul a apărut în 2000. Așadar, nu există încă studii pe termen lung în intervalul de 20 de ani pentru a stabili dacă există riscuri pentru sănătatea wifi.
Întotdeauna rapid pentru a diminua posibilitatea isteriei în masă a oamenilor care s-au conectat prea multe ore jucând Candy Crush, Agenția pentru Protecția Sănătății din Marea Britanie a spus că o persoană care stă într-un hotspot wifi timp de un an ar fi expusă la aceeași cantitate de radiații ca cineva care folosește un telefon mobil.
Cu toate acestea, acest lucru nu limitează wifi-ul de a impacta persoanele cu sensibilitate sau alergii la undele radio. Riscurile pentru sănătatea cuiva sensibil la undele radio pot fi minime sau exponențial mai profunde decât ceea ce experimentează o persoană normală.
Care sunt unele efecte secundare posibile ale expunerii la Wifi?
Simptomele pe termen scurt includ:
- Dureri de cap
- Pierderea memoriei pe termen scurt
- Iritabilitate
- Probleme digestive
- Frecvența cardiacă neregulată
- Simptomele pe termen lung includ:
- Posibile legături cu cancerul
- Posibile boli neurologice
- Posibile modificări ale funcției creierului
- Posibilă boală a intestinului iritabil
- Posibile leziuni ale mucoasei intestinale
- Cine este cel mai expus riscului:
- 30% dintre oameni sunt ușor alergici la expunere și probabil că nici măcar nu știu
- 3% sunt moderat alergici
- 1% sunt sever alergici
Expunerea ocupațională la radiații în Milligauss:
- Îmbinări de cablu la 15 mG
- Operatori de stații de distribuție la 34 mG
- Electronică la 34 mG
- Lucrători de linie la 35 mG
- Mașiniști la 28 mG
- Lucrători de reparații TV la 8 mG
- Sudori la 96 mG
Vezi și: Cele mai bune suplimente cu colagen
În timp ce studiile pe termen lung nu au ajuns încă la concluzia privind riscurile complete pe termen lung pentru sănătatea wifi, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat câmpurile electromagnetice și undele radio ca fiind cancerigene pentru oameni.
Am ascultat avertismentele specialiștilor privind diferite produse cancerigene și, din păcate, văzut mai mult decât ne-am dori riscurile pentru sănătate pe care le implică fumatul, de exemplu. Deci, dacă am păstra aceeași linie de gândire, am fi conduși să presupunem că wifi (care utilizează unde radio electromagnetice) este cancerigen.
Corect? Greșit. OMS, deși a inclus rapid undele ca fiind din categoria ”marelui C” – cancerigen, a subliniat la fel de prompt faptul că, la fel ca orice altceva implicat în dezbaterea privind riscurile pentru sănătate ale utilizării wifi, studiile sale au fost neconcludente și „inadecvate”.
Cea mai mare preocupare din studiu a fost cu privire la riscurile ocupaționale implicate de expunerea la wifi. Oamenii care lucrează în jurul turnurilor și care instalează Wi-Fi, sunt cu siguranță mai expuși riscului decât jocul dvs. ocazional, femeia de afaceri din cartier care scrie câteva e-mailuri sau chiar tinerii care înregistrează ore bune pe chat.
În unele cercuri, undele electromagnetice sunt direct legate de dispariția albinelor. Albinele sunt forța motrice a supraviețuirii umane. Fără polenizare existența umană așa cum o știm, ar înceta să mai fie.
Dar cel mai îngrijorător este ceea ce unele studii sugerează că sunt efectele wifi asupra creierului. Deși nu există încă dovezi concludente, știm că undele joacă un rol în impactul asupra creierului.
Unele rapoarte sugerează că spațiile noastre de birou și casa măresc efectele expunerii la wifi.
Potrivit unui raport al Global Healing Center, firul dintr-un sutien poate acționa ca o antenă, provocând tulburări de somn și probleme digestive. Și pentru unele activități, multe alte produse de uz casnic măresc riscul pentru sănătate dat de wifi.
Dar suntem paranoici? Este mult prea devreme pentru a categorisi wifi? Și nu ar trebui să așteptăm până la apariția rezultatelor concludente din studiile pe termen lung, înainte de a condamna wifi pentru infracțiuni pe care, probabil, nu le-a comis?
Ce resping oamenii de știință cu privire la problemele legate de Wifi
În primul rând, oamenii de știință pun accent puternic pe necesitatea de a distinge între utilizarea simplă a telefonului mobil (care se află de obicei lângă cap) și utilizarea wifi, care este de obicei la o anumită distanță (adică pe un birou). În timp ce transmisia generală de pe un telefon mobil și un punct de acces wifi sunt în general similare, expunerea de pe un telefon mobil este mult mai mare, deoarece este ținut la ureche.
Și ce înseamnă acest lucru pentru ceilalți dintre noi care ne aflăm în cameră? Oamenii de știință care se opun argumentului că wifi-ul este sigur și că nu există riscuri pentru sănătate, spun că nu ar trebui să confundăm pericolele utilizării telefonului mobil cu utilizarea generală a wifi-ului.
În al doilea rând, deși există studii care concluzionează un risc potențial de cancer cauzat de utilizarea pe termen lung a telefonului mobil, nu există în prezent studii pe termen lung care să indice direct WiFi ca fiind un risc egal pentru tumorile maligne sau alte afecțiuni.
De fapt, consensul este că utilizarea pe termen lung a conexiunii wifi cu expunere redusă este relativ inofensivă. Cu toate acestea, tot ei vor recunoaște că copiii nu ar trebui să folosească tablete sau laptopuri pentru a rămâne în siguranță.
Este „relativ inofensiv” 100% sigur? Ei bine, potrivit Agenției pentru Protecția Sănătății, o persoană care petrece un an întreg folosind Wi-Fi este expusă la aproximativ aceeași cantitate de risc ca după un apel telefonic de 20 de minute.
Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat
Profesorul emerit al Universității Nottingham de Fizică Lawrie Challis (și membru al Mobile Telecommunications and Health Research MTHFR) a declarat pentru BBC că „expunerile la Wi-Fi sunt de obicei foarte mici – emițătoarele au o putere redusă și o oarecare distanță de corp”.
Cu alte cuvinte este sigur, conform spuselor lui Challis și a altor oameni de știință. De fapt, simpla apropiere fizică a unui dispozitiv wifi de corpul uman diminuează foarte mult nivelul de expunere.
Sigur, cuptoarele cu microunde și emițătoarele wifi folosesc aceeași clasă de radiații neionizante. Dar cuptoarele cu microunde sunt de 100.000 de ori mai puternice, iar dispozitivele wifi nu sunt atașate nicăieri la corpul uman. Chiar și dispozitivele cu lățime de bandă mare au o expunere mult mai redusă decât dispozitivele de telefonie mobilă care sunt poziționate la ureche.
Unele studii afirmă că există motive de îngrijorare pentru sănătate din cauza wifi-ului… dacă expunerea la undele de frecvență radio este semnificativ mai mare decât cantitatea reglementată pentru dispozitivele „Wifi Certified”. Cu alte cuvinte, orice lucru care depășește pragul de 5 Ghz implicat în wifi poate provoca un risc. Dar niciun dispozitiv wifi standard nu funcționează peste acest prag. Sau altfel nu ar purta denumirea wifi a mărcii comerciale.
Câteva lucruri de luat în considerare în confuzia dintre utilizarea telefonului mobil și utilizarea wifi:
Studiile care leagă utilizarea telefoanelor mobile de tumorile maligne și de cancer sunt clare în a sublinia faptul că acestea se concentrează pe telefoanele mobile și telefoanele fără fir, nu pe dispozitivele wifi
Efectele de greață și dureri de cap asociate cu utilizarea telefonului mobil având un risc cauzal potențial cu utilizarea wifi a fost eliminat în studii care spun că nu există dovezi.
Căldura de la laptopuri nu este efectul unui dispozitiv wifi, ci al laptopului în sine.
Nu există studii comune care să spună că riscurile de cancer de la utilizarea telefonului mobil ar rămâne la fel dacă dispozitivele respective sunt înlocuite cu utilizarea wifi.
Raport asupra Wifi
Așadar, deși nu există dovezi înfricoșătoare împotriva wifi-ului, care să indice în mod clar riscurile pentru sănătate, știm că face parte din familia dispozitivelor care emit radiații neionizante (de exemplu, cu microunde). Unele dintre aceste dispozitive pot prezenta riscuri grave pentru sănătatea corpului uman dacă sunt excesiv folosite.
Dar asta nu înseamnă neapărat că wifi, cu intensitatea sa scăzută, este la fel de periculos ca un cuptor cu microunde sau un telefon mobil. Se află la limita cea mai joasă a marii familii de unde, pe care le numim în ultimă instanță unde electromagnetice.
Știm, de asemenea, că un efect comun al radiațiilor neionizante este încălzirea țesutului biologic. Însă cantitatea de expunere necesară pentru încălzirea țesutului biologic este mult mai mare decât plafonul de 5 Ghz asociat cu wifi.
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Din nou, wifi este mult prea minuscul pentru a arde pielea sau pentru a excita atomii dintr-un corp uman. Luați în considerare faptul că dispozitivele dovedite pentru activarea riscului, cum ar fi microundele, funcționează la sute de mii de ori forța unui dispozitiv wifi.
Știm, de asemenea, că 30% din populație este ușor alergică la undele radio folosite pe dispozitivele wifi și probabil că nici măcar nu știu. Dar aceiași 30% ar putea suferi de migrene sau dureri de cap provocate de o alimentație deficitară, lipsa somnului, stresul sau orice alt factor care poate fi în egală măsură implicat să provoace aceleași simptome.
Aceste simptome legate de sensibilitatea la undele radio sunt mult prea vagi pentru a fi asociate în mod unic cu un posibil vinovat. Cine nu a avut dureri de cap? Cine nu a avut o criză de indigestie? Sincer, nu există încă un test ferm de alergie la wifi care să indice altfel.
Și, în sfârșit, știm că dispozitivele Wi-Fi nu se prind de urechile noastre, cum ar fi iPhone-urile sau smartphone-urile noastre Android, atunci când le folosim. Emițătoarele și dispozitivele wifi sunt la o anumită distanță de corp. Așadar, nu ar trebui să confundăm niciunul dintre efectele secundare ale utilizării pe termen lung a telefonului mobil cu cel al utilizării wifi.
De fapt, un studiu de la Princeton a concluzionat că expunerea la undele de radiofrecvență din wifi este exponențial mai mică decât expunerea la alte unde RF din mediu. Cu alte cuvinte, căutăm în locul greșit un vinovat. În acest caz, nu există riscuri pentru sănătatea wifi.
Mergeți la sigur
Un dram de prevenție vă poate duce departe. Dacă nu altceva, a fi prudent atunci când utilizați wifi va ajuta să evitați cel puțin orice posibilă amenințare a riscurilor pentru sănătate care încă nu au fost identificate din studiile în curs și viitoare.
Iată câteva modalități prin care să vă protejați de radiațiile wifi care pot sau nu să fie dăunătoare:
- Bea apă filtrată
- Luați o multivitamină și obțineți cantități adecvate de vitamina A, C, E și seleniu
- Obțineți cantități ample de Omega 3
- Fă sport regulat
- Limitați utilizarea smartphone-ului, tabletei și a altor dispozitive cu WiFi
- Păstrați antena smartphone-ului dvs. poziționată departe de corp
- Păstrați routerul wireless într-o cameră separată
- Utilizați cablul Ethernet când este disponibil
- Utilizați numai imprimante cu fir
- Opriți-vă wifi-ul pe timp de noapte când expunerea este maximă
- Încercați să păstrați dispozitivele wireless la cel puțin 6 metri distanță de capul dvs. când dormiți
Ce să faceți în continuare
Dacă nu sunteți convinși în niciun fel în dezbaterea despre riscurile pentru sănătate a utilizării wifi, există o serie de studii la dispoziția dvs. pentru a le trece prin filtrul propriu. Întrebați furnizorul dvs. de servicii wifi despre specificațiile sale privind nivelurile de radiații și citiți o parte din literatura lor.
Și fiți proactivi la minimizarea expunerii. A ieși în aer liber este întotdeauna un remediu bun pentru majoritatea lucrurilor. Limitarea timpului petrecut în fața consolei de jocuri, a tabletei sau a computerului este bună pentru sănătatea dvs., indiferent dacă aceste dispozitive sunt sau nu vinovate că vă expun la niveluri periculoase de radiații.
Și dacă sunteți într-un mediu de lucru în care sunteți practic lipiți de un computer pe parcursul zilei, faceți pauze. Întindeți-vă picioarele. Mergeți la o plimbare rapidă. Ștergeți pânzele de păianjen din creier. Și găsiți un moment liniștit zen gratuit, de la o conexiune la internet.
Deși este posibil să așteptăm câțiva ani înainte să știm în mod concludent care sunt implicațiile expunerii pe termen lung la Wi-Fi, nu strică niciodată să duceți un stil de viață activ. Provocați-vă să ieșiți în aer liber și să evitați să stați în fața computerului. Nu este necesară nici o cercetare pentru a vă spune cât de benefice sunt aceste două sfaturi.
Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă