Efectele negative ale zahărului

Patru lingurite cu diferite tipuri de zahar.

Zahărul nu este probabil primul lucru care îți vine în minte când te gândești la substanțe care provoacă boli. Zahărul a fost multă vreme considerat „natural” și cea mai mică grijă în ceea ce privește sănătatea și scăderea în greutate.

Cu toate acestea, pot apărea multe probleme atunci când consumați zahăr în mod regulat și excesiv. Și, pe lângă faptul că toate acele calorii ale zahărului chiar se adună, acesta provoacă, de asemenea, o cascadă de probleme suplimentare în corpul dumneavoastră, de la suprimarea sistemului imunitar la îmbătrânire.

Zahărul are „doar” 15 calorii pe linguriță. Asta nu pare să fie o problemă, până când realizați că aproape orice consumați are mai mult de o linguriță de zahăr.

Zahărul este practic în tot ce mâncăm. Deși unele surse apar în mod natural, cum ar fi zaharurile găsite în produsele din lapte și cartofi sau fructe, faceți-vă obiceiul de a vă limita aportul de zahăr și căutați zaharurile ascunse în dieta dumneavoastră.

Este natural?

Este cu adevărat zahărul „natural”? Dacă vrei cu adevărat zahăr natural, ar trebui să rupi o bucată de trestie de zahăr și să o mănânci pentru adevărata versiune naturală a zahărului.

Ingredientul alb, granulat, pulverulent, care iese din fabrici uriașe, după ce a fost prelucrat și manipulat de om cu diverse substanțe chimice și aditivi, nu este o substanță naturală. Și efectele zahărului asupra corpului, sănătății și bunăstării sunt departe de a fi „naturale”.

Consumul de zahăr este o afacere mare

Zahărul este o afacere mare care înseamnă bani mulți. Site-ul www.sugar.org pledează pentru reunirea familiei prin coacere cu zahăr. Ei spun: „Familia înseamnă totul și coacerea este o modalitate ușoară de a arăta cât de mult îți pasă”.

Este un fel de scenariu în care bunica ta gătește tot felul de alimente delicioase pentru tine și „trebuie” să le consumi pentru a-ți arăta dragostea și aprecierea față de ea.

Deși, adevărul să fie spus, dacă ți-ai păsa cu adevărat unul de celălalt, ai găsi modalități de a eradica zahărul din coacere și din viața ta.

Site-ul continuă să spună că „Zahărul este mai mult decât un ingredient alimentar distractiv, este și unul esențial. Deoarece este natural, îl poți consuma cu încredere”.

Ei bine, nu credeți tot ce citiți pe internet. Și, nu credeți tot ce ați fost învățat în copilărie. Când începeți să cercetați zahărul și efectele sale reale asupra corpului și asupra sănătății dvs., veți descoperi câteva fapte șocante.

„Sprijinul acordat zahărului de către guvernul nostru menține prețurile produselor junk food mai scăzute decât la mâncarea sănătoasă și asta face parte din problemă”, spune Leslie Cerier de la The Organic Gourmet.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Aflați cât de mult consumați

Majoritatea etichetelor listează zahărul în „grame”. Acest lucru poate fi confuz pentru majoritatea dintre noi. O linguriță de zahăr alb granulat este egală cu aproximativ 4 grame.

Prin urmare, luați gramele de zahăr înscrise pe eticheta produsului alimentar și împărțiți la 4 pentru a obține un număr aproximativ de lingurițe.

Unul dintre preferatele mele, un Starbucks Non-Fat Caramel Macchiato, are 44 de grame de zahăr, ceea ce se traduce prin aproximativ 11 lingurițe de zahăr.

Este o mulțime de zahăr pentru ceva pe care îl considerăm o băutură nevinovată și sănătoasă cu conținut scăzut de grăsimi.

Înlocuitorii zahărului

Zahărul este peste tot. În produsele în care nu v-ați aștepta să-l găsiți, cum ar fi ketchup și alte sosuri, unt de arahide, sosuri, iaurturi, mezeluri, supe, sucuri, cereale și multe altele.

Multe alimente au, de asemenea, un conținut ridicat de zahăr natural și acestea ar trebui, de asemenea, evitate în cea mai mare parte.

Doar pentru că ceva este etichetat „fără grăsimi” sau „cu conținut scăzut de grăsimi”, nu înseamnă că este sănătos sau fără zahăr. O mulțime de alimente „dietetice” sunt de fapt capcane de sănătate încărcate cu zahăr.

Lucrurile care nu conțin grăsimi sunt, în general, supraîncărcate cu zahăr pentru a vă oferi un „gust” suplimentar, deoarece grăsimea a fost îndepărtată.

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (HFCS) este un alt nume ”de lux” pentru zahăr și ceva care ar trebui evitat cu orice preț. Această substanță se găsește în aproape orice.

Alte surse ascunse de zahăr sunt în produse precum iaurturi, lapte și alte produse lactate. Conțin zaharuri din lapte (lactoză). Deși nu v-ați aștepta ca un pahar de lapte să aibă efecte secundare negative, zaharurile care se găsesc în produsele lactate încă se consideră zahăr pentru corpul dumneavoastră.

Alcoolul are 7 calorii goale pe gram și este transformat în zahăr de corpul tău atunci când îl bei.

Pseudonime mai puțin cunoscute pentru zahăr includ: malț, fructoză, glucoză, dextroză, lactoză, maltodextrină, sorbitol, sorg, zaharoză, manitol și multe altele.

Efectele negative ale zahărului

Zahărul nu are beneficii nutriționale și vă strică dinții

Nu există literalmente beneficii nutriționale asociate consumului de zahăr. Nu există proteine, vitamine, minerale sau grăsimi esențiale – doar calorii goale!

De fapt, cei care acumulează în mod regulat 20% din caloriile lor zilnice din zahăr, pot ajunge la o serie întreagă de deficiențe nutriționale.

În plus, când ți se spunea în copilărie că „zahărul îți va strica dinții”, nu a fost doar modul în care mama ta a îndepărtat fursecurile cu ciocolată, ci un adevăr de necontestat.

Știința ne spune că zahărul oferă de fapt energie pentru bacteriile rele din gură, făcându-l foarte rău pentru dinți.

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Fructoza vă poate supraîncărca ficatul

Este important să înțelegem că zahărul se prezintă sub două forme: glucoză și fructoză.

Acum, glucoza este naturală, se găsește în fiecare celulă vie și, dacă nu primim nici una în dieta noastră, corpul nostru o va produce oricum.

Fructoza este însă diferită. Corpul nostru este capabil să facă față unor cantități mici la un moment dat.

Nu creează o problemă semnificativă dacă obținem o cantitate mică, cum ar fi din fructe sau dacă doar ce am terminat un antrenament. Când se întâmplă acest lucru, fructoza va fi transformată în glicogen și stocată în ficat până când vom avea nevoie de ea.

Acestea fiind spuse, dacă ficatul este deja plin de glicogen, ceea ce este de obicei cazul, consumul de multă fructoză va supraîncărca ficatul și îl va transforma în grăsime.

Când acest lucru se întâmplă de nenumărate ori, procesul poate duce la un ficat gras, care poate provoca o mulțime de probleme grave.

Una dintre ele este dezvoltarea potențială a bolii hepatice grase nealcoolice (NAFLD), care devine o problemă serioasă în țările occidentale.

Zahărul poate duce la cancer

Cancerul este cuvântul de care îl temem cu toții și, din păcate, este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume.

Boala apare atunci când celulele cresc și se înmulțesc necontrolat și pot afecta aproape orice parte a corpului uman.

Insulina este un hormon cheie în organism și una dintre funcțiile sale este de a regla creșterea celulară. Cu toate acestea, supraîncărcarea corpului cu zahăr poate duce la rezistență la insulină, ceea ce înseamnă că celulele tale devin capabile să reziste efectelor insulinei.

Acesta este motivul pentru care mulți oameni de știință cred că prea mult zahăr poate provoca cancer.

Rezistența la insulină poate duce la diabetul de tip 2

Când celulele dvs. încep să devină rezistente la insulină, corpul produce mai mult din acest hormon important pentru a reduce nivelul zahărului din sânge.

Cu toate acestea, rezistența la insulină este progresivă și pe măsură ce situația se înrăutățește, corpul dumneavoastră pur și simplu nu poate ține pasul cu cererea de insulină.

Acesta este momentul în care nivelul zahărului din sânge ajunge la niveluri foarte ridicate și apare diabetul de tip 2.

Luați în considerare faptul că știința ne spune că persoanele care beau băuturi îndulcite cu zahăr au de fapt 83% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2.

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Alternative

Din fericire, există câteva alternative dulci la zahăr. Deși pe piață au existat și continuă să existe mulți îndulcitori artificiali, există câteva alegeri care sunt mai bune decât altele.

În primul rând, satisfacerea poftei de dulce cu bunătatea fructelor și a fructelor de pădure este o opțiune bună. Dar din nou, excesul, chiar și de un aliment bun, este prea mult. Nu doriți să vă umpleți în mod constant dieta cu alimente bogate în glicemie, chiar dacă faceți alegeri sănătoase, cum ar fi fructele. Scopul dvs. ar trebui să fie să vă mențineți glicemia scăzută și stabilă.

Încercați ștevia pentru un substitut de zahăr excelent. Stevia provine dintr-o frunză și nu afectează nivelul glicemiei. Este o alternativă excelentă la zahăr, în special pentru cei cu diabet. Ștevia vine sub diferite forme, cum ar fi picături lichide sau pulberi.

Splenda, cunoscută și sub numele de sucraloză, este un alt îndulcitor popular. Deși nu împărtășește reputația sănătoasă de care se bucură stevia, splenda a fost folosită de ani de zile. Nu este un îndulcitor natural. Este un îndulcitor artificial clorurat, astfel încât utilizatorul să fie atent.

Xylitolul este încă o altă opțiune de îndulcire. Este un „alcool de zahăr”. Alcoolii din zahăr cauzează adesea diaree și balonare, așa că testați-vă mai întâi toleranța cu xylitol înainte de a consuma cantități mari.

Concluzii finale

Așadar, cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți, dacă ați consumat zahăr în cea mai mare parte a vieții, este să începeți eliminarea acestuia din dieta dvs.

Dacă nu credeți că zahărul este atât de rău pentru dvs., pur și simplu eliminați-l din dietă pentru o vreme și vedeți cum vă simțiți, urmăriți cum nivelul energiei crește, sistemul imunitar prinde viață și pielea strălucește. Apoi, decideți singur.

Concluzia este că trebuie să încercați să vă dezobișnuiți de a consuma zahăr. Și învață să te bucuri de dulceața cu adevărat naturală a fructelor. Și, dacă trebuie să folosești îndulcitori pentru a face mâncarea mai interesantă, există alternative din care să alege. Cu toate acestea, dacă scopul tău este să fii cât mai sănătos posibil, cea mai bună alegere este stevia. Moderația este cheia! Faceți de fiecare dată cele mai bune alegeri în ceea ce privește dieta, iar viața dvs. poate fi destul de dulce.

Citește și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc