Cele mai bune utilizări ale uleiului esențial din lemn de cedru

Sticluta cu ulei esential din lemn de cedru.

Ai auzit de ulei de lemn de cedru? Este posibil să nu fie la fel de popular sau cunoscut ca uleiurile precum lavanda, eucaliptul sau arborele de ceai, dar este la fel de puternic. Aplicațiile sale sunt atât de variate – poate fi un agent de respingere a insectelor sau un ajutor pentru somn și chiar ajută la concentrare.

Când începătorii în domeniul utilizării uleiurilor esențiale îmi solicită o recomandare de „trusă de început” din câteva uleiuri esențiale, uleiul din lemn de cedru este întotdeauna pe lista mea. Îl folosesc de ani de zile și mi-a fost foarte benefic. Știința susține și ea avantajele utilizării lui. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile uleiului esențial din lemn de cedru.

Ce este uleiul esențial de lemn de cedru?

Uleiul esențial de lemn de cedru provine din lemnul arborelui de cedru, așa cum sugerează și numele. Există multe soiuri de cedru în funcție de regiunea cultivată. Este originar din clime reci și altitudini mari. (sursă)

Uleiul este extras prin distilare cu abur și conține o multitudine de compuși activi din punct de vedere medical. În continuare voi intra mai în detaliu despre unele dintre acestea. (sursă)

Cele mai bune utilizări ale uleiului esențial din lemn de cedru

Îmbunătățește creșterea părului

Dacă sunteți afectat de căderea părului sau doar doriți bucle mai lungi și mai groase, uleiul de lemn de cedru poate fi exact ceea ce aveți nevoie. Un studiu a fost efectuat pe 86 de pacienți cu alopecie areata. Alopecia areata este o boală autoimună care provoacă pete chele și, în cele din urmă, chelie totală.

Un amestec de 4 uleiuri esențiale, inclusiv ulei de lemn de cedru, a fost masat zilnic pe scalp în grupul de testare. Grupul de control a masat scalpul cu uleiuri purtătoare inerte. 44% dintre pacienții din grupul testat au prezentat o îmbunătățire a creșterii părului comparativ cu 15% în grupul de control.

Orice fel de masaj va încuraja creșterea părului, deoarece crește fluxul de sânge în zonă. Aceasta hrănește și oxigenează rădăcinile părului, stimulând creșterea. Cu toate acestea, tratamentul cu ulei esențial a dat rezultate de aproape trei ori mai mari decât ale masajului cu ulei simplu. Studiul a concluzionat că uleiurile esențiale, inclusiv uleiul de lemn de cedru, sunt „un tratament sigur și eficient pentru alopecia areata”. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Poate îmbunătăți concentrarea

Uleiul de lemn de cedru vă poate ajuta să vă concentrați, fiind o alegere bună pentru studenți sau la locul de muncă. Un studiu a investigat efectul uleiului esențial de lemn de cedru asupra copiilor cu ADHD (deficit de atenție și tulburare de hiperactivitate). ADHD se caracterizează printr-o durată de atenție mai scurtă decât de obicei și distragere ușoară.

Participanții au inhalat vapori dintr-o sticlă de ulei de lemn de cedru de trei ori pe zi timp de treizeci de zile. Rezultatul a fost măsurat utilizând ECG și o evaluare neuropsihologică numită „Testul Variabilelor de Atenție” (TOVA). S-a observat o îmbunătățire de 33%.

Această îmbunătățire dramatică este atribuită concentrației ridicate de sesquiterpene în uleiul esențial de lemn de cedru. Sesquiterpenele îmbunătățesc oxigenarea celulelor creierului. (sursă)

Este un puternic agent de respingere a insectelor

Uleiul de lemn de cedru este utilizat în mod obișnuit ca un agent de respingere a insectelor – iar dovezile științifice care susțin acest lucru sunt solide. Există numeroase studii care utilizează ulei de lemn de cedru împotriva diferitelor specii de insecte.

Un studiu a arătat că multe componente ale uleiului de lemn de cedru au efecte insecticide împotriva gândacului Callosobruchus chinensis și a muștelor. 97,5% dintre insecte au fost ucise. Două sesquiterpene naturale au fost considerate responsabile – himachalol și β-himachalene. (sursă)

Un alt studiu și-a testat eficacitatea împotriva gândacilor. S-a descoperit că are putere respingătoare, dar nu a ucis gândacii. Doar 63% dintre gândaci au fost respinși, deci este cel mai bine folosit în combinație cu alte metode. (sursă)

În cele din urmă, un studiu a investigat toxicitatea vaporilor de ulei de cedru pe molii de haine. Am folosit această metodă în propria mea casă, însă s-a dovedit că ucide molii doar în stadiul incipient al ciclului lor de viață – larvele nou eclozionate. Nu este eficient împotriva moliilor mai mature. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Vă poate ajuta să dormiți

Multe uleiuri esențiale au efecte sedative și anxiolitice. În acest scop, eram cel mai familiarizat cu lavanda și mușețelul. Totuși, s-a demonstrat că uleiul de lemn de cedru are efecte sedative.

Un studiu a analizat cedrolul, o componentă majoră a uleiului de lemn de cedru. S-a constatat că prelungește timpul de somn la șobolanii de laborator atunci când este administrat împreună cu un sedativ convențional (fenobarbital). (sursă)

Poate ucide bacteriile

Un studiu a examinat puterile antibacteriene ale diferitelor uleiuri esențiale împotriva unei tulpini de bacterii numite „streptococcus mutans”. Streptococcus mutans se găsește mai ales în gură la om și este responsabil pentru cariile dentare.

În timp ce multe dintre uleiuri nu au avut niciun efect asupra bacteriilor, uleiul din lemn de cedru a ieșit pe locul 3, în urma uleiului de scorțișoară și al lămâii. Se sugerează că poate fi eficient și împotriva ciupercilor. (sursă)

Ameliorează durerea și inflamația

Uleiul de lemn de cedru este de obicei recomandat pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczeme și acnee. Este logic, deoarece s-a demonstrat că reduce inflamația pielii la șobolanii de laborator și, de asemenea, ușurează simptomele artritei. (sursă)

Cum se utilizează ulei esențial de lemn de cedru

Există o mulțime de moduri diferite de a utiliza ulei esențial de lemn de cedru, în funcție de efectele dorite și de preferințele personale. Iată câteva dintre cele mai comune metode:

Șampon cu ulei de cedru

  • Pentru îmbunătățirea creșterii părului, adăugați câteva picături de ulei de lemn de cedru în șampon (aproximativ 1 picătură de ulei esențial pentru o lingură de șampon).
  • Masează-l în păr timp de 5 minute
  • Clătiți normal.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Mască pentru păr cu ulei de cedru

  • Se amestecă uleiul de lemn de cedru cu un emulgator precum uleiul de cocos sau migdale. Raportul este de 1 picătură de ulei esențial la 1 lingură de ulei.
  • Masați acest lucru în scalp timp de cel puțin 5 minute.
  • Acoperiți-vă părul cu o cască de duș și un prosop și lăsați-l timp de 30 de minute să se absoarbă.
  • Clătiți normal.

Ulei de cedru pentru respingerea insectelor

  • Pentru a respinge insectele din casa sau grădina dvs., utilizați un arzător de ulei de aromaterapie sau un difuzor cu ulei de lemn de cedru. Dacă doriți să țineți la distanță insectele în timp ce sunteți afară, încercați un colier de aromaterapie.

Ulei de lemn de cedru pentru somn

  • Pentru a vă îmbunătăți calitatea somnului, încercați un difuzor cu ulei de lemn de cedru în dormitor sau adăugați câteva picături pe o cârpă ținută pe noptieră.

Ulei de lemn de cedru pentru piele

  • Pentru a ușura afecțiunile pielii, cum ar fi acneea sau eczemele, puneți câteva picături de ulei de lemn de cedru în vas cu apă caldă și țineți partea corpului cu pielea afectată deasupra ei timp de 30 de minute. Alternativ, adăugați 1 picătură de ulei de lemn de cedru la 1 lingură de cremă hidratantă simplă și aplicați pe zona afectată.

Precauții

Nu consumați niciodată ulei de cedru intern, deoarece poate provoca vărsături, greață și deteriorarea sistemului digestiv. Întotdeauna consultați medicul înainte de a utiliza ulei de lemn de cedru dacă aveți o problemă de sănătate. Femeile gravide nu ar trebui să utilizeze ulei esențial din lemn de cedru. (sursă)

Întotdeauna diluați uleiul de lemn de cedru înainte de a-l aplica pe piele. Raportul este de 1 picătură de ulei de lemn de cedru în 1 lingură de emulgator. Poate provoca iritarea pielii dacă este utilizat nediluat. (sursă)

Concluzie

Cele mai bune utilizări ale uleiului esențial de lemn de cedru acoperă o gamă largă – este foarte versatil. Personal, îl folosesc tot timpul, mai ales ca agent de respingere a insectelor atunci când călătoresc. Am pus doar câteva picături în medalionul de aromaterapie și își face treaba. Cred că este o completare excelentă pentru colecția de uleiuri esențiale a oricui și o recomand cu mare încredere.

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc