Ce înseamnă o unghie învinețită?

Mainile unei femei vazute de aproape.

Dacă „ochii sunt o fereastră către suflet”, atunci unghiile tale pot fi o fereastră către sănătatea ta. Starea unghiilor poate oferi o perspectivă asupra sănătății inimii, plămânilor, sistemului circulator și multe altele. Cu toate acestea, de obicei nu le acordăm nicio atenție până când ceva nu merge prost – cum ar fi o unghie învinețită.

În mod surprinzător, există o mulțime de motive diferite pentru care una sau mai multe dintre unghiile tale pot părea vinete. Voi descrie pe cele mai frecvente și vă voi arăta semnele de avertizare pe care trebuie să le aveți în vedere. Citiți mai departe pentru a găsi răspunsul la întrebarea „ce înseamnă o unghie învinețită?”

Bazele sănătății unghiilor

Înainte de a începe, trebuie să subliniez că tot ceea ce menționez aici despre unghii se aplică și celor de la mâini și celor de la picioare. Acestea sunt în esență aceleași și ambele oferă o perspectivă asupra sănătății corporale totale.

Unghiile tale sunt formate din straturi de keratină. Keratina, o proteină puternică și flexibilă, se găsește și în părul nostru. Creșterea unghiilor provine din zona albă sub formă de „jumătate de lună” chiar sub cuticulă.

Unghiile sănătoase de la mâini și de la picioare vor avea întotdeauna o culoare roz, în funcție de tonul pielii. Unghiile trebuie să fie netede, uniforme în culoare și fără decolorări, gropi și caneluri. (sursă)

O schimbare a culorii unghiilor, a texturii sau a rezistenței poate fi un semn al unei boli sistemice sau al unui deficit de nutrienți. De obicei, până când unghiile sunt afectate, este posibil să aveți și alte simptome. (sursă) Desigur, starea dumneavoastră de sănătate este cel mai bine determinată de un medic, dar iată câteva lucruri de luat în considerare atunci când observați una sau mai multe unghii învinețite.

Ce înseamnă o unghie învinețită?

Dacă aveți doar o unghie purpurie și restul arată perfect sănătos, este puțin probabil să fie un semn al unei boli sistemice. O unghie vânătă este de obicei rezultatul unei infecții sau leziuni la nivelul unghiei sau în apropiere. Să analizăm unele dintre aceste cazuri mai detaliat.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Unghia rănită

Dacă ți-ai prins degetul într-o ușă sau ai scăpat ceva greu pe degetele de la picioare, este posibil să devină violet ca urmare a spargerii vaselor de sânge sub unghie. Acest lucru împiedică sângele să curgă în mod natural în zonă și se numește „hematom subungual”.

Cu alte cuvinte, este doar o vânătaie sub unghie și nu vă faceți griji. Se va vindeca peste o săptămână sau două. (sursă) Dacă unghia este foarte dureroasă sau umflată și nu puteți mișca degetul sau degetele de la picioare, s-ar putea rupe, așa că va trebui să consultați un medic în acest caz.

Unghia infectată

Mai ales dacă vă faceți manichiura sau pedichiura în mod regulat, unghia învinețită ar putea fi cauzată de infecție. De asemenea, veți observa umflături în jurul unghiei, dureri la palpare și posibile scurgeri de lichid limpede sau puroi. De asemenea, sunteți expus riscului de infecție dacă vă ridicați sau vă tăiați cuticulele.

Infecția poate deveni severă, deci dacă nu se îmbunătățește în câteva zile sau pare să se înrăutățească, trebuie să consultați un medic și cel mai probabil să luați antibiotice. Folosiți întotdeauna saloane de unghii autorizate și asigurați-vă că instrumentele sunt sterilizate înainte de utilizare. (sursă)

Ciuperca unghiilor

Ciuperca unghiilor nu este de obicei purpurie – este mai probabil să fie galbenă, maro sau neagră, dar nu o putem exclude în acest caz. Dacă unghia învinețită este însoțită de următoarele simptome, aceasta ar putea fi cauzată de onicomicoză, adică ciuperca unghiilor de la picioare.

  • Unghie îngroșată
  • Unghie fragilă
  • Fără durere, dar poate fi mâncărime
  • Piele solzoasă lângă unghiile de la picioare
  • Fără durere, de obicei

Din păcate, poate fi destul de greu de scăpat de ciuperca unghiilor de la picioare, așa că mergeți rapid la farmacia locală pentru un tratament antifungic. (sursă)

Vezi și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Ce se întâmplă dacă toate unghiile tale sunt învinețite?

Așadar, am discutat despre cele mai frecvente cauze dacă una dintre unghiile tale este violet. Ce se întâmplă dacă toate sunt? Acest lucru este de obicei legat de circulația sângelui. Degetele de la mâini și de la picioare sunt „extremități”, adică cele mai îndepărtate părți ale corpului de inima ta. Acest lucru poate face ca sângele să ajungă la ele în mod ineficient.

Când sângele proaspăt nu ajunge la extremități, poate duce la o decolorare albăstruie. Sângele proaspăt furnizează mult oxigen. Oxigenul face sângele să pară roșu – cu oxigen scăzut, sângele pare albastru. Puteți observa, de asemenea, o senzație de „înțepături și ace” dacă aveți o circulație sanguină slabă la extremități. Să ne uităm la unele dintre cauzele unghiilor învinețite.

Vremea rece

Vremea rece vă poate constrânge vasele de sânge în timp ce corpul dumneavoastră încearcă să prindă căldura în interior. Acest lucru încetinește fluxul sanguin temporar, ducând la o piele albăstruie la degete și la picioare. Este mai frecvent pentru femei decât pentru bărbați și va reveni întotdeauna la normal destul de repede odată ce vă încălziți. (sursă)

Fumatul

Un alt motiv pentru a opri fumatul: cauzează o circulație deficitară, privând extremitățile de oxigen și provocând unghiile învinețite. (sursă)

Anemie

Deficitul de fier se numește anemie. Dacă sunteți anemic, înseamnă că sângele dvs. nu transportă oxigenul la fel de eficient, ducând la o culoare violet-albăstruie în unghii.

Dacă aveți acest simptom, anemia este probabil destul de severă, așa că ar trebui să faceți imediat un test de sânge pentru a determina nivelul corect de supliment de fier. De asemenea, ar trebui să creșteți aportul de vitamina C pentru a crește absorbția fierului. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Anxietate severă

Dacă suferiți de anxietate severă sau atacuri de panică, aceasta vă poate afecta circulația. Momentele de stres ridicat invocă răspunsul primar de „luptă sau fugă”. În așteptarea „fugii”, corpul tău direcționează sângele către mușchii inimii și picioarelor și departe de zone non-critice, cum ar fi unghiile și de la picioare. Acestea ar trebui să revină la normal atunci când anxietatea s-a remediat. (sursă)

Boala Raynaud

Boala Raynaud este o tulburare a vaselor de sânge din mâini, picioare și alte extremități. Îți provoacă spasmul venelor și blochează sângele la extremități, în special în timpul stresului sau al expunerii la frig.

În timpul unui atac, puteți simți frig, amorțeală, degetele de la mâini și de la picioare pot zvâcni și simți furnicături, iar unghiile vor deveni de la alb la violet albăstrui, la roșu. Va trebui să consultați un medic pentru a confirma diagnosticul bolii Raynaud. (sursă)

Probleme cardiace și pulmonare

În cazuri rare, unghiile învinețite pot fi semnul unei probleme cu inima sau plămânii. Cel mai probabil veți avea simptome suplimentare, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri în piept sau palpitații. (sursă)

Câteva exemple de afecțiuni care cauzează unghiile învinețite sunt: ​​astm, policitemie, emfizem, boală pulmonară obstructivă cronică, bronșită cronică și supradozaj de medicamente (de exemplu, narcotice, benzodiazepine). (sursă)

Ce să faci dacă ai o unghie învinețită

Cu excepția cazului în care problema se datorează în mod clar unor probleme temporare, cum ar fi rănirea ușoară sau vremea rece, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a verifica dacă există o boală sistemică. Dacă medicul dumneavoastră spune că nu vă faceți griji, puteți încerca următoarele sfaturi pentru a îmbunătăți circulația.

Căldura și masajul sunt excelente pentru creșterea circulației la extremități. Dacă suferiți de mâini reci, încercați să stoarceți periodic o mică minge de cauciuc. (sursă)

Exercițiul este un alt mod de a vă menține inima sănătoasă și sângele circulând. Încercați să faceți mișcare 30 de minute de 5 ori pe săptămână și este posibil să observați că problema dispare. (sursă)

Concluzie

După cum puteți vedea, o unghie învinețită poate însemna atât de multe lucruri diferite. Majoritatea sunt inofensive, dar unele pot fi destul de grave, așa că nu amânați niciodată vizitarea la un medic dacă afecțiunea nu se rezolvă. După cum spun mereu – este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău!

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc