Un scalp uscat și descuamat este cel mai adesea suspectat a suferi de mătreață. Dar ar putea fi, de asemenea, un semn de psoriazis sau pur și simplu de scalp uscat.
Scalpul uscat nu este clasificat ca un termen medical, dar este un termen mai descriptiv pentru pielea uscată din partea de sus a capului.
Mătreața este denumită în mod obișnuit o afecțiune cosmetică, deoarece nu pune viața în pericol și nici nu este contagioasă. Aproape 50% din populația lumii va suferi de mătreață la un moment dat în viața lor.
Se crede că psoriazisul afectează cel puțin 100 de milioane de oameni din întreaga lume și poate fi găsit și în multe alte părți ale corpului. Descuamarea sau scalarea scalpului apare la aproximativ 62% dintre pacienții cu psoriazis.
Cuprins:
Diferența dintre scalpul uscat, mătreață și psoriazis
Găsirea primilor ”fulgi de zăpadă” naturali pe guler poate fi adesea destul de stresantă sau jenantă dacă ai companie. În ciuda stigmatizării mătreții, este foarte rar cauzată de igiena precară și nu este murdară ca atare. Este posibil ca celulele moarte ale pielii să nu fie prea atrăgătoare, dar cu siguranță nu sunt contagioase.
Dacă problema este severă sau nu răspunde la un șampon medicamentos, o vizită la medicul dumneavoastră de specialitate sau la un dermatolog vă va ajuta să diagnosticați ce o cauzează. Mătreața este uneori confundată cu scalpul uscat, o condiție mult mai ușor de tratat. Dacă nu este tratat, un scalp uscat poate duce la mătreață. Scalpul uscat este probabil cea mai ușoară problemă de rezolvat.
Mătreața poate fi enervantă, dar este destul de inofensivă. Pe de altă parte, psoriazisul scalpului este o problemă complet diferită. Psoriazisul este o boală cronică autoimună care dacă nu este tratată, va avea consecințe grave asupra sănătății dumneavoastră. Psoriazisul este cea mai intensă dintre cele trei afecțiuni, nu se poate vindeca, dar poate fi ținută sub control.
Un medic ar trebui să poată diagnostica ce afecțiune aveți și să vă inițieze în tratamentul potrivit. Deși toate prezintă simptome similare, tratamentul mătreții, scalpului uscat sau psoriazisului sunt foarte diferite între ele. Vom arunca o privire asupra a ceea ce face ca fiecare afecțiune să fie atât de diferită pentru a vă permite să controlați mai eficient simptomele de mâncărime și descuamare a afecțiunii dvs.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Ce este scalpul uscat și care sunt caracteristicile sale?
Un scalp uscat apare atunci când pielea are prea puțină umiditate și poate fi adesea declanșat de aerul rece și uscat, dietă, o reacție la produsele de îngrijire a părului care provoacă dermatită de contact sau pe măsură ce corpul îmbătrânește. Pielea scalpului devine iritată și se desprinde din cauza uscăciunii. Dacă aveți scalpul uscat, este posibil să găsiți și alte părți ale corpului, cum ar fi brațele sau picioarele, care au și pete uscate.
Uscăciunea și mâncărimea sunt principalele simptome ale scalpului uscat, însoțite de o vărsare de fulgi mici albi / aproape albi pe care oamenii îi confundă adesea cu mătreața. Fulgii de mătreață tind să fie mai mari, mai grași și de culoare galbenă sau cenușie.
Cum se tratează scalpul uscat
Scalpul uscat este cel mai frecvent tratat prin schimbarea rutinei părului. Unele șampoane pot conține substanțe chimice dure, inclusiv sulfați și astringenți, care pot elimina uleiurile naturale și umezeala de pe scalp. Un șampon special poate ajuta la îndepărtarea acumulării de produse care usucă pielea, în timp ce există multe șampoane și balsamuri care pot hidrata sau hrăni atât părul, cât și pielea capului. În cazuri mai extreme, sunt disponibile formule sau măști pentru hidratarea scalpului pentru a pătrunde în piele și a hidrata și proteja scalpul.
Așa cum am spus mai devreme, scalpul uscat nu este cu adevărat o tulburare medicală de la sine, ci poate fi o indicație a altor afecțiuni care ar putea cauza deshidratarea pielii capului. Dacă produsele hidratante, schimbarea dietei sau protejarea scalpului de mediul înconjurător nu prezintă nicio îmbunătățire, este indicat să solicitați sfatul unui medic care ar putea identifica alte cauze potențiale.
Ce este mătreața și care sunt cauzele sale
Mătreața este cea mai răspândită problemă de păr sau scalp din lume astăzi, iar supermarketul local sau la distribuitorul online au de obicei o gamă largă de șampoane anti-mătreață. Mătreața cauzată în mod normal de dermatita seboreică poate fi tratată destul de ușor și rareori duce la complicații suplimentare. Se manifestă în mod normal ca fulgi în păr, dar poate fi găsită și pe îmbrăcăminte și, uneori, are un miros distinctiv.
Spre deosebire de fulgii cauzați de scalpul uscat, principala cauză a mătreței este excesul de uleiuri cauzate de dermatita seboreică, o afecțiune care face pielea grasă, roșie și cu cruste. Cojile gălbui sau gri se desprind formând mătreață. Dermatita seboreică poate apărea oriunde pe corp unde există glande producătoare de ulei, inclusiv sprâncenele, axilele, zona inghinală și pe părțile laterale ale nasului. Uneori bebelușii pot suferi dermatită seboreică numită ”crusta de lapte”.
O ciupercă ce se găsește în mod natural pe scalp, numită Malassezia, poate declanșa mătreața. Excesul acestei ciuperci face ca celulele pielii să se înmulțească mai repede decât de obicei, ceea ce cauzează descuamarea. Stresul, hormonii și vârsta sunt factori majori care determină multiplicarea Malassezia.
Acesta este motivul pentru care mătreața poate apărea în pubertate pe măsură ce corpul nostru trece prin modificări hormonale care determină producția de sebum a organismului să se desfășoare în mod haotic și prin stresul asociat cu aceste modificări.
Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb
Cum se tratează mătreața
Din nou, tratamentul pentru mătreață poate fi efectuat în mare parte acasă, folosind unul dintre numeroasele produse specializate pentru păr care luptă cu mătreața. Simpla hidratare a scalpului nu va funcționa pentru mătreață și poate contribui chiar la excesul de uleiuri care o provoacă. Se folosesc ingrediente active, chimice sau botanice, care pot absorbi excesul de uleiuri și pot încetini creșterea ciupercilor precum Malassezia.
Ingredientele active, inclusiv zinc pyrithione (ce se găsește în majoritatea produselor Head & Shoulders), sulfură de seleniu și ketoconazol sunt medicamente antifungice care omoară ciuperca care provoacă cojițele pe scalp. Alte tratamente pot include acidul salicilic sau gudronul de cărbune care îndepărtează pielea suplimentară de pe scalp și încetinesc creșterea și desprinderea celulelor pielii.
Ingredientele botanice precum uleiul de arbore de ceai, scorțișoara, cimbrul sau uleiurile de mentă sunt, de asemenea, utilizate în multe formule pentru a combate ciuperca dacă preferați o cale mai puțin chimică.
Dacă după o lună de tratament fără prescripție medicală nu observați nicio scădere semnificativă a crustelor, dacă acestea se înrăutățesc sau scalpul dumneavoastră pare mai roșu sau mai umflat, un medic poate fi în măsură să evalueze dacă aveți o boală cronică, afecțiuni precum eczeme sau psoriazis.
Mătreața nu poate fi vindecată niciodată pe deplin, ciuperca Malassezia apare în mod natural pe scalp, dar ar trebui să fie controlabilă cu un tratament adecvat și să nu prezinte alte complicații de sănătate.
Psoriazisul – o boală autoimună
Deși atât scalpul uscat, cât și mătreața pot fi enervante, psoriazisul este o afecțiune cronică. Este o boală autoimună care poate afecta toate părțile corpului, cauzată de celulele albe din sânge care sunt menite să lupte împotriva infecției celulelor pielii.
Psoriazisul scalpului are aspect mai degrabă de cruste decât de ”fulgi”, iar cazurile mai ușoare de psoriazis arată ca niște coji de culoare argintie pe scalp, care se desprind în bucăți mici. Cazurile mai severe pot fi roșii și dureroase și se pot extinde peste scalp în josul gâtului sau până la pielea din jurul urechilor. Acest scurt videoclip Youtube aruncă o privire microscopică asupra diferenței dintre mătreață și psoriazis:
Cauzele exacte ale psoriazisului sunt necunoscute, dar cercetătorii atribuie majoritatea cazurilor genelor și factorilor declanșatori. Aproximativ 25 de gene au fost identificate ca fiind diferite la persoanele cu psoriazis, cu aproximativ 10 din 100 de persoane născute cu gene care le fac mai sensibile la apariția psoriazisului. Declanșatoarele pot include leziuni ale pielii, infecții, HIV și unele medicamente. Spre deosebire de mătreață sau scalpul uscat, nu puteți preveni psoriazisul, acesta fiind rar la copii și debutează mai frecvent la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani sau între 50 și 60 de ani.
Cum se tratează psoriazisul
Psoriazisul este tratat medical cu medicamente topice sau loțiuni care uneori pot fi pe bază de steroizi. Nu vor vindeca psoriazisul, dar pot face simptomele mai ușoare. Cremele topice pot include antralină, calcipotrienă sau tazaroten, care încetinesc formarea psoriazisului și reduc crustele roșii de pe scalp.
Un medic poate, de asemenea, să injecteze steroizi antiinflamatori puternici în părți pe scalp în cazuri mai ușoare, dar psoriazisul mai sever poate necesita un tratament medicamentos mult mai puternic.
Medicamentele care pot afecta modul în care celulele cresc sau încetinesc sistemul imunitar pot fi prescrise sau plante care sunt vizate pentru anumite zone ale sistemului imunitar. Tratamentul cu lumină ultravioletă sau UV este uneori folosit pentru a controla crustele de psoriazis, cu lămpi speciale sau un pieptene UV portabil care proiectează lumina direct pe scalp.
Simptomele pot fi, de asemenea, ușurate de multe produse fără prescripție. Șampoanele pe bază de acid salicilic și gudron de cărbune sunt eficiente la îndepărtarea cojilor pielii și există multe formule disponibile, care sunt formulate special pentru scalpuri cu psoriazis. Uleiurile esențiale, precum uleiul de argan, pot fi o cale alternativă dacă pielea ta suferă de reacții proaste la anumite substanțe chimice sau pur și simplu dorești un remediu mai blând și natural.
Mătreață, psoriazis sau scalp uscat: obținerea diagnosticului și tratamentului corect
Deși toate cele trei probleme ale scalpului pot împărtăși aceleași simptome de descuamare a pielii și iritare la nivelul scalpului, urmarea unui tratament greșit poate agrava starea pe care o aveți de fapt.
Dacă metodele fără prescripție medicală nu par să funcționeze sau simptomele sunt persistente, este recomandată o vizită la medicul dvs. sau la un dermatolog care vă poate analiza scalpul și poate identifica starea care vă provoacă iritarea.
Utilizarea unui șampon pentru mătreață poate usca și mai mult scalpul și poate agrava simptomele scalpului uscat. Utilizarea unei soluții hidratante pentru mătreața dermatitei seboreice poate adăuga la sebumul deja prezent pe scalp și poate înfunda porii sau foliculii, ceea ce va provoca mai multă mătreață.
Psoriazisul dacă nu este tratat poate provoca complicații medicale suplimentare, inclusiv artrita psoriazică, care provoacă leziuni articulare și poate fi debilitantă, afecțiuni oculare, obezitate, boli cardiovasculare și alte boli autoimune.
Unul dintre cele mai simple moduri de a determina ce vă provoacă descuamarea sau mâncărimi ale scalpului este să vă uitați la fulgii înșiși. Fulgii mici, albi și uscați, tind să fie cauzați de un scalp uscat, fulgii mai mari, gălbui sau gri, sunt mai frecvent cauzați de mătreață și crustele argintii și crăpate pot fi psoriazis.
Căutați sfatul medicului dacă aveți dubii și orice faceți, evitați să vă zgâriați (adesea mai ușor de spus decât de făcut) și astfel să provocați mai multe infecții sau sângerări.
Citește și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb