Remedii pentru un scalp sănătos: ulei de măsline împotriva mătreții

Fata tinand o sticla cu ulei de masline in mana.

Un studiu publicat de Indian Journal of Dermatology s-a referit odată la mătreață drept „cea mai exploatată boală comercială de piele”. Pur și simplu aruncați o privire pe culoarul șamponului la orice supermarket sau pe rafturile de la magazinul local de medicamente și veți găsi zeci de șampoane care pretind că vindecă mătreața.

Multe dintre aceste șampoane pentru mătreață conțin ingrediente chimice active care, în timp ce luptă cu mătreața, pot duce, din păcate, și la iritarea ulterioară a scalpului, în special pentru cei cu pielea sensibilă.

Uleiul de măsline a fost recunoscut de mult timp pentru diferitele sale beneficii pentru sănătate, inclusiv având proprietăți anti-inflamatorii puternice și cantități mari de antioxidanți. Uleiul de măsline are, de asemenea, multe proprietăți antibacteriene și antifungice care pot lupta împotriva ciupercilor sau a altor microbi care provoacă mătreață. Ceva pe care majoritatea dintre noi îl avem în bucătăriile noastre, poate fi un remediu alternativ la mătreață.

Mătreața – o problemă jenantă

Mătreața este problema despre care nimeni nu vrea să vorbească sau să recunoască dacă o are. Acești fulgi albi, de temut, vă pot face să vă speriați să purtați rochia neagră sau un costum nou elegant, în care arătați atât de bine. Chiar și acele haine de culoare albastru închis sau roșu pot dezvălui secretul și sunt adesea alungate în spatele dulapului atunci când mătreața este persistentă.

Dar ajunge cu lucrurile albe pe care le puteți purta! Cu excepția cazului în care, desigur, sunteți medic sau bucătar… Șampoanele și balsamurile fără prescripție medicală pot ajuta la reducerea cantității de mătreață, dar o combinație greșită poate duce adesea la înmulțirea mătreții sau mai multă mâncărime și disconfort. Dacă ar fi existat deja o armă puternică în casă, care vă scapă în mod natural de mătreață și chiar împiedică revenirea acesteia!

Din fericire există; uleiul de măsline!! Acea sticlă de ulei din bucătărie pe care o folosiți pentru gătit sau sos pentru salată este, de asemenea, eficientă ca tratament pentru păr și scalp. Nu este doar un remediu popular vechi, de fapt funcționează și există știința care să-l susțină.

Vom sparge acel tabu și vom vorbi despre mătreață sau, mai bine spus, despre cum să scăpăm de ea și de beneficiile uleiului de măsline ca tratament anti-mătreață. Putem chiar să discutăm despre câteva rețete.

Beneficiile uleiului de măsline pentru mătreață

Uleiul de măsline este știut de secole ca având numeroase beneficii pentru sănătate. Bogat în acizi grași omega-3, în special acid oleic și acid alfa-linoleic, uleiul de măsline este excelent pentru gestionarea greutății și sănătatea cardiovasculară în general. Utilizarea uleiului de măsline pe piele a arătat, de asemenea, beneficii incredibile, cu studii care arată că poate reduce inflamația și daunele oxidative. Uleiul de măsline poate repara deteriorarea scalpului cauzată de mătreață și chiar poate condiționa și hrăni părul.

Iată alte moduri în care uleiul de măsline poate ajuta la combaterea mătreții:

Hidratează pielea capului

Uleiul de măsline acționează ca un hidratant natural atât pentru scalp, cât și pentru păr. Vitamina E care se găsește în uleiul de măsline are proprietăți hidratante superbe, care mențin scalpul și părul hidratate, prevenind mâncărimea pielii scalpului și încurajând dezvoltarea firelor de păr mai puternice.

De asemenea, s-a demonstrat că uleiurile reduc pierderea umidității din păr, încetinind atât absorbția, cât și difuzia apei, permițând părului să-și păstreze umiditatea naturală.

Aplicarea uleiului de măsline pe pielea capului ajută la hidratarea zonelor uscate în care pielea se poate desprinde și poate fi absorbită în cruste mai groase, care provoacă mătreață recurentă. Odată ce aceste coji sunt suficient de hidratate, se desprind în bucăți mai mari în loc de fulgii obișnuiți mai mici. Acest lucru pune capăt mătreții și scalpul se poate vindeca.

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Uleiul de măsline și proprietățile sale antioxidante

Utilizarea regulată a uleiului de măsline poate contribui la creșterea sănătății scalpului și a părului, prevenind daunele provocate de uscare. Abundent în antioxidanți, uleiul de măsline oprește bacteriile și microbii morți. Deoarece multe cazuri de mătreață sunt cauzate de ciuperca Malassezia care trăiește în mod natural pe scalp, uleiul de măsline oprește dezvoltarea acestei ciuperci și reduce riscul apariției mătreții.

Antioxidanții activi biologic numiți polifenoli pot ataca boli mai grave, cum ar fi psoriazisul sau eczemele, care pot fi o cauză a mâncărimii pielii capului sau a simptomelor de mătreață. Proprietățile microbiene și antivirale pot încetini simptomele multor boli grave.

Mulți dintre antioxidanții și nutrienții găsiți în uleiul de măsline pot fi reduși prin metodele de procesare. Uleiul de măsline extravirgin este cel care nu a fost rafinat sau tratat industrial și este în mod normal mai bogat în aceste substanțe și alte vitamine și substanțe nutritive care sunt benefice pentru scalp și păr.

Uleiul de măsline este bogat în vitaminele A, E și K

Vitaminele A, E și K, care se găsesc în cantități mari în uleiul de măsline, oferă nutriție scalpului, ajutându-l să vindece mătreața și să refacă foliculii de păr. Aceste vitamine și alți nutrienți minerali contribuie la reducerea efectelor de deteriorare pe care substanțele chimice din multe produsele pentru păr le au asupra scalpului, din cauza utilizării excesive a gelurilor de coafură sau a spray-urilor.

Polifenolii din uleiul de măsline sunt agenți de curățare

Polifenolii, substanțe solubile în apă, din uleiul de măsline curăță în mod natural scalpul, îndepărtând murdăria, praful și celulele moarte acumulate pe scalp, menținându-l sănătos. Un scalp curat poate fi crucial în lupta împotriva mătreții. Combinate cu proprietățile antibacteriene și antifungice, multe probleme comune ale scalpului, cum ar fi mătreața, păduchii de cap sau dermatita seboreică pot fi evitate.

Masarea scalpului cu ulei de măsline va îmbunătăți circulația sângelui, pe lângă curățarea ce sporește creșterea părului. Polifenolii ajută, de asemenea, la părul uscat sau încurcat, făcându-l mai fin, fără o acumulare de grăsime care însoțește adesea multe șampoane special formulate pentru părul uscat.

Uleiul de măsline are proprietăți anti-inflamatorii puternice

Inflamația scalpului este adesea un simptom al mătreții sau al unui scalp uscat și cu mâncărime. Alte afecțiuni precum psoriazisul, eczema sau dermatita provoacă adesea inflamații cronice. Masarea uleiului de măsline pe scalp va liniști și hidrata în timp ce luptă cu compușii inflamatori.

S-a dovedit că oleocantalul, un antioxidant unic pentru uleiul de măsline virgin, funcționează la fel ca binecunoscutul medicament antiinflamator, ibuprofenul. Acest compus fenolic este ceea ce uneori dă acea senzație iritantă în partea din spate a gâtului, dacă consumați direct ulei de măsline.

Oleocanthal funcționează practic prin inhibarea sau reducerea circulației enzimelor cauzatoare de inflamație și este adesea considerat un tratament alternativ pentru reducerea inflamației scalpului la pacienții cu alopecie.

Și, în cele din urmă, uleiul de măsline îmbunătățește starea părului

Nu este vorba despre mătreață. Ce rost are să scapi de mătreață dacă rămâi cu părul plictisitor și fragil? Ingredientele active din multe dintre șampoanele anti-mătreață medicamentoase disponibile în comerț pot elimina o mare parte din uleiurile naturale și umezeala părului.

Când este aplicat pe păr deteriorat sau lipsit de viață, uleiul de măsline îl poate face mai ușor de manevrat, mai moale și mai ușor de coafat. Acizii grași mononesaturați din uleiul de măsline acoperă straturile exterioare deteriorate ale firelor de păr, conferindu-le un aspect mat și strălucitor.

Uleiul de măsline poate ajuta chiar și la prevenirea sau repararea vârfurilor despicate! Nu există nicio legătură științifică concretă între vârfurile despicate și uleiul de măsline, dar uleiul de măsline joacă un rol cheie în protejarea părului împotriva deteriorării sau oboselii higrale, principala cauză a vârfurilor despicate și a deteriorării fizice a părului.

Uleiul de măsline acoperă firele de păr și previne absorbția și difuziei apei. Stresul mai mic pe firele individuale le face mai puțin vulnerabile la rupere sau despicare. Compușii grași din uleiul de măsline umple suplimentar golurile dintre cuticule, împiedicând pătrunderea substanțelor chimice dure în foliculi, promovând astfel o sănătate generală a părului.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Cele mai bune metode de folosit uleiul de măsline pentru eliminarea mătreții

Acum că ne-am uitat la modul în care uleiul de măsline poate ajuta la eliminarea mătreții jenante, probabil abia așteptați să-l încercați. Tratamentul nu este la fel de simplu cu a-l turna din sticlă, asta faceți doar la salate; el poate fi masat pe scalp ca un tratament cu ulei cald sau amestecat cu alte ingrediente pentru o eficiență maximă. Uleiul de măsline extravirgin va avea cele mai multe beneficii și, ca întotdeauna, este înțelept să vă adresați medicului înainte de a începe un nou regim de tratament pentru piele sau scalp.

Uleiul de măsline și masaj

Aceasta este probabil cea mai simplă metodă pentru tratarea mătreții și a altor afecțiuni ale scalpului cu ulei de măsline, dar poate fi extrem de eficientă, deoarece hidratează pielea capului pentru a preveni uscăciunea, mâncărimea și iritarea.

Pur și simplu încălziți un castron mic de ulei de măsline peste o tigaie cu apă clocotită (bain-marie) și aplicați uleiul pe scalp, masând ușor într-o mișcare circulară timp de aproximativ cinci minute.

Înfășurați părul într-un prosop cald sau cearșaf de bumbac și lăsați-l 45 de minute sau peste noapte.

În cele din urmă, spălați-vă părul cu un șampon ușor și uscați-l bine. Repetați zilnic câteva zile până când observați că mătreața s-a îndepărtat de pe scalp.

Ulei de măsline și suc de lămâie pentru mătreață

Sucul de lămâie oferă beneficiile acidului citric, vitaminei C și antioxidanților care ajută în continuare la lupta împotriva mătreții și la îmbunătățirea sănătății scalpului. PH-ul scalpului este echilibrat cu acidul și va fi lăsat reîmprospătat și liber de orice acumulare.

  • Combinați 2 părți de ulei de măsline și 1 parte de suc de lămâie într-un castron mic, apoi faceți masaj în scalp până la vârfurile părului.
  • După ce v-ați acoperit complet pielea capului și părul, continuați să vă masați încă 10-15 minute înainte de a lăsa amestecul pe cap timp de încă o jumătate de oră.
  • Clătiți cu un șampon ușor, de preferință fără sulfat, și urmați cu un balsam, asigurându-vă că aplicați balsamul pe mijlocul firelor de păr fără să atingeți scalpul.
  • Repetați de două până la trei ori pe săptămână până când vedeți o îmbunătățire. Acidul citric din această formulă îl face inadecvat pentru utilizarea zilnică, deoarece poate duce la un pH acid dacă este efectuat prea des.

Mască pentru păr cu albuș de ou și ulei de măsline

Enzimele găsite în albușurile de ouă ajută la distrugerea bacteriilor și a oricărei infecții, menținând scalpul sănătos în timp ce luptă împotriva mătreții. Nivelurile ridicate de proteine ​​din ouă pot hrăni și părul. Doar aveți grijă să folosiți apă rece atunci când clătiți pentru a evita „gătirea oului”, o omletă în păr nu este un aspect bun!

  • Amestecă un albuș de ou cu 2 linguri de ulei de măsline, asigurându-te că oul este proaspăt și rece pentru a evita mirosurile.
  • Masați în pielea capului și vârfurile părului apoi acoperiți cu o cască de duș pentru a evita orice dezordine.
  • După 20 de minute, spălați-vă părul cu apă rece și un șampon ușor fără sulfat. Dacă folosiți balsam după spălare, evitați din nou să-l puneți pe scalp.
  • Repetați o dată sau de două ori pe săptămână până când mătreața s-a curățat, folosind un șampon ușor între aplicații.

Concluzie

Acestea sunt doar trei metode. Alte combinații pot include uleiul de migdale care are proprietăți antiinflamatorii, uleiul de arbore de ceai care folosește proprietățile sale antibacteriene, antiseptice și antiinflamatorii sau mierea care hidratează părul și este antiinflamator și un agent antiviral.

O altă opțiune este să includeți o clătire cu oțet de mere pentru a vă condiționa în mod natural părul după un masaj cu ulei de măsline sau o mască de păr. Oțetul conține acid acetic pentru a combate infecțiile fungice în timp ce ameliorează mâncărimea și stimulează circulația pentru o creștere mai sănătoasă a părului.

Data viitoare când vă aflați în supermarket, alegând ce ulei să cumpărați, selectați uleiul de măsline extra virgin de cea mai bună calitate pe care vi-l puteți permite, nu numai că mâncarea dvs. va avea un gust mai bun, dar și sănătatea scalpului dvs. va da semne clare de îmbunătățire.

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc