Mătreața este termenul generic dat fulgilor de piele moartă care cad de pe scalp. Fulgii din ceea ce presupunem că sunt mătreață pot varia ca dimensiune și pot să fie de culoare galbenă sau mai frecvent albă, arătând ca niște fulgi de zăpadă.
Mătreața galbenă tinde să fie grasă și să se lipească de păr, în timp ce fulgii albi cad adesea de pe scalp. Din punct de vedere tehnic, mătreața galbenă este singura formă de mătreață.
Pielea descuamată cauzată de psoriazis, scalpul uscat sau acumularea de produse sunt doar atât, bucăți de piele moartă. Poate fi ușor să confundați condițiile, dar cauza principală a mătreții poate fi foarte diferită de a pielii uscate, fiecare cu diferite metode de tratament.
Cuprins:
Ce înseamnă acești fulgi?
Orice tip de mătreață poate fi o problemă a scalpului. Deși mătreața nu este clasificată ca fiind o boală gravă și nu este contagioasă, lăsată netratată poate deteriora părul și chiar duce la pierderea sau subțierea firului.
S-ar putea să suferim cu toții simptome asemănătoare cu mătreața la un moment dat în viața noastră, și nu este mai puțin jenant atunci când părul sau hainele noastre prezintă semnele revelatoare ale unei probleme a mătreții.
Fulgii galbeni de mătreață sunt de fapt singura formă adevărată de mătreață, formată dintr-o ciupercă asemănătoare drojdiei, numită Malassezia care apare în mod natural pe scalpul nostru.
Dermatita seboreică este principala cauză a mătreții galbene cu exces de grăsimi (cunoscute sub numele de sebum), care hrănește ciuperca ce provoacă mătreața. S-ar putea să credeți că este irelevant să știți dacă aveți sau nu într-adevăr mătreață, dar înțelegerea a ceea ce cauzează de fapt fulgii jenanți de pe umeri vă poate ajuta la eradicarea căderii de coji pe haine.
Din fericire, cele mai multe afecțiuni ale mătreții pot fi tratate acasă cu produse fără prescripție medicală, cum ar fi șampoane și balsamuri medicamentoase, formule holistice sau naturale și chiar cu remedii de homeopatie făcute în casă. Știind ce tip de mătreață aveți sau chiar dacă este cu adevărat mătreață, vă poate ajuta să controlați problema.
Condițiile cronice, cum ar fi psoriazisul, cu caracteristici asemănătoare crustelor, mai degrabă decât cu fulgii de mătreață, vor necesita în mod normal asistență medicală sau sfaturi pentru ameliorarea iritațiilor pe scalp.
Fulgi albi mici care cad de pe scalp sunt de obicei cauzați de o piele uscată a scalpului. Mulți factori declanșează sau provoacă un scalp uscat, inclusiv condiții meteo mai reci, șampoanele cu substanțe chimice dure, dietă, stres sau o acumulare lăsată în urmă de multe produse de styling.
Din fericire, exfolierea și rehidratarea scalpului rezolvă adesea această afecțiune. Pentru a scăpa de mătreața galbenă, trebuie să atacăm mai întâi ciuperca ce o provoacă.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Ce este dermatita seboreică?
Dermatita seboreică, cunoscută și sub numele de derm seb, eczeme seboreice, seboree sau pitiriazis este de fapt o formă de eczemă. Se crede că va afecta aproximativ 3% din populație, cu o apariție mai mare în deceniul al treilea sau al patrulea al vieții noastre.
Pentru mulți oameni această afecțiune poate veni și pleca de-a lungul vieții lor. Nu este o afecțiune periculoasă sau contagioasă și poate afecta chiar și bebelușii, cunoscut prin termenul mai ușor de utilizat, crusta de lapte.
Mătreața galbenă este principalul simptom al dermatitei seboreice. Comparativ cu fulgii de piele sau „mătreața” cauzată de scalpul uscat, acesta determină cruste mai mari și mai solzoase sau mai grase.
Dacă îți treci degetele prin păr atunci când ai scalpul uscat, vei vedea cu siguranță o scuturare mică de fulgi albi granulați care cad de pe scalp. Încercați să faceți același lucru cu mătreața cauzată de dermatita seboreică, iar fulgii de mătreață vor fi mai probabil blocați sub unghiile dumneavoastră.
Dermatita seboreică poate fi găsită oriunde pe corp unde sunt prezente glande sebacee, inclusiv scalpul, fruntea, pieptul, părțile laterale ale nasului, axile și partea superioară a spatelui. În plus față de mătreața galbenă, pielea va prezenta pete roșii, inflamate, care pot provoca mâncărime incredibilă în timpul unei erupții.
Malassezia, ciuperca sau drojdia care provoacă mătreață, este alimentată de excesul de sebum pe care glandele sebacee îl creează pe măsură ce organismul încearcă să lupte împotriva infecției.
Ce cauzează sau declanșează dermatita seboreică și mătreața galbenă?
Există încă multe cercetări de făcut înainte să putem fi siguri de cauzele acestei boli comune de piele. Factorii pe care oamenii de știință îi știu că joacă un rol în apariția dermatitei seboreice includ:
- O supraproducție de ulei de sebum de către glandele sebacee.
- O ciupercă asemănătoare drojdiei, Malassezia, apare în mod natural pe piele, în special în apropierea glandelor producătoare de grăsime, cum ar fi pe scalp.
- O subțiere a pielii care determină o reducere a barierei sau protecției sale naturale.
- Genetica; dacă părinții tăi au suferit de mătreață, este mai probabil să o primești.
Creșterea riscului de dermatită și a mătreții galbene rezultate sau a declanșatoarelor care pot provoca o erupție, poate fi cauzată de anumite boli autoimune, cum ar fi HIV / SIDA, stresul sau oboseala, condițiile meteorologice extreme de frig sau uscate, dieta (în special lipsa vitaminelor B și zinc) și unele tulburări ale sistemului nervos, inclusiv boala Parkinson sau un accident vascular cerebral.
Alți factori declanșatori obișnuiți includ spălarea prea abundentă a părului, provocând iritarea pielii sau subțierea; spălarea părului prea rar cauzând o acumulare de ciuperci sau bacterii; și chiar substanțele chimice dintr-o piscină pot irita scalpul și pot provoca o modificare a echilibrului pH-ului său.
Cum să controlați dermatita seboreică și să scăpați de mătreața galbenă
Mai întâi vestea proastă: nu există nici un remediu pentru mătreața galbenă sau dermatita seboreică, dar din fericire pot fi ușor de controlat. Deși mătreața galbenă inestetică în sine nu reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră, alte simptome și iritații ale mătreții pot duce la infecții secundare sau la o posibilă cădere a părului prin zgârierea constantă și utilizarea tratamentelor chimice dure.
Ciuperca Malassezia apare în mod natural la nivelul pielii capului, dar la o persoană care suferă de dermatită seboreică, corpul vede acest lucru ca pe o amenințare și produce mai mult sebum în încercarea de a-l opri.
Grăsimile crescute pot hrăni ciuperca, ceea ce o face să crească și să se răspândească în mai multe părți ale scalpului, unde apare ca mătreață grasă galbenă. Pentru a reduce mătreața și a controla dermatita, trebuie să păcălim corpul să nu vadă ca pe o amenințare ciuperca, descurajând astfel creșterea acesteia.
Până în prezent, oamenii de știință nu au găsit o modalitate de a păcăli sistemul imunitar, dar există multe modalități prin care puteți crea un mediu ostil ciupercii. Îndepărtarea sau reducerea sursei de hrană pentru ciupercă, prevenirea de a forma o barieră de protecție și atacarea sau uciderea acesteia pot fi toate modalități viabile de a scăpa de mătreață și de a controla dermatita seboreică.
Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb
Modalități de a ucide ciuperca și de a reduce mătreața galbenă
Cel mai bun mod de a ține sub control derma este cu ingrediente active antifungice care atacă și ucid ciuperca Malassezia la care reacționează corpul. Prin controlul acestei ciuperci, veți reduce, de asemenea, fulgii sau mătreața galbenă.
Șampoanele fără prescripție medicală includ adesea cel puțin unul dintre următorii agenți antifungici:
- Ketoconazol
- Piritiona de zinc
- Sulfură de seleniu
- Gudron de cărbune
- Ciclopirox olamina
Este important atunci când încerci să scapi de mătreața galbenă să mergi direct la cauză și să ucizi ciuperca Malassezia care provoacă mătreața. Acest lucru va duce, de asemenea, la o reducere a zonelor roșii și a mâncărimii pielii capului, acestea fiind responsabile de producerea mai multor fulgi.
După ce ați scăpat de mătreața galbenă, vă puteți face griji cu privire la micii fulgi albi de piele pe care scalpul uscat îi provoacă prin hidratarea scalpului fără ciuperci.
Tratamentele naturale conțin mulți agenți antifungici împreună cu compuși antibacterieni și antiinflamatori care combat ciupercile și reduc iritarea scalpului.
Uleiurile esențiale precum uleiul de arbore de ceai, uleiul de cocos sau uleiul de argan sunt arme foarte eficiente în lupta împotriva mătreții galbene. Adăugarea sucului de lămâie sau a hamamelisului poate acționa ca astringent pentru a contrabalansa conținutul de acizi grași din uleiurile care pot alimenta ciuperca.
Cum să eliminați mătreața galbenă de pe scalp
Fulgii de piele albă uscată sau mătreața, cad cu ușurință de pe scalp și sunt responsabili pentru majoritatea dintre situațiile jenante atunci când trăiți cu mătreața. Mătreața galbenă este mai grasă și tinde să se lipească de firele de păr și de scalp. Exfolierea sau tratamentele UV care usucă mătreața grasă pot ajuta la îndepărtarea acesteia.
Acidul salicilic găsit ca ingredient activ în multe șampoane pentru mătreață va exfolia pielea prin înmuierea și îndepărtarea crustei. Acest lucru va ajuta, de asemenea, ingredientul antifungic dintr-un șampon combinat să pătrundă mai adânc în scalp pentru a ataca ciuperca de la rădăcină. Utilizarea excesivă a acidului salicilic poate, din păcate, usca scalpul dacă șamponul este folosit prea des.
O perie a scalpului poate fi, de asemenea, utilizată pentru a slăbi și a scăpa de acumularea crustei de mătreață galbenă. Peria va îndepărta fulgii, va aduna și murdăria în timp ce va redistribui tot uleiul de sebum important din jurul scalpului.
Un pieptene UV, așa cum este adesea utilizat în cazurile de psoriazis, combină efectul de pieptănare sau periere cu beneficiile naturale ale luminii UV care ajută la controlul drojdiei care provoacă dermatită seboreică și mătreață galbenă.
Concluzie
Mătreața galbenă poate să nu arate bine, uneori poate da și un miros ușor și cu siguranță nu se simte bine, dar nu te va ucide. Dermatita seboreică care provoacă mătreața galbenă poate fi ușor abordată cu multe șampoane medicinale sau botanice care au ca scop uciderea ciupercii care provoacă fulgi galbeni.
Dacă găsiți fulgi galbeni grași de mătreață sunt șanse să suferiți de dermatită seboreică. Desprinderea pielii în coji mai mari, argintii, care pot apărea adesea cu o nuanță galbenă, poate indica o problema mai puțin frecventă, cea a psoriazisului, o condiție de sănătate complet diferită.
Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă