Ce trebuie făcut atunci când șamponul anti mătreață nu funcționează?

Fata vazuta din spate spalandu-se pe cap.

Prima linie de apărare utilizată în lupta împotriva unei probleme a mătreții este în mod normal un șampon fără prescripție medicală. Acestea pot fi șampoane medicamentoase care utilizează ingrediente chimice active sau o formulă homeopată naturală care utilizează unele dintre substanțele botanice care combat mătreața natural.

Șamponul cel mai bine vândut din lume este un șampon anti-mătreață, Head&Shoulders, care vinde 110 sticle în fiecare minut, total 29 de milioane de unități pe an. Evident, șampoanele pentru mătreață funcționează pentru mulți oameni.

Dar de multe ori un șampon poate să nu mai funcționeze sau poate chiar să adauge la problema mătreții cu acumularea pe care o lasă în urmă. Este posibil ca șampoanele să nu funcționeze din cauza altor afecțiuni medicale care prezintă simptome asemănătoare cu mătreața, scalpul poate crește rezistență sau poate că pur și simplu folosiți un șampon greșit.

Probleme cu șampoanele pentru mătreață

Prima reacție a multor oameni când descoperă cojițe de piele recurente în păr sau pe haine este să iasă și să cumpere un șampon pentru mătreață din magazinul local. La început, acestea pot părea să funcționeze, arătând efecte imediate și, de asemenea, pot calma iritarea scalpului care însoțește mătreața. Din păcate, mulți oameni nu văd rezultate semnificative după câteva săptămâni de utilizare continuă sau un șampon care a fost anterior eficient poate înceta să funcționeze.

Panica se poate declanșa și căutând simptome de mătreață pe Google, v-ați convins că aveți totul, de la un scalp uscat la eczeme sau psoriazis. Dacă mătreața pare persistentă, poate fi util să vizitați un medic sau un dermatolog care poate exclude orice alte cauze posibile de descuamare a pielii pe scalp.

Dacă este o afecțiune mai cronică, un medic poate prescrie remedii care pot fi mai puternice decât șampoanele fără prescripție medicală, inclusiv loțiuni topice pe bază de steroizi, atunci când sunt utilizate pe termen scurt, vă pot ajuta să vă puneți pe drumul cel bun.

O altă opțiune ar putea fi să te uiți la șamponul pe care îl folosești. Șampoanele medicamentoase conțin agenți chimici care irită scalpul sensibil și provoacă descuamări, care pot fi confundate cu mătreața. Și, uneori, pielea capului dezvoltă o rezistență la agenții activi utilizați în diferite șampoane pentru mătreață. Schimbarea produsului pe care îl utilizați sau căutarea soluțiilor la domiciliu, folosind ingrediente naturale, poate fi tot ce trebuie să faceți pentru a elimina mătreața încăpățânată.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Este cu adevărat mătreață?

Pentru a decide dacă șamponul pentru mătreață funcționează sau nu, trebuie mai întâi de toate să determinați dacă vă confruntați cu mătreață sau cu o altă afecțiune, cum ar fi scalpul uscat. Pentru mulți oameni, ambele arată la fel, dar sunt două afecțiuni diferite, cu un tratament diferit necesar pentru a scăpa de fiecare.

Folosirea unui șampon pentru mătreață poate eradica inițial mătreața, dar utilizarea continuă a șamponului poate îndepărta uleiurile și umezeala de pe pielea capului, ducând la descuamarea confundată adesea cu mătreața.

Mătreața este cauzată de o ciupercă, Malassezia, care trăiește în mod natural pe scalp și se hrănește cu uleiuri sau sebum produse de scalp. O abundență de celule moarte ale pielii pe scalp captează uleiuri, care, la rândul lor, hrănesc ciuperca, permițându-i să crească într-un ritm mai rapid.

O acumulare de produse de îngrijire a părului sau șampoane care nu spală suficient și lăsarea părului umed (adică să te culci cu părul umed) creează un mediu în care mătreața poate crește.

Scalpul uscat se referă pur și simplu la pielea uscată a scalpului cauzată de mulți factori, inclusiv clima și vremea rece, substanțele chimice dure găsite în șampoane, reziduurile lăsate în urmă de produsele de coafare sau chiar șamponarea prea deasă.

Deși fulgii cauzați de scalpul uscat sunt confundați cu mătreața, în mod normal sunt mai mici, au mai mult o culoare albă decât nuanța gălbuie a mătreții și nu au aspect gras atunci când sunt frecați între degete.

Zgârierea unui scalp uscat are ca rezultat o cădere de cojițe în jurul umerilor, în timp ce trecerea mâinii printr-un scalp cu mătreață se va termina de obicei cu fulgi de mătreață înfipți sub unghii și se vor simți grași.

Șampon pentru mătreață împotriva tratamentului cu scalpul uscat

Ceea ce începe ca mătreață, se dezvoltă uneori într-un scalp uscat prin tratamentul excesiv. Șampoanele medicamentoase pentru mătreață își propun să creeze un mediu ostil pentru ciupercă, prin îndepărtarea uleiurilor naturale de pe scalp și ”înfometarea” ciupercii. Șampoanele care clarifică și curăță părul de uleiuri naturale ar trebui să fie utilizate conform instrucțiunilor, adesea zilnic până când mătreața dispare.

Ingrediente precum zinc pirition (compusul activ care se găsește în Head&Shoulders) și ketoconazol combat și reduc ciupercile care provoacă mătreață. Șampoanele anti-mătreață sunt concepute pentru a elimina mătreața și odată ce a dispărut, ar trebui să încetați să le utilizați și să treceți la un șampon care poate hrăni scalpul și părul.

Utilizarea continuă a unui șampon anti mătreață poate duce la cazuri severe de scalp uscat, deoarece îndepărtează constant uleiurile naturale și umezeala necesară părului și scalpului în cantități moderate.

S-ar putea să credeți că șamponul pentru mătreață a încetat să mai funcționeze când revin cojile, dar acest lucru poate fi adesea remediat prin schimbarea la un șampon care hrănește și hidratează pielea capului și părul.

Există multe șampoane blânde care utilizează creme hidratante naturale precum Aloe Vera sau uleiuri esențiale special concepute pentru a trata un scalp uscat. Pot fi adesea utilizate pentru afecțiuni subiacente, precum eczeme sau psoriazis.

Utilizarea unui șampon și balsam echilibrat la fiecare două până la trei zile poate ameliora rapid fulgii și iritarea scalpului uscat. Spălarea prea frecventă a părului poate face ca pielea uscată să se înrăutățească și spălarea prea rară poate duce la revenirea mătreții.

A dezvoltat scalpul tău o rezistență?

Șampoanele antimătreață folosesc de obicei unul dintre cele patru ingrediente active pentru a combate mătreața.

Piritiona de zinc funcționează prin reducerea ciupercii Malassezia și se găsește în multe șampoane populare, cu ketoconazol găsit în altele, care acționează împotriva unei game largi de ciuperci. Sulfura de seleniu limitează reproducerea celulelor și chiar reduce cantitatea de ciuperci, în timp ce acidul salicilic acționează ca un exfoliant pentru îndepărtarea pielii moarte și a fulgilor de pe scalp.

Scalpul, în timp, creează o rezistență la multe dintre aceste ingrediente, la fel cum face corpul cu medicamentele. Dacă un șampon, care a fost anterior eficient, încetează să funcționeze încet și mătreața reapare poate fi timpul să schimbați șampoanele. Încercați să selectați un șampon care utilizează un ingredient activ diferit ca principal agent de combatere a mătreții.

Alte alternative includ utilizarea unui șampon holistic sau homeopat care folosește substanțe botanice pentru proprietățile lor naturale de eradicare a mătreții. Ingredientele naturale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, s-au dovedit a lupta împotriva ciupercilor cauzatoare de mătreață și pot fi găsite în multe șampoane holistice. Alte uleiuri esențiale utilizate în multe dintre cele mai populare șampoane naturale includ uleiul de salvie, uleiul de lavandă, eucaliptul, uleiurile de lămâie și citrice, lemongrass, uleiul de mentă și smirna.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Remedii naturale pentru când șamponul anti mătreață nu funcționează

Esențele vegetale sau botanice sunt foarte eficiente în curățarea scalpului, controlarea iritației și a mătreții și sunt, în general, mult mai blânde pe piele, cu șanse mai mici de uscare a scalpului. Multe ingrediente botanice au, de asemenea, proprietăți naturale antiinflamatoare, antivirale sau antioxidante care pot ajuta la simptomele unor afecțiuni mai cronice, cum ar fi psoriazisul.

Măștile pentru scalp făcute în casă, uleiurile esențiale și chiar acea sticlă umilă de ulei de măsline din bucătărie pot fi toate utilizate ca tratamente alternative pentru ameliorarea simptomelor mătreții și a altor afecțiuni ale scalpului. Sucul de lămâie sau oțetul de mere pot fi utilizate pentru a echilibra pH-ul scalpului, ajutând la menținerea mătreții la distanță și îndepărtând acumularea de șampoane anti-mătreață.

Cercetările științifice au constatat că unii compuși care apar în mod natural pot avea beneficii antiinflamatorii, cum ar fi oleocantalul din uleiul de măsline, care are proprietăți similare cu ibuprofenul. Utilizarea ingredientelor naturale nu numai că va ataca cauza mătreții, ci va ajuta la calmarea și ameliorarea mâncărimilor și a descuamării cauzate de mătreață.

Zgârierea constantă a scalpului poate duce la ruperea pielii și sângerări, și mai departe la inflamații sau infecții suplimentare.

Următorul videoclip de pe YouTube analizează trei dintre cele mai importante remedii naturale pentru mătreață.

Dacă nimic nu reușește, încercați o aspirină!

Deși nu este un ingredient natural, aspirina se găsește în majoritatea caselor la fel de frecvent ca multe alte soluții naturale. Principalul ingredient activ al aspirinei este acidul salicilic, care se găsește în multe șampoane antimătreață medicamentoase. Pur și simplu zdrobind câteva aspirine într-o pulbere fină și adăugându-le la cantitatea normală de șampon pe care o folosiți pentru a vă spăla părul, puteți reduce semnificativ descuamarea.

Concluzie

Pot exista multe motive pentru care șamponul pentru mătreață pare să nu funcționeze, dar, din fericire, majoritatea sunt reversibile. Prin simpla schimbare a șamponului sau încercarea de tratamente alternative, sperăm că veți recâștiga controlul asupra mătreții de pe scalp.

Dacă mătreața rămâne persistentă și nimic nu pare să funcționeze, poate fi timpul să vizitați medicul și să vedeți dacă există o cauză mai gravă care vă provoacă probleme la nivelul scalpului și cojile din jurul gulerului.

Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc