Mătreața este o problemă majoră la nivel mondial, oamenii de știință considerând că afectează aproape jumătate din populația lumii, cu estimări de peste 50 de milioane de cazuri doar în SUA.
Deși micile cojițe albe pe scalp sau urmele de „zăpadă” pe umeri și guler pot fi inestetice și adesea destul de jenante, mătreața în sine nu este considerată un pericol pentru sănătatea dvs. și nici nu este contagioasă.
Persoanele care suferă de căderea părului au adesea mătreață. Sau este invers, persoanele cu mătreață suferă de căderea părului? Dacă mătreața provoacă căderea părului sau căderea părului provoacă mătreața, este o întrebare la care mulți cercetători au încercat să răspundă.
Cuprins:
Mătreață și căderea părului: există vreo legătură?
La un moment dat în viața noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta mătreața. Deși cu siguranță nu este un pericol pentru sănătatea noastră, este ceva ce vrem să evităm sau de care să scăpăm cât de repede putem.
Din fericire, în majoritatea cazurilor mătreața este destul de ușor de controlat cu utilizarea unui șampon sau a unui tratament pe bază de plante care funcționează în doar câteva săptămâni.
Căderea părului este un alt fapt al vieții care poate avea un impact asupra stimei dvs., subțierea părului sau căderea părului fiind asociate cu îmbătrânirea. Când pierderea părului apare prematur, căutăm alte motive pentru care se poate întâmpla acest lucru. Deoarece mătreața însoțește adesea căderea părului, o întrebare rezonabilă de pus ar fi: mătreața provoacă căderea părului?
Majoritatea studiilor științifice au găsit puține dovezi ale unei relații între mătreață și căderea părului, dar oamenii de știință sunt dornici să sublinieze că multe dintre cauzele care stau la baza mătreții pot afecta și căderea părului.
Mâncărimea cauzată de mătreață și multe dintre substanțele chimice pe care le folosim pentru a o trata pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra căderii părului. Este sigur să spunem că mătreața are un efect indirect asupra căderii părului, mai degrabă decât să o provoace de fapt.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Un scalp sănătos este egal cu părul sănătos
Există mulți factori care pot contribui la mătreața scalpului, inclusiv vârsta, sexul, dieta, regimurile de îngrijire a părului și chiar vremea. Probleme de sănătate precum psoriazisul, dermatita seboreică și eczemele pot irita scalpul și pot provoca mătreață. Mulți dintre acești factori sunt, de asemenea, cauza subțierii sau pierderii părului.
Dermatita seboreică determină pe scalp o producție în exces de sebum, unul dintre uleiurile naturale ale corpului care poate alimenta ciuperca Malassezia, care la rândul ei provoacă mătreața. De asemenea, asigură un mediu ostil pentru creșterea sănătoasă a părului deoarece înfundă foliculii de păr cu exces de uleiuri sau celulele inflamate ale pielii din apropiere. Prin urmare, dermatita seboreică care provoacă mătreață severă poate duce la căderea părului, nu mătreața în sine. Căderea părului poate fi oprită prin reducerea inflamației.
Căderea părului afectată de dermatita seboreică este din fericire doar temporară. Pe măsură ce starea se îmbunătățește și mătreața dispare, sperăm că pierdere părului va scădea și ea. Într-un studiu din 2002 făcut pe un grup de 150 de bărbați s-a constatat că după șase luni în care aceștia au folosit șampon anti-mătreață, nu numai că și-au curățat mătreața, dar și-au încetinit sau chiar oprit căderea părului.
Nu zgâriați acele mâncărimi
Poate fi tentant să scărpinați iritarea constantă cauzată de uscarea intensă a scalpului care însoțește tulburări precum psoriazisul sau eczemele, dar această zgâriere continuă poate duce la căderea părului din cauza fricțiunii. Aproape 20 din 50 de femei suferă de căderea mecanică a părului din cauza mâncărimilor intense sau a zgârieturilor scalpului.
Zgârierea excesivă a scalpului poate slăbi firele de păr de la rădăcină, care deseori se desprind, provocând căderea părului. În timp ce vă scărpinați, este posibil să trageți sau să vă smulgeți părul, ceea ce contribuie la pierderea lui.
Specialistul în șampoane pentru mătreață, Head&Shoulders, a descoperit în propria sa cercetare că părul care crește pe un scalp iritat, cu mătreață, este mai deteriorat decât părul de pe un scalp sănătos. Dacă cedați tentației de a vă scărpina, puteți provoca leziuni suplimentare ale pielii capului sau ale părului și provoca ruperea mai multor fire.
Oprirea zgârieturilor și investiția într-o sticlă cu soluție calmantă pentru scalp sau șampon specializat pentru psoriazis / eczeme, vă poate ajuta să vă păstrați mai mult din păr, dar dacă oricum îl pierdeți, din alte motive, cum ar fi genetice sau doar îmbătrânirea, va avea efect mic. Zgârierea în sine este responsabilă pentru căderea părului, nu mătreața. Mătreața nu a arătat niciun rol în apariția cheliei sau în căderea părului asociată.
Un cerc vicios
Din păcate, la fel cum producția crescută de mătreață poate duce la mai multe căderi ale părului, se poate întâmpla și invers, pierderea părului contribuind la mătreață. Pe măsură ce vedem efectele căderii părului, luăm adesea măsuri care pot agrava problema mătreții.
Subțierea sau căderea părului este o problemă a părului, în timp ce mătreața vă afectează pielea capului. Vederea părului plutind spre canalul de scurgere din duș poate face ca unii oameni să creadă că pierd mai multe fire atunci când se spală pe cap.
Rezultatul este că de multe ori aceștia pot opri spălarea regulată a părului, ceea ce poate crea un scalp nesănătos și oricum nu oprește căderea părului; va fi mai mult data viitoare când te vei spăla.
Persoanele cu cazuri de mătreață ar trebui să-și spele părul zilnic pentru a îndepărta cât mai multe celule moarte ale pielii ce se acumulează și pentru a reduce descuamarea. Deși este posibil să vedeți o anumită cădere a părului la început, acest lucru va fi adesea temporar, deoarece îmbunătățiți atât starea scalpului, cât și părul.
Șampoanele pentru tratarea mătreții pot conține adesea ingrediente care întăresc firul de păr sau stimulează producția de hormoni care ajută creșterea părului. Produsele botanice care determină producția de colagen pot duce la creșterea părului, în timp ce unele șampoane conțin chiar și proteina keratină, care poate întări părul pe scalp și poate inversa efectele căderii acestuia. Studiile au arătat că ingredientul activ ketoconazol, utilizat într-un număr mare de șampoane pentru mătreață, poate stimula în mod semnificativ creșterea părului.
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Efectele tratamentelor pentru căderea părului asupra mătreții
Din păcate, șampoanele pentru căderea părului nu sunt la fel de amabile cu scalpul și pot provoca mătreață chiar acolo unde anterior nu exista. De asemenea, medicamentele sau unguentele prescrise pot provoca simptome asemănătoare mătreții.
Unul dintre principalii vinovați este minoxidilul, o componentă a tratamentelor pentru căderea părului. Minoxidil conține alcool care usucă pielea capului. Efectele secundare inițiale pot include decojirea pielii uscate asemănătoare cu mătreața, cu instalarea mătreții după câteva luni. Trecerea la un alt medicament sau pur și simplu utilizarea unui șampon bun pentru mătreață ar trebui să rezolve problema destul de repede. În cazurile mai severe, o cremă cu steroizi topici pe bază de rețetă poate ajuta.
Finasterida, un alt medicament pentru căderea părului, nu provoacă descuamare și poate fi mai potrivit pentru persoanele predispuse la mătreață. Este recomandabil să verificați ingredientele înainte de a utiliza orice formulă de restaurare a părului, pentru eventuali alergeni care pot irita scalpul. Dacă observați o creștere a descuamării sau a mătreții, opriți imediat utilizarea formulei și, în caz de reacții severe, solicitați ajutor medical.
Sindromul ”oul sau găina”
Care a fost prima, mătreața sau căderea părului? Deși există cu siguranță o relație între mătreața scalpului și subțierea sau pierderea părului, este exagerat să spunem că mătreața provoacă căderea părului. Mătreața este ceea ce mulți medici numesc o boală cosmetică, deoarece nu este contagioasă și nu pune viața în pericol. Lăsată netratată, poate provoca inflamații și mâncărimi ale scalpului, care pot duce la căderea temporară a părului.
Pentru a înțelege modul în care mătreața afectează căderea părului, trebuie să vă uitați la cauzele care stau la baza mătreții în sine. Dermatita seboreică este o afecțiune a scalpului care cauzează atât căderea părului, cât și mătreața, mulți cercetători considerând că majoritatea persoanelor care suferă de căderea părului suferă, de asemenea, de unele variante de dermatită.
Studiile au arătat că vindecarea dermatitei poate stopa și căderea părului. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea mătreții, deci un dublu câștig!
Căderea părului sau tratamentul căderii părului pot provoca efectiv mătreață. Descuamarea cauzată de substanțe chimice dure sau reziduurile de piele rezultate din ruptura foliculilor de păr, adaugă o iritare suplimentară a pielii capului, ceea ce poate duce la mătreață.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a preveni mai multă mătreață și, astfel, mai multă mâncărime și mai multă cădere a părului, este să aruncați o privire la conținutul șamponului care îmbogățește foliculii și pe care l-ați folosit, probabil, în ultima vreme.
Concluzie
Ca răspuns la întrebarea mătreața provoacă căderea părului, răspunsul este un NU răsunător! Studiile au găsit foarte puține dovezi care să sugereze contrariul. Cea mai mare parte a căderii părului asociată cu mătreața este cauzată de trauma zgârieturilor și fricțiunilor constante pe păr. Pentru a remedia căderea temporară a părului cauzată indirect de mătreață, trebuie mai întâi să ajungeți la rădăcina problemei mătreții.
Citește și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit