Uleiul de nucă de cocos pentru mătreață: Cele mai importante 3 tratamente împotriva mâncărimii scalpului

Bucati de nuca de cocos si recipient cu ulei de nuca de cocos pe o masa.

Uleiul de nucă de cocos a câștigat atenția presei ca un superaliment sănătos în ultimii ani, cu multe dintre supermarketuri și magazine locale depozitând acum o varietate de uleiuri de nucă de cocos. Pe lângă faptul că este utilizat în gătit și mâncare, uleiul de cocos este suficient de versatil pentru a fi folosit ca tratament topic pentru piele și păr.

Uleiul de cocos este folosit de mii de ani ca tratament natural pentru eliminarea eficientă a mătreții. Un acid gras unic, acidul caprilic găsit în uleiul de cocos s-a dovedit a avea un efect puternic împotriva combaterii ciupercii Malassezia despre care se știe că este responsabilă pentru dermatita seboreică și mătreața.

Bogat în minerale și antioxidanți, uleiul de cocos stimulează vindecarea rapidă a pielii capului și a părului, prevenind orice revenire viitoare a mătreții. În plus, uleiul de cocos hidratează pielea capului și hrănește părul. Uleiul de cocos se găsește adesea în multe produse cosmetice, inclusiv șampoane și balsamuri.

Beneficiile uleiului de cocos

Parfumul de nucă de cocos îmi inspiră întotdeauna plajă, insule exotice îndepărtate, cu o Pina Colada în față. Este cu siguranță mult mai atrăgător decât mirosurile chimice dure pe care le puteți obține cu șampoane medicamentoase sau alte tratamente pentru mătreață. Și pe cât de mult ne place uleiul de cocos, pe atât le displace ciupercilor care trăiesc pe scalpul nostru!

Uleiul de cocos, extras din nucile de cocos mature, este bogat în vitamine și acizi grași care au proprietăți hidratante și antibacteriene. Acizii grași cu lanț mediu ajută la direcționarea și distrugerea oricăror ciuperci și viruși sau bacterii care ar putea fi prezente pe scalp.

Acestea nu numai că ameliorează cele mai grave simptome ale mătreții, dar atacă și cauza ei principală, păstrând în același timp atât scalpul, cât și umerii curați.

Uleiul de cocos este, de asemenea, excelent pentru a promova părul sănătos, pentru că lucrează la fel de bine sau, în unele cazuri, mai bine decât șampoanele sau balsamurile specializate.

Acizii grași și vitamina E pătrund adânc în scalp și firele de păr și le repară din interior. La puțin peste temperatura camerei, uleiul de cocos se înmoaie și poate fi aplicat cu ușurință pe păr și pe scalp sau combinat cu alte uleiuri esențiale, inclusiv rozmarin, arbore de ceai sau ulei de camfor. Utilizarea uleiului de nucă de cocos vă va oferi acel păr moale, strălucitor, fără mătreață și manevrabil pe care l-ați dorit întotdeauna; fără să mai punem la socoteală mirosul!

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Cum te ajută uleiul de cocos să scapi de mătreață?

Uleiul de cocos este adesea asemănat cu o bombă nucleară care ucide forțele inamice invadatoare de pe scalp. Mulți oameni dau vina pe o igienă proastă, pe un scalp gras, pe un scalp uscat, pe vreme rece, stres sau acumulare de produse pentru cauza mătreții, dar aceștia sunt doar factori care înrăutățesc mătreața.

Principala cauză a mătreții este o ciupercă asemănătoare drojdiei, numită Malassezia. Proprietățile antifungice naturale ale uleiului de cocos elimină excesul de ciupercă, distrugând mătreața în timp ce creează condiții care împiedică matreata să se înrăutățească.

Să ne uităm la unele dintre celelalte proprietăți ale uleiului de nucă de cocos, care îl fac atât de puternic în tratarea mătreții și prevenirea revenirii acesteia:

Uleiul de cocos protejează scalpul

Polifenolii combinați cu vitamina E care se găsesc în uleiul de cocos au un efect antioxidant asupra scalpului, protejându-l de deteriorarea oxidativă a radicalilor liberi. Celulele slăbite sunt mai susceptibile la infecții și la moarte celulară, ceea ce contribuie la creșterea mătreții sau a crustelor. Vitamina E este unul dintre cei mai buni antioxidanți pentru piele, deoarece pătrunde în interior, furnizând substanțe nutritive acolo unde sunt cele mai necesare.

Un scalp sănătos este mai bine echipat pentru a combate ciuperca care provoacă mătreață și, în același timp, pentru a opri reapariția acesteia.

Uleiul de cocos hidratează pielea capului

Uleiul de cocos este cunoscut ca fiind un hidratant excelent pentru piele, fiind adesea folosit în multe loțiuni de protecție solară sau după tratamente solare. Dacă mătreața este înrăutățită de un scalp uscat sau de folosirea multor șampoane anti-mătreață, uleiul de cocos poate rehidrata pielea capului.

Când scalpul este prea uscat, celulele pielii încep să moară și să se descuameze, provocând mai multe simptome asemănătoare mătreții. Vitamina E și alți acizi grași cu lanț mediu, cum ar fi acidul lauric, caprilic și capric, pătrund adânc în scalp și în rădăcinile de păr pentru a preveni pierderea ulterioară a umezelii.

Uleiul de cocos stimulează circulația sângelui și regenerarea celulelor pe scalp

După ce ați atacat cauza principală a mătreții, foliculii deteriorați și celulele pielii de pe scalp vor trebui reparate și vor fi necesare noi celule proaspete care să le înlocuiască. Uleiul de nucă de cocos ajută la creșterea fluxului de sânge în jurul scalpului, livrând toate substanțele nutritive importante și oxigenul către celule, accelerând procesul de reparare și reapariția celulelor noi.

Uleiul de cocos conține, de asemenea, antioxidanți care stimulează creșterea, protejând în același timp celulele de deteriorarea oxidativă sau zgârierea excesivă a scalpului iritat sau inflamat.

Uleiul de nucă de cocos previne infecțiile fungice și atacă bacteriile

Acizii grași cu lanț mediu din uleiul de cocos posedă, de asemenea, proprietăți antifungice care atacă și, cu utilizarea regulată, inhibă revenirea infecției cu Malassezia, responsabilă pentru majoritatea cazurilor de mătreață. Unele alte tratamente pot elimina excesul de ciupercă dar nu o împiedică să revină, motiv pentru care mătreața poate fi o problemă atât de încăpățânată pentru unii oameni.

Proprietățile antibacteriene ale acidului lauric și capric găsite în uleiul de cocos sunt eficiente în atacul bacteriilor care pot rezulta din scalpul gras sau din dermatita seboreică.

Atunci când foliculii de păr se înfundă cu uleiuri naturale sau sebum, bacteriile prosperă și corpul încearcă să lupte împotriva acestei infecții, trimițând mai mulți anticorpi și provocând mai multe inflamații și disconfort la nivelul scalpului.

Zgârierea duce la desprinderea bucăților de celule ale pielii și mătreață. Atacând bacteriile, toxinele și murdăria din foliculi, uleiul de cocos ajunge la rădăcina problemei și vă stimulează sistemul imunitar.

Ulei de cocos pentru calmarea scalpului și prevenirea mâncărimii

Fulgii de piele moartă și mătreața în păr sau pe îmbrăcăminte pot fi deranjante, dar nu este nimic în comparație cu mâncărimea și inflamația scalpului care le însoțesc de obicei.

Efectele analgezice și antiinflamatorii ale uleiului de cocos amorțesc ușor scalpul, cu o senzație de răcire, ajutând la reducerea iritației și reducând cantitatea de „ninsoare” din cap. Mai puține zgârieturi înseamnă, de asemenea, mai puține șanse de rupere a pielii și infecții suplimentare sau, în cazuri extreme, deteriorarea părului care-i poate provoca căderea mecanică.

Vezi și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Cum să utilizați uleiul de cocos pe scalp și pe păr

Acum că am văzut cum uleiul de cocos ajută la eliminarea mătreții, s-ar putea să vă întrebați cum folosim acest ulei puternic pentru cele mai bune rezultate? Deși multe șampoane și balsamuri disponibile în comerț conțin ulei de nucă de cocos, utilizarea unui ulei de nucă de cocos organic extravirgin va da rezultate mai bune. Uleiurile virgine au un conținut ridicat de substanțe nutritive puternice și sunt lipsite de orice alte substanțe chimice, inclusiv înălbitori sau odorizanți.

Uleiul de nucă de cocos poate fi utilizat singur ca masaj cu ulei fierbinte sau după cum sa discutat mai devreme cu alte substanțe botanice naturale care adaugă capacitatea sa de a ataca mătreața și de a condiționa părul și scalpul. Să ne uităm la trei dintre cele mai eficiente remedii casnice folosind ulei de nucă de cocos pentru tratarea mătreții.

Masaj fierbinte cu ulei de cocos

Un masaj cu ulei fierbinte poate fi ideal atunci când nu aveți timp și aveți nevoie să vă hrăniți părul în grabă. Utilizarea uleiului de cocos permite căldurii și uleiului să pătrundă adânc în scalp și să-l curățe de murdărie și grăsimi care duc la mătreață.

 • Încălziți 2 până la 3 linguri de ulei de nucă de cocos pe aragaz, la o temperatură fierbinte, astfel încât să puteți atinge, dar să nu vă ardeți sau să vă opăriți pielea capului.
 • Masați scalpul cu vârful degetelor folosind întreaga cantitate de ulei.
 • Lăsați 30 de minute sau acoperiți cu o cască de duș și lăsați peste noapte dacă aveți timp, înainte de a vă spăla părul cu un șampon de curățare delicat pentru a îndepărta uleiul.
 • Repetați de două ori pe săptămână până când vedeți că semnele de mătreață dispar.

Ulei de nucă de cocos și suc de lămâie

Acidul din sucul de lămâie acționează pentru a restabili echilibrul normal al pH-ului scalpului, care ajută la inhibarea creșterii mătreții care provoacă descuamarea. Efectele astringente ale sucului de lămâie ajută la menținerea nivelurilor optime de sebum pe scalp, împiedicându-l să devină prea uscat sau excesiv de gras. Atunci când este combinat cu ulei de nucă de cocos, sucul de lămâie poate fi un puternic antidot natural împotriva mătreții.

 • Combinați părți egale de suc de lămâie cu ulei de cocos virgin și încălziți la o temperatură scăzută.
 • Aplicați pe scalp, masând adânc în scalp timp de cinci până la 10 minute.
 • După 20 până la 30 de minute, spălați cu un șampon ușor și clătiți cu apă caldă.
 • Persoanele cu părul mai închis la culoare sau vopsite ar trebui să fie prudente atunci când folosesc suc de lămâie, deoarece culoarea părului se poate deschide în mod natural sau acidul poate reacționa cu vopselele, mai ales dacă sunt expuse la lumina directă a soarelui.
 • Folosit o dată sau de două ori pe săptămână, ar trebui să observați rapid o ameliorare a simptomelor și mătreața începe să dispară. Ca bonus, părul tău va mirosi proaspăt și curat.

Ulei de cocos și ulei de rozmarin

Când mătreața a provocat iritații intense și inflamații de la zgârieturi, uleiul de rozmarin combinat cu uleiul de cocos poate fi tratamentul ideal. Uleiul de rozmarin stimulează microcirculația scalpului, promovând mai multă vindecare și o purjare a celulelor moarte ale pielii și a mătreții care se acumulează.

 • Combinați 2 – 3 linguri de ulei de cocos virgin cu doar câteva picături de ulei de rozmarin.
 • Masați amestecul adânc în scalp și păr înainte de a acoperi cu o cască de duș sau prosop cald timp de cel puțin 30 de minute.
 • Spălați amestecul cu un șampon ușor, fără sulfat și repetați în fiecare noapte timp de două săptămâni sau până când mâncărimea și mătreața s-au oprit.

Concluzie

Multe alte ingrediente naturale măresc eficiența uleiului de cocos, inclusiv uleiul de jojoba care dizolvă excesul de sebum și îi scade producția; sau iaurtul care folosește enzimele și acizii săi naturali pentru a elimina mătreața complet.

Utilizarea uleiului de nucă de cocos vă poate ajuta să controlați problema mătreții și, de asemenea, vă poate condiționa profund părul pentru un păr sănătos și strălucitor, așa cum se vede în acest scurt videoclip de pe YouTube.

Așadar, îmbrățișați mirosul proaspăt de ulei de nucă de cocos și visați la plaje îndepărtate, în timp ce scăpați de mătreața enervantă sau de scalpul uscat cu mâncărimi.

Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc