Top 10 beneficii ale sucului de sfeclă

Un pahar cu suc de sfeclă roșie și două sfecle.

Sfecla este unul dintre cele mai ciudate alimente din lume. Deși la prima vedere arată neaspectuos și lipsită de viață la exterior, odată tăiată, descoperim un miez cu o minunată culoare purpurie.

După cum arată, rădăcina ar părea că ar trebui să aibă un gust de morcov sau cartof, dar de fapt gustul său aduce cu cel al porumbului dulce. Nici un alt aliment din lume nu îți poate modifica urina într-o culoare diferită și totuși, o vei vedea-o transformată în violet strălucitor după ce ai mâncat o porție bună de sfeclă.

Dacă doriți un aliment extrem de sănătos de adăugat sucurilor voastre preferate, sfecla este calea de urmat!

Iată 10 motive pentru care începând de azi trebuie să consumați sucul de sfeclă :

1. Scade presiunea arterială

Conform mai multor studii, sfecla este eficientă în reducerea tensiunii arteriale. Doar un pahar de suc de sfeclă vă poate scădea tensiunea arterială sistolică, cu până la 5 puncte, ceea ce înseamnă că daca bem câteva pahare cu suc pe zi putem sa păstrăm valorile tensiunii arteriale în limitele normale.

Beneficiile sfeclei în normalizarea tensiunii arteriale provin de la nitrații din sfeclă, pe care corpul tău îi transformă în oxid nitric. Oxidul nitric ajută la relaxarea arterelor, capilarelor și venelor, acest lucru ducând la rândul său la îmbunătățirea fluxului sanguin și reducerea tensiunii arteriale.

2. Combate și previne inflamațiile

Conform revistelor de specialitate, unul dintre principalele beneficii ale sfeclei este faptul că aceasta conține un nutrient numit betaină. Betaina ajută la protejarea proteinelor, enzimelor și a celulelor corpului de stresul produs de mediul înconjurător.

Poate reduce edemele, vă poate proteja organele vitale, poate reduce riscul de boli cronice, vă poate îmbunătăți funcția vasculară și chiar poate îmbunătăți funcțiile generale ale organelor. Sfecla are de asemenea proprietăți antiinflamatorii, astfel ea vă poate îmbunătăți starea de bine a întregului organism.

Un pahar cu suc de sfeclă roșie.

3. Îmbunătățește rezistența

Un alt beneficiu minunat al sucului de sfeclă este capacitatea sa de a-ți stimula rezistența. Datorită nitraților din sfeclă, corpul tău produce mai mult oxid de azot și vasele de sânge sunt relaxate. Pe măsură ce vasele de sânge se relaxează, fluxul sanguin se îmbunătățește.

Creșterea fluxului de sânge înseamnă o creștere a cantității de oxigen pe care sângele o transportă la mușchi, oferindu-ți o rezistență mai mare atunci când faci exerciții fizice.

Conform unor studii de specialitate, cei care au băut un pahar cu suc de sfeclă înainte de a începe exerciții fizice şi-au sporit rezistența cu 16% mai mult decât cei care nu au făcut-o.

4. Îmbunătăţeşte detoxifierea

Un beneficiu important al sfeclei este faptul că este atât de eficientă în detoxifierea corpului uman.

Sfecla conține betalin, nutrientul care conferă rădăcinii de sfeclă culoarea sa purpurie strălucitoare. În timpul celei de-a doua faze a procesului de detoxifiere, odată ce toxinele au fost separate, acestea se alătură moleculelor pentru excreție.

Betalin ajută la accelerarea procesului, ajutând corpul să lege aceste toxine de molecule.

Un alt avantaj al sucului de sfeclă este capacitatea sa de a vă purifica ficatul, precum și sângele. Toate toxinele transportate prin sângele tău ajung de obicei şi în ficat. Datorită sucului de sfeclă, îți poți proteja ficatul eliminând toxinele înainte de a ajunge la el.

5. Luptă împotriva cancerului

Ați observat vreodată că legumele mai puternic colorate oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate? Culoarea purpurie este una dintre calitățile cele mai importante ale sucului de sfeclă, întrucât fitonutrienții responsabili de oferirea acestei culori intense pot lupta împotriva cancerului.

Un studiu a descoperit că extractul de sfeclă a redus dimensiunea formațiunilor tumorale în experimentele pe animale. Extractul a fost administrat prin apa potabilă a animalelor și s-a dovedit eficient în reducerea formațiunilor canceroase răspândite la mai multe organe.

Oamenii de știință cercetează utilizarea sfeclei ca mijloc de tratare a cancerului de prostată, sân și pancreatic.

Două pahare cu suc de sfeclă roșie lângă un cos cu mere.

6. Creșterea apetitului sexual

Știați că sfecla a fost folosită cândva ca un fel de Viagra primitiv? Romanii antici considerau sfecla un medicament, luând-o atunci când aveau nevoie de un impuls pentru îmbunătățirea libidoului.

Oamenii de știință au descoperit că în sfeclă există o cantitate importantă de bor, un mineral care este direct legat de producția de hormoni sexuali. Oxidul nitric produs de corpul tău atunci când mănânci sfeclă crește, de asemenea, fluxul de sânge, cheia creșterii puterii sexuale și a potenței.

Consumul de sfeclă – atât în ​​formă naturală, cât și în sucul delicios de sfeclă – vă poate ajuta să vă creșteți libidoul natural și să oferiți vieții sexuale un plus de performanță.

7. Bogată în antioxidanți

Știați că sfecla este una dintre cele mai bune surse de antioxidanți naturali? Culoarea puternică purpurie este un semn că respectivele legume rădăcinoase sunt pline de nutrimente sănătoși, fitochimice, vitamine și antioxidanți .

Nitrații ajută în mod natural la reducerea tensiunii arteriale și la creșterea fluxului sanguin (așa cum ați văzut mai sus). Betalain – unul dintre antioxidanții găsiți în sfeclă – poate ajuta la combaterea cancerului, a bolilor de inimă și a edemelor.

Unul dintre cele mai bune beneficii ale sucului de sfeclă este însă cantitatea mare de antioxidanți prezenți în pulpa de sfeclă!

8. Multe fibre, puține calorii

Prin consumul de sucuri de portocale, mango sau ananas, primiți un aport important de zahăr natural. Practic obțineți un suc cu o sumă destul de mare de calorii, ceea ce poate face ca pierderea greutății într-o dietă, să fie mai dificil de obținut.

Cu sfecla însă, obțineți un suc cu foarte puține calorii. Un pahar întreg de suc de sfeclă conține mai puțin de 70 de calorii, ceea ce înseamnă că puteți bea câteva pahare fără a exagera aportul caloric pe zi. În plus, sfecla este încărcată cu fibre sănătoase, care elimină toxinele, îți curăță intestinele și te ajută să ai o stare de sațietate pentru mai mult timp.

Un pahar cu suc de sfeclă roșie lângă mai multe sfecle.

9. Mai multă energie

Așa cum îi spune şi numele, sfecla conține o importantă cantitate de zahăr. Nu vorbim însă despre același tip de zahăr pe care îl obținem din alte fructe, ci este un zahăr cu acțiune mult mai lentă, corpului luându­-i mai mult timp pentru a îl absorbi.

Aceasta înseamnă că consumul de sfeclă vă oferă o sursă constantă de energie, dar fără a vă afecta glicemia. Nu veți primi același boom de energie ca după consumul unui pahar de suc de fructe, în schimb veți avea energie de ars pentru mai mult timp.

10. Bogata în vitamine si minerale

Sfecla are un conținut foarte mare de vitamina C, una dintre cele mai importante vitamine și antioxidant pentru organismul tău.

Un pahar de suc de sfeclă conține aproape la fel de multă vitamina C precum un pahar de suc de portocale, astfel încât să îți poți spori imunitatea, să grăbești vindecarea și să duci o luptă cu mult mai eficientă cu toxinele.

Sfecla conține, de asemenea, beta-caroten – vitamina A pe care o obțineți din morcovi – vitaminele B, acid folic, magneziu, fosfor, potasiu și fier. Toate aceste vitamine și minerale vor face minuni pentru organismul tău și, în consecință, vei fi mult mai sănătos!

Concluzii

Adevărul este ca sfecla este unul dintre cele mai sănătoase alimente pe care le poți consuma şi în același timp poate deveni un suc cu adevărat delicios ! Dacă dorești culoare şi vitalitate într-un pahar de suc, alege sfecla !

Transformând sfecla în suc, putem beneficia mult mai ușor de toate calitățile acesteia. Daca nu ai suficient timp sa o gătești, trecerea pulpei de sfeclă printr-un storcător sau blender e cea mai rapidă metodă. Primești astfel toți nutrienţii, fără sa mai pierzi timp așteptând ca aceasta să se prepare.

Toate beneficiile sfeclei sunt acolo, iar tu te poți bucura rapid de un pahar cu suc rece și gustos.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc