V-ați gândit să consumați sucuri pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală? Sucurile pot fi o modalitate foarte eficientă pentru un aport de vitamine, antioxidanți și minerale din fructe, legume, și ierburi și. Cu toate acestea, dacă suferiți de diabet, întrebarea daca a consuma sucuri e o opțiune sănătoasă sau nu devine o problema ceva mai complexă.
Restricțiile dietetice asociate cu gestionarea adecvată a diabetului pot face ca sucurile să fie o propunere mai complicată. Diabeticii trebuie să ia în considerare modul în care sucul le va afecta nivelul glicemiei și cum să evite creșterile de zahăr din sânge.
Deoarece unele zaharuri din plante pot provoca aceste creșteri periculoase de zahăr din sânge, este important ca persoanele cărora le este greu să își controleze nivelul de glucoză din sânge, să acorde o atenție suplimentară de fiecare dată când mănâncă, nu doar atunci când beau suc.
Cu toate acestea, când se iau măsuri de precauție adecvate, sucurile în alimentația diabeticilor nu sunt numai în regulă – ci pot fi foarte benefice.
Cuprins:
Ce este diabetul ?
Diabetul zaharat este o boală care afectează capacitatea corpului de a procesa energia. Această energie este în general sub formă de glucoză sau zahăr din sânge. La persoanele cu diabet zaharat, nivelurile de glucoză din sânge pot deveni cu ușurință prea mari, provocând o serie de complicații.
O tulburare a sistemului endocrin, diabetul este cauzat de incapacitatea organismului de a produce insulină (diabet de tip 1) sau de incapacitatea organismului de a reacționa la insulină în mod corespunzător (diabet de tip 2). Diabetul de tip 1 este prezent încă de la naștere, în timp ce tipul 2 se dezvoltă de obicei mult mai târziu.
Pre-diabetul este un precursor al diabetului de tip 2. În stadiul de prediabet, poate fi posibilă evitarea bolii și chiar evitarea medicației.
Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare la femeile însărcinate, dar de obicei se rezolvă după nașterea copilului. Analizele de glucoză din sânge sunt efectuate în mod obișnuit la femeile însărcinate pentru a se asigura că sugarul în uter nu suferă efecte grave de la nivelul ridicat al glicemiei.
Care sunt simptomele diabetului ?
Deși originea diabetului de tip 1 și de tip 2 diferă, simptomele sunt aceleași. Ambele tipuri de diabetici pot resimți sete extremă, urinare mai frecventă, o gură mai uscată decât normal, senzație de foame crescută, oboseală, modificări ale vederii și pierdere sau câștig în greutate inexplicabilă.
Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot experimenta de asemenea, vindecarea lentă a rănilor sau tăieturilor, furnicături în extremități, mâncărime, micoze, sau impotență. Aceste simptome sunt precursorii unor complicații foarte severe ale diabetului.
Complicațiile diabetului
Datorită complicațiilor pe care acest tip de boli le poate provoca, diabetul poate pune viața în pericol și are un impact sever asupra calității vieții, dacă nu este tratat corect.
Unele complicații care pot apărea sunt hipertensiunea arterială, boli cardiovasculare, boli de rinichi, accident vascular cerebral, neuropatie (leziuni ale nervilor, adesea întâlnite la picioare), cetoacidoză, pentru a numi câteva.
Ținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge și obținerea unui tratament adecvat pentru diabet este cheia pentru a preveni aceste complicații. Dieta și exercițiile fizice joacă un rol foarte important în controlul nivelului glicemiei. Consumarea sucurilor ținând cont de diabet poate fi o modalitate excelentă de a ajuta la păstrarea controlului bolii.
Beneficiile sucurilor integrale (smoothie) pentru diabetici
Sucurile presate la rece sunt “ultimul răcnet” pentru cei preocupați de dietele sănătoase.
Aceste sucuri sunt procesate minim pentru a ajuta la păstrarea intactă a vitaminelor, mineralelor și a altor fitonutrienți benefici (substanțe chimice vegetale) intacte. Deoarece fibrele sunt o parte importantă a dietei pentru diabet, există o altă opțiune.
Sucurile integrale sau smoothie-urile, folosesc fructul întreg, în loc să îndepărteze pulpa fibroasă. Acestea sunt o opțiune excelentă pentru diabetici. Puteți consuma o mulțime de fructe și legume sub formă de lichid mai gros, fără a îndepărta nici o fibră valoroasă.
Aceste smoothie-uri pot fi create prin eliminarea mai întâi a părților din fructe și legume pe care nu le-ați mânca dacă ați consuma produsul întreg. Apoi, tai în bucăți pur și simplu fructele și legumele, și le dai prin blender. În acest scop, NutriBullet este un blender foarte popular, cu costuri mici, pentru uz personal.
10 fructe și legume care reduc glicemia
Știința ne arată că unele fructe și legume ajută de fapt la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Conțin fitonutrienți și antioxidanți pentru a ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta înseamnă de asemenea, că nivelul glicemiei trebuie bine monitorizat cu multă atenție.
Vom trece peste unele fructe și legume care s-au dovedit a fi relativ sigure și eficiente pentru consum de către diabetici. Înainte de a le utiliza, ar trebui să evaluați însă potențialele efecte secundare ale fiecărui ingredient pentru starea dvs.
1. Karela – Castravetele amar
Castravetele amar (de asemenea cunoscut sub numele de karela), arată ca un fel de castravete încrețit, zgrunțuros. Studiile arată că fructul karela conține compuși promițători în tratamentul diabetului de tip 2.
Castravetele amar nu are efecte secundare cunoscute, ceea ce face o mare diferență față de majoritatea medicamentelor farmaceutice.
Deocamdată nu s-a stabilit doza recomandată pentru tratamentul diabetului. Încă o dată, consultați-vă cu medicul înainte de a consuma suc de castravete amar (fructe sau suplimente), pentru a vă asigura că acesta nu va cauza probleme în asociere cu tratamentul dumneavoastră curent.
2. Ceapa
S-a arătat că anumiți compuși din ceapă pot reduce nivelul de zahăr din sânge și reduc descompunerea insulinei în ficat. Niveluri mai mari de insulină din organism, ajută organismul să metabolizeze mai eficient glucoza, reducând nivelul zahărului din sânge.
Gustul de ceapă nu se pretează la sucuri tradiționale gustoase. Cu toate acestea, se pretează excelent într-un delicios smoothie în stil pizza plin cu roșii, ardei, busuioc și usturoi.
Puțină imaginație și creativitate vă poate ajuta să includeți unele dintre aceste legume care nu sunt dulci-gustoase, în rutina voastră atunci când faceți suc pentru diabetici.
3. Usturoiul
Aceiași compuși sulfuroși cunoscuți sub denumirea de alicină, despre care se știe că furnizează multe dintre beneficiile pentru sănătate ale cepei, se găsesc și în usturoi.
Deși încă nu s-a dat un verdict, nefiind suficiente dovezile pentru a recomanda usturoi sau ceapă pentru tratamentul propriu-zis al diabetului, cu siguranță acestea nu vor vă fac rău.
4. Broccoli
Broccoli are foarte multe abilități nutriționale. Conține niveluri ridicate de vitamina C, vitamina K și alte substanțe nutritive vitale. În afară de vitaminele și mineralele conținute, broccoli are o mulțime de fibre și foarte puține calorii. Deși nu este în sine un „superfood”, este un excelent adaos în suc, pentru diabetici.
5. Merișoare – Cranberries
Merişoarele au un conținut ridicat de antioxidanți și sunt eficiente la reducerea markerilor de inflamație din organism. Ca fructe cu un conținut destul de scăzut de zahăr, cu o valoare nutritivă ridicată, acestea pot fi un adaos perfect într-o rețetă de sucuri pentru diabetici.
6. Țelina
Țelina pare o legumă relativ lipsită de caracteristici puternice, neinteresantă, dar s-a dovedit a fi un produs destul de puternic. Țelina are puterea de a combate H. Pylori, un tip de bacterii găsite în stomac asociate cu niveluri mai mari de zahăr din sânge.
Această legumă fibroasă crocantă conține de asemenea, o doză bună de vitamina K. Studiile au arătat că un aport adecvat de vitamina K poate ajuta la prevenirea și diminuarea simptomelor diabetului. Acest lucru se aplică și la broccoli, care are multă vitamina K.
7. Grapefruit
Unul dintre membrii mai amari ai familiei de citrice, grapefruit este deja cunoscut ca un fruct cu beneficii puternice. Știm că acesta conține antioxidanți puternici și multă vitamina C, dar studiile au arătat că grapefruitul poate ajuta la scăderea glicemiei, atunci când este consumat înainte de mese.
O atenționare importantă despre grapefruit: se cunoaște că acest fruct poate cauza multe interacțiuni medicamentoase. Consultați-vă cu medicul sau farmacistul înainte de a face din grapefruit o parte regulată a dietei voastre dacă luați orice rețetă de medicamente. Mai bine în siguranță decât să vă pară rău!
8. Pepene verde
Pepenele verde conține o mulțime de zahăr, pe care diabeticii trebuie să și-l planifice cu grijă ca să poată funcționa în dieta lor, dar acesta conține de asemenea, o mulțime de nutrienți valoroși și multă apă pentru a ajuta la hidratare. Vitamina A, de exemplu, poate contribui la sănătatea ochilor, ceea ce este o problemă reală dacă suferiți de diabet.
Studiile au arătat că pepenele verde conține fitonutrienți care sunt benefici și vaselor de sânge. Menținerea circulației adecvate și a vaselor de sânge sănătoase, este crucială la pacienții cu diabet zaharat, astfel încât pepene verde, în cantități rezonabile, poate fi adecvat.
9. Spanac
Spanacul considerat un „superfood” pentru diabetic. Deși conține o cantitate foarte mare de nutrienți și se mândrește cu o mulțime de antioxidanți, spanacul are un scor glicemic foarte scăzut. Aceasta înseamnă că spanacul nu crește prea mult nivelul de zahăr din sânge și poate chiar ajuta la stabilizarea acestuia.
10. Amla—Agrișa indiană
Amla, cunoscută și sub denumirea de agrișa indiană, a fost folosită în medicina ayurvedică de secole pentru a trata diferite afecțiuni, inclusiv diabetul. Există un motiv întemeiat pentru asta. Studiile au arătat că amla este foarte eficientă în scăderea glicemiei.
Deoarece știm că amla poate scădea nivelul glicemiei, acesta este unul dintre ingredientele pentru sucuri despre care trebuie neapărat să discutați cu medicul dumneavoastră.
Utilizarea amla în combinație cu medicația pentru diabet poate fi periculoasă. Efectele amla ar trebui să fie atent monitorizate de către medicul dumneavoastră .
Datorită proprietăților anti-hiperglicemice , amla poate fi mai eficientă pentru persoanele cu prediabet.
Consumați întotdeauna sucul rațional
Este foarte important pentru persoanele cu diabet să consume suc în mod rațional. Acumularea de energie prin alimente sau băuturi trebuie întotdeauna monitorizată îndeaproape.
Este important pentru diabetici să ia în considerare cantitatea de zahăr din fiecare tip de fructe sau legume folosite în sucuri.
Fibrele sunt o parte foarte importantă a unei diete diabetice. Ajută organismul să controleze nivelul glicemiei. Deoarece sucurile elimină o mare parte a fibrelor din fructele și legumele folosite pentru a face suc, moderația este cu atât mai importantă.
O modalitate de a reduce pierderea de fibre la stoarcerea fructelor și legumelor, este folosirea unui blender profesional. Aceste aparate zdrobesc și „mestecă” fructele și legumele, în loc să separe lichidul din solide, precum storcătoarele centrifuge. Acest lucru ajută ca sucul să păstreze un conținut mai mare de fibre.
Discutați cu medicul vostru înainte de a vă schimba dieta
Diabeticii care iau medicație pentru a-și reduce nivelul de zahăr din sânge, pot avea deja niveluri prea mici atunci când consumă fructe și legume care scad puternic glicemia. Din acest motiv, este extreme de important să discutați în prealabil cu medicul despre dieta dumneavoastră.
Interacțiunile medicamentoase și efectele secundare neprevăzute pot pune viața în pericol. Este, de asemenea, o idee bună să menționați aceste remedii naturale și farmacistului vostru.
Acest lucru nu se aplică numai sucurilor. Se aplică în general dietei. Dacă suferiți de orice tip de diabet, este de o importanță vitală faptul ca medicul dumneavoastră să știe și să fie de acord cu orice modificări dietetice pe care le faceți. Îndrumările alimentare care v-au fost furnizate, trebuie respectate pentru ca tratamentul să aibă succes.
Considerări finale
După cum ați citit aici, sucurile pot fi o idee excelentă pentru persoanele cu diabet.
Cu câteva modificări simple, cum ar fi urmărirea cu atenție a nivelului de zahăr a ingredientelor și luarea în considerare a sucurilor întregi făcute cu un blender, mai degrabă decât a sucurilor presate la rece, acestea pot fi o modalitate excelentă pentru diabetici de a obține o mulțime de vitamine și minerale importante, fără a compromite nivelul zahărului din sânge.
Atâta timp cât medicul dumneavoastră este de acord, consumul de sucuri în diabet poate fi o experiență foarte pozitivă.