Este sucul de murături bun pentru sănătatea ta?

Trei borcane cu muraturi de castraveti.

O scurtă privire asupra articolului

Sucul de murături oferă o serie de beneficii potențiale pentru sănătate și poate remedia mai multe afecțiuni:

  • Sucul de murături poate ajuta la ameliorarea crampelor musculare, este un remediu bun pentru mahmureală și poate remedia crampele menstruale
  • Poate aduce beneficii performanței sportive și poate ajuta la recuperarea după antrenament

Datând încă din vremurile antice romane și egiptene, murăturile au fost folosite pentru beneficiile lor pentru sănătate. Mai recent, murăturile au trecut de la a fi un ”must have” în sandwich-ul tău cu pastramă la un aliment popular pentru o sănătate bună.

În ultimii ani au fost raportate numeroase beneficii pentru sănătate asociate consumului de suc de murături. Am decis să aprofundăm lumea sucului de murături și să descoperim ce poate face cu adevărat pentru sănătatea ta, să aflăm dacă este bine să beți suc de murături.

Ce este sucul de murături?

Sucul de murături este lichidul în care sunt depozitate murăturile – indiferent dacă este cumpărat din magazin sau făcut în casă. Castraveții sunt legumele cel mai frecvent murate, deși și alte legume pot fi murate și cresc în popularitate.

Sucul de murături este alcătuit în principal din sare și apă și oțet. Acest lucru oferă condiții bune pentru ca bacteriile Lactobacillus, care apar în mod natural pe coaja castraveților, să fermenteze timp de câteva săptămâni.

Sucul de murături conține mineralele electrolitice calciu, sodiu, potasiu, precum și magneziu și bacterii probiotice care stimulează sănătatea, deși unii producători elimină bacteriile ca parte a procesului lor de producție. Sucul de murături conține o cantitate mică de carbohidrați, deci este potrivit pentru cei care urmează un plan de alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

De ce să beți suc de murături?

S-a raportat că sucul de murături poate spori performanța și recuperarea sportivă, este eficient împotriva crampelor musculare (inclusiv a crampelor menstruale), poate reduce durerile de stomac, vindeca mahmureala, calmează arsurile solare, crește sistemul imunitar și digestia și ajută la controlul nivelului zahărului din sânge. Unele dintre aceste afirmații sunt susținute de cercetări științifice. Altele, în cel mai bun caz, sunt susținute doar de dovezi anecdotice.

Suc de murături pentru performanță sportivă

Teoria din spatele căreia se crede că sucul de murături este benefic în ceea ce privește performanța sportivă este legat de electroliții furnizați de sucul de murături. Deci, haideți să vorbim un pic tehnic despre modul în care funcționează mușchii.

Primul lucru care trebuie să se întâmple pentru ca un mușchi să se contracte este că trebuie să fie stimulat de sistemul nervos. Un semnal electric – un impuls nervos – este generat în corpul principal al nervului. Acest impuls este purtat tot drumul de-a lungul fibrei nervoase de un val de schimb de electroliți.

Când impulsul ajunge la joncțiune, acesta se împarte cu mușchiul, schimbarea echilibrului electrolitic determină eliberarea substanțelor chimice care, la rândul lor, stimulează mușchiul să se contracte. Este uimitor să credem că acest lucru se întâmplă în corpul nostru de milioane de ori în fiecare zi.

În ceea ce privește performanța sportivă, este clar că avem nevoie de o cantitate suficientă de electroliți pentru ca mușchii să funcționeze optim, iar sucul de murături este o sursă excelentă. Cu toate acestea, cercetările sugerează că a bea suc de murături înainte de mișcare nu are efect benefic asupra performanței sportive. (sursă)

De fapt, acest lucru nu este atât de surprinzător – corpurile noastre sunt, în general, foarte bune în a ne pregăti pentru orice, așa că are sens ca sistemul nervos să fie deja încărcat cu electroliții de care are nevoie.

Suc de murături pentru recuperarea post-exercițiu

S-a raportat, de asemenea, că sucul de murături ajută la recuperare după antrenament, teoria fiind că înlocuiește electroliții utilizați. În studiile de cercetare, acest lucru nu pare să fie cazul.

Unele cercetări au arătat că a consuma o cantitate mică de suc de murături (1 ml per kg de masă corporală) înlocuiește unii dintre electroliți, dar nu îi completează complet. Majoritatea studiilor din acest domeniu recunosc necesitatea unor investigații suplimentare. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit

Sucul de murături ajută la crampele musculare

Crampele musculare pot apărea dintr-o varietate de motive, inclusiv utilizarea excesivă sau tensionarea unui mușchi, menținerea unui mușchi într-o poziție pentru o perioadă lungă de timp, circulația proastă a sângelui, compresia nervilor, electroliți insuficienți sau deshidratare.

În unele cazuri, cauza crampelor musculare nu este pe deplin înțeleasă.

Oricare ar fi cauza, crampele musculare pot fi supărătoare și dureroase. Cercetările au arătat că 1 ml de suc de murături pe kg de masă corporală poate opri crampele musculare la doar două minute după consum.

În studiile de cercetare, recuperarea după crampele musculare a fost cu peste 35% mai rapidă după consumul sucului de murături decât după băutul apei simple și cu 45% mai rapidă decât fără consumul vreunui lichid. (sursă)

Suc de murături și crampe menstruale

Deși nu există dovezi științifice care să susțină această afirmație, este posibil ca sucul de murături să ajute la ameliorarea crampelor menstruale în același mod în care s-a dovedit că ajută alte tipuri de crampe musculare.

Suc de murături și dureri de stomac

Dovezi anecdotice pot sugera că a consuma suc de murături ajută la ameliorarea durerilor de stomac, dar se pare că există puține cercetări care să susțină acest lucru. Oțetul, un ingredient al sucului de murături, s-a dovedit că inhibă creșterea multor tipuri diferite de bacterii, dar studiile de cercetare nu au reușit să demonstreze că oțetul este mai eficient decât acidul din stomac.

Deși nu există dovezi științifice care să justifice afirmațiile că sucul de murături ameliorează durerile de stomac, nu strică să-l încercați dacă nu suferiți de ulcer gastric, caz în care sucul de murături trebuie evitat.

Sucul de murături și sistemul imunitar

Mulți oameni cred că sucul de murături crește sistemul imunitar și ajută corpul să lupte împotriva bolilor. Cu siguranță, cercetările au dovedit că oțetul poate elimina un impresionant procent de 95% din virusurile prezente în alimente, demonstrând că oțetul este un mod natural eficient de conservare a alimentelor și de scădere a riscurilor pentru sănătate. (sursă)

Sucul murat ajută la controlul zahărului din sânge

Cantitatea de glucoză din sânge și glucoza stocată în organism provin din surse alimentare cu carbohidrați.

Controlul slab ale zahărului din sânge poate duce la apariția diabetului de tip 2, iar persoanele care au fost deja diagnosticate cu diabet riscă să dezvolte ulcere, probleme de vedere și rinichi, boli nervoase și boli de inimă.

Studiile științifice au arătat că sucul de murături este eficient în reducerea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru vă poate ajuta să evitați dezvoltarea diabetului și să ajutați persoanele cu diabet să gestioneze mai bine nivelul zahărului din sânge.

Suc de murături ca leac pentru mahmureală

Efectele neplăcute după alcool sunt cauzate în principal de efectele deshidratante ale etanolului. Simptomele tipice includ dureri de cap, gură uscată, transpirație obositoare, greață și uneori vărsături și amețeli.

Deși nu pare să existe dovezi științifice că sucul de murături vindecă în mod direct mahmureala, studiile au arătat că acesta încurajează o creștere a consumului de apă.

Se crede că acest lucru se datorează conținutului de sodiu al sucului de murături, iar consumul crescut de apă este cu siguranță de dorit în tratarea mahmurelii.

Așadar, deși știința nu ne oferă un răspuns clar la această utilizare a sucului de murături, ar putea merita o încercare după următoarea petrecere de Crăciun de la birou.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Suc de murături ca remediu pentru arsurile solare

Din fericire, majoritatea oamenilor sunt acum mult mai conștienți de pericolele de a sta prea mult în soare. Chiar și așa, în prima zi de vacanță într-un climat cu care nu sunteți prea obișnuiți, este încă ușor să exagerați cu plaja.

Roșeața pielii, usturimea și, în cazuri mai severe, umflarea, vezicule și descuamarea pielii, greață, febră, cefalee și oboseală sunt toate simptome neplăcute ale arsurilor solare.

Dovezi anecdotice sugerează că sucul de murături poate fi aplicat direct pe piele pentru a reduce simptomele arsurilor solare. Cu toate acestea, în prezent nu există studii științifice care să susțină acest lucru.

Se poate întâmpla că, deoarece murăturile sunt depozitate în general în frigider, răcoarea lichidului ajută la crearea unui efect calmant. În plus, poate că oțetul din sucul de murături ajută la protejarea pielii desprinse de infecția bacteriană, dar, din nou, nu există dovezi solide care să susțină acest lucru.

Când sucul de murături nu este o idee bună

Deși sucul de murături poate avea unele efecte pozitive asupra sănătății, există unele circumstanțe în care poate avea un efect negativ.

Conținutul ridicat de sodiu din sucul de murături înseamnă că ar trebui cel puțin să primiți sfatul medicului dacă aveți antecedente de hipertensiune arterială și este bine să fiți conștienți de faptul că prea mult sodiu în dieta dvs. poate duce la balonare și retenție de apă.

Dacă ați decis să includeți suc de murături în dieta dvs. și să observați ulterior aceste simptome, întrerupeți consumul și solicitați sfatul medicului.

Sucul de murături este un lichid acid, ceea ce îl face contraindicat pentru persoanele cu ulcer de stomac sau cu antecedente de gută. Prea mult suc de murături, mai ales atunci când este consumat într-o singură ședință, poate duce la simptome precum indigestie, gaze, dureri de stomac și diaree.

Când introduceți suc de murături în dieta dvs., este mai bine să începeți cu cantități mici și să ajungeți gradual la cantitatea dorită.

Este bine pentru sănătatea dvs. dacă beți suc de murături? Concluzii

Sucul de murături are unele beneficii pentru sănătate, care sunt susținute de dovezi științifice moderne. Efectul său asupra crampelor musculare, observat în studiile clinice, este extrem de impresionant și s-a demonstrat că reduce semnificativ nivelul zahărului din sânge.

În ceea ce privește restul afirmațiilor referitoare la beneficiile pentru sănătate ale sucului de murături, nu există încă dovezi că funcționează – cu siguranță nu este un panaceu.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, consumul de suc de murături nu va face niciun rău și poate merită încercat.

Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc