Ce este sucul concentrat? Este sănătos?

Trei pahare cu suc de castravete, roșii și morcov cu legume tăiate.

Scurtă privire asupra articolului

  • Sucul concentrat se obține prin eliminarea majorității conținutului de apă și congelarea restului.
  • Unele sucuri concentrate conțin adaos de zahăr și conservanți.
  • Căutați suc de fructe 100% pur atunci când cumpărați suc concentrat.

Sucul concentrat se fabrică de zeci de ani și este un mod convenabil de a oferi familiei tale vitamine și minerale esențiale.

Pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, cercetările au reușit să adune mai multe informații decât oricând despre alimentele sănătoase.

Aruncăm o nouă privire asupra sucurilor concentrate, a beneficiilor lor pentru sănătate și ce dezavantaje au dacă le incluzi în dietă.

Ce este sucul concentrat?

Sucurile concentrate sunt preparate prin eliminarea majorității conținutului de apă – care pentru unele fructe poate depăși 90% – deseori prin evaporare și înghețarea restului.

Acestea poate fi ambalate în containere mult mai mici, reducându-se cantitatea de ambalaje utilizate și păstrate la congelator, crescând longevitatea produsului.

Pentru a pregăti sucul concentrat, se adaugă apă conform instrucțiunilor producătorului.

Sucul concentrat este sănătos?

Sucul concentrat, care este 100% suc de fructe pur, conține nutrienți similari cu sucul obișnuit și poate fi inclus în alimentația dvs. ca una dintre porțiile dvs. importante de fructe.

Sucul concentrat este bogat în vitamine, în special vitaminele A, C și K, minerale precum magneziu și potasiu și fitochimice (care le dau plantelor culoarea și aroma), inclusiv antioxidanți, legați de prevenirea afecțiunilor cronice și a bolilor precum cancerul, presiune arterială mărită, boli de inimă și diabet.

Cu toate acestea, nu toate sucurile concentrate sunt la fel: nutriționiștii evidențiază faptul că diferite mărci de sucuri de fructe pot conține ingrediente foarte diverse.

Ca și în cazul sucurilor obișnuite, gata de băut, unele sucuri concentrate au zahăr și alte ingrediente adăugate în timpul procesării, pentru a le îmbunătăți gustul, textura, culoarea și durata de viață.

Este important să citiți etichetele fiecărui produs și să fiți atenți la adăugarea de ingrediente precum zahărul, care poate lua multe forme, cum ar fi zaharoză, fructoză, dextroză și multe altele, inclusiv sirop de porumb care are conținut ridicat de fructoză.

Cele mai sănătoase sucuri concentrate sunt cele care au 100% suc de fructe ca unic ingredient.

Fiți conștienți de formularea înșelătoare a ambalajelor cu suc de fructe. De exemplu, sintagma „100% natural” sugerează că un suc este sănătos, dar este important să ne amintim că, din punct de vedere tehnic, zahărul este o substanță naturală și poate fi inclus în produsele etichetate „100% naturale”.

În mod similar, sucul etichetat ca „băutură de fructe” sau “cocktail de fructe” este probabil să aibă ingrediente adăugate care fac ca sucul să fie mai puțin sănătos decât „100% pur”.

Trei sticle cu suc verde și câte două paie în ele.

Conținut caloric

Datorită conținutului redus de apă, valoarea calorică a sucurilor concentrate atunci când sunt ambalate este de aproximativ patru ori mai mare decât cea a sucului gata de băut.

Cu toate acestea, atunci când sunt preparate corect cu cantitatea de apă specificată de producător, sucurile concentrate conțin aceeași cantitate de calorii ca și sucul obișnuit.

Ca și în cazul tuturor alimentelor, diferite soiuri de fructe conțin cantități diferite de calorii dacă le comparăm, iar acest lucru se aplică și sucului de fructe concentrat.

De exemplu, un pahar de suc de mango pur conține aproximativ 130 de calorii, suc de mere 120 calorii, în timp ce un pahar de suc de grapefruit pur are în jur de 95 de calorii.

Cei dintre noi care urmărim cu atenție aportul de calorii putem reduce cantitatea de calorii consumate pur și simplu adăugând mai multă apă decât cea indicată atunci când reconstituim sucul concentrat.

Potențiale probleme la sucul concentrat

Deși sucul concentrat pur de fructe are unele beneficii pentru sănătate, la fel ca în cazul tuturor sucurilor de fructe, gama de vitamine, minerale și fitochimice conținute în orice tip de suc este limitată.

Este important să includeți o varietate de surse de fructe diferite în dieta voastră pentru a maximiza cantitatea de substanțe nutritive diferite consumate.

Nutriționiștii recomandă includerea unei varietăți de fructe și legume colorate diferit, inclusiv sucuri pure congelate 100% în alimentația dvs., pentru a beneficia de toți nutrienții disponibili.

Fructele integrale conțin mult mai multă fibră decât sucul de fructe, astfel încât fructele integrale ar trebui să constituie majoritatea aportului nostru de fructe, sucul de fructe fiind considerat ca o singură porție de fructe pe zi.

Iată de ce:

Consumul de suc de fructe nu are aceleași efecte benefice ca și consumul de fructe întregi.

Chiar dacă faceți acasă suc din fructe organice, o mare parte din fibra naturală din fructe este eliminată, ceea ce grăbește procesul de digestie și oferă mai multă fructoză ficatului într-un timp mai scurt.

De asemenea, consumul de suc de fructe a fost asociat cu un risc crescut de apariție a diabetului.

Sucul de fructe și sănătatea dentară

Modul în care includem sucurile de fructe în dieta noastră are, de asemenea, un impact asupra sănătății noastre dentare. Chiar și sucul natural 100% de fructe conține o cantitate de zahăr, iar lăsarea oricărei substanțe zaharoase în contact cu dinții noștri poate duce la gingivite și carii.

Din acest motiv, este mai bine să consumați suc de fructe ca parte a unei mese echilibrate, mai degrabă decât ca o gustare între mese, și să vă curățați dinții după ce ați băut suc de fructe.

Considerații finale asupra sucurilor concentrate

Sucurile concentrate sunt un plus valoros, sănătos la dieta noastră, atât timp cât avem în vedere câteva lucruri importante. Este esențial să alegem 100% suc de fructe pure atunci când cumpărăm sucuri concentrate și să le pregătim conform instrucțiunilor producătorului cu un blender sau un storcător.

Sucul de fructe concentrat ne oferă aceeași cantitate de calorii, vitamine, minerale, fitochimice și antioxidanți ca și cele obișnuite, gata de băut.

Ca și în cazul oricărui suc de fructe, datorită conținutului redus de fibre — în comparație cu fructele întregi, se recomandă ca sucurile concentrate să constituie una dintre porțiile noastre de fructe în fiecare zi.

Pentru a beneficia de întreaga gamă de nutrienți esențiali furnizați de fructe, este mai bine să includeți o varietate de sucuri de fructe diferite – și în special, sucuri de fructe colorate – în mod regulat în dieta noastră.

Pentru a proteja dinții și gingiile și pentru a evita cariile, ar trebui să consumăm suc de fructe la orele de masă, mai degrabă decât ca gustare, și cel mai bine este să vă curățați dinții după consumarea sucului de fructe sau a oricărui alt aliment care conține zahăr.

Atâta timp cât aceste linii directoare sunt respectate, sfatul actual al experților în ceea ce privește sucurile concentrate este să le consumi cu încredere și să te bucuri de gustul lor delicios!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc