Există beneficii pentru sănătate dacă bei apă sărată dimineața?

Solnita cu sare picurand apa.

Am fost surprinsă când o prietenă mi-a spus că își începe ziua cu un pahar de apă sărată caldă în fiecare dimineață. Nu este ceva despre care auzisem vreodată și a sunat destul de dezgustător ca să fiu sincer.

Cu toate acestea, ea a fost destul de fermă în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, așa că am decis să mă uit puțin mai profund la subiect. Îmi place să păstrez o minte deschisă despre aceste lucruri până când am examinat știința din spatele lor. Sunt adesea plăcut surprins de cantitatea de dovezi care susțin remediile naturale.

Eram destul de sceptic în privința obiceiului de a bea apă sărată din cauza efectului binecunoscut al sodiului asupra tensiunii arteriale și a sănătății inimii. Citiți mai departe pentru a afla dacă există beneficii pentru sănătatea consumului de apă sărată dimineața.

De ce această băutură cu apă sărată?

Aproape toate site-urile care discută despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de apă sărată dimineața numesc această băutură „sole”, pronunțată „so-lay”. Acest nume este aparent derivat din „sol”, cuvântul latin pentru soare.

Din cauza acestui nume cu tente exotice, am presupus că această băutură avea un fel de utilizare istorică, tradițională (unele bloguri menționează India), dar nu am putut găsi nimic despre originea acestui cuvânt sau cine îl folosește în afară de practicienii alternativi și oamenii care vând săruri scumpe. Dacă este un cuvânt latin, este puțin probabil să fi provenit din India, nu?

Sunt deschis corecției, dar cred că termenul a fost inventat recent. Nu este nimic în neregulă în acest sens și nimeni nu a spus în mod direct că acest remediu este vechi de mii de ani, cu toate acestea m-a făcut să fiu suspicios din start. (sursă)

Consumul de apă sărată pentru „detoxifiere”

Indicațiile privind sănătatea, asociate cu apa sărată, variază în mod dramatic. Dacă ar fi să crezi tot ce ai citi, este aproape un remediu pentru orice; cu toate acestea, trebuie să priviți cu reținere aceste afirmații.

De îndată ce văd cuvântul „detoxifiere”, săgeata mouse-ului tinde să ajungă la micul „x” roșu din colțul ecranului. Și cuvântul este răspândit în informațiile despre apa sărată. Apa sărată îți purifică aparent sistemul, absorbind toxine din organism.

Totul este foarte bine, dar din păcate „detoxifierea” nu este un lucru real. Este doar un cuvânt cheie fără sens, fără sprijin științific. Aveți două sisteme de „detoxifiere” foarte eficiente în corpul dvs., care purifică toți cei 5 litri de sânge, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Ele se numesc ficatul și rinichii.

Ficatul și rinichii nu au nevoie de ajutor pentru eliminarea toxinelor din sistem. De fapt, chiar dacă ai vrea să ajuți, nu ar fi posibil. Dacă unul dintre aceste organe vitale nu ar funcționa cu adevărat, ați ști. În acel moment, un program de „detoxifiere” la domiciliu nu vă va ajuta – ați fi în spital.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Apa sărată îți scade tensiunea arterială?

O afirmație destul de bizară pe care am citit-o pe multe site-uri web este că „sole” vă poate reduce tensiunea arterială. Efectele sării asupra tensiunii arteriale sunt extrem de bine documentate. Dacă ați avut măcar o lecție de bază în biologie, veți înțelege de ce sarea vă crește tensiunea arterială, și chiar destul de dramatic.

Prea multă sare duce la hipertensiune, accident vascular cerebral și infarct, printre alte boli. Acesta este motivul pentru care Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului de sodiu la cel mult 1.500 de miligrame pe zi. (sursă)

Se pare că motivul pentru care „sole” este atât de diferit este faptul că se face cu sare nerafinată (gândiți-vă la săruri fanteziste cum ar fi sarea roz de Himalaya sau de mare europeană), nu la sarea de masă obișnuită. Voi intra mai în detaliu în această privință, dar nu există aproape nicio diferență în conținutul de sodiu între sarea rafinată și nerafinată. Toate sunt la fel de periculoase pentru sănătatea inimii – și aceasta nu este doar părerea mea, ci este linia oficială a AHA. (sursă)

Unele surse susțin că mineralele suplimentare din sarea nerafinată contracarează efectele sodiului asupra tensiunii arteriale. Sarea nerafinată are multe minerale, dar sunt în cantități mici, doar urme. Nu cred că cantitatea lor este suficientă pentru a avea un impact semnificativ asupra sănătății.

Care este afacerea cu „Sarea nerafinată”?

După cum am menționat mai sus, majoritatea entuziaștilor „sole” sunt mari susținători în ceea ce privește utilizarea sării nerafinate, mai degrabă decât a sării de masă. Deși ambele sunt comparabile în ceea ce privește conținutul de sodiu, există unele diferențe mari în compoziție și preparat.

Cea mai mare sare de masă sau sare rafinată este recoltată din minele de sare ca o soluție foarte concentrată de apă și sare cunoscută sub numele de saramură. Această saramură este adesea tratată cu substanțe chimice pentru a elimina „impuritățile” minerale. Apoi, sarea este separată de apă prin evaporare. Alte substanțe chimice pot fi adăugate pentru a îmbunătăți fluxul, pentru a preveni aglomerarea și pentru a stabiliza sarea. (sursă)

Sarea nerafinată provine din mare sau din anumite mine de sare. Nu se elimină minerale și nu se adaugă substanțe chimice. Unele dintre mineralele găsite în sarea nerafinată includ calciu, potasiu, fosfor, sulf, titan, magneziu și fier. (sursă) Unele săruri marine pot fi rafinate, așa că trebuie să verificați eticheta pentru a afla dacă este cu adevărat nerafinată.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Apă sărată și oboseală suprarenală

Multe site-uri web susțin că a consuma apă sărată ajută la vindecarea oboselii suprarenale, adică sentimentele de oboseală rezultate din performanța redusă a glandelor suprarenale. Glandele suprarenale vă cresc tensiunea arterială dimineața, ca parte a ritmului natural al corpului nostru.

Aparent, folosind apă sărată pentru a vă crește tensiunea arterială, în primul rând dimineața (așadar acum site-urile recunosc că ”sole” crește tensiunea arterială!) elimină presiunea de pe glandele suprarenale. Acest lucru înseamnă că se pot comporta mai bine pe tot restul zilei. (sursă)

Se pare că după câteva zile de consumat „sole”, simptomele oboselii suprarenale vor dispărea și energia dvs. va fi la cer. Sună destul de grozav, nu? Ei bine, ar fi, cu excepția faptului că oboseala suprarenală nu este o afecțiune medicală reală. Nu există dovezi științifice care să susțină existența sa. (sursă)

Insuficiența suprarenală este o boală reală, dar se datorează deteriorării glandelor și trebuie tratată cu hormoni de înlocuire – nu cu apă sărată.

Există beneficii pentru sănătate dacă bei apă sărată dimineața?

Aprovizionarea mineralelor

Știm că sarea nerafinată conține o mulțime de minerale. Din acest motiv (și pentru gust), o folosesc întotdeauna în locul sării de masă. Cantitatea de minerale din „sole” este mică, totuși la fel sunt și cerințele noastre. Este foarte posibil să vă îndepliniți doza zilnică recomandată de cele mai multe minerale esențiale în acest fel.

Cu toate acestea, nu cred că merită. Efectele negative asociate consumului masiv de sodiu depășesc beneficiile mineralelor. Este mult mai sigur să luați doar o multivitamină sau să mâncați o dietă echilibrată.

Hidratare îmbunătățită

Este adevărat că apa sărată este mai eficientă în hidratarea corpului decât apa simplă sau alte băuturi. Chiar și așa, acesta nu este un motiv pentru a bea zilnic. Dacă sunteți deshidratat și aveți puțini electroliți din transpirație în timpul sportului sau dacă ați suferit diaree severă sau vărsături, puteți încerca.

Cu toate acestea, chiar și în aceste cazuri, ar fi mai bine să cumpărați o pulbere comercială de electroliți, deoarece greșirea concentrației de sare poate cauza probleme.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Digestie îmbunătățită

Studiile arată că sarea crește producția de salivă. (sursă) Saliva este primul pas în procesul digestiv. Sarea poate ajuta, de asemenea, digestia mai departe de-a lungul tractului intestinal. În teorie, acest lucru va duce la o digestie îmbunătățită, dar cel mai probabil există sare în fiecare fel de mâncare pe care îl consumați, deci este cu adevărat necesar să beți apă sărată în fiecare dimineață? (indiciu: răspunsul este nu!)

Este antibacteriană

Se știe că apa sărată ucide bacteriile. Sarea extrage literalmente lichidul din celulele bacteriene și le sparge. Acesta este motivul pentru care este o idee minunată să faceți gargară cu sare pentru o durere în gât sau o infecție orală de aftă. Dacă totuși nu ești bolnav, nu văd niciun motiv să o bei.

Verdictul

Pentru a rezuma o poveste lungă – nu aș recomanda să beți apă sărată. Da, există unele beneficii pentru sănătate asociate cu sarea nerafinată, dar efectele sodiului asupra tensiunii arteriale depășesc cu mult orice beneficii.

Dacă aveți chiar și o ușoară tendință de hipertensiune – și aproape 30% dintre noi o avem (sursă) – vă rugăm să stați departe de apa sărată. Dacă tensiunea arterială este bună și insistați să beți „sole”, asigurați-vă că vă verificați tensiunea arterială la scurt timp după ce ați început acest obicei. Rezultatele vor vorbi de la sine.

Citește și: Cele mai bune suplimente de calciu pentru copii

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc