De câtă apă ai nevoie zilnic?

Apa turnata intr-un pahar.

Cu toții am auzit că cea mai potrivită cantitate de apă pentru noi este de 2 litri pe zi, dar este adevărat? Să verificăm de câtă apă aveți nevoie zilnic!

Știu că beau multă apă între 700 ml și 1 litru numai cu masa de prânz. Dacă aș bea doar 2 litri de apă pe zi, probabil că m-aș usca și aș muri de sete. Deci, de câtă apă am nevoie cu adevărat? De cât ai tu nevoie?

Corpul tău știe cel mai bine

Apa este esențială vieții. Acesta reprezintă o proporție imensă din corpul uman, 75% la sugari, până la 55% la vârstnici.

Când vine vorba de apă potabilă, ascultați-vă corpul. Vă va spune: „Hei amice, ce zici de puțină hidratare? Sunt cam uscat aici!”

Gura ta se va usca puțin și-ți vei simți capul plin de ceață când este nevoie să bei apă. Când atinge acest nivel, înseamnă că aveți o mare nevoie de hidratare. De fapt, dacă observi că gura este foarte uscată, probabil corpul tău suferă deja de deshidratare.

Setea se observă numai atunci când concentrația de sânge crește cu aproximativ 2%, iar deshidratarea începe cu aproximativ 5%.

Foarte puțini dintre noi realizăm de-a lungul zilei că avem gura uscată, deoarece suntem prea ocupați. Când observăm, de obicei luăm măsuri pentru a bea mai multă apă și ne simțim minunat că am rezolvat problema setei.

Cu toate acestea, a bea mai multă apă decât suntem obișnuiți poate fi de fapt bine pentru sănătatea noastră!

Dincolo de deshidratare, nici oamenii de știință nu știu exact modul în care sănătatea noastră generală este afectată de consumul scăzut al apei. Deși, în prezent, există o mulțime de cercetări care privesc efectul aportului adecvat de apă asupra prevenirii bolilor cronice.

Recomandările dietetice din SUA sunt destul de lejere, având în vedere că se bazează pe o colecție unică de probe de sânge care nu ia în considerare diferitele grupe de vârstă, nivelul de activitate etc. și mulți consideră că ar trebui analizate și ajustate în continuare (sursă).

Similar, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și-a revizuit recomandarea de până acum, din cauza realizării impactului esențial al apei pentru viață și sănătate.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit

Importanța apei pentru concentrare și memorie

Deshidratarea ușoară produce modificări într-o serie de aspecte importante ale funcției cognitive, cum ar fi concentrația, vigilența și memoria pe termen scurt la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani, la adulții tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani și la cei cu vârsta cuprinsă între 50 și 82 de ani.

În studiile recente, participanții au fost deshidratați la aproximativ 2,8%, prin expunere la căldură sau exerciții cu bandă de alergat. Rezultatele au arătat că „performanța a fost afectată în sarcinile care examinează percepția vizuală, memoria pe termen scurt și capacitatea psihomotorie”.

Apa și pierderea în greutate

Probabil ați auzit că apa potabilă poate facilita scăderea în greutate, iar studiile din 2003, 2007 și 2008 au demonstrat că o creștere a aportului de apă vă poate ajuta corpul să ardă mai multe calorii, să reducă cantitatea de alimente pe care le consumați și să vă accelereze metabolismul. (sursă)

Apa vă poate ajuta să pierdeți în greutate, dar modul principal în care o face este să vă umple stomacul și să vă împiedice să consumați alimente și băuturi care vor crește numărul de calorii al corpului.

Deci, cât este de ajuns?

Institutul de Medicină SUA a stabilit câtă apă are nevoie să bea un bărbat sau o femeie obișnuită pentru a fi sănătos:

  • Bărbați – în mod obișnuit ar trebui să bea 3,7 litri sau 15 căni de apă pe zi.
  • Femei – în mod obișnuit ar trebui să bea 2,7 litri sau 11 căni de apă pe zi.

Asta înseamnă mult mai mult decât cei 2 litri (sau 8 cești) cu care erai obișnuit! Vestea bună este că nu trebuie să-ți iei toată apa doar prin băutură!

Recomandările de mai sus sunt pentru aportul total de apă, ceea ce înseamnă lichid sub toate formele sale. Apa poate proveni din fructe, legume, cafea, ceai și, da, chiar și bere! (Știu ce voi face pentru a-mi crește aportul de lichide în acest weekend!)

În Statele Unite, se estimează că aproximativ 22% din apă provine din aportul nostru de alimente, în timp ce în țările europene ar fi mult mai mare, în special într-o țară precum Grecia, cu un aport mai mare de fructe și legume.

Sfat: Fă-ți un obicei de a bea apă în fiecare oră. Dacă bei câte o ceașcă la fiecare oră, vei primi mai mult de 2 litri pe zi. Odată ce te-ai obișnuit să bei un pahar la fiecare oră, va fi ușor să treci la 2 sau 3 pahare pe oră. Va trebui să urinați mult mai mult, dar vă va ajuta să vă reglați corpul!

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Un sfat înțelept: eliminați băuturile aromate

Deși cel mai bun lucru pentru dvs. este să beți cât mai multă apă, mulți oameni aleg să consume alte lichide pentru a-și crește aportul total de lichide pe parcursul zilei.

În timp ce a bea suc, cafea, ceai, bere și alte băuturi vă va ajuta să obțineți mai multe lichide în corp, faceți două lucruri greșite:

Adăugarea de calorii – Toate băuturile de mai sus au calorii, ceea ce înseamnă că adăugați calorii suplimentare în dieta dvs. și vă oferiți mai multă energie ce trebuie consumată pentru a evita îngrășarea.

Adăugarea substanțelor nutritive greșite – Cafeaua și ceaiul conțin substanțe nutritive sănătoase, dar de obicei sunt însoțite de zahăr și lapte. Berea și sucul au mult zahăr și calorii, așa că vor merge direct pe talie.

Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) ne spune că, optând pentru apă în loc de un suc plin de zahăr, economisiți 240 de calorii. Acesta este un număr serios pentru oricine își urmărește greutatea.

Studiile au mai arătat și rolul apei în prevenirea bolilor netransmisibile legate de nutriție. Acest lucru a devenit de importanță majoră odată cu orientare preferințelor consumatorilor spre aportul de fluide sub formă de băuturi calorice. (sursă)

Adevărul este că apa este cel mai bun lichid pe care îl poți bea dacă vrei să te hidratezi corect!

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Este o băutură fără calorii, deci nu va trebui să vă faceți griji cu privire la creșterea cantității de alimente pe care le consumați în fiecare zi. Nu există nimic dăunător în apa potabilă curată, astfel încât toxinele și substanțele chimice nu sunt o problemă.

Dacă credeți că nu beți suficientă apă zilnic, încercați câteva dintre aceste sfaturi acceptate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) (sursă):

Purtați întotdeauna o sticlă de apă cu dvs. pentru acces ușor atunci când lucrați.

Congelați câteva sticle cu apă (recipientele să fie sigure la congelator) și luați una cu voi pentru a avea apă rece ca gheața toată ziua.

Alegeți să comandați apă atunci când mâncați în oraș. În general, veți economisi bani și veți reduce caloriile.

Adăugați o felie de lime sau lămâie în apă. Acest lucru vă poate ajuta să îmbunătățiți gustul și vă ajută să beți mai multă apă decât de obicei.

Sfat Pro!

Alegeți fructele și legumele bogate în apă și sărace în calorii și rămâneți hidratat în mod gustos, cu conținut scăzut de grăsimi. Pepenii și căpșunele au apă 92% și puteți obține aproximativ 115 grame de apă dintr-un măr sau o roșie. Obțineți suficientă apă și mențineți consumul scăzut de calorii consumând aceste fructe și legume sănătoase!

Câtă apă este necesară pentru a supraviețui în caz de urgență?

Este important de menționat că, fiind cel mai esențial nutrient existent, fără de care nu am putea susține viața, este esențial să fim pregătiți atunci când vine vorba de o posibilă situație de urgență.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pentru a supraviețui în caz de urgență, avem nevoie de 2,5 până la 3 litri de apă sigură de băut pe zi.

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) ne spun, de asemenea, că, într-o situație de urgență, ar trebui să aveți 4 litri de apă de persoană timp de 3 zile pentru băut, gătit și spălat.

Concluzie

Adăugați mai multă apă în dieta dvs. și nu vă mulțumiți doar cu minimul de 11-15 căni. Îi va face mult bine corpului tău să obții mai multă apă, așa că ”hai noroc!”.

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc