Ce este Seitan și în ce fel poate aduce beneficii corpului tău?

Farfurie cu bucati de Seitan vazuta de sus.

Seitan este un aliment nutritiv care a fost consumat în multe părți din Asia de secole. Derivat din proteine ​​din grâu, seitan este potrivit pentru dietele vegetariene și vegane.

Există avantaje și dezavantaje ale includerii seitanului în dieta dvs. și este important să fiți complet înarmați cu faptele.

În primul rând – nu vă panicați. Aici nu ne adâncim în tărâmurile satanismului – a fost primul meu gând când am auzit numele acestui aliment relativ necunoscut. Litera „ș” la începutul cuvântului este singurul lucru care diferențiază pronunția celor două!

Există referințe la utilizarea seitanului în bucătăria chineză încă din secolul al VI-lea d.Hr., unde este cunoscut sub numele de mianjin – seitan este numele japonez dat acestei mâncăruri interesante vegane.

Seitan este încă folosit în multe feluri de mâncare din bucătăria chineză și este mâncat în multe părți din Japonia, Vietnam și alte părți din Asia, încă popular printre călugării budiști.

Seitan devine din ce în ce mai disponibil în comerț și este ușor de făcut acasă. Dar ce anume este seitanul? Pentru ce se folosește și cum se face?

Iată ghidul dvs. unic pentru seitan.

Ce este exact seitan?

Seitan este cunoscut sub numele de gluten vital din grâu, care este o descriere destul de exactă. Seitanul este o proteină derivată din grâu. Făina de grâu se amestecă cu apă și se condimentează pentru a forma un aluat, care este odihnit și apoi spălat sub apă pentru a îndepărta amidonul. Acest lucru lasă doar glutenul, care are un aspect asemănător cărnii.

Proteina rămasă din gluten este adesea amestecată cu legume și condimente, poate fi modelată și presată într-o textură fermă, strânsă sau mai aerată. Odată preparat și gătit, seitanul seamănă foarte puțin cu făina sau pâinea.

Mai jos este un videoclip minunat despre cum să faci seitan. Este un proces destul de lung și intensiv în muncă, dar este, de asemenea, foarte satisfăcător, interesant și un antrenament excelent, în special pentru brațe!

Seitan este un aliment extrem de versatil și poate deveni o parte interesantă a oricărei diete. Cu toate acestea, ca proteină pe bază de plante, poate aduce un plus deosebit de satisfăcător dietelor vegetariene și vegane.

Seitanul poate fi feliat subțire și utilizat în salate și ca umplutură pentru sandviș sau pentru covrigi. Alternativ, poate fi tăiat în cuburi și înfiletat pe frigarui pentru kebab sau adăugat la tocănițe și curry, în loc de coaste, cârnați sau aripi.

Poate fi folosit și ca topping de pizza, mărunțit pentru fajitas și cartofi prăjiți sau amestecat cu arome afumate (sau de fapt afumat), apoi presat pentru a semăna cu slănină … am putea continua … dar ați prins ideea.

Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață 

Ce gust are Seitan?

Când este preparat fără condimente, seitanul are un gust destul de fad, dar nu neplăcut. Știți vechea expresie „este un pic ca puiul”…

Un lucru foarte frumos la seitan este că se comportă precum carnea în timpul gătitului, absorbind foarte bine toate celelalte arome. Acesta este un factor care face ca gustul seitanului să fie mai aproape de carne decât alți înlocuitori ai acesteia.

În funcție de condimentele adăugate și de metoda în care este preparat, seitan poate fi un înlocuitor destul de bun pentru diferite tipuri de carne.

De fapt, are o textură destul de cărnoasă atunci când este preparat corect și face o treabă mult mai bună de a înlocui carnea decât tofu, în opinia multor oameni.

Vă puteți juca cu textura seitanului. Se poate face să semene cu o friptură sau cotlet, dar se poate forma și în burgeri sau bile de carne (mai puțin). Acest lucru face ca seitanul să fie mult mai atrăgător din punct de vedere vizual și să aibă un gust superior față de alți înlocuitori ai cărnii.

Beneficiile Seitan

Seitan nu este doar un aliment versatil, ci poate fi și foarte sănătos. Iată un ghid rapid pentru unele dintre principalele beneficii pentru sănătate:

Zero colesterol

Câteva plante conțin colesterol, dar grâul nu este unul dintre ele, ceea ce înseamnă că seitanul nu conține colesterol. Un nivel ridicat de colesterol este un factor de risc cunoscut pentru bolile cardiovasculare. Reducerea aportului de colesterol în dietă poate ajuta la reducerea riscului.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Poate ajuta la scăderea în greutate

Un aliment foarte scăzut în grăsimi, cu conținut scăzut de carbohidrați și o sursă excelentă de multe tipuri de proteine ​​esențiale în dieta noastră. Multe studii de cercetare diferite indică faptul că alimentele bogate în proteine mențin stomacul plin mai mult timp, comparativ cu carbohidrații sau grăsimile. Acest lucru vă poate ajuta ca parte a unui plan de slăbire.

În plus, seitanul conține vitaminele B2, B3, B6 și ceva fier și zinc. Vitaminele B favorizează sănătatea ochilor și a pielii, stimulează sistemul imunitar, sistemul nervos și ajută la controlul tensiunii arteriale crescute, al colesterolului și al diabetului.

Fierul favorizează sănătatea sângelui și furnizarea de substanțe nutritive către toate țesuturile corpului și crește imunitatea; zincul favorizează vindecarea rănilor, sănătatea ochilor, ajută la controlul glicemiei și îmbunătățește sănătatea reproducerii și a prostatei.

Când să fii precaut în legătură cu Seitan

În timp ce seitanul are multe avantaje în ceea ce privește sănătatea și poate condimenta cu adevărat mesele și adăuga o mulțime de varietate în dieta dvs., există câteva probleme de care să fiți conștienți:

Nu este pentru dietele fără gluten

Cu riscul de a declara ceea ce este evident, un înlocuitor de carne din gluten nu este potrivit pentru oricine are nevoie să urmeze un plan de alimentație fără gluten. Asta înseamnă că seitanul este în afara meniului pentru persoanele cu boală celiacă și pentru oricine are intoleranță la gluten.

În plus, unii experți sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că, deoarece seitanul oferă o mare cantitate de gluten, poate chiar crește riscul de alergii și intoleranță la gluten, deși în prezent nu există dovezi științifice care să susțină această teorie.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Nu este o sursă completă de proteine

Proteina este alcătuită din blocuri mai mici numite aminoacizi, dintre care există un total de 20 de tipuri diferite. Nouă dintre aceștia sunt denumiți aminoacizi esențiali, deoarece sunt singurii care nu pot fi fabricați de organism.

Avem nevoie de o cantitate regulată de toți cei nouă aminoacizi esențiali din dieta noastră. Seitan se descurcă destul de bine, conține opt dintre ele. Lizina este singura care lipsește și se găsește în linte, tofu și migdale, astfel încât aceste alimente pot completa profilul proteic.

Urmăriți sodiul

Deși puteți face seitan acasă, nu este o treabă de 30 de minute, așa că majoritatea oamenilor îl cumpără.

Dezavantajul este că seitanul este foarte rafinat și procesat și conține adesea mult sodiu, în unele cazuri, o cană de seitan conține până la jumătate din doza zilnică recomandată. Moderația și echilibrul sunt cheia.

Îi vei da lui Seitan o șansă?

Deci acum știm: seitanul este o proteină de grâu care se obține din îndepărtarea amidonului dintr-un aluat de făină, amestecat cu condimente înainte de a fi modelat și presat pentru a da formă și textură și gătit.

În opinia multor oameni, seitanul face o treabă destul de bună de a imita textura cărnii. Cu adăugarea diferitelor condimente, seitanul poate fi un plus foarte interesant pentru orice dietă.

Fiind un aliment cu conținut scăzut de grăsimi, conținut scăzut de carbohidrați și bogat în proteine, seitanul furnizează majoritatea aminoacizilor esențiali și alți nutrienți. Conținutul ridicat de proteine ​​înseamnă că seitanul ajută la menținerea stomacului mai plin pentru mai mult timp, ceea ce poate ajuta la un program de slăbire.

Seitan este un aliment pur vegetal, un adaos deosebit de util la planurile de mâncare vegetariană și vegană, deși nu ar trebui să fie sursa solitară de proteine.

Seitanul cumpărat de la magazin, de multe ori cu conținut ridicat de sodiu, ar trebui consumat cu moderație și monitorizat îndeaproape de cei care urmează o dietă săracă în sodiu. Alternativ, vă puteți crea propriul seitan – și puteți controla cantitatea de sare adăugată – cu ușurință acasă.

Deși a-ți crea propriul seitan consumă mult timp și este puțin laborios, este un proces interesant și este distractiv să te joci cu arome și texturi. Merită cu siguranță să experimentați!

Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc