7 alimente care cresc depresia (plus alternative care stimulează moralul)

Fata muscand dintr-o gogoasa.

Cu toții am auzit că a consuma fructe și legume este un bine pentru corp. Am auzit chiar menționarea anumitor alimente care dau un mare impuls dispoziției și energiei.

Dar ce zici de persoanele predispuse sau care suferă de depresie? Ce alimente sunt probabil declanșatoare? Și care dintre ele sunt minunate pentru a păstra sentimentele de stimă de sine în formă de vârf? Iată o listă cu câțiva ”suspecți” obișnuiți care fac ravagii în depresie și o listă de alternative sănătoase pentru a-ți readuce starea de spirit pe calea cea bună.

Organizația Mondială a Sănătății raportează că Depresia Unipolară este principala formă a depresiei în țările cu venituri ridicate. Cu alte cuvinte, dacă foametea este flagelul în țările din lumea a treia, depresia este cu siguranță al nostru. De ce prevalența imensă a depresiei?

Un factor flagrant pare să fie stilul de viață. Trăim într-o lume a curselor, trecând de la o întâlnire la următorul termen limită, prin următoarea pauză de cafea și țigări, ghemuiți în fața unui computer, a gogoșilor sau a mesei la microunde într-o mână, raportul de cheltuieli în cealaltă.

Nu ne-am făcut timp în zilele noastre aglomerate pentru a lua în considerare o masă sănătoasă și nici o interacțiune sănătoasă cu familia, prietenii și colegii noștri. În schimb, căutăm alimente confortabile pentru a funcționa pe tot parcursul zilei.

Ce este depresia unipolară?

Depresia unipolară se poate manifesta în episoade variate, de la lipsa poftei de mâncare și somn neregulat, la sentimente de valoare scăzută a imaginii de sine, vinovăție, anxietate, lipsă de energie și activitate. Poate fi cauzată de o multitudine de cauze.

Dar ceea ce este sigur este că există anumite lucruri care parcurg un drum lung pentru a ajuta la tratarea și prevenirea acesteia. Știm că exercițiile fizice, chiar și pentru persoanele în vârstă, pot fi o armă bună în lupta împotriva depresiei.

De fapt, un stil de viață sănătos, susținut de bune obiceiuri de somn și de alimentație, pare să prevină amenințarea depresiei ușoare. În cazurile în care depresia este mult mai severă, tratamentul medical este de obicei implicat.

Dar pentru scopurile noastre, știm că ne putem ajuta fiind mai atenți cu noi înșine. Mănâncând mai puține alimente greșite și mai multe dintre cele potrivite, ne vom consolida atât corpul, cât și bunăstarea emoțională.

De fapt, pe parcursul a 12 ani, cercetătorii au studiat obiceiurile alimentare ale femeilor și au constatat că femeile au fost cu 41% mai predispuse a fi diagnosticate cu depresie după ce au consumat mai multe cereale rafinate și zahăr, alcool și carne roșie (toate cauzând inflamații) decât cele care au mâncat legume cu frunze verzi și galbene, au băut vin și cafea în loc de alte forme de alcool și au folosit ulei de măsline.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită

1. Suspecții obișnuiți: alimente bogate în grăsimi și zaharuri

Alimentele bogate în grăsimi, cum ar fi gogoșile zaharoase de la magazinul din colțul biroului, mesele combinate, sărate, care picură cu grăsimi și grăsimi trans de la restaurantul local de fast-food sau zaharurile din dulciuri vor adăuga cu siguranță centimetri la talie, stres la inimă și, în egală măsură, aruncă în aer nivelurile stimei de sine.

Alimentele bogate în grăsimi perturbă ciclurile de somn și metabolismul. Iar corelația dintre aceste două componente și depresie este clară. Depresia și lipsa somnului merg mână în mână.

Supraalimentarea cu zahăr va prăbuși organismul pe parcursul zilei. Și totuși oboseala resimțită nu va conduce niciodată la un somn odihnitor. Vă veți trezi dintr-un somn tulburat, ca după un efort ”de împins vagoane”.

De fapt, deși ne plac gustările ”de confort”, acești sabotori cu conținut ridicat de grăsimi ne macină uneltele metabolice și ne fac să ne simțim ca și cum nu funcționăm cum trebuie, ci lent, ”în reluare”.

Zahărul îmbătrânește celulele din creier, corupe funcțiile de memorie, stimulează grăsimea de pe burtă, poate provoca inflamația pielii și este la fel de toxic pentru ficat ca și alcoolul. Dar din punct de vedere psihologic, zahărul ne uzează, energizându-ne doar temporar, după care sentimentul de vinovăție pe care îl simțim după ce am mâncat o ciocolată, ne prăbușește moralul.

Remediul

Consumați alimente cum ar fi nuci și cereale, fructe și legume. Acestea sunt bogate în acid folic și vitamina B. Ambii sunt agenți extrem de puternici în lupta împotriva depresiei și oboselii.

Te vei simți sătulă, dar, de asemenea, te vei simți plină de energie și vigoare. Corpul și mintea vor răspunde mai pozitiv provocărilor fizice și emoționale care se prezintă pe parcursul zilei.

2. Alcool

3.Cofeină și

4. Nicotină

Ce se poate spune despre aceste trei obiceiuri de consum? Sigur că avem toți vicii. Și sigur că un pahar de vin ocazional pentru a încheia ziua cu o masă copioasă plăcută este de fapt bun pentru tine.

Însă să fumezi, să bei excesiv și să consumi prea mult double espresso nu sunt alegeri bune. În afară de daunele mai mult decât evidente, acestea trei afectează glandele suprarenale, ficatul și inima; de asemenea, fac ravagii în starea ta de bine.

Cofeina și nicotina pot produce sentimente de anxietate și panică. Și toate trei vă pot lăsa într-un fals sentiment de securitate atunci când vine timpul să vă culcați. Dar adevărul este că veți obține orice altceva decât o noapte de somn sănătos: a doua zi dimineață vei fi deshidratați și complet uzați.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Cazuri speciale

Cu toate acestea, cercetările prezintă un caz special pentru vinul roșu și cafeaua neagră. Ignorați cele 1000 de tipuri de frappuccino încărcate de zahăr de la cafeneaua din colț, sau cocktailurile slabe de la barul preferat; cafeaua fără zahăr și vinul roșu pot ajuta la combaterea depresiei și chiar a bolilor de inimă.

Două-trei cești maxim de cafea neagră în prima jumătate a zilei este un obicei bun. Orice consum în după-amiaza târzie va aduce riscul de întrerupere a tiparelor bune de somn. Iar somnul nu este un factor imens în riscul de a suferi de depresie.

Cofeina, în special în cafea, combate inflamațiile, promovează funcția și concentrarea creierului. Și multe dintre mințile minunate din cercetare suspectează o corelație de lungă durată între inflamația alimentară și depresie. Deci, în mod natural, cafeaua ar fi un remediu excelent.

Vinul roșu este foarte puternic și pentru efectele sale de stimulare a sănătății inimii. Se pare că există o corelație puternică între bolile de inimă și depresia la femei. Unul poate duce la celălalt.

Remediul

Consumați alimente bogate în triptofan care ajută la stimularea sentimentelor de auto-valoare și favorizează un somn bun (lapte, nuci, semințe, banane, miere, ouă). Triptofanul este un aminoacid care se combină cu vitamina B6 pentru a forma serotonina, ajutând astfel circulația sângelui, îmbunătățind memoria, scăzând colesterolul și, mai presus de toate, promovând un somn bun.

De fapt, studiile au arătat că nivelurile crescânde de serotonină și triptofan ajută la reducerea depresiei fără efectele secundare atribuite de obicei ajutoarelor medicale.

Există un motiv pentru care oamenii pretind că se simt puțin somnoroși după ce au mâncat curcan. De fapt, curcanul are o cantitate sănătoasă de triptofan. La fel și peștele, brânzeturile și fructele și legumele. Apare și la carnea roșie. Dar vom evita să adăugăm carne roșie pe lista noastră din motivele pe care le veți vedea mai târziu.

Bea ceai verde.

Este o armă nucleară atunci când vine vorba să vă aducă într-o formă de top cu antioxidanți, stimuli de dispoziție și energie. Este, de asemenea, un impuls pentru sistemul imunitar, care atunci când este bolnav poate duce la crize cu depresie.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

5. Gluten

Cine nu iubește pâinea? O masă europeană fără o baghetă este aproape sacrilegiu; și o masă italiană fără paste este ca o zi fără soare. Acelea dintre noi predispuse la boala celiacă sau alergice la gluten se confruntă cu o șansă crescută cu 80% a riscului de depresie.

Cu alte cuvinte, nu vă alungați supărarea cu o felie de pâine caldă, deoarece probabil veți exacerba problemele. Există mai multe aspecte importante în spatele sfatului antrenorului personal sau al nutriționistului cum că ar trebui să renunți la pâine. Există știință! În afară de faptul că pâinea provoacă inflamații și poate oferi feței tale frumoase, de altfel veselă, un aspect pufos, îți scade sentimentul valorii imagini de sine.

Știința din spatele studiilor speculează că glutenul poate inhiba absorbția anumitor nutrienți în creier. Rețineți că substanțele nutritive sunt importante pentru a ajuta la menținerea funcției corecte a organelor. Nutrienții care conțin vitamine și proteine ​​esențiale sunt factori cheie pentru sănătatea corectă a creierului.

Imaginați-vă că vă veți priva creierul de tot felul de vitamine care îl mențin concentrat la 100% sau care împiedică percepțiile de vinovăție, paranoia, stima de sine scăzută, toți aceștia fiind factori negativi care pot fi altfel evitați cu o alimentație adecvată. Asta, doamnelor, este ceea ce vă poate face bagheta zilnică.

Remediul

Nu mai consuma alimente bogate în gluten, cum ar fi pastele și pâinea. Poți fi chiar alergică și nici nu-ți dai seama. În plus, nimic din alimentele cu conținut ridicat de gluten nu este atât de bun pentru tine încât să depășească riscurile răului. În schimb, ieși afară și ia-ți vitamina D în doze sănătoase.

Noile studii arată că a ieși afară pentru a-ți limpezi mintea, a te mișca puțin sau a te juca, poate crește apărarea împotriva depresiei. Spațiile însorite în locuri verzi sunt exact ceea ce recomandă medicul.

Obțineți fitonutrienții. Cu alte cuvinte, mâncați mai multe legume, verdețurile au un efect puternic asupra schimbării pozitive a corpului.

Gândiți-vă la depresie ca având legătură nu doar cu starea psihologică, ci și fizică. Cu cât te simți mai bine fizic, cu atât te vei simți mai bine psihologic.

6. Carne roșie

Carnea roșie, oricât de glorioasă ar fi fripturile la grătar, ar trebui să fie un steag roșu pentru femei din mai multe motive. Dacă vom face o listă cu articole scrise despre studiile în legătură cu carnea roșie, ar  rezulta: cancer de sân, cancer ovarian, hipertensiune arterială, colesterol ridicat, boli de inimă și pentru scopurile articolului nostru, anxietate și depresie.

Sigur, este bogată în proteine ​​și fier. Sigur că merge excelent cu cartofi și un meci de fotbal. Dar acest lucru nu este suficient pentru a trece cu vederea factorii săi de risc.

Cu toate acestea, ar trebui să fim clari aici. Nu toate carnea roșie este creată la fel. Carnea roșie responsabilă în mod obișnuit pentru factorii de risc de mai sus este carnea roșie grasă. Se presupune că eliminarea oricărui tip de carne grasă din dietă vă va îmbunătăți sănătatea inimii. Dar acum studiile arată și că reducerea cărnii roșii grase va îmbunătăți șansele de a elimina depresia din viața ta. 29 – 41% dintr-un grup de cercetare pe 40.000 de femei care înainte de studiu nu erau deprimate clinic, au fost susceptibile să sufere depresie după ce au urmat o dietă bogată în carne roșie grasă.

Asta înseamnă să renunți complet la carnea roșie? Nu. Bucăți slabe de carne de vită pot fi de fapt bune pentru fericirea ta. Potrivit unui studiu care l-a precedat pe cel menționat anterior, femeile care au eliminat complet carnea roșie din dietele lor erau la fel de expuse riscului de a suferi depresie.

Ce putem învăța din aceste două studii? Numitorul comun este grăsimea. Putem fi de acord că eliminarea grăsimilor din dietă, fie că este vorba de carne grasă sau de alimente cu zahăr, este benefică pentru propria imagine de sine și pentru sănătatea fizică generală.

Modul în care gătiți carnea poate fi, de asemenea, un factor determinant în ceea ce privește riscul pe care vi-l asumați.

Grătarul pompează agenți cancerigeni în carne, aceiași factori de risc care pot duce la cancer. Prăjirea saturează carnea cu uleiuri care înfundă arterele, ducând în cele din urmă la boli de inimă. Niciunul dintre aceste lucruri nu prezintă un bun augur pentru funcționarea creierului. Iar creierul sănătos este egal cu un creier fericit.

Vezi și: Cele mai bune suplimente de L-carnitină

Remediul

Limitați aportul de carne roșie de una până la două ori pe săptămână. Asigurați-vă că mâncați doar bucăți proaspete, slabe, non-GMO, nesărate și fără conservanți chimici. Gătește carnea la cuptor și încearcă întotdeauna să o combini cu legume proaspete.

7. Ciocolata neagră

Unele articole din această listă sunt extrem de bune pentru dvs., dacă sunt consumate în mod moderat sau în timpul zilei. Este cazul ciocolatei negre. O bucată de ciocolată neagră pe zi este o sursă fenomenală de vibrații bune care pătrund în creier, antioxidanți și are calități antiinflamatorii care sunt minunate pentru o lungă listă de motive.

Dar aici nu este vorba despre ciocolata îmbibată în zahăr și alți aditivi. Ne referim doar la ciocolata neagră pură, precum cafeaua neagră. Orice alt tip poate fi încadrat în familia gustărilor zaharoase menționate mai sus.

Dar, pentru toate proprietățile sale uimitoare, ciocolata neagră poate prezenta, de asemenea, un risc critic. Nu mâncați niciodată ciocolata aproape de culcare. De ce? Vă poate perturba tiparele de somn, provocând crize grave de oboseală, ce pot duce în cele din urmă la depresie. Consumul aproape de orele la care te culci poate face ravagii în somnul profund.

Dacă vă limitați consumul de ciocolată neagră între orele 8:00 și 16:00, veți maximiza beneficiile care vin cu aceasta. De asemenea, metabolismul dvs. va funcționa eficace în aceste ore, așa că veți avea un risc mult mai mic de a nu o digera corect.

Ciocolata are și cofeină și știm deja că aceasta poate fi cel mai bun prieten sau cel mai rău dușman al nostru, în funcție de ora din zi la care o consumăm și în ce cantitate.

Remediul

Limitați-vă la o mică bucată de ciocolată neagră pe zi, între orele 8:00 și 16:00.

Bine de menționat

Mâncați o bomboană de mentă înainte de a începe o sarcină descurajantă sau la începutul zilei. S-a dovedit că menta stimulează stima de sine. Și sigur, cuplarea acesteia cu o mică bucată de ciocolată neagră pură este un catalizator excelent pentru eliberarea endorfinelor și pentru a vă menține zen.

”Make love, not war!”: a fi intim cu persoana iubită este un mod minunat de a-ți stimula sentimentul de bine și fericire.

Citește și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc