Soțul meu a mers recent la dentist pentru prima dată în ultimii ani și a venit destul de supărat acasă. Când m-am întrebat ce nu este în regulă, a bombănit ceva despre gingivită.
Soțul meu a recunoscut că, atunci când doctorul a adus-o în discuție, a fost jenat. Nu mai fusese la dentist de mult timp pentru că îl urăște pe dentist. Nu pot să-l învinovățesc, dar eu una știu importanța igienei orale! Soțul meu, pe de altă parte – nu.
În timp ce își peria dinții, nu-și amintea să folosească ața dentară. Din păcate, doar periajul singur nu poate preveni afecțiuni orale, cum ar fi gingivita. Ghinionul este că te-ai obișnuit cu o igienă orală minimă, fără să știi că ai o problemă.
De îndată ce mi-a spus ce se întâmplă, am căutat pe internet pentru a afla cum putem rezolva asta acasă, în mod natural. Dacă sunteți în căutarea propriilor remedii pentru gingivită, ați ajuns în locul potrivit.
Cuprins:
Ce este gingivita?
Potrivit Clinicii Mayo, gingivita este o formă obișnuită de boală a gingiilor, cunoscută și sub numele de boală parodontală. Gingivita poate provoca iritații, roșeață și inflamații ale gingiilor.
Deoarece această afecțiune poate fi ușoară, este posibil să nu știți imediat că o aveți. Acesta este motivul pentru care controalele dentare regulate sunt esențiale pentru sănătatea gingiilor și a dinților. Gingivita trebuie abordată și tratată imediat și acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă sunteți sârguincios în ceea ce privește controalele dumneavoastră bianuale.
Potrivit Clinicii Mayo, gingivita netratată și severă „poate duce la boli ale gingiilor mult mai grave și eventual la pierderea dinților”. Nu, mulțumesc!
Dacă doriți să urmăriți un tur ghidat al simptomelor și tratamentelor gingivitei, consultați acest videoclip sau citiți mai departe.
Ce cauzează gingivita?
Potrivit Institutului Național de Cercetare Dentară și Craniofacială, gingivita apare atunci când placa și tartrul rămân pe dinți pentru o perioadă lungă de timp. Bacteriile care vin împreună cu placa și tartrul pot provoca inflamații, cunoscută sub numele de gingivită (orice afecțiune care se termină cu „-ită” descrie inflamația).
Clinica Mayo afirmă că cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Dacă nu folosiți ața dentară, periați și clătiți în mod regulat, precum și dacă nu faceți controale la medicul dentist, atunci aveți un risc ridicat de a avea plăci, tartru și bacterii.
Vezi și: Cea mai bună pudră pentru piele uscată
Care sunt simptomele gingivitei?
După cum s-a menționat, gingivita poate rămâne adesea nedetectată. Nu știu despre tine, dar nu sunt prea intimă cu funcționarea interioară a gurii mele. Nu petrec mult timp uitându-mă acolo, în afară de a mă asigura că nu am spanac între dinți.
Cu toate acestea, în scopul sănătății bucale, este bine să știți cum ar trebui să arate dinții și gingiile. Potrivit Clinicii Mayo, „gingiile sănătoase sunt ferme și roz pal. Dacă gingiile sunt pufoase, roșii întunecate și sângerează ușor, este posibil să aveți gingivită. ”
Din nou, deoarece gingivita este rareori dureroasă, s-ar putea să o aveți fără să știți, la fel ca bietul meu soț. Asociația Dentală Americană detaliază câteva simptome ale bolii parodontale pentru a fi atenți, inclusiv:
- Gingii roșii
- Gingii umflate
- Gingii care sângerează ușor (în timp ce periați sau folosiți aţă dentară)
- Gingii care par să se îndepărteze de dinți.
- Respirație urâtă constantă
- Puroi între dinți și gingii
- Pierderea dinților
- Dinții care încep să se potrivească diferit atunci când mușcați
Schimbarea modului în care se potrivesc protezele dumneavoastră
Gingivita este o stare parodontală în stadiu incipient, dar fără tratament se poate transforma în parodontită completă, care este o boală orală avansată. Vestea bună este că, dacă această condiție este depistată suficient de devreme, ea poate fi inversată.
Cu o îngrijire mai frecventă și mai atentă de la medicul dentist sau câteva remedii casnice pentru gingivită, vă puteți readuce dinții și gingiile la starea lor normal în cel mai scurt timp.
Cum va trata dentistul meu gingivita?
Medicul dentist va observa dacă sunteți o victimă nebănuită a gingivitei, examinându-vă gura, gingiile și dinții și căutând orice lucru neobișnuit, cum ar fi simptomele descrise mai sus.
El sau ea poate observa o placă rezistentă sau un tartru la baza dinților, alertându-l cu privire la riscul de gingivită. Dacă se observă unul sau oricare dintre simptomele de mai sus, medicul dentist probabil va discuta cu dumneavoastră tratamentul gingivitei.
Potrivit New York Times, nu mai sunt necesare teste suplimentare. Dacă medicul dentist consideră că cazul dvs. este avansat, ar putea sugera o radiografie dentară pentru a vă asigura că boala nu s-a răspândit pe structura de susținere a dinților.
Următorul pas este ca dentistul să vă curățe bine dinții și să elimine toate depozitele vizibile de placă și tartru. Apoi, ca întotdeauna, medicul dentist vă va reaminti importanța periajului și a folosirii aței dentare în mod regulat. Doar poate de data asta, veți asculta.
Poate fi recomandat să continuați să vizitați medicul dentist de două ori pe an sau mai mult, în funcție de gravitatea situației dumneavoastră. Apele de gură antibacteriene sunt adesea sugerate, de asemenea.
După o curățare bună și câteva săptămâni de igienă orală adecvată, simptomele ar trebui să se retragă. Cu toate acestea, este foarte important să vă mențineți comportamentul disciplinat sau boala gingivală poate reveni.
Dacă doriți să fiți în siguranță, după ce ați plecat de la medicul dumneavoastră, puteți opta și pentru a încerca câteva remedii casnice pentru gingivită. Ca întotdeauna, vă avertizez să nu încercați niciodată ceea ce vă sugerez fără să vă consultați mai întâi medicul sau medicul dentist.
Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee
Remedii la domiciliu pentru gingivită
Îmi place foarte mult când există produse în casa mea pe care le pot folosi pentru tratarea afecțiunilor de sănătate sau a bolilor. Același lucru este valabil și pentru gingivită. Probabil aveți deja o mulțime de ingrediente în bucătărie sau acasă, care pot ajuta la tratarea și prevenirea gingivitei. Iată câteva modalități de a trata gingivita acasă.
Suc de lămâie
Sucul de lămâie este un ingredient obișnuit din bucătărie, care poate aduce beneficii sănătății bucale. Potrivit WikiHow, sucul de lămâie oferă beneficii antiinflamatorii. Lămâile conțin, de asemenea, vitamina C, despre care se știe că ajută la combaterea infecțiilor.
Pentru a vă trata gingiile cu suc de lămâie, vă sugerăm să faceți o pastă cu un amestec de sare și sucul unei lămâi. Se amestecă bine și se aplică pe gingii și pe dinți, apoi stai câteva minute până când faci gargară cu apă caldă ca o clătire.
Aveți întotdeauna grijă să nu folosiți sucul de lămâie prea des. Datorită naturii sale extrem de acide, vă poate descompune smalțul dinților.
Aloe vera
Aloe vera, la fel ca sucul de lămâie, s-a dovedit, de asemenea, că are proprietăți antiinflamatorii, precum și un efect pozitiv asupra sănătății bucale. Este o plantă care a fost folosită de secole în scopuri medicinale, cum ar fi vindecarea rănilor.
Recent a fost efectuat un studiu cu trei grupuri de pacienți cărora li s-a diagnosticat gingivita indusă de placă. Grupa 1 clătită numai cu apă de gură cu aloe vera. Grupul 2 a fost tratat cu detartraj (o procedură de curățare dentară). Grupa 3 a clătit cu apă de gură cu aloe vera și a suferit scalare.
În timp ce toate cele trei grupurile au prezentat o oarecare reducere a inflamației gingivale, aceasta a fost cea mai evidentă în grupul cu aloe vera și scalare. Acest amestec sună ca o tactică excelentă pentru dispariția gingivitei din viața ta.
Extragerea uleiului
Extragerea uleiului cu ulei de cocos a fost la modă în ultimii ani. Dacă nu știți deja, extragerea uleiului este atunci când vă clătiți în gură cu ulei de nucă de cocos. Conform acestui articol, se spune că vindecă bolile orale și sistemice, dar nu există încă multe dovezi în acest sens.
Acest studiu recent din Biblioteca Națională de Medicină a evaluat ce afectează, dacă este cazul, extragerea uleiului de cocos asupra gingivitei . Un grup de adolescenți cu această afecțiune a folosit uleiul pentru 30 de zile. S-a constatat că a existat o „scădere semnificativă a plăcii și indicii gingivali au fost observați din ziua a 7-a, iar scorurile au continuat să scadă în perioada studiului”.
Dacă uleiul de nucă de cocos poate scădea formarea plăcii, sunt dispus să încep să adaug ulei extras în rutina mea, pentru orice eventualitate!
Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este considerat de mult timp ca un agent uimitor pentru curățarea dinților, totuși nu există cu adevărat dovezi că bicarbonatul de sodiu are vreun efect pozitiv asupra sănătății bucale. Vreau să-l menționez aici, deoarece are un efect pozitiv pentru cei care urmează tratamente pentru cancer.
Boala gingiilor poate apărea mai ușor atunci când eşti supus unui tratament pentru cancer. Când vine vorba de gură, unele efecte secundare frecvente ale tratamentului pentru cancer includ:
- Răni în gură
- Gură uscată
- Gingii sensibile
- Infecție gingivală
- Durerea maxilarului
- Infecție
Potrivit American Dental Association, clătirea gurii înainte și după tratamentele pentru cancer va fi extrem de benefică pentru sănătatea dumneavoastră orală. Institutul Național de Sănătate al SUA sugerează acest amestec pentru clătirea gurii:
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în 1 cană de apă sau
- ½ linguriță sare și 2 linguri bicarbonat de sodiu în 4 căni de apă
Curcumă (turmeric)
Curcuma este un condiment popular care a fost folosit în Asia de mii de ani. Se spune că joacă un rol major atât în medicina Siddha, cât și în medicamentele ayurvedice și chinezești.
Când vine vorba de boala parodontală, se spune că curcuma are unele beneficii mari. Acest articol din LiveStrong afirmă că curcuma conține curcumină. Curcumina este un „component cheie cunoscut pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii”.
Articolul continuă să explice că curcuma poate ameliora durerea și inflamația bolii gingivale prin „prevenirea acțiunii unei gene care creează substanțe chimice care irită gingia”. Acest lucru încetinește creșterea bacteriilor în gură, care ajută la respirația urât mirositoare și la răspândirea bolii parodontale.
LiveStrong îl menționează pe Karta Purkh Singh Khalsa, membru al American Herbalists Guild, spunând că pachetele de gură de curcuma funcționează uimitor pentru boala parodontală.
Pentru a crea un pachet de gură, creați o pastă din un vârf de pudră de curcuma cu apă sau ulei de vitamina E. Aplicați-l în fiecare noapte pe zonele afectate. O altă opțiune este să rulați pasta într-un tifon și să o lăsați în gură puțin.
Apa sărată
Conform acestui articol din Top 10 Remedies, sarea are proprietăți antiseptice și antibacteriene, ceea ce o face un remediu excelent pentru gingivită. Aceste proprietăți pot ajuta la reducerea inflamației și umflăturii, care este unul dintre simptomele gingivitei. De asemenea, se știe că extrage infecția din orice abcese, precum și că reduce creșterea bacteriilor în gură.
Pentru a obține un amestec corect de apă sărată, Top 10 Remedies sugerează amestecarea unei ½ lingurițe de sare cu un pahar cu apă călduță și clătirea gurii o dată dimineața și o dată seara până când umflătură scade.
Se spune că puteți face și un pas mai departe și puteți amesteca ½ linguriță de sare cu suficient ulei de muștar pentru a face o pastă. Așezați niște pastă pe gingii și masați cu o mișcare circulară timp de un minut sau două. Apoi ar trebui să clătiți excesul cu apă caldă. Ei spun să încercați acest tratament de două până la trei ori pe zi, timp de câteva zile.
Rețineți că nu doriți să utilizați sarea prea mult, deoarece în timp vă poate slăbi dinții.
Gânduri finale
După cum puteți vedea, există atât de multe produse pe care probabil le aveți deja în casă, care vă pot ajuta în prevenirea și tratarea gingivitei. Din fericire pentru soțul meu, după doar câteva săptămâni de îngrijire orală mai bună și implementând unele dintre aceste practici naturale la domiciliu, igiena sa dentară a revenit la normal.
Îmi place să trăiesc într-o lume în care putem folosi lucrurile naturale din jurul nostru pentru a ne vindeca propriul corp. Este un lucru atât de uimitor.
Ai suferit vreodată de gingivită? Cum a fost experiența ta și cum ai tratat-o cu succes? Mi-ar plăcea să aud despre asta în comentariile de mai jos, mai ales dacă ați avut succes cu o metodă naturală.
Citește și: Cele mai bune suplimente de calciu pentru copii