Nepoata mea adolescentă a venit recent la mine aproape în lacrimi. Are de-a face cu acnee de ceva timp și recent s-a răspândit pe spate, piept și brațe. Dacă nu era suficient de rău, a spus că coșurile începuseră să o mănânce.
Tratarea coșurilor poate fi traumatică, dar mâncărimile sunt de-a dreptul enervante! Inutil să spun că nepoata mea era tristă și jenată de câteva luni și nu crede că va avea vreodată un iubit în această stare. Mă implora să o ajut să trateze și să vindece aceste coșuri și mâncărimea cât mai curând omenește posibil.
Știe că sunt o adeptă a remediilor naturale și a aflat recent beneficiile îngrijirii de acest tip, așa că am fost fericită să o informez despre modalități naturale de a face față acestor coșuri urâte și mâncărimii. Dvs. sau cineva pe care cunoașteți vă luptați cu coșuri, în special cu mâncărime? Dacă da, citiți mai departe.
Cuprins:
Ce cauzează coșurile?
În timp ce persoanele de orice vârstă se pot confrunta cu coșuri, acestea sunt cele mai frecvente în adolescență. Dar ce anume le provoacă? Potrivit Clinicii Mayo, coșurile apar atunci când prea multe bacterii, ulei și celule moarte ale pielii vă înfundă foliculii de păr.
Acest lucru se întâmplă deoarece foliculii de păr sunt conectați la glandele sebacee. Glandele produc o substanță numită sebum care este responsabilă pentru lubrifierea pielii și a părului. Sebumul se mișcă de-a lungul părului, prin deschiderea foliculilor de păr și afară pe suprafața pielii.
Din diverse motive, corpul tău produce uneori un exces de ulei. Dacă se întâmplă acest lucru și aveți prea multă piele moartă pe corp, amestecul vă poate bloca porii. Odată ce acest blocaj apare, bacteriile pot pătrunde și se pot multiplica, provocând roșeață și inflamație – cunoscută și sub numele de coș.
Deci, care sunt motivele excesului de producție de sebum, vă întrebați? Vinovați sunt hormonii. Hormonii se dezlănțuie în timpul adolescenței, așa cum este cazul nepoatei mele. Ca femeie, puteți experimenta modificări hormonale și mai târziu în viață, în special în timpul sarcinii, menopauzei sau când luați contraceptive orale.
Ce cauzează mâncărimea coșurilor?
Potrivit lui Livestrong, coșurile dau mâncărime când încep să se vindece. Deci, în timp ce mâncărimea este supărătoare, este totodată un pas în direcția corectă. Cu o îngrijire adecvată a pielii, puteți ajuta la scăderea mâncărimii și la prevenirea infecției ulterioare.
Deși mâncărimea poate fi normală în timpul procesului de vindecare, dacă observați semne intense, persistente sau semne de puroi, este posibil să însemne că există o infecție a pielii care ar trebui tratată de un medic.
O cauză mai gravă a coșurilor cu mâncărime poate fi acneea chistică. WebMD ne spune că acneea chistică apare atunci când infecția unui coș intră mai adânc în pielea ta și creează o umflătură umplută cu puroi. Acest tip de acnee poate răni sau prezenta mâncărime. Vestea proastă este că, atunci când un chist izbucnește, infecția se poate răspândi cu ușurință în alte zone, creând mai multe erupții.
Acum, că știți ce ar putea provoca mâncărimea coșurilor, să ne uităm la modul de prevenire și tratare.
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei
8 moduri de prevenire a mâncărimii coșurilor
După cum am menționat, atât nepoata mea, cât și eu am vrut inițial să căutăm câteva remedii naturale pentru mâncărime. Am aflat rapid că există pași simpli pe care îi puteți face în confortul casei dvs. pentru a începe să rezolvați problema.
1. Opriți zgârierea
În timp ce dorința de a zgândări un coș este intensă, trebuie să vă asigurați că nu cedați. Știința ne arată că zgârierea unei mâncărimi o poate intensifica.
Huffington Post ne spune că zgârierea unei mâncărimi provoacă dureri minore, determinând creierul să elibereze substanța chimică „fericită”, serotonina. Această substanță chimică ne ajută să ne reglăm starea de spirit și uneori poate face mâncărimea să se simtă mai intensă.
Dr. Zhou-Feng Chen, director al Centrului pentru Studiul Mâncărimii de la Universitatea Washington, explică faptul că, pe măsură ce serotonina se deplasează din creier în măduva spinării, „substanța chimică poate „sări pe urmele” care se deplasează de la neuronii care detectează durerea la celulele nervoase care influențează intensitatea mâncărimii.”.
Pe scurt, zgârieturile vă poate ameliora mâncărimea, creând semnale minore de durere. Cu toate acestea, atunci când corpul tău răspunde la aceste semnale de durere, de fapt poate agrava mâncărimea.
Pe un subiect similar, este important să fii conștient de cât de mult îți atingi fața. Cel mai adesea, mâinile noastre transportă germeni, bacterii și murdărie. Deși este de bun simț să nu vă atingeți fața când mâinile sunt murdare, dacă suferiți de acnee, este o idee bună să reduceți obiceiul cât mai mult posibil.
Doar o zi am înregistrat cât de des mi-am atins fața și am fost șocată de câte ori am făcut-o! I-am spus nepoatei mele să facă la fel. Nu-i venea să creadă cât de des își ținea mâinile pe față. A fost un experiment util pentru că și-a dat seama că eliminarea acestui obicei nu numai că poate ajuta la mâncărime, ci și la prevenirea coșurilor.
Te provoc să încerci și să vezi cum este contactul feței tale cu mâinile pentru o zi.
2. Nu mai spălați fața … Prea des
Deși ați putea crede că cu cât vă spălați mai mult fața, cu atât pielea va fi mai clară, nu este întotdeauna cazul. În timp ce murdăria, bacteriile și celulele moarte ale pielii trebuie îndepărtate în mod regulat, trebuie să vă asigurați că nu vă spălați fața prea des.
Spălarea frecventă a feței sau cu săpunuri abrazive dure vă poate usca rapid pielea, provocând mâncărime. Alegeți un săpun ușor care nu este iritant și care nu vă va usca fața. FacingAcne.com oferă sfaturi excelente pentru alegerea săpunului perfect.
Nu utilizați produse care vă dau pielii furnicături, mâncărime și roșeață sau care provoacă senzație de arsură. Unele formule de peroxid de benzoil sunt deosebit de agresive. Acestea sugerează utilizarea a până la 2,5% peroxid de benzoil în orice produs fără prescripție medicală pe care l-ați putea achiziționa.
Evitați formulele parfumate sau produse cu parfumuri sau uleiuri esențiale. Acestea vă pot irita și mai mult pielea.
3. Monitorizează-ți expunerea la soare
Evitați produsele de iluminare a pielii care conțin hidrochinonă sau vitamina C. Acestea ar putea provoca pete pe piele. În schimb, alegeți produse de iluminare care conțin acid arbutin sau kojin, deoarece acestea vă vor ajuta să evitați petele.
Când vă spălați fața, evitați spălarea sau uscarea într-un mod aspru. Acest lucru poate provoca, de asemenea, uscăciune și mâncărime. Multe site-uri web sugerează utilizarea Neutrogena Oil-Free Acne Wash, „demachiantul pentru acnee eficient, dar delicat”. Îl puteți găsi la magazinul local local sau îl puteți puteți comanda de pe internet.
4. Hidratează ușor
După spălare, puteți opta pentru utilizarea unei creme hidratante ușoare, aplicată cu o minge de bumbac. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți pielea hidratată, iar mingea de bumbac va scădea cantitatea de contact de la mână la față.
Acest blogger are câteva sugestii minunate pentru produse fără ulei, fără grăsimi, care să vă ajute să vă hidrateze pielea. Amintiți-vă că doar pentru că doriți să evitați o față grasă, nu înseamnă că doriți să evitați hidratarea.
Vezi și: Cele mai bune produse din lăptișor de matcă
5. Evitați produsele cosmetice
În timp ce așteptați vindecarea mâncărimii coșurilor, ar trebui să evitați aplicarea produselor cosmetice în zonă. Unele produse cosmetice conțin substanțe chimice care vă pot irita pielea în continuare. Oricum sunt un fan al frumuseții naturale.
Dacă vă simțiți un pic nervoasă când lăsați machiajul de-o parte o vreme, câștigați încredere cu o privire la selfie-ul fără machiaj, inclusiv cu acnee. Suntem cu toții frumoși și fără machiaj!
6. Evaluează-ți produsele actuale
Dacă utilizați în prezent o spălare a feței, cremă sau unguent pentru pete, acordați atenție răspunsului pielii.
Îți arde fața sau ai mâncărime la scurt timp după aplicarea produsului? Dacă da, produsul ar putea fi un vinovat atunci când vine vorba de mâncărime. Încercați să eliminați un produs pe rând timp de aproximativ o săptămână sau cam așa și vedeți dacă mâncărimea scade.
7. Evitați căldura și transpirația
Transpirația și climatul cald pot declanșa mâncărimea coșurilor. Transpirația conține sare care, lăsată să stea pe piele pentru o perioadă lungă de timp, poate provoca mâncărime.
Dacă vă antrenați mult sau trăiți într-un climat cald sau umed, asigurați-vă că vă clătiți imediat după o sesiune de transpirație abundentă. Evitați soarele la vârful zilei și încercați să rămâneți răcoroasă, uscată și hidratată în interior.
8. Gestionați stresul
Stresul poate juca un rol în erupții și mâncărime. Pentru a evita agravarea problemei dvs. în continuare, încercați să rămâneți cât mai fără stres posibil. Mai ușor de spus decât de făcut, știu! Dacă stresul din viața ta este inevitabil din cauza muncii, a familiei sau a finanțelor, planifică în fiecare zi câteva activități de ameliorare a stresului.
Fie că faceți o plimbare, încercați un curs de yoga, citiți o carte, meditați, faceți exerciții fizice, veți fi pe drumul cel bun către o sănătate excelentă și, la rândul său, o piele grozavă.
9. Urmăriți-vă dieta
Dacă îmi citești articolele de ceva timp, îți vei da seama ce rol important joacă dieta în sănătatea și bunăstarea ta generală. „Ești ceea ce mănânci” este o vorbă foarte adevărată.
Mâncarea pe care o ingerăm influențează atât de mult cum acționează și reacționează corpul nostru. Dacă faceți alegeri alimentare slabe, veți începe să vedeți rezultate slabe, cum ar fi creșterea în greutate, probleme ale pielii și, în cele din urmă, boli.
Evitarea zahărului, a carbohidraților și a alimentelor procesate poate fi un factor de schimbare pentru mâncărimea pielii și pentru sănătatea ta. De asemenea, am citit recent că adăugarea usturoiului în dieta dvs. poate ajuta și la prevenirea coșurilor, cine știa?!
Există vitamine speciale pentru pielea sănătoasă sau pentru tratarea afecțiunilor pielii. Produsul meu preferat este biotina despre care se spune că are un posibil efect asupra sănătății pielii tale.
Potrivit dr. Axe, biotina este un nutrient care „ne ajută să păstrăm un aspect tânăr și atractiv, deoarece joacă un rol major în menținerea sănătății părului, unghiilor și pielii noastre”. Dr. Ax ne mai spune că biotina poate ajuta la „protejarea pielii de acnee, infecții fungice, erupții cutanate și uscăciune severă și crăpături”.
După consultarea medicului dumneavoastră, poate doriți să încercați să adăugați niște biotină la regimul zilnic.
Vezi și: Cea mai bună pudră pentru piele uscată
4 moduri de a trata în mod natural mâncărimea provocată de coșuri
Acum, că știm câteva măsuri preventive bune pentru a ajuta la mâncărimea provocată de coșuri, vreau să vă împărtășesc câteva remedii topice de acasă. Acest articol Livestrong detaliază câteva modalități de utilizare a produselor pe care le-ați putea avea acasă pentru a trata afecțiunea.
1. Ierburi
Nu este ceva care mi-a venit imediat în minte când făceam brainstorming despre modalități de a trata mâncărimea coșurilor. Se spune că utilizarea uleiului de arbore de ceai ca tratament la fața locului „poate ajuta la reducerea bacteriilor și a inflamației”.
Livestrong menționează, de asemenea, o altă plantă – guggul. Guggul poate ajuta la reducerea simptomelor acneei. De asemenea, se spune că ar putea fi „la fel de eficientă ca tetraciclina, un medicament eliberat pe bază de rețetă și utilizat pentru acnee”. Cu toate acestea, veți dori să aveți grijă cu această plantă, consultați-vă medicul înainte de a ingera, deoarece poate reacționa negativ atunci când este luată cu alte medicamente.
2. Aloe Vera
Un alt remediu de actualitate pe care l-ați putea avea deja în casă este gelul unei plante de aloe. Aloe a fost literalmente folosită de mii de ani pentru a ajuta la vindecarea multor condiții diferite, cum ar fi:
- Arsuri
- Răni
- Iritații cutanate
- Inflamația pielii
Utilizarea gelului de aloe vera pe coșuri vă poate calma și reduce severitatea mâncărimii. Aloe vera este utilizat în numeroase produse pentru piele fără prescripție medicală datorită caracteristicilor sale excelente.
3. Miere și scorțișoară
Acesta a fost un amestec interesant despre care am citit în articolul Livestrong pe care l-am menționat anterior. Habar n-aveam că două lucruri pe care le am întotdeauna în dulapul meu de bucătărie ar putea ajuta la vindecarea mâncărimii coșurilor. Articolul afirmă că mierea are proprietăți antibacteriene, în timp ce scorțișoara poate preveni efectele oxidului nitric, o substanță chimică despre care se crede că contribuie la acneea dureroasă.
Pentru a utiliza această metodă, amestecați 3 linguri de miere cu 1 linguriță de scorțișoară pudră. Folosiți pasta ca tratament la fața locului pentru acnee înainte de a merge la culcare și apoi asigurați-vă că o spălați dimineața.
4. Iaurt și fulgi de ovăz
Cu toții am auzit despre beneficiile probiotice ale iaurtului, dar știați că probioticele pot ajuta la inhibarea bacteriilor care provoacă acnee? Răceala iaurtului poate ajuta, de asemenea, la calmarea mâncărimilor, arsurilor și inflamațiilor.
Deoarece fulgi de ovăz sunt un exfoliant excelent, pot ajuta la îndepărtarea pielii moarte și a porilor înfundați.
Amestecă niște iaurt organic simplu împreună cu fulgi de ovăz și apoi aplică masca pe față timp de 20 până la 30 de minute. Spălați și repetați zilnic pentru un efect complet.
Gânduri finale
Cele 12 puncte de mai sus sunt foarte multe de luat în considerare, așa că haideți să analizăm rapid. Există o mulțime de modalități de a preveni și trata mâncărimea provocată de coșuri fără intervenția unui medicament prescris. Aceste tehnici includ:
- Nu te zgâria
- Nu te spăla pe față prea des
- Hidratează ușor
- Evită produsele cosmetice în timpul procesului de vindecare
- Evaluează-ți produsele actuale
- Evită căldura și transpirația
- Gestionează stresul
- Urmărește-ți dieta
- Încearcă remedii pe bază de plante
- Calmează iritarea pielii cu aloe vera
- Valorifică efectele antibacteriene și preventive ale mierii și scorțișoarei
- Creează o mască din iaurt și fulgi de ovăz
Deci ce crezi? Ați încercat vreodată una dintre aceste metode de acasă în trecut? Spuneți-mi care au funcționat sau nu pentru dvs. în comentariile de mai jos.
Citește și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee