Este posibil să-ți crești din nou dinții?

Dintii unei fete, vazuti de aproape.

Dacă v-ați spart un dinte, l-ați pierdut complet sau îi lipsește o bucată din cauza cariilor, sunt sigură că v-ați întrebat de ce nu se poate repara singur sau nu poate crește în același mod ca pielea și oasele. Deteriorarea dinților necesită de obicei o călătorie la dentist, lucru care ne îngrozește pe mulți dintre noi.

În prezent, tratamentele pentru dinții deteriorați includ umpluturi, implanturi, fațete și proteze. Toate acestea implică introducerea substanțelor artificiale în sistemul nostru dentar – ceea ce poate fi îngrijorător dacă preferați remedii naturale. Există o alternativă? Este posibil să vă reparați dinții? Citiți mai departe pentru a afla.

Bazele dezvoltării dinților umani

Știm din experiența personală că primim două seturi de dinți în viața noastră. Primul set se dezvoltă în timp ce suntem încă în pântece. La naștere, avem un set complet de 20 de dinți ascunși sub gingii. Acest prim set este cunoscut sub numele de „dinții primari” sau „dinții de lapte”.

Între vârsta de aproximativ 6 luni și 3 ani, dinții de lapte străpung gingiile în procesul cunoscut sub numele de „erupție dentară”. Dacă deteriorați un dinte înainte de vârsta de 6 ani, nu trebuie să vă faceți griji, întrucât toți dinții din lapte încep să cadă oricum.

De la 6 la 13 ani, are loc erupția dinților permanenți sau a „dinților adulți”. Acest set are între 28 și 32 de dinți, în funcție de apariția sau nu a măselelor de minte. Acestea din urmă erup de obicei între 17 și 21 de ani, dar se poate întâmpla mult mai târziu sau deloc. (sursă)

Ei bine, este posibil să-ți crești din nou dinții?

După cum probabil ați concluzionat din numele „dinți permanenți” dat setului pentru adulți, aceștia sunt permanenți și nu cresc din nou. Singurul caz în care este posibil să crească un dinte complet nou în mod natural este dacă sunteți un copil care încă mai are dinți de lapte.

Celălalt caz în care dinții tăi pot crește ”la cerere” este dacă ești un tip de pește numit „pește cichlid”. În acest caz, probabil că nu puteți citi acest articol… Într-o notă serioasă, voi discuta despre acest pește mai târziu, deoarece a condus la unele cercetări promițătoare în domeniul creșterii dinților.

Există unele dovezi care spun că dinții dvs. adulți pot „remineraliza”, mai degrabă decât să crească din nou. Acum, nu vă bucurați prea mult, deoarece acest lucru se aplică numai pentru repararea eroziunii foarte slabe a smalțului, dar vă voi explica cum puteți ajuta acest proces.

Vezi și: Cele mai bune 5 produse anti escare

Cum să vă remineralizați dinții

Tratamentul obișnuit pentru o carie este de a introduce o umplutură din metal, plastic sau sticlă. Cu toate acestea, un studiu a arătat că problemele pot fi inversate prin modificări dietetice stricte. Teoria este că acidul fitic, o substanță care se găsește în cereale, nuci, semințe și fasole, împiedică vindecarea eficientă a dinților.

Studiul a fost realizat pe copii cu carii. Grupul 1 a avut o dietă bogată în acid fitic, grupul 2 a avut o dietă normală cu un supliment de vitamina D, iar grupul 3 a avut o dietă săracă în acid fitic și a luat un supliment de vitamina D. Grupul 3 a cunoscut o îmbunătățire semnificativă – aproape toate cariile au fost vindecate.

Pentru a vă remineraliza dinții, ar trebui să evitați complet zahărul, să mâncați o dietă săracă în acid fitic și să consumați o mulțime de lactate. Pastele de dinți care vizează creșterea remineralizării ajută și ele. (sursă)

Remedii tradiționale pentru creșterea dinților

În cercetările mele, am găsit câteva remedii tradiționale ciudate care pretindeau că ajută la creșterea dinților.

O pagină a recomandat să mănânci câte o coajă de ou în fiecare zi, ceea ce sună aproape la fel de îngrozitor ca și mersul la dentist. Se pare că nu au un gust atât de rău în smoothie-uri, dar ideea mi se pare greu de digerat. Cojile de ouă conțin mult calciu și alte minerale sănătoase ale dinților, dar aș prefera să le obțin dintr-un supliment de vitamine sau din dieta mea obișnuită. (sursă)

O altă sugestie este o plantă numită „tătăneasă”, care ajută și la vindecarea oaselor rupte. Ei bine, această plantă conține substanțe chimice otrăvitoare care sunt absorbite, așa că nu o voi încerca, mulțumesc foarte mult. (sursă)

Ador remediile naturale, dar numai dacă sunt sigure și au în spate cercetări bune. Cred că atunci când vine vorba de creșterea dinților, cel mai bun sfat este să vă modificați dieta. Dacă încercați unele dintre lucrurile pe care le-am găsit online, cel mai bun rezultat este probabil smalțul întărit, dar în cel mai rău caz puteți consuma otrăvuri sau puteți mânca sute de coji de ouă fără niciun motiv…

Vezi și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat

Ce ne rezervă viitorul pentru regresul dinților?

Creșterea dinților pare a fi un subiect fierbinte în comunitatea științifică. Odată cu prevalența „dependenței” de zahăr în societatea modernă, două seturi de dinți nu par să fie suficiente. Din fericire, au existat câteva descoperiri promițătoare, dar sunt încă destul de departe de a deveni mainstream.

După cum am menționat mai sus, oamenii de știință au studiat peștii cichlid în lacul Malawi. Acești pești au o cantitate interminabilă de dinți noi. Cheia este de a găsi genele și substanțele chimice implicate în transformarea celulelor stem în dinți și papilele gustative (ambele încep cu același tip de celule).

Cercetătorii cred că celulele din gura unui om „ar putea fi mai plastice decât am crezut anterior”. Chiar dacă își pot da seama cum să creeze dinți din celulele stem, atunci trebuie să fie legat de nervi și vase de sânge pentru a rămâne viabil. (sursă)

Un alt grup condus de Yang Chai de la Universitatea din California de Sud a studiat procesul la rozătoare. Dinții incisivi ai rozătoarelor cresc în timp ce dinții molari se opresc. Prin compararea celor două tipuri diferite de dinți, poate fi posibilă deblocarea procesului de creștere a dinților umani. (sursă)

Un alt studiu a folosit laserele pentru a repara cu succes în laborator țesutul dentar atât la rozătoare, cât și cel uman. Nu a fost încă testat la oameni, dar rezultatele sunt promițătoare. Grupul a făcut găuri în molarii șobolanilor, expunând dentina în interiorul dintelui.

Apoi au aplicat un laser cu putere redusă pentru a activa celulele stem să producă mai multă dentină și pentru a repara zona. Rezultatul a fost un succes, molarul tratat cu laserul a crescut din nou în decurs de 12 săptămâni, în timp ce dintele de control nu. (sursă)

Totuși un medic pare să fie înaintea timpului său, atunci când vine vorba de creșterea dinților. Dr. Jeremy Mao de la Columbia University Medical Center a folosit o schelă 3Dl și factori de creștere pentru a regenera un dinte în nouă săptămâni. Tehnica a fost brevetată și echipa caută modalități de a o scoate din laborator și în clinică. (sursă)

Concluzie

Îmi pare rău dacă sunteți dezamăgiți să aflați că nu este posibil să vă repetați dinții pe deplin. Cu toate acestea, viitorul pare luminos. Nu aș fi surprinsă dacă în următorii 10 – 15 ani nu vom mai fi limitați de setul nostru permanent de dinți pentru adulți și vom putea crește cu ușurință dinți noi. Probabil că va veni cu un preț ridicat, de aceea este mai bine să aveți grijă de setul gratuit pe care îl aveți deja!

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc