Care sunt beneficiile sucului de portocale?

Portocale taiate pe un fund de lemn.

Îți place la fel de mult sucul de portocale ca și mie? Sucul de portocale este cel mai popular suc de fructe din lume. O bază de mic dejun, beneficiile sucului de portocale au fost extrem de documentate în ultimele decenii.

În acest timp, am devenit și mai sceptici cu privire la lucrurile pe care le-am pus în corpul nostru. Întotdeauna există mai mult în coșul nostru de cumpărături decât dezvăluie campaniile de publicitate inteligente. Majoritatea dintre noi dorim să știm exact ce consumăm – beneficiile și riscurile asociate alimentelor pe care le consumăm.

Am fost curioasă să aflu mai multe despre beneficiile sucului de portocale pentru sănătate. Ar trebui să-l bem liber sau cu măsură? Am descoperit câteva fapte foarte interesante pe care mă bucur să le împărtășesc. Am găsit chiar studii care susțin afirmațiile de comercializare a sucului de portocale, ceea ce a fost o surpriză plăcută. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Fapte despre portocale

Să ne uităm la câteva fapte despre umila portocală. Majoritatea portocalelor sunt cultivate în Brazilia sau în statele americane Florida și Texas. În 2013, 71,4 milioane de tone metrice de portocale au fost cultivate în întreaga lume – o nebunie, nu? Se crede că portocalii sunt cea mai cultivată varietate de arbori de pe planetă.

Portocala modernă a fost dezvoltată prin încrucișarea altor două tipuri de citrice, pomelo și mandarin. O sămânță portocalie se numește pip. Cel mai probabil au fost dezvoltate în China, deoarece acolo au fost găsite primele descrieri de portocale comestibile.

Există literalmente sute de soiuri de portocale. Portocalele dulci, portocalele roșii și mandarinele sunt câteva exemple. Portocalele roșii sunt o mutație a portocalelor dulci. Sunt foarte populare în țările mediteraneene și sunt bune pentru suc.

Prepararea sucului de portocale

Multe dintre cele mai comune soiuri de portocale sunt folosite în producția de suc de portocale. Valencia, Hart’s Tardiff Valencia și Hamlin sunt în prezent cele mai populare, deși pe măsură ce se dezvoltă noi variații, ordinea se va schimba cu siguranță.

Soiurile de portocale de mai sus sunt bune pentru stoarcere datorită dulceaței lor și a formei ideale pentru stoarcere. Au coji mai subțiri și un conținut mai mare de lichid. Conținutul de acid din aceste soiuri a fost atent echilibrat prin practici de cultivare pentru a oferi un suc care nu se strică la fel de repede.

Vezi și: Cele mai bune blendere pentru zdrobirea gheții și a fructelor congelate

“Fresh Squeezed” este cel mai bun

În timp ce sucul de portocale produs în comerț păstrează încă o mulțime de beneficii pentru sănătate, sucul de portocale proaspăt stors oferă organismului o concentrație mai mare de vitamine și fitonutrienți (substanțe chimice din plante). Din păcate, acești nutrienți tind să se degradeze în timpul procesării, așa cum este adevărat pentru majoritatea alimentelor.

Sucurile de portocale congelate și concentrate vândute în magazinul alimentar fac tot posibilul să înlocuiască vitaminele pierdute în procesare. Unii chiar adaugă vitamine suplimentare care nu se regăsesc în mod normal în sucul de portocale. Cu toate acestea, pierderea fitonutrienților în timpul procesării comerciale înseamnă că o parte din puterea antioxidantă este pierdută.

Ce poate face suc de portocale pentru tine?

Poate că nu sunteți sigur dacă sucul de portocale este un aliment sănătos sau doar o altă băutură zaharată care se ascunde sub eticheta „naturală”. Este o întrebare corectă. Mass-media atacă adesea caracterul sucului de portocale – mai ales în legătură cu practicile comerciale de producere a sucului de portocale.

Adevărul este că sucul de portocale proaspăt stors poate contribui la sănătatea dumneavoastră – atunci când este consumat cu moderație. Conține o mulțime de substanțe nutritive pentru a promova un corp sănătos.

10 beneficii de suc de portocale pentru sănătate

Portocale taiate langa un pahar cu suc.

1. Sucul de portocale stimulează sistemul imunitar

Un măr pe zi ține doctorul departe, dar ce zici de portocale? Vitamina C a fost de multă vreme promovată ca o forță când vine vorba de susținerea sistemului imunitar. Din fericire, sucul de portocale conține acest nutrient special.

Vitamina C vă hrănește celulele albe din sânge pentru a le ajuta să combată infecțiile mai eficient. O dietă echilibrată plină de fructe și legume proaspete în general – nu doar portocale – vă va ajuta sistemul imunitar să funcționeze la vârf.

Există, de asemenea, unele dovezi că dozele mari de vitamina C pot ajuta la distrugerea virușilor – vorbesc despre răceala obișnuită și gripa. Nu este un tratament complet, dar simptomele au scăzut cu 85% într-un studiu.

Sucul de portocale și suplimentele cu vitamina C sunt adesea recomandate la primul semn de boală. Cu toate acestea, excesul de zahăr din această băutură dulce poate să nu fie cea mai bună idee atunci când vă îmbolnăviți. Beți suc de portocale pentru a vă sprijini sistemul imunitar în mod regulat, mai degrabă decât la debutul bolii.

2. Sucul de portocale poate ajuta la reducerea semnelor îmbătrânirii

Din nou, vitamina C joacă un rol important în capacitatea sucului de portocale de a combate semnele îmbătrânirii. Trebuie să fiu directă cu tine – sucul de portocale nu este izvorul tinereții, dar împreună cu o dietă sănătoasă, vitaminele și antioxidanții din sucul de portocale pot încetini îmbătrânirea.

Vitamina C din sucul de portocale ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, care pot cauza îmbătrânirea atunci când se acumulează. Radicalii liberi sunt potențial responsabili de condiții mult mai sinistre decât ridurile.

Vitamina C este, de asemenea, crucială în producția de colagen. Colagenul este ceea ce vă menține pielea netedă și suplă. Colagenul epuizat duce la îmbătrânirea pielii și a articulațiilor.

Vezi și: Cele mai bune creme de noapte pentru piele sensibilă

3. Sucul de portocale poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Se crede că acei radicali liberi despre care am vorbit mai devreme joacă un rol în producția și dezvoltarea celulelor canceroase. Vitamina C și mulți dintre ceilalți antioxidanți prezenți în sucul de portocale pot ajuta la eliminarea radicalilor liberi din mediu din organism.

O reducere a riscului de leucemie infantilă și cancer de sân, ficat și colon la adulți a fost asociată cu consumul de suc de portocale. Calitatea sucului de portocale a fost un factor important într-o recenzie intitulată „Orange Juice and Cancer Chemoprevention”. Compoziția sucurilor utilizate a variat foarte mult ca răspuns la mulți factori de mediu.

4. Sucul de portocale stimulează repararea celulară

Vă amintiți colagenul pe care l-am discutat mai devreme în timp ce vorbeam despre proprietățile anti-îmbătrânire ale sucului de portocale? Producția sănătoasă de colagen nu numai că ne ajută să îmbătrânim frumos, ci este responsabilă și pentru multe reparații celulare care au loc în corpul nostru.

Colagenul este o parte crucială a procesului de vindecare, indiferent dacă vorbim despre o plagă deschisă sau un ligament tras. Oferă structură și o mică flexibilitate pielii, oaselor, dinților, țesuturilor conjunctive și cartilajului. Fitonutrienții cu suc de portocale pot ajuta la dezvoltarea sănătoasă a colagenului.

5. Sucul de portocale poate ajuta la creșterea metabolismului

Jucând un rol integral în metabolismul proteinelor, creșterea aportului de vitamina C prin consumul de suc de portocale vă poate ajuta organismul în procesele metabolice. Studiile arată că un aport crescut de vitamina C poate crește cu 30% grăsimile arse în timpul exercițiilor fizice.

6. Sucul de portocale ajută la funcționarea rinichilor

Antioxidanții din sucul de portocale ajută la eliminarea substanțelor nocive din organism. Vitamina A și vitamina C care se găsesc în sucul de portocale ajută rinichii, crescând capacitățile lor de detoxifiere.

Rinichii tăi fac mult pentru corpul tău. Îndepărtează substanțele și medicamentele nocive din sistem, echilibrează nivelul lichidelor, reglează producția de celule roșii din sânge, ajută la reglarea tensiunii arteriale și produc o formă activă de vitamina D, care este, de asemenea, un nutrient important pentru o viață sănătoasă.

7. Sucul de portocale ajută la îmbunătățirea circulației

Sucul de portocale conține folat, care ajută la stimularea producției de celule roșii din sânge. De asemenea, ajută circulația sângelui prin corp, care curge spre extremități.

Circulația îmbunătățită care vine odată cu consumul de folat crește funcția generală a corpului. Atunci când sistemele corpului dvs. sunt bine oxigenate, acestea sunt capabile să-și îndeplinească sarcinile mai eficient. Fiecare parte a corpului depinde de oxigenarea care vine dintr-o bună circulație.

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

8. Sucul de portocale scade tensiunea arterială

Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition în ianuarie 2011 a arătat că consumul de suc de portocale a avut un impact semnificativ clinic asupra hipertensiunii (tensiunii arteriale ridicate). Folatul, vitamina C, potasiul și antioxidanții găsiți în sucul de portocale s-au dovedit a fi potențial eficienți în acest sens.

Riscul de boli de inimă este semnificativ mai mare la persoanele cu hipertensiune. Tensiunea arterială ridicată poate contribui la deteriorarea arterelor, anevrism, boala coronariană, insuficiența cardiacă, atac de cord, accident vascular cerebral și afectare sau insuficiență renală. Utilizarea dietei pentru scăderea tensiunii arteriale ridicate vă poate salva de consecințe grave.

9. Sucul de portocale reduce inflamația

S-a dovedit că antioxidanții prezenți în sucul de portocale reduc sau contracarează inflamația din organism. Inflamația este un proces natural al sistemului imunitar, dar inflamația excesivă poate provoca leziuni ale țesuturilor și organelor.

Se crede că inflamația cronică poate duce la multe alte afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi cancerul și artrita reumatoidă. De asemenea, poate provoca dureri și umflături care duc la scăderea mobilității articulațiilor. Deși inflamația poate fi un proces de vindecare, trebuie menținută în echilibru pentru a promova sănătatea generală.

10. Sucul de portocale scade nivelurile de colesterol rău

Studiile au constatat că sucul de portocale cu adaos de steroli vegetali a scăzut nivelul colesterolului LDL (rău). În acest caz, sucul concentrat de portocale a avut o performanță mai bună la scăderea nivelului de colesterol rău datorită nivelului crescut de flavonoide.

Nivelurile ridicate de colesterol din sânge pot contribui la boli de inimă. Când această substanță se acumulează în sânge, aceasta poate începe să se acumuleze pe pereții arterelor. Acest lucru determină restricționarea fluxului sanguin, ceea ce reduce oxigenarea. Dacă arterele se blochează complet, poate apărea un atac de cord.

Vezi și: Cea mai bună pudră pentru piele uscată

Portocale langa o cana cu suc.

Statistici nutriționale cu suc de portocale

Majoritatea fitonutrienților prezenți în sucul de portocale sunt extrem de utile pentru menținerea funcționării corpului la sănătatea maximă. Am discutat deja unele dintre aceste substanțe chimice vegetale mai sus, dar să le analizăm mai detaliat și să aprofundăm unele altele nemenționate.

Vitamina C

Toată lumea știe că portocala conține multă vitamina C. Dar știți de ce acest nutrient este atât de important? Vitamina C joacă un rol în majoritatea funcțiilor corporale. Contribuie la capacitatea noastră de a ne vindeca de răni și boli, ne ajută corpul să absoarbă fierul și elimină radicalii liberi ca antioxidant principal.

Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul nostru nu o poate păstra pentru o utilizare ulterioară. De asemenea, corpurile noastre nu își pot crea propria vitamină C, așa că trebuie să o luăm prin alimente sau suplimente.

Hesperidin

Hesperidina este un bioflavonoid găsit mai ales în citrice și sucuri. Este unul dintre compușii din sucul de portocale care ajută la îmbunătățirea circulației și la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, se crede că are un efect pozitiv în tratarea diabetului.

Vitamina A

Vitamina A este o parte importantă a producției și întreținerii multor țesuturi ale corpului. Este util în menținerea și îmbunătățirea funcției ochilor, în special în condiții de lumină slabă. Vitamina A are și proprietăți antioxidante care ajută la combaterea radicalilor liberi.

Folat

Folatul, cunoscut și sub numele de vitamina B9 sau acid folic, este o vitamină solubilă în apă, cum este vitamina C. S-a constatat că un nivel adecvat de folat reduce incidența mutației celulare, motiv pentru care este foarte recomandat femeilor gravide sau care încearcă să concepe.

Apă

Sucul de portocale oferă corpului apă. De fapt, fructul este alcătuit din 87% apă. Consumul unei cantități adecvate de lichide poate ajuta la evitarea deshidratării. Deshidratarea poate duce la multe probleme de sănătate, deci este foarte important să consumați multe lichide și să consumați alimente cu conținut ridicat de apă.

Efectele potențiale negative ale sucului de portocale

Prea mult lucru bun se poate aplica cu siguranță atunci când vorbim despre suc de portocale. Din păcate, are un conținut ridicat de acid citric, care poate fi rău pentru dinți și poate provoca tulburări de stomac.

Sucul de portocale are, de asemenea, un conținut ridicat de zahăr și o încărcătură glicemică mare, care poate provoca diabet. Sucului îi lipsește și fibra prezentă în întregul fruct, ceea ce înseamnă că, în scop digestiv, este mai bine să mănânci o portocală întreagă.

Gânduri finale

Cu moderatie, sucul de portocale poate fi excelent pentru corpul tău. Profesioniștii trec cu siguranță peste dezavantaje atunci când iau în considerare potențialele beneficii pentru sănătate. Sucul de portocale beneficiază multor părți diferite ale corpului și conține antioxidanți puternici și vitamine, care sunt vitale pentru buna funcționare a diferitelor sisteme corporale și pentru auto întreținerea corpului.

Deci, spuneți-mi, preferați suc de portocale proaspăt stors sau disponibil în comerț?

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc