Cum să oprești transpirația feței?

Segment din fata unui barbat transpirat.

Transpirația excesivă a feței poate fi o problemă incomodă și jenantă. Transpirația excesivă, în special în regiunea feței, poate duce la întrebări constante din partea celor din jur. A fi nevoit să explici iar și iar de ce transpiri devine rapid enervant.

Vestea bună este că există atât remedii fără prescripție medicală, cât și intervenții medicale care pot ajuta la oprirea transpirației faciale.

De ce transpirăm?

Pe scurt, transpirația este mecanismul corpului uman de a se răci. Când temperatura corpului crește, sistemul nervos trimite semnale către glandele sudoripare. Acest lucru declanșează secreția de transpirație pe piele, care apoi se evaporă și răcește suprafața eficient.

De ce unii transpiră mai mult decât alții? Nervii responsabili de declanșarea glandelor sudoripare sunt mai activi la persoanele care transpiră mult. Acești nervi hiperactivi pot provoca transpirații fără un motiv aparent sau transpirații excesive atunci când temperatura corpului crește.

Transpirația excesivă a feței este o afecțiune?

Transpirația excesivă este cunoscută sub numele de hiperhidroză, deși aceasta nu se referă în mod specific la față. Hiperhidroza provoacă transpirații extreme la nivelul palmelor, picioarelor, axilelor și / sau zonei feței, inclusiv a scalpului și gâtului.

Există multe motive pentru care o persoană poate dezvolta hiperhidroză. Cauzele pot fi ereditare, legate de probleme ale sistemului nervos, anxietate sau pur și simplu rezultatul căldurii și al exercițiilor fizice. Există două tipuri de hiperhidroză: primară și secundară.

Hiperhidroza secundară este cauzată de un factor extern, cum ar fi medicația sau o boală de bază. Hiperhidroza secundară este mai probabil să afecteze întregul corp sau cel puțin zone mai mari.

Hiperhidroza primară este transpirația excesivă care nu are nicio cauză externă. Când medicii nu găsesc o altă explicație pentru afecțiune, de obicei este etichetată ca hiperhidroză primară.

Ce cauzează transpirația feței?

Deși nu au fost identificați markeri genetici sau alți factori ereditari care cauzează hiperhidroză a feței, mulți medici cred că cauza acesteia ar putea fi ereditară. Ei fac această ipoteză pe baza faptului că starea pare să afecteze mai multe persoane din familie.

Căldura și efortul sunt cauze normale ale transpirației. La unii oameni, totuși, provoacă transpirații excesive.

Anxietatea este un alt factor declanșator al acestei afecțiuni, alături de alte probleme de sănătate mintală. Este logic că hiperactivitatea sistemului nervos asociată cu anxietatea ar putea determina și glandele sudoripare să supraproducă.

Unele afecțiuni medicale pot provoca transpirații excesive ale feței. Câteva exemple sunt dezechilibrele hormonale, tiroida hiperactivă, diabetul, glicemia scăzută, infarctul, unele tipuri de cancer și bolile infecțioase.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru păr sănătos şi împotriva căderii părului 

Diagnostic

Există mai multe teste care pot fi efectuate pentru a afla dacă aveți hiperhidroză. Medicul dumneavoastră va stabili dacă este necesar un test de amidon-iod (folosește o pulbere pentru a determina unde are loc transpirația), un test de hârtie (se folosește hârtie specială pentru a măsura transpirația) sau test de sânge.

Așa cum se întâmplă aproape întotdeauna când vine vorba de sănătatea dumneavoastră, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră înainte de a lua orice decizie cu privire la transpirația feței. Această afecțiune poate însemna una dintre afecțiunile grave de sănătate enumerate mai sus. Dacă consultați un medic, vă puteți salva viața!

Remedii la domiciliu pentru tratarea transpirației faciale

La fel ca în cazul multor simptome și afecțiuni, există mai multe remedii casnice descrise online. Unii oameni au obținut rezultate excelente. Dacă sunteți afectat de transpirația excesivă a feței, aceste remedii ar putea merita o încercare. Cu toate acestea, trebuie să rețineți că nu se poate pune bază prea mare pe dovezile științifice pentru multe dintre aceste tratamente, astfel încât rezultatele dvs. pot varia.

1. Green Gram Dal

O leguminoasă folosită frecvent în bucătăria indiană, gram dal verde a fost folosită cu succes pentru a trata transpirația excesivă a feței. Puteți pur și simplu să pasați leguma și să faceți o pastă facială folosind o linguriță de lapte. Se spune că acest lucru ajută la controlul stării până la cincisprezece zile.

2. Suc de castravete

O legumă răcoritoare, calmantă și antiinflamatoare, castravetele este utilizat pentru a calma o multitudine de probleme faciale, inclusiv transpirația feței. Pur și simplu stoarceți un castravete proaspăt și înmuiați un tampon de bumbac în sucul rezultat și întindeți pe piele pentru a vă menține fața rece și fără sudoare ore în șir!

3. Felii de castravete

Ai văzut în filme. Poate ați încercat chiar să vă puneți felii de castravete pe ochi pentru a vă relaxa și întineri regiunea. Așezarea feliilor de legume bogate în antioxidanți pe restul feței se spune că poate reduce transpirația excesivă. Totul este minunat și pentru pielea ta!

4. Gheață

Așezați pur și simplu gheața într-o cârpă moale curată și frecați-o pe față. Răcind în mod natural fața, puteți ajuta la oprirea producției glandelor sudoripare. În esență, păcălești sistemul nervos să creadă că nu ești prea fierbinte și că transpirația nu este necesară.

5. Pudră de talc

Unii oameni folosesc pudră de talc pentru a reduce hiperhidroza facială. Pulberea ajută la absorbția excesului de umiditate și se spune că face glandele sudoripare mai puțin active.

Deși pudra de talc a fost folosită pe scară largă pentru o multitudine de probleme în trecut, există câteva întrebări în ultima vreme dacă este sigură pentru utilizare. Unele mărci pot conține în mod natural azbest, cancerigen. Pudra de talc poate pătrunde cu ușurință în plămâni, ceea ce poate fi dăunător. Utilizați acest produs cu precauție.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

6. Dieta pentru a ajuta la controlul transpirației

Consumul unei diete sănătoase, bine echilibrate, neprelucrate ajută la multe condiții de sănătate. A mânca bine oferă corpului dvs. vitaminele, mineralele și caloriile sănătoase de care are nevoie corpul pentru a funcționa în condiții de vârf.

7. Bea zer proaspăt

Nutrienții B12, calciu și potasiu sunt foarte importanți pentru a vă menține corpul în stare bună. Se spune că zerul ajută digestia, care este strâns legată de sănătatea pielii. Se spune, de asemenea, că ajută la reducerea temperaturii corpului. O reducere a temperaturii corpului este unul dintre factorii cheie în oprirea transpirației.

8. Începeți să beți suc proaspăt stors

Sucul proaspăt este o modalitate excelentă de a oferi corpului tău toți nutrienții de care are nevoie și de a rămâne hidratat. A consuma suficient nutrienți și lichide sunt factori importanți în menținerea sănătății pielii, iar pielea sănătoasă poate ajuta la eliminarea transpirației excesive.

Piele transpirata vazuta de aproape.

9. Asigurați-vă un aport echilibrat de sodiu

Sodiul ajută la controlul nivelurilor de hidratare din corpul dumneavoastră. A consuma prea mult sau prea puțin sodiu poate fi dăunător. Transpirația conține sodiu, astfel încât transpirația insuficientă ar putea afecta nivelurile de sodiu prezente în organism.

Lucruri de evitat dacă suferiți de hiperhidroză facială

Există câteva obiceiuri și alimente pe care le puteți evita pentru a ajuta la reducerea transpirației faciale. Deși este posibil să nu observați o diferență doar prin renunțarea la aceste lucruri, acestea pot funcționa bine împreună cu unele dintre celelalte sugestii din acest articol.

Produse pentru față grase

Cremele faciale, cremele hidratante și loțiunile pot contribui la transpirația excesivă. Dacă produsele nu se absorb bine în piele sau provoacă înfundarea porilor, este posibil să nu permită pielii să respire bine. Acest lucru ar putea crește temperatura pielii și poate împiedica transpirația normală să funcționeze, provocând mai multă transpirație.

Vezi și: Cele mai bune supliment de biotină pentru reducerea căderii părului 

Căldura excesivă

Acest lucru poate părea de bun simț, dar dacă suferiți de transpirații extreme, evitarea temperaturilor ridicate și a razelor solare directe vă poate ajuta. Menținerea temperaturii pielii mai scăzută va împiedica sistemul nervos să declanșeze glandele sudoripare.

Mâncare picantă

Mâncarea picantă poate provoca transpirații extreme. Deși acest lucru probabil nu este cauza transpirației excesive, evitarea alimentelor picante poate ajuta la menținerea glandelor sudoripare inactive.

Alcool

Alcoolul poate provoca transpirație. Înroșirea feței și creșterea temperaturii corporale care vin odată cu consumul de alcool vor crește probabil transpirația excesivă, deci ar trebui evitată.

Îmbrăcăminte greu respirabilă

Îmbrăcămintea care captează transpirația și crește temperatura corpului poate fi dăunătoare în tratamentul hiperhidrozei. Nu trebuie să purtați țesături grele care prind umezeala, optând în schimb pentru îmbrăcăminte respirabilă ușoară. Țesăturile naturale mai degrabă decât cele sintetice sunt ideale.

Produse fără prescripție medicală pentru a trata această afecțiune

Există mai multe produse pe piață pentru a preveni transpirația excesivă a feței. Prețurile variază foarte mult, așa că vă sugerăm să încercați mai întâi cele mai ieftine produse dacă tocmai ați început să căutați un remediu pentru această problemă.

Intervenții medicale

Dacă ați încercat fără succes remedii casnice și produse fără prescripție medicală pentru transpirația feței, poate fi timpul să consultați medicul despre intervenții medicale. Există mai multe opțiuni, unele mai extreme decât altele.

Medicamente topice prescrise

Antitranspirantele cu prescripție pot fi un tratament sigur și eficient pentru această afecțiune. Acesta este probabil unul dintre primele lucruri pe care medicul dumneavoastră le va încerca, deoarece este una dintre cele mai sigure intervenții medicale pe care le pot oferi.

Vezi și: Cele mai bune 5 produse anti escare

Injecții cu Botox

Unii dermatologi folosesc injecții cu Botox pentru a trata hiperhidroza facială. Acest tratament ajută la prevenirea transmiterii de către nervi a semnalelor care fac ca glandele sudoripare să producă transpirație. Efectele durează câteva luni.

Medicamente anticolinergice

Când alte tratamente nu au fost eficiente, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament anticolinergic care poate opri activitatea glandei sudoripare. Există câteva efecte secundare majore asociate cu această clasă de medicamente, astfel încât acestea sunt, de asemenea, utilizate doar ca ultimă soluție.

Aceste medicamente nu au fost studiate suficient sau nu s-a dovedit că funcționează bine în această utilizare. Acesta este cu siguranță ceva ce veți dori să luați în considerare înainte de a le utiliza.

Aceste medicamente pot provoca perturbări ale sistemului urinar, vedere încețoșată și probleme cardiace, cum ar fi palpitații. Deoarece acestea sunt efecte secundare potențial severe, câștigul ar trebui să depășească riscul, pentru ca acesta să fie un plan de tratament ideal pentru dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur.

Simpatectomia toracică endoscopică

STE este o intervenție chirurgicală utilizată numai în cele mai încăpățânate cazuri de hiperhidroză și este utilizată rar în cazurile de transpirație facială. În această intervenție chirurgicală, se face o incizie foarte mică, iar nervii care activează glandele sudoripare sunt întrerupte. Această intervenție chirurgicală este o ultimă soluție, în special în hiperhidroza feței. Transpirația în alte zone este probabil să crească, făcând efectele secundare destul de nedorite.

Îndepărtarea glandei sudoripare

De asemenea, neobișnuit în tratamentul transpirației excesive a feței, îndepărtarea glandei sudoripare este utilizată numai la pacienții care nu au răspuns la alte tratamente. Această intervenție chirurgicală nu este foarte practică în zona feței din motive evidente.

Tratarea cauzei hiperhidrozei

Când transpirația excesivă este un simptom al unei alte afecțiuni (hiperhidroză secundară), tratarea cauzei principale vă poate oferi ușurare. De exemplu, transpirația cauzată de diabet poate fi atenuată prin controlul nivelului de zahăr din sânge.

Gânduri finale despre cum să opriți transpirația facială

Există opțiuni pentru tratarea transpirației faciale. În primul rând, consultați-vă medicul pentru a exclude cauzele care stau la baza. Apoi încercați câteva remedii casnice pentru a vedea dacă funcționează pentru dvs. În cazul în care oferirea unor produse de la farmacie nu funcționează, tratamentul medical poate fi opțiunea potrivită pentru dvs.

Cu toate opțiunile disponibile, este important să nu pierzi speranța. Dacă aveți întrebări despre tratarea acestei afecțiuni, lăsați un comentariu și voi face tot posibilul să vă ajut!

Citește și: Cele mai bune suplimente de potasiu

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc