Sănătatea bucală este adesea uitată până când ceva nu merge bine. Știm cu toții regulile de bun simț, cum ar fi periajul de două ori pe zi și folosirea aței dentare în mod regulat, dar de multe ori nu ne interesează să săpăm mai adânc decât atât.
Adesea problemele orale pot începe fără ca tu să observi. Retragerea gingiilor este una dintre problemele despre care am aflat recent. Una dintre prietenele mele nu știa că își macină dinții în somn. Bănuia că o face, de vreme ce se trezea adesea cu maxilarul și gura dureroase, dar nu credea că ar putea schimba multe la un obicei din somn.
Din păcate, la cea mai recentă vizită la stomatolog, dentistul a observat că gingiile ei au început să se retragă ușor. În timp ce citea lista posibilelor cauze, cuvântul „măcinare” a lovit-o ca o tonă de cărămizi.
A plecat în acea zi înarmată cu niște cunoștințe despre cum să trateze gingiile în retragere. M-am bucurat să aud că unele dintre sugestii erau remedii casnice pe care, desigur, le iubesc! Mă bucur să vă împărtășesc tot ce a învățat prietena mea, împreună cu unele cercetări ale mele. Am reușit să aflu ce face ca gingiile să se retragă, în primul rând, precum și unele tratamente ale gingiilor care se pot retrage, pe care le puteți încerca acasă.
Cuprins:
Ce cauzează retragerea gingivală?
Potrivit lui Colgate, recesiunea gingiilor este atunci când țesutul gingiilor își scade poziția de pe dinți, expunând rădăcinile. Există mai multe obiceiuri care îți fac gingiile să se retragă. Acestea includ:
- A fi prea agresiv atunci când perii sau folosești ața dentară
- Genetica
- Dinți nealiniați
- Măcinarea dinților în somn
- Traumatism sau leziuni ale țesutului gingival
- Sănătate bucală deficitară
A fi excesiv de agresiv când perii sau folosești ața dentară poate fi de fapt un lucru rău – nu doar intensitatea modului în care te speli, ci și tipul de periuță pe care o folosești.
Journal of Periodontology Online a publicat un studiu care a arătat că utilizarea unei periuțe de dinți „dure” poate provoca mai multe daune și poate crește posibilitatea retragerii gingiilor. Cumpărați întotdeauna o periuță de dinți cu păr moale și încercați să nu vă spălați atât de acerbă încât firele de păr să fie strânse pe dinți.
Genetica poate influența și posibilitatea recesiunii gingiilor. La fel ca și restul corpului, caracteristicile gingiei depind foarte mult de istoricul familiei tale. Dacă părinții sau frații se confruntă cu retragerea gingiilor, aveți și un risc mai mare.
O altă cauză este poziționarea anormală a dinților. Dacă dinții tăi sunt aliniați greșit, gingiile se pot retrage cu ușurință.
Așa cum a aflat prietena mea, scrâșnirea dinților este o cauză a retragerii gingiilor. Dacă te trezești cu gura sau maxilarul dureroase sau cu durere de cap, este posibil să îți macini dinții noaptea. Dacă suspectați acest lucru, consultați imediat medicul dentist, deoarece măcinarea poate cauza alte probleme, în afară de recesiunea gingiilor.
Ultimele două cauze ale retragerii gingiilor sunt rănirea traumatică a dinților și a gingiilor sau pur și simplu neacordarea unei atenții suficiente sănătății bucale. Când țesutul gingival începe să se usuce, acesta poate crea buzunare între dinți și linia gingiei.
Acesta este locul perfect pentru acumularea bacteriilor cauzatoare de boli. Dacă permiteți acest lucru, țesuturile gingivale și structurile osoase ale dinților dvs. pot deveni grav deteriorate.
După cum sunt sigură că ați înțeles deja, acordarea atenției și îngrijirii corespunzătoare a dinților și gingiilor vă va ajuta să preveniți acest lucru. Mă bucur să vă spun că există mai multe moduri în care vă puteți îngriji gura cu remedii naturale de la domiciliu.
Vezi și: Cele mai bune creme de noapte pentru piele sensibilă
8 remedii casnice pentru retragerea gingivală
În timp ce vă sugerez să vă adresați imediat medicului dentist dacă credeți că gingiile se retrag, nu toate tratamentele gingiilor trebuie să aibă loc în cabinetul unui dentist. Vestea bună este că, cu o îngrijire adecvată, această afecțiune poate fi inversată și prevenită în viitor.
În următorul videoclip, medicul dentist Brian Halverson explică unele dintre tratamentele convenționale pentru retragerea gingiilor. Voi discuta aici despre opțiunile naturale.
1. Afine
S-a descoperit recent că afinele au un efect pozitiv asupra sănătății bucale. Potrivit Asociației Dentare Canadiene, studii recente au arătat că polifenolii din afine pot ajuta la tratarea și prevenirea bolilor parodontale și a cariilor dentare. Cariile dentare sunt „zone deteriorate ale dinților care se dezvoltă în găuri mici”.
Un studiu publicat de Canadian Dental Association a constatat că atunci când bacteriile au fost expuse sucului de afine, aderența lor scăzuse foarte mult. Acest lucru înseamnă că bacteriile au mai puține șanse de dezvoltare atunci când sucul de afine este aplicat.
Cercetătorii au afirmat că observațiile lor din timpul experimentului „sugerează că polifenolii de afine pot inhiba colonizarea suprafețelor dentare de către streptococi orali și astfel încetinesc dezvoltarea plăcii dentare cariogene”.
Acest articol se referă la afine ca la un „teflon” pentru dinții tăi. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când consumați suc de afine, deoarece majoritatea preparatelor din supermarketuri au adăugat zaharuri.
2. Ulei de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este un remediu uimitor, natural, folosit de mai mulți ani. Uleiul de arbore de ceai provine din arbori de ceai australieni; cu toate acestea, acești „copaci” nu arată deloc ca niște copaci. Sunt arbuști care cresc în regiunile umede de coastă din Australia. Uleiul de arbore de ceai este colectat din frunze printr-un proces de distilare.
S-a dovedit că uleiul de arbore de ceai ajută la îngrijirea dentară. S-ar putea să nu știți, dar uleiul de arbore de ceai este folosit în zilele noastre într-o mare varietate de produse, în special în produsele dentare „naturale”. Îl veți găsi în pasta de dinți, ața dentară și în apa de gură.
Uleiul de arbore de ceai poate fi aplicat local sau oral, dar nu ar trebui să-l înghițiți. Discutați cu medicul sau dentistul înainte de a-l adăuga la regimul zilnic.
3. Vitamina D
Studii recente au arătat asocieri directe între sănătatea parodontală și nivelurile de vitamina D. A lua suplimente de vitamina D ar putea îmbunătăți sănătatea parodontală.
Potrivit unui articol publicat de Centrul Național de Biotehnologie, pentru a influența sănătatea parodontală, aveți nevoie de doze zilnice de vitamina D mai mari de 800 până la 1000 UI.
Cercetările au sugerat că „vitamina D poate fi benefică în tratamentul parodontitei, nu numai datorită efectelor sale directe asupra metabolismului osos, ci și pentru că poate avea efecte antibiotice asupra agenților patogeni și poate inhiba mediatori inflamatori care contribuie la distrugerea parodontală”.
Potrivit WebMD, puteți obține vitamina D din următoarele surse:
- Pește gras
- Alimente îmbogățite cu vitamina D (produse lactate, suc de portocale, lapte de soia și anumite cereale)
- Ficat de vita
- Brânză
- Gălbenușuri de ou
Dacă aveți vârsta cuprinsă între unu și șaptezeci de ani, ar trebui să vizați 600 UI de vitamina D zilnic. Dacă aveți peste 70 de ani, vizați 800 UI zilnic.
Vezi și: Cele mai bune blendere pentru zdrobirea gheții și a fructelor congelate
4. Vitamina C
În timp ce vitamina C a fost mult timp venerată ca fiind vitamina ideală pentru a preveni boala, majoritatea oamenilor nu știu că ajută și la prevenirea bolilor parodontale. Potrivit Journal of Dietary Supplements, „persoanele care nu dobândesc suficientă vitamina C prezintă un risc crescut de boală parodontală”.
Conform acestui articol Livestrong, vitamina C vă poate ajuta să vă protejați gingiile de radicalii liberi. Radicalii liberi pot distruge țesuturile sănătoase din corpul dumneavoastră. Asigurându-vă că aveți suficiente vitamine, cum ar fi vitamina C, aveți șanse mai mari de a lupta împotriva radicalilor liberi înainte ca aceștia să aibă șansa de a vă deteriora gingiile.
Livestrong mai afirmă că vitamina C ne ajută colagenul de țesut conjunctiv. Colagenul este ceea ce vă ajută să vă mențineți gingiile în loc.
Vitamina C mi se pare cu siguranță o alegere bună pentru sănătatea gingiilor! Următoarele alimente sunt unele dintre cele mai bune surse de vitamina C:
- Papaya
- Ananas
- Portocale
- Varza de Bruxelles
- Broccoli
- Pepene galben
- Căpșune
- Kiwi
- Ardei gras
- Conopidă
5. Vitamine din complexul B
Vitaminele din complexul B joacă un rol esențial în sănătatea gingiei. American Dental Hygienist Association ne spune că vitaminele B sunt necesare pentru producerea de țesut gingival nou. Potrivit MidTNDenistry, deficiențele de vitamina B pot provoca retragerea gingiilor, durerile de dinți și sensibilitatea orală generală.
După cum puteți vedea, vitamina B este un ingredient necesar pentru o bună sănătate orală și tratamentul gingiilor în retragere. Când vine vorba de introducerea vitaminei B în dieta ta, nu ar trebui să fie greu. Lista alimentelor care pot realiza acest lucru este lungă. Potrivit Livestrong, alimentele bogate în vitamina B includ:
- Legume cu frunze verde închis
- Cereale, pâine și paste făinoase din cereale integrale
- Carne rosie
- Nuci
- Pui, pește, carne de porc
- Galbenusuri de ou
- Cartofi
- Banane
6. Ceai verde
Am început să încorporez ceaiul verde în rutina mea zilnică în urmă cu ceva timp. Ceaiul verde are câteva beneficii uimitoare pentru sănătate. Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Dentare Americane a constatat că „consumul de rutină de ceai verde poate promova dinții puternici și gingii sănătoase.”.
Studiul de mai sus a fost realizat în Japonia cu 940 de bărbați cu vârste cuprinse între patruzeci și nouă și cincizeci și nouă de ani. S-a constatat că cei care au băut în mod regulat ceai verde aveau „o sănătate parodontală superioară subiecților care consumau mai puțin ceai verde”.
Ce face ca ceaiul verde să fie atât de benefic pentru sănătatea bucală? Cercetătorii consideră că catechina antioxidantă ar putea fi responsabilă. Articolul afirmă că „Prin interferența cu răspunsul inflamator al organismului la bacteriile parodontale, ceaiul verde poate promova sănătatea parodontală și poate preveni alte boli”.
Uimitor, nu? Acesta este doar unul dintre numeroasele beneficii ale ceaiului verde. Există o mulțime de motive pentru a-l adăuga la rutina de dimineață sau de seară.
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru păr sănătos şi împotriva căderii părului
7. Eucalipt
Eucaliptul, găsit în principal în Australia, este un tip de copac. Există mai mult de 700 de specii diferite. Conform Wikipedia, uleiul esențial de eucalipt este extras din frunzele de eucalipt. Se spune că acest ulei conține „compuși puternici, dezinfectanți naturali și care pot fi toxici în cantități mari.
Din cauza pericolelor legate de ingerarea uleiului de eucalipt, veți dori să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a face acest lucru. În rest, poate fi o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți sănătatea bucală.
Whole Health MD discută despre combaterea germenilor și beneficiile antiinflamatorii ale uleiului de eucalipt. Aceștia afirmă că eucaliptul ar putea ajuta la prevenirea formării plăcii pe dinți.
8. Aloe Vera
Aloe Vera este o altă plantă magică cunoscută pentru puterile sale de vindecare și calmare. Această plantă utilizată pe scară largă conține tone de vitamine și antioxidanți. Acest lucru vă ajută cu imunitatea și nevoile de vindecare a rănilor. Cel mai uimitor beneficiu despre care am aflat este faptul că aloe vera conține 19 din 20 de aminoacizi necesari, cu 7 din 8 aminoacizi esențiali.
În ceea ce privește sănătatea dentară, un studiu realizat de Journal of Indian Society of Periodontology a arătat că aloe vera este de fapt destul de utilă atunci când vine vorba de boli ale gingiilor. Este uimitor pentru mine că o plantă simplă este capabilă să se vindece și să refacă. Acestea sunt lucrurile despre care îmi place să scriu!
Vestea bună este că nu trebuie să luați efectiv gelul unei plante de aloe și să îl puneți în gură; puteți achiziționa pur și simplu produse de îngrijire orală care conțin aloe vera. Există pe piață multe astfel de paste de dinți.
Gânduri finale despre remediile și tratamentele casnice ale retragerii gingivale
Menținerea sănătății dinților necesită o rutină zilnică și disciplinată. Gingiile în retragere nu sunt sfârșitul lumii și, din fericire, cu câteva mici modificări ale dietei și câteva remedii naturale, este posibil să fiți pe cale să inversați problema.
Am acoperit aceste remedii casnice pentru tratamentul gingiilor care se retrag:
- Afine
- Ulei de arbore de ceai
- Vitamina D
- Vitamina C
- Vitamine din complexul B
- Ceai verde
- Eucalipt
- Aloe vera
Ați avut succes folosind remediile de mai sus pentru sănătatea bucală sau retragerea gingiilor? Mi-ar plăcea să aud despre experiența dvs. în comentariile de mai jos. În ceea ce o privește pe prietena mea, ea a primit în cele din urmă o gutieră pentru a preveni deteriorarea ulterioară a dinților și a început să încerce câteva dintre opțiunile pe care dentistul și cu mine i le-am propus.
Citește și: Cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat