Prescripția excesivă a antibioticelor este o practică periculoasă, ineficientă și poate duce la un mediu intestinal perturbat care promovează boli precum creșterea excesivă a candidei. Dar există un alt mod mai indirect prin care acestea intră în sistemul dvs., care este mult mai greu de evitat: antibioticele din alimente ca urmare a utilizării lor extinse în creșterea animalelor de fermă.
Mulți experți în sănătate consideră că utilizarea excesivă a antibioticelor duce la o nouă generație de boli date de superbacterii rezistente, care sunt în mare parte netratabile de către produsele farmaceutice convenționale.
Subiectul este atât de serios încât guvernul britanic încearcă activ să educe publicul, medicii și asistenții săi împotriva prescrierii de antibiotice fără discriminare. Mai ales pentru infecțiile virale, cum ar fi răceala obișnuită și gripa, pentru care nici măcar nu funcționează.
Există totuși o altă sursă mai insidioasă de antibiotice în lanțul alimentar – cantitatea uimitoare a acestora utilizate în producția animalelor de fermă.
Se estimează că peste 80% din antibioticele produse în SUA sunt utilizate de fermierii de carne și păsări. Fermele la scară largă își hrănesc în mod obișnuit animalele cu antibiotice, în încercarea de a preveni bolile în condițiile puternic supraaglomerate și insalubre în care sunt ținute.
Multe organizații din domeniul sănătății, inclusiv Asociația Americană de Sănătate Publică, Societatea de Boli Infecțioase din America și Organizația Mondială a Sănătății au încercat să limiteze utilizarea de rutină a antibioticelor în ultimele decenii, dar industria cărnii și a păsărilor a refuzat până acum să se miște.
Cea mai mare îngrijorare pe care o au aceste organizații și cercetători din domeniul sănătății este creșterea bruscă din ultimii ani a superbacteriilor extrem de dificil de tratat și chiar fatale în populația umană.
Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Alimentație și Agricultură și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor au publicat o lucrare comună care a concluzionat că „există dovezi clare ale consecințelor negative asupra sănătății umane din cauza organismelor rezistente rezultate din utilizarea non-umană a antimicrobienelor.
Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită
Aceste consecințe includ infecții care altfel nu s-ar fi produs, frecvența crescută a eșecurilor tratamentelor (în unele cazuri deces) și severitatea crescută a infecțiilor.
Infecțiile care sunt rezistente la antibioticele convenționale omoară acum mai mulți oameni în SUA decât SIDA și costă sistemul de sănătate în jur de 20 de miliarde de dolari pe an. Cu toate acestea, tot mai multe antibiotice sunt introduse în hrana animalelor de fermă.
Acest lucru nu este atât pentru tratarea bolilor, cât pentru că animalele sunt ținute în condiții atât de îngrozitoare, încât cei care conduc aceste ferme la scară largă știu că infecțiile sunt aproape sigur să apară.
Cuprins:
De ce expunerea la antibiotice a animalelor de fermă este probabil mult mai mare
Doza de antibiotice pe care a primit-o animalul din care provine carnea (de vită, de porc sau de pui) este, de fapt, mult mai mare decât cifrele pe care industria cărnii și a păsărilor le oferă FDA. Acest lucru se datorează faptului că există o a doua sursă de antibiotice pentru animalele de fermă din America, sub formă de reziduuri de antibiotice care provin din alimentele cu care le hrănesc.
Reziduul de porumb este un produs secundar al industriei în creștere a producției de combustibil cu etanol. Când se produce etanol din porumb se creează cantități mari de bacterii. Pentru a controla acest lucru, producătorii aruncă antibiotice în amestec.
După extracția etanolului, restul de porumb, cu reziduurile sale de antibiotice, este livrat ca hrană pentru bovine, porci și pui. Deci, animalele de la fermă primesc o doză dublă de antibiotice. Și întrucât cele utilizate în producția de etanol sunt nereglementate, nu prea avem nicio idee ce fel de efect are asupra lor tot acest consum pe termen lung de antibiotice și cât de mult ne transferă.
Antibioticele în alimente
Cea mai mare parte a atenției în dezbaterea despre utilizarea antibioticelor în producția de alimente s-a concentrat pe apariția mutațiilor din superbacteriile rezistente la medicamente, care ar putea avea un efect devastator asupra populației umane. Dar reziduurile de antibiotice din carnea pe care o consumăm ar putea provoca și probleme de sănătate?
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani
Un studiu realizat de Universitatea din Copenhaga a constatat că reziduurile de antibiotice din carnea de cârnați atacă bacteriile benefice și ar putea sta în spatele focarelor de infecții bacteriene care sunt atribuite cărnii procesate. Impactul pe care consumul acestui tip de carne cu reziduuri de antibiotice, îl are asupra bacteriilor intestinale vitale funcționării sistemului nostru imunitar, este mult mai greu de măsurat.
O altă sursă comună de antibiotice din alimentele noastre este prevalența reziduurilor din laptele de vacă. Fabricile de hrănire a bovinelor pentru producția de lapte utilizează același amestec de porumb derivat din etanol și tratează animalele cu aceleași antibiotice.
Se presupune că există o perioadă de așteptare de la administrarea directă a medicamentului la animale până la muls, dar frecvența ridicată a încălcării normelor privind antibioticele constatată în cele din urmă, obligă FDA să înceapă testarea laptelui mai amănunțit (deși, ca întotdeauna, rezultatele vor veni după mult timp, iar un compromis cu industria va fi probabil mai important decât sănătatea consumatorului).
Cum evitați reziduurile antibiotice din lapte și carne?
Dacă mâncați carne ieftină obișnuită din supermarket, cum ar fi pui, porc sau carne de vită, există șanse mari să conțină urme de antibiotice, împreună cu diferiți hormoni și alte substanțe chimice injectate în animale sau adăugate în hrana lor pentru a le accelera creșterea și îngrășarea.
Majoritatea laptelui este, de asemenea, cu risc, deoarece laptele provine de la sute, posibil mii de bovine, amestecat la un loc înainte de a fi îmbuteliat și distribuit.
Concluzie
Cea mai bună modalitate de a evita reziduurile de antibiotice în alimentele dvs. ar fi să cumpărați carne și lapte organice, de la animale hrănite cu iarbă. Fermierilor organici li se interzice utilizarea antibioticelor în producția de carne sau lapte, iar animalele crescute cu consum iarbă mai degrabă decât deșeurile de porumb produc lapte și carne mult mai sănătoase.
Da, este probabil să fie puțin mai scump. Decizia pe care o vei lua se va reduce la prețul pus pe sănătatea ta și, eventual, pe viitorul sănătății copiilor tăi.
În cele din urmă, producătorii sunt obligați să urmărească consumatorii. Pe măsură ce tot mai mulți dintre noi încep să solicite produse ecologice de calitate superioară, tot mai mulți fermieri vor trece la aceste metode, prețurile vor începe să scadă și, sperăm, practica periculoasă de a hrăni antibiotice animalelor de fermă poate fi eliminată definitiv.
Citește și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei