Consumul de bicarbonat de sodiu poate ajuta la scăderea în greutate?

Vas cu bicarbonat de sodiu si o lingura din lemn.

Au trecut peste zece ani de când mi-am atins obiectivul de slăbire (50 de kilograme date jos și sunt mândru!). Cu toate acestea, controlul greutății mele este încă ceva cu care mă lupt ocazional. Când auzim de un nou ajutor natural pentru slăbit, este tentant să încercăm – mai ales dacă este ceva ce se află deja în dulapul tău, cum ar fi bicarbonatul de sodiu.

Din păcate, multe alimente, ierburi și pastile care pretind că ard grăsimi fără a schimba dieta sau stilul de viață sunt în cel mai bun caz inutile și în cel mai rău caz o înșelătorie.

Întotdeauna am o minte deschisă și susțin pe deplin remediile naturale. Cu toate acestea, cercetez temeinic înainte de a adăuga un supliment la rutina zilnică sau de a face recomandări prietenilor. Deci, vrei să devii slab pe bază de bicarbonat de sodiu? Citiți mai departe pentru a afla dacă bicarbonatul de sodiu poate ajuta la pierderea în greutate.

Ce este bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este un tip de sare obținută din substanțele chimice sodiu și bicarbonat. Este un cristal alb solid care este disponibil comercial sub formă de pulbere fină.

Bicarbonatul de sodiu este utilizat în mod obișnuit ca agent de creștere în rețetele de prăjituri, dar are o gamă largă de alte aplicații și beneficii revendicate – inclusiv că ar ajuta la pierderea în greutate.

Care sunt teoriile despre bicarbonatul de sodiu și pierderea în greutate?

Majoritatea site-urilor care indică bicarbonatul de sodiu pentru scăderea în greutate atribuie efectul pH-ului său ridicat. PH este o proprietate chimică care descrie cât de acidă sau alcalină (bazică) este o substanță.

Nu am de gând să intru în mai multe detalii cu privire la pH – descrie mai ales cum acționează substanțele chimice în reacții, ceea ce nu este important aici.

Bicarbonatul de sodiu este o substanță chimică alcalină. Corpul dvs. are propriile sale valori ale pH-ului – anumite părți sunt acide și anumite părți sunt bazice.

Site-urile web susțin că, dacă pH-ul corpului este „dezechilibrat” sau prea acid, acesta determină depozitarea excesului de acid în celulele adipoase. Aparent, corpurile acide nu pot arde grăsimi, deoarece acest lucru ar elibera prea mult acid în corpul dumneavoastră, provocând boli. (surse 1, 2)

Acestea sunt pur și simplu informații false: PH-ul corpului tău este strict controlat.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Corpul și pH-ul tău

Sângele tău este întotdeauna ușor alcalin. Niciun aliment sau bicarbonat de sodiu nu poate schimba acest lucru în mod semnificativ. Dacă pH-ul sângelui tău iese din limitele normale, este de obicei semn al unei boli grave și cel mai probabil vei ajunge la spital.

Stomacul conține un acid puternic pentru a vă descompune alimentele. Dacă neutralizați o parte din aceasta cu bicarbonat de sodiu, el va produce mai mult.

Dacă suferiți de arsuri la stomac din cauza excesului de acid gastric, bicarbonatul de sodiu vă va oferi o ușurare temporară. Cu toate acestea, corpul dvs. este conceput pentru a-și menține starea implicită și va reveni întotdeauna la el.

Se susține că neutralizarea acizilor stomacali vă ajută corpul să descompună grăsimile. Nu există dovezi care să susțină acest lucru.

Alimentele sau bicarbonatul de sodiu pot și vor afecta pH-ul urinei, dar acest lucru este de fapt ca urmare a acțiunii de autoreglare a corpului. Dacă consumi prea mult acid sau bază, corpul tău îl va elimina în urină. Acest lucru nu are prea multă semnificație pentru starea generală de sănătate sau pierderea în greutate. (sursă)

Deci, concluzia de reținut din toate cele de mai sus este că bicarbonatul de sodiu nu numai că nu „modifică pH-ul corpului tău”, dar dacă ar putea, nu am vrea să o facem. Lasă-ți pH-ul în pace!

Consumul de bicarbonat de sodiu poate ajuta la pierderea în greutate?

Așadar, am demontat ipoteza principală privind bicarbonatul de sodiu și pierderea în greutate, dar există vreo altă dovadă care să o susțină? Am găsit câteva cazuri în care poate fi util.

Vă poate îmbunătăți performanța la antrenament

Deși bicarbonatul de sodiu nu poate modifica semnificativ pH-ul corpului, poate fi util în neutralizarea acumulării de acid lactic în timpul exercițiilor intense.

Dacă includeți exercițiile fizice ca parte a stilului dvs. de viață, probabil că ați experimentat acidoză lactică fără să vă dați seama. Când exersezi prea mult în timpul unui antrenament, corpul tău nu are suficient oxigen pentru a produce energie, așa că apelează la metode alternative care creează o acumulare de acid lactic ca efect secundar.

Simptomele acidozei lactice includ senzația de arsură a mușchilor, crampe, greață, slăbiciune și senzație de epuizare. (sursă)

Un studiu publicat în European Journal of Applied Physiology a testat efectul consumului de bicarbonat de sodiu asupra a zece cicliști voluntari. Nivelurile lor de acid lactic și performanța au fost măsurate la fiecare 10 minute pe parcursul unui ciclu de 60 de minute.

Cicliștii care au primit bicarbonat de sodiu au avut niveluri mai scăzute de acid lactic și au exercitat mai multă energie decât grupul placebo. Cercetătorii au concluzionat că rezultatele acestui studiu sugerează că „bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat pentru a compensa procesul de oboseală în timpul ciclului aerob de intensitate ridicată”.

Un studiu similar a fost efectuat cu înotători masculini competitivi. Din nou, administrarea bicarbonatului de sodiu cu 60 de minute înainte de efort a redus nivelul acidului lactic. S-a ajuns la concluzia că bicarbonatul de sodiu poate ajuta la creșterea intensității și performanței antrenamentului.

Nu este un produs miraculos pentru pierderea în greutate, dar este posibil ca un pic de bicarbonat să vă ajute să lucrați puțin mai mult și antrenamentele să dureze puțin mai mult – ducând la arderea crescută a grăsimilor.

Din păcate, siguranța acestei metode nu a fost investigată în detaliu și, personal, sunt îngrijorat de unele dintre riscurile pentru sănătate pe care le voi detalia în continuare (în principal efectul sodiului asupra tensiunii arteriale). Nu cred că merită pentru un beneficiu atât de mic.

Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Efectul bicarbonatului de sodiu asupra sistemului digestiv

După cum am descris deja, bicarbonatul de sodiu este un remediu bun pentru arsurile la stomac, deoarece neutralizează temporar acidul stomacal.

Permiteți-mi să vă aduc o reîmprospătare a cunoștințelor de la orele de chimie ale liceului. Când amestecați bicarbonatul de sodiu cu acid, acesta produce apă (pH neutru) și dioxid de carbon gazos. Da, gaz; deci asta înseamnă multă eructare.

S-ar putea argumenta că supărarea ușoară a stomacului produsă de această reacție ar putea ajuta la suprimarea poftei de mâncare. Oamenii suferă de efecte secundare mult mai grave pentru pierderea în greutate decât câteva eructații.

Pe de altă parte, producția de gaz în burtă vă va lăsa destul de balonat. Este doar temporar, dar dacă încercați să pierdeți în greutate, a avea pantalonii mai strânși în jurul taliei, nu este un factor motivant excelent. (sursă)

Bicarbonat de sodiu în băuturi sportive DIY

Mulți dintre noi suntem sceptici cu privire la cât de sănătoase sunt de fapt băuturile sportive. De obicei sunt bogate în calorii și ambalate cu zahăr – nu sunt ideale pentru cei care încearcă să slăbească. De multe ori pot anula efectul muncii depuse din greu.

Unele site-uri web susțin că bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat ca parte a unei băuturi de înlocuire a electroliților.

Electrolitii sunt minerale esențiale din corpul dvs. care sunt implicate în funcția inimii, a mușchilor și a nervilor. Pierdem electroliți prin transpirație atunci când facem exerciții fizice și, de asemenea, atunci când suferim de vărsături severe sau diaree.

Se poate folosi bicarbonatul de sodiu pentru a-ți prepara propria băutură electrolitică? Da, este adevărat. De fapt, OMS (Organizația Mondială a Sănătății) include bicarbonat de sodiu în rețetele lor oficiale de băuturi de rehidratare. (sursă)

Cu toate acestea, măsurătorile trebuie să fie destul de exacte atunci când preparați acest tip de băutură acasă, deoarece a fi prea concentrată vă poate crește tensiunea arterială. Personal, prefer să beau apă de cocos în timpul antrenamentelor sau să cumpăr pudre electrolitice comerciale de la farmacie. Sincer, au un gust mult mai bun.

Vezi și: Cel mai bun șampon împotriva căderii părului 

Precauții

Ceva pe care trebuie să-l subliniez mereu este că, doar pentru că ceva este natural sau „de modă veche”, nu înseamnă că este sigur sau sănătos.

Da, consumul de bicarbonat de sodiu a fost folosit de zeci de ani ca remediu pentru indigestie, dar vine și cu riscuri și efecte secundare.

A bea bicarbonat de sodiu este ca a bea apă sărată. Este extrem de bogat în sodiu și vă va crește tensiunea arterială – destul de repede. Prea mult sodiu este, de asemenea, legat de probleme cu rinichii și inima la persoanele sănătoase.

Numai din acest motiv, nu recomand să încercați să beți bicarbonat de sodiu pentru pierderea în greutate. Dacă suferiți deja de hipertensiune sau luați medicamente eliberate pe bază de rețetă, ar trebui să îl evitați cu siguranță. (sursă)

Consumul de prea mult bicarbonat de sodiu sau prea aproape de o masă grea, a dus chiar la explozia stomacului din cauza eliberării imense de dioxid de carbon în stomacurile deja pline. Desigur, acest lucru este rar, dar nu cred că merită riscul. (sursă)

Am menționat deja balonarea ca efect secundar al consumului de bicarbonat de sodiu, dar există și alte simptome de care trebuie să fii atent. Consultați WebMD pentru o listă completă.

Modul real de a slăbi

Știu că acest lucru nu este probabil ceea ce vrei să auzi, dar cel mai bun și mai fiabil mod de a pierde în greutate este prin controlul porțiilor de mâncare și exerciții fizice. Știu din experiența personală – mi-au trebuit 2 ani să pierd toate kilogramele în plus, dar le-am ținut departe folosind această tehnică sănătoasă.

În primul rând, trebuie să vă calculați indicele de masă corporală sau IMC. Acest lucru vă va spune dacă greutatea pe care o aveți este sănătoasă pentru înălțimea dvs. Puteți utiliza acest calculator.

Dacă IMC este cuprins între 18,5 și 25, aveți o greutate sănătoasă. Dacă IMC este peste 25, vă încadrați în categoria supraponderală.

Dacă ați decis că trebuie să slăbiți, cel mai important pas este să vă uitați la dieta dumneavoastră. Va trebui să consumați puțin mai puțin decât are nevoie corpul, astfel încât să ardă grăsimi pentru energie.

Nu apelați la dietele accidentale, pastilele pentru slăbit sau alte planuri care promit rezultate rapide. Dietele accidentale nu sunt complete din punct de vedere nutrițional și vă vor lăsa înfometați și indispuși. Multe pastile dietetice sunt de-a dreptul periculoase, mai ales dacă sunt achiziționate online din surse dubioase.

În schimb, calculați numărul de calorii pe care corpul dvs. le folosește într-o zi folosind acest calculator. Apoi, descărcați o aplicație precum Eat & Track și folosiți-o pentru a înregistra caloriile din alimentele pe care le consumați. Ar trebui să aveți un deficit de 500 de calorii pe zi pentru a pierde 1 kilogram pe săptămână.

Exercițiul este important pentru toată lumea pentru a menține un sistem cardiac sănătos și membre puternice. Cu toate acestea, este și mai important atunci când încercați să slăbiți.

Dacă ți se pare greu să îți reduci aportul de alimente cu 500 de calorii pe zi, o alternativă este să reduci doar 250 de calorii din dieta ta și să arzi încă 250 prin exerciții.

Există o mulțime de aplicații care pot urmări caloriile arse din exerciții. Mersul pe jos este unul excelent pentru a începe dacă nu sunteți în formă. Personal îmi place să înot, deoarece îmi este ușor pentru articulații și relaxant. Introduceți exercițiul în rutina zilnică și veți începe rapid să observați cum kilogramele scad.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită

Alte utilizări pentru bicarbonat de sodiu

Dacă ați ieșit și ați cumpărat grămezi de bicarbonat de sodiu în așteptarea unui miracol de slăbire, nu vă faceți griji – există o mulțime de alte lucruri pe care le puteți face cu el! Dacă nu doriți să coaceți o tonă de prăjituri (nu sunt ideale pentru pierderea în greutate!), iată câteva idei creative:

  • Folosiți-l pentru a curăța aparatul de cafea sau pentru desfundarea chiuvetei
  • Clătiți-vă părul cu bicarbonat de sodiu și apă pentru a curăța acumularea de murdărie
  • Lustruiți-vă argintul cu bicarbonat de sodiu
  • Prepară pastă de dinți de albire sau deodorante de casă
  • Folosiți-l pentru a vă curăța periile și pieptenii
  • Împrospătează-ți frigiderul cu bicarbonat de sodiu
  • Ușurați mâncărimea și inflamațiile cu pastă de bicarbonat de sodiu
  • Stingeți un foc de grăsime cu bicarbonat de sodiu (să sperăm că nu veți avea nevoie de acesta!)
  • Spargeți gheața pe aleea dvs. cu bicarbonat de sodiu

Concluzie

Probabil vă puteți da seama că nu susțin deloc bicarbonatul de sodiu. Nu cred că consumul de bicarbonat de sodiu poate ajuta la scăderea în greutate și chiar dacă ar putea, riscul unui aport ridicat de sodiu nu merită.

Dacă sunteți în căutarea unui ajutor natural pentru scăderea în greutate, preferatul meu este ceaiul verde. Este un produs care suprimă foarte bine pofta de mâncare și când adăugați puțină ștevia sau miere, are un gust mult mai bun decât bicarbonatul de sodiu!

Indiferent ce alegeți, vă doresc noroc în efortul dvs. de slăbire și amintiți-vă: încet și constant se câștigă cursa. Perseverează cu o dietă sănătoasă și exerciții fizice și, în cele din urmă, rezultatele tale vor apărea.

Citește și: Cele mai bune suplimente DIM (Diindolilmetan)

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc