Carne de cal vs carne de vită

Bucati de carne vazute de aproape.

Într-una dintre cele mai mari povești legate de alimente de la începutul anului 2013, s-a raportat că a fost găsită carne de cal în produsele procesate etichetate ca fiind carne de vită, în supermarketurile irlandeze și britanice. În unele cazuri, cantitatea de carne de cal substituită cărnii de vită a fost de până la 100%.

Deși este înșelător pentru companiile alimentare să eticheteze un produs un lucru atunci când este de fapt altul, această pagină va explora care este diferența dintre carnea de vită și cea de cal din punct de vedere nutrițional.

Etica consumului de carne de cal este o chestiune personală. Și, deși ar trebui să poți alege dacă dorești să o consumi sau nu, s-ar putea argumenta că oricum nu ești atât de preocupat de ceea ce mănânci atunci când cumperi ”carne” procesată. Veți vedea de ce în cele ce urmează.

Deocamdată, deși poate fi dezgustător pentru unii, iată care sunt diferențele nutriționale efective dintre carnea de vită și cea de cal (presupunând doar de data aceasta că sunt cu adevărat ceea ce scrie pe etichetă).

Valoarea nutrițională a cărnii de cal față de cea a cărnii de vită

Calorii

Conform datelor nutriționale, 100 de grame de carne de cal gătită conțin 175 de calorii, 55 din acele calorii provenind din grăsimi.

Prin comparație, 100 de grame de carne de vită standard, cu 30% grăsime, au 273 de calorii, dintre care 164 provin din grăsimi.

Deși este posibil să găsiți produse procesate din carne de vită cu mai puțin de 30% grăsimi, cu excepția cazului în care sunt etichetate în mod specific (și am văzut cât de bine funcționează), procentul de grăsime poate fi chiar mai mare.

Conținut de grăsime

Carnea de cal este etichetată să conțină doar 6 grame de grăsimi la suta de grame de produs, 2 grame de grăsimi saturate și 64 mg de colesterol. Nu este surprinzător ca această carne să fie relativ slabă, având în vedere că majoritatea cailor mănâncă mai multă iarbă decât cereale prelucrate.

Carnea de vită măcinată este listată ca având 18 grame de grăsime în total, cu 7 grame de grăsimi saturate și 1 gram de grăsimi trans. Colesterolul total este de 82 mg.

Producția intensivă de bovine folosește o mulțime de furaje de îngrășare ca hrană primară și adesea hormoni sintetici pentru a accelera creșterea în greutate a animalului. Animalele hrănite cu boabe ca dietă principală, vor fi întotdeauna mult mai pline de grăsimi comparativ cu cele care sunt hrănite cu iarbă.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Proteină

Conținutul de proteine ​​din carnea de cal este de aproximativ 28 de grame la 100 de grame, ceea ce face ca acesta să fie un aliment bogat în proteine.

Carnea de vită procesată este comparabilă, cu 25 de grame pe 100 de grame.

Vitamine si minerale

Nivelurile anumitor vitamine și minerale din carnea de cal sunt destul de ridicate. Este o sursă deosebit de bogată de fier și conține, de asemenea, cantități bune de minerale precum zinc, seleniu și fosfor și de vitaminele B niacină, B6 și B12.

Carnea de vită procesată este, de asemenea, considerată o sursă bună de fier, deși este semnificativ mai mică decât carnea de cal, cu mai puțin de jumătate din conținut. Zincul și seleniul sunt mai mari în carnea de vită și conține, de asemenea, o concentrație bună din majoritatea vitaminelor B.

Ar trebui să mănânci cal?

Deși la niveluri cu adevărat nesemnificative în comparație cu consumul de carne de vită, carnea de cal este consumată în multe țări europene, cum ar fi Franța, Germania și Italia. În măcelarii de specialitate din Europa puteți găsi carne de la cai vândută alături de alte alimente de origine animală mai cunoscute.

Deci, ar trebui să mănânci carne de cal? Dacă personal nu aveți obiecții morale față de mâncatul calului și îl puteți găsi sacrificat uman într-una dintre aceste măcelari de specialitate, atunci cred că informațiile nutriționale despre carnea de cal au arătat mai sus că este de fapt mai sănătoasă decât carnea de vită obișnuită.

Din păcate, valoarea nutritivă a cărnii de cal și ce ajunge în marea majoritate a produselor din carne procesată, sunt două lucruri complet diferite.

Problema cu carnea procesată

Scandalul al cărnii de cal a oferit câteva informații interesante asupra modului în care companiile alimentare își aprovizionează carnea procesată. Carnea de cal găsită în Marea Britanie și pe mesele irlandezilor a fost inițial obținută din România și Polonia de către o companie olandeză (acest articol Wikipedia conține întreaga poveste răsucită) și identificarea sursei diferitelor părți animale dintr-un produs poate fi dificilă.

O problemă mai semnificativă este însă prezența aditivilor potențial periculoși ce au fost folosiți la fabricarea produselor din carne prelucrată, în special nitritul de sodiu care poate duce la crearea de substanțe cancerigene.

În 2012, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului a publicat o revizuire a peste 7000 de studii privind cauzele dietetice ale cancerului. Raportul spunea că „un consum regulat de cantități mici de carne procesată crește riscul de cancer intestinal”; iar despre nitritul de sodiu folosit ca aditiv  în mod obișnuit, că poate „deteriora ADN-ul din celulele noastre”.

Un alt studiu realizat de Universitatea din Hawaii a concluzionat că un consum regulat de carne procesată crește riscul de cancer pancreatic cu 67%. Și cercetătorii diabetului de la Universitatea Harvard au descoperit că nitriții și nitrații din carnea procesată interferează cu secreția adecvată de insulină și vă cresc riscul de a dezvolta diabet.

Carnea procesată are și alte probleme de sănătate demne de luat în considerare, precum cantitatea de carne efectivă din ea. Sunt utilizate în general bucățile din carcasa sacrificată, care nu pot fi vândute sub nicio altă formă, și mulți dintre noi nu ar dori să știe cu adevărat ce este amestecat pentru a face din aceste produse carne adevărată.

De fapt, carnea de cal găsită în lasagna congelată de „carne de vită” și în produsele pentru paste „de vită” ar fi fost cu siguranță de departe cea mai calitativă carne din amestec.

Concluzie

Dacă într-adevăr sunteți îngrijorat de ceea ce mâncați, vă recomandăm să examinați modul în care se face de fapt carnea procesată. Mulți experți în nutriție ar spune că, dacă mâncați carne procesată în mod regulat, animalul de proveniență al acesteia, vită sau cal, este cea mai mică problemă la care să vă gândiți.

Citește și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele ce suferă de diabet

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc