Îndepărtarea părului din zona buzei superioare: Un ghid complet

Fata folosind o band pentru indepartarea parului facial.

Părul din zona buzei superioare este o problemă ce apare la un moment dat în viața oricărei persoane, sunt fire subțiri, nu foarte vizibile, cunoscute și sub numele de puf, fiind comun în cazul majorității femeilor. Dar în cazul anumitor femei acest păr poate fi mai vizibil și enervant, adesea din cauza unor probleme genetice sau hormonale.

Aproximativ 8% dintre femei suferă de hirsutism, conform cercetătorilor de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud.

Hirsutismul este terminul medical folosit pentru creșterea excesivă a părului în cazul femeilor, în zonele în care părul nu crește în general, cum ar fi zona superioară a buzei, zona mandibulei, zona bărbiei și pe laturile feței.

Din fericire există multe modalități de a scăpa de acest păr neplăcut la vedere, majoritatea putând fi realizate acasă. Vom analiza mai multe metode diferite de îndepărtare a părului din zona superioară a buzei pentru a vă putea ajuta să vă decideți asupra celei mai bune metode de a vă recăpăta frumusețea și finețea pielii faciale.

Părul din zona superioară a buzei și problemele medicale

Când oamenii se gândesc la  părul din zona superioară a buzei, prima imagine ce apare în general în minte este o mustață groasă și stufoasă. Cu toate că pot fi destul de atrăgătoare în cazul unor bărbați, pot fi și ridicole… dar când vine vorba de femei, pot fi pur și simplu rușinoase. Ultimul lucru pe care am vrea să-l vedem este o femeie care arată ca Tom Selleck în zilele sale de Magnum PI.

Cu toate că sunt foarte puține femei ce nu au nici un fir de păr facial, acesta devine un motiv de îngrijorare când începe să crească mai gros, mai aspru și mai vizibil.

Mustața nedorită poate fi rezultatul genelor, etnicității sau a unei probleme hormonale, dar în anumite cazuri extreme poate fi un prim simptom a unei afecțiuni medicale fundamentale, precum hiperplazia congenitală adrenală, sindromul ovarian polichistic (PCOS) sau sindromul Cushing.

Anumite medicamente pot cauza creșterea excesivă a părului în zona buzei superioare, precum steroizii anabolici, testosteronul și minoxidilul, având adesea efecte adverse de creștere a părului de tip masculin.

Dacă suspectați că noua dumneavoastră mustață poate fi rezultatul uneia dintre condițiile medicale de mai sus, trebuie să consultați un medic, mai ales înainte de a vă schimba medicația.

Între timp, cel mai probabil nu doriți să mergeți în oraș cu o mustață ce arată ca a unui hipiot din anii 70. Fire groase și vizibile, sau puf abia vizibil, oricum ar fi, piața este plină de produse de îndepărtare a firelor de păr nedorite, în special în cazul celor din zona de deasupra buzei superioare.

Cum să vă ocupați de firele nedorite din zona buzei superioare

Să analizăm câteva metode comune de îndepărtare a părului din zona buzei superioare, și să vedem care sunt argumentele pro și contra în cazul fiecărei metode.

Bărbieritul

Bărbieritul, cu o lamă manual sau cu o lamă electric este probabil prima metodă la care se recurge când vine vorba de îndepărtarea părului din zona superioară a buzei, majoritatea bărbaților folosesc această metodă, deci de ce nu ar folosi-o și femeile?

Bărbieritul poate fi relativ ieftin, rapid și lipsit de durere, fiind o metodă de îndepărtare a mustaței sau a firelor subțiri de păr din zona superioară a buzei. Este, în general, prima metodă pe care fetele tinere o încearcă, și este metoda preferată a multor femei de îndepărtare a mustaței feminine.

Problema principală a bărbieritului în cazul femeilor este duritatea lamei, în special primele 4 sau 5 lame noi, ce pot fi foarte dure pe pielea sensibilă din zona superioară a buzei. Lama elimină adesea primul strat de piele împreună cu firele de păr, întărind suprafața pielii.

Firele pot crește înapoi mai viguroase după ce au fost rase, și mai repede, existând și posibilitatea riscului de apariție a firelor crescute sub piele.

Vă veți rade mai des decât în cazul altor metode ce au o durabilitate crescută, în anumite cazuri poate fi vorba și de îndepărtarea părului zilnică, iar această metodă poate lăsa miriște, sau, cum o numesc bărbații, umbra celui de-al cincilea ceas.

Bărbieritul poate fi mai ieftin decât epilarea sau tratamentul cu laser pe o perioadă scurtă de timp, și doare cu siguranță mai puțin decât epilarea cu ceară sau epilarea cu aparate special, dar  costul lamelor, a cremelor și a loțiunilor se poate acumula în timp.

Și prețul pe care îl va plăti pielea dumneavoastră va crește în cazul în care nu urmați o rutină corectă de hidratare a pielii. Dar poate fi folosită ca o rezolvare rapidă și temporară a problemei legată de părul nedorit din zona superioară a buzei.

Depilarea, sau folosirea cremelor depilatoare pentru zone sensibile

A doua cea mai folosită metodă de îndepărtare a părului facial, după bărbierit, este folosirea cremei depilatoare, ce este probabil cea mai folosită metodă.

În tinerețe, probabil fiecare fată a căutat prin dulapurile din baie ale mamei înainte de o întâlnire important, pentru a găsi o metodă de a se asigura că nu există nici un fir de păr în zona superioară a buzei.

Din fericire, cremele depilatoare s-au dezvoltat foarte mult în ultimii ani, și nu toate conțin acele chimicale cu un miros extreme de neplăcut pe care ni-l amintim bine și pe care îl asociem cu aceste creme. (Verificați eticheta înainte de a folosi crema, încă mai există și formule foarte puternice pe piață!)

Aceasta este o metodă foarte puțin dureroasă de îndepărtare a părului din zona superioară a buzei, și este foarte ușor de făcut, nefiind necesare anumite abilități special. Cea mai mare problemă a acestei metode este reprezentată de chimicalele ce se folosesc în astfel de creme, ce pot cauza reacții alergice, putând fi nepotrivite pentru multe persoane.

Verificați mereu dacă este o cremă depilatoare ce a fost făcută special pentru îndepărtarea părului facial înainte de a folosi crema pe zona superioară a buzei.

Dizolvă în mod eficient firele de păr din zona superioară a buzei, iar rezultatul durează puțin mai mult decât cel oferit de bărbierit, dar nu se apropie de metodele de îndepărtare a părului ce scot firul din rădăcină. Crema poate avea ca efect advers întunecarea pielii.

Epilarea cu ceară

Folosirea cerii pentru îndepărtarea firelor de păr nedorite din zona buzei superioare este foarte populară (dacă popularitatea poate descrie o acțiune atât de dureroasă) fiind o metodă preferată de către femei.

Costul este mai redus decât înainte, și există multe tipuri de ceară de calitate și kit-uri de ceară pentru acasă ce se pot găsi pe piață. Epilarea cu ceară poate să vă scape și de cele mai groase și aspre fire de păr, iar rezultatele sunt de durată, făcând durerea aproape suportabilă.

Ceara poate fi aplicată rece sau caldă înainte de a fi smulsă cu o fâșie special, ceara rece face mai puțină mizerie, și este mai puțin dureroasă, dar aderă la mai puține fire de păr, deci va fi nevoie să o aplicați de mai multe ori.

Ceara caldă este folosită adesea folosită în saloanele de înfrumusețare, și este mult mai dureroasă, însă nu necesită mai multe aplicări. Epilarea cu ceară poate subția firul de păr dacă este folosită în mod regulat.

Epilarea cu ceară este una dintre cele mai dureroase metode de îndepărtare a părului, iar firele trebuie să fie de o anumită lungime pentru ca ceara să le poată prinde, ceea ce înseamnă că va trebui să lăsați firele să devină vizibile înainte de a putea repeta procesul. Dar rezultatele întrec în lungime de durată cele obținute prin radere sau depilare.

Epilarea cu ață

Epilarea cu ață este una dintre cele mai preferabile metode de îndepărtare a părului din zona buzei superioare și este una dintre cele mai eficace metode când vine vorba de relația dintre cost și timp.

Poate fi ușor dureroasă, exact ca și pensarea cu ață a sprâncenelor, dacă ați încercat vreodată această metodă, dar lasă pielea la fel de fină ca și crema depilatoare, eliminând firele de păr din rădăcină pentru un rezultat de durată.

Nu lasă urme și nu întunecă zona, dar este posibil ca pielea să se înroșească după o sesiune de epilare cu ață, în zona de deasupra buzei.

Încercați să alegeți un salon din apropierea casei pentru a evita să mergeți prin oraș cu o față roșie, sau rugați-vă terapistul să aplice un gel calmant la finalul procesului.

Pentru a evita firele de păr crescute sub piele ar trebui să vă exfoliați pielea de deasupra buzei superioare în următoarele săptămâni după tratament. Poate fi o metodă destul de ieftină, depinzând de salonul pe care îl alegeți, dar puteți încerca și această metodă acasă, așa cum puteți vedea în videoclipul de pe YouTube de mai jos.

Epilatoare faciale

Multe dintre epilatoare vin mai nou cu un cap special pentru zona facială, cu un număr redus de pensete ce vor intra în contact cu fața, fiind mai ușor de manevrat în zonele greu accesibile.

Există chiar și epilatoare profesionale de precizie speciale pentru față, ce pot prinde și firele subțiri și scurte pe care nu poate.

Procesul poate fi la fel de dureros ca și epilarea cu ceară, în special când încercați aparatul pentru prima dată, însă rezultatele sunt de durată. Costul inițial al unui epilator este mai crescut, dar pe termen sunt nu trebuie să cumpărați mai multe lame, creme sau tratamente cu ceară.

Partea cea mai bună a unui epilator este cât de convenabile pot fi, le puteți folosi acasă, dar sunt compacte și portabile, putând fi folosite și în vacanță. Sunt foarte rapide, multe dintre ele pot fi folosite în casă, sau sub duș, și multe dintre ele funcționează cu baterii reîncărcabile, neavând nevoie de priză.

Modelele mai ieftine, precum orice aparatură la un preț mic, pot prinde pielea, ciupind-o, iar în cazul în care epilatorul nu este folosit cu grijă, poate cauza zgârieturi și vânătăi.

Tratamentul cu laser sau IPL (lumină pulsată intens)

Există multe tipuri de aparate ce vă vor permite să efectuați tratamente cu laser sau IPL acasă. Nu au, în general, aceeași putere ca și aparatura din saloanele profesionale, dar oferă rezultate de lungă durată pe care le puteți obține acasă.

Tratamentele cu laser sau IPL sunt tratamente de îndepărtare a părului de lungă durată, și pot fi metode extreme de receptive, ce au și un risc potențial de îmbolnăvire cu afecțiuni precum cancerul.

Unitățile compacte se pot găsi pe piață și au fost create special pentru zonele mai restrânse, precum zona superioară a buzei, și, cu toate că sunt mai ieftine decât tratamentele tradiționale la un salon, va fi nevoie de o cheltuială inițială de 800 RON, sau mai mult.

Efectele sunt semi-permanente, dar nu imediate, deci va trebui să folosiți această metodă între 3 și 6 luni până veți observa un rezultat, și funcționează cel mai bine pe pielea deschisă la culoare. (Încă nu funcționează corect pe pielea ce are tonuri de culoare mai închise.)

Electroliza: O soluție mult mai permanentă

Spre deosebire de celelalte metode de îndepărtare a părului din zona superioară a buzei, electroliza este singura metodă aprobată de FDA, recunoscută ca fiind o metodă permanentă de oprire a creșterii părului.

Dacă are succes, nu va mai trebui să vă radeți, să vă epilați cu ceară, cu un epilator facial, sau să faceți un tratament cu laser vreodată. Electroliza funcționează prin inserarea unui tip de ac sub rădăcina firului de păr, în foliculele de păr, trimițându-se mici pulsații electrice ce vor elimina firul de păr, putând opri creșterea firului de păr înapoi în folicule.

Înainte acest tratament se putea efectua numai la salon, săptămânal, dar acum există aparate ce vă permit efectuarea acestui tratament în propria casă.

Tratamentul nu este rapid, nu este potrivit pentru un retuș de moment înaintea unei seri în oraș, ci pentru firele insistente din zona superioară a buzei ce au devenit o problemă, putând perturba în mod permanent structura firelor de păr.

Oprirea completă a creșterii firelor de păr va necesita mai multe tratamente, poate chiar luni de tratamente, dar multe persoane susțin că eventual firele de păr vor dispărea complet.

Și, spre deosebire de tratamentele cu laser, tratamentul poate fi performat pe toate tipurile de piele, și pe orice tip de păr facial, chit că sunt închise sau deschise la culoare.

Deci, ce metodă ar trebui să alegeți?

Dacă părul facial, în special în cazul părului din zona superioară a buzei, devine o problemă pentru dumneavoastră, există multe metode de eliminare  a acestor fire de păr nedorite.

O altă modalitate constă în decolorarea firelor de păr, ce nu înlătură părul, dar poate avea un efect în reducerea aparenței părului din zona superioară a buzei, fără a simți pic de durere.

Metoda de înlăturare a părului pe care o alegeți trebuie să depindă de severitatea problemei, de cât de mulți bani doriți să investiți, de cât de mult timp doriți să alocați procesului de înlăturare a părului și de cât de multă durere puteți suporta.

Atunci când alegeți metodele de durată când vine vorba de înlăturarea părului din zona superioară a buzei, amintiți-vă de vechea zicală… dacă nu simțiți durere, nu câștigați.

Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc