- Albirea părului se leagă de reducerea nivelului de melanină, pigmentul responsabil pentru culoare, ce este produs de către corp.
- În majoritatea cazurilor, albirea părului este o parte normală a procesului de îmbătrânire, cu toate că există și alte motive pentru albirea părului, anumite afecțiuni medicale putând rezulta în albirea prematură a părului.
- Există pași pe care îi puteți urma pentru a vă asigura că toate necesitățile corporale sunt îndeplinite, pentru ca acesta să poată produce în continuare culoarea naturală a părului pentru cât de mult timp este posibil, putând încetini astfel procesul de albire.
Majoritatea oamenilor se tem de acel moment… ziua în care se vor uita în oglindă – pentru a admira priveliștea plăcută – și dintr-o dată este acolo, în toată splendoarea sa. Primul fir de păr alb.
Tăiați-l, smulgeți-l, vopsiți-l cu un marker colorat – orice ați face, știți că a început. Chit că nu apar la prima inspecție după ce ați găsit primul fir de păr alb, știți că vor apărea și alte fire albe, și nu va dura mult până la acel moment.
Părul este o parte importantă a identității personale – cine suntem, ce simțim în legătură cu propria persoană, și cum ne vedem pe noi înșine. Nu este surprinzător că majoritatea persoanelor se întristează când observă că părul începe să albească.
Tindem să asociem albirea cu îmbătrânirea, și poate că repercusiunile sunt cele ce ne deranjează cel mai tare – ideea că vine vremea în care nu vom mai putea face activitățile ce ne fac plăcere, articulațiilor vor provoca dureri, și vor veni și alte lucruri plăcute pe care le asociem cu îmbătrânirea.
Cu toate acestea, nu toate situațiile în care părul devine alb implică faptul că ați devenit o parte din populația în vârstă. Un prieten de-al meu a albit în totalitate până la vârsta de 15 ani.
Deci, cum albește părul, și care sunt factorii ce influențează acest proces? Există ceva ce putem face pentru a schimba viteza cu care părul albește? Citiți mai departe pentru a afla mai multe.
Cuprins:
Ce este părul?
Desigur, toată lumea știe că este vorba despre ceea ce ne acoperă capul, zona sprâncenelor, și alte părți ale corpului. În general, fiecare persoană are aproximativ 100.000 de fire de păr în zona capului, cu toate că numărul variază din cauza culorii de păr, ce se leagă de grosimea fiecărui fir de păr.
Părul blond este subțire, iar persoanele ce au păr blond în mod natural pot avea cu până la 50% mai mult păr față de media obișnuită. Părul negru este puțin mai gros, iar firele de păr brunete sunt mai groase față de cele negre.
Firele roșcate de păr tind să fie cele mai groase și mai dense, deci persoanele cu păr roșcat tind să aibă mai puțin păr față de persoanele cu păr blond, având aproximativ 86.000 de fire de păr. Părul alb este cel mai subțire tip de păr.
Un fir de păr este făcut în mare parte dintr-o proteină numită keratină, ce este și o componentă majoră a unghiilor de la mâini și de la picioare. Substanța ce dă culoare părului se numește melanină. Părul constă în aproximativ 12% apă, și s-a descoperit că mai conține și urme de vitamine și minerale.
Biologia părului
Părul este produs în foliculele de păr, unde celulele se adună împreună pentru a forma firele. Foliculele de păr sunt făcute din mai multe părți ce furnizează rădăcina și aprovizionarea cu nutrienți prin fluxul sanguin.
Un fir de păr constă în trei părți. Partea principală se numește cortex. Aceasta este formată din celulele ce formează firul de păr și ce îi dau culoarea. În interiorul cortexului se află un punct central denumit medulla, acesta este atât de subțire încât este invizibil în părul uman, iar cercetătorii nu i-au descoperit încă menirea.
Stratul exterior al firului de păr se numește cuticul. Constă în mai multe straturi de celule așezate unele peste altele – asemănător țiglelor de pe un acoperiș – pentru a proteja firul de păr. Dacă acest strat este într-o stare bună, firul de păr va fi strălucitor, dacă acest cuticul este deteriorat, părul nu va avea strălucire.
Partea interesantă este că nu firele de păr sunt cele ce conțin uleiuri; uleiurile sunt produse de glandele seboreice din piele și ajută la lubrifiere părului pentru a-l menține sănătos. Acesta este motivul pentru care părul se îngrașă, partea părului mai apropiată de scalp este cea mai afectată.
Mai jos veți găsi un videoclip foarte bine făcut despre compoziția părului:
Ce determină culoarea părului?
După cum am discutat mai sus, culoarea părului rezultă dintr-o substanță numită melanină – un pigment de culoare închisă ce apare în mod natural în piele și păr. Este produs din aminoacidul tirozin, de un tip special de celule numite melanocite.
În piele, melanina este responsabilă cu schimbarea culorii pielii în momentul în care vă bronzați. În păr, nivelul și tipul de melanină din firele de păr determină culoarea părului. Tipurile de melanină existente în părul uman sunt:
- Eumelanină – pigmenții negri și maro
- Feomelanină – pigmenții galbeni și roșii
Aceste două tipuri de pigmenți se combină pentru a forma diferitele tipuri de culori ale părului.
Există trei etape diferite ale creșterii părului:
- Etapa Anagenă, aceasta fiind etapa de creștere activă a fibrelor de păr. Este cea mai lungă etapă de dezvoltare, cu o durată între 2 și 7 ani. Marea majoritate a firelor de păr se află în această etapă în orice perioadă de timp.
- Etapa Catagenă, cunoscută ca fiind etapa de tranziție în care firul de păr se oprește din crescut. Această etapă durează între 10 și 20 de zile.
- Etapa Telogenă, ultima etapă din ciclul de viață a firelor de păr, când orice activitate de creștere se oprește, firul pregătindu-se să cadă. Aproximativ 12% din firele de păr se află în această etapă în orice perioadă de timp.
După etapa Telogenă, foliculul de păr o ia de la capăt, producând un alt fir de păr.
Etapa anagenă de creștere este momentul în care firele de păr obțin culoare. Celulele melanocite sunt localizate la suprafața pielii în jurul punctului de ieșire al firului de păr din folicul. Ele injectează firul de păr cu melanină în punctul în care firul începe să iasă din piele, astfel oferind culoarea.
Există mai mulți factori implicați în deciderea culorii specifice a părului. Nivelul de pigment produs, nivelul de pigmenți din fiecare tip și cât de apropiată este granulația pigmenților, toți acești factori contribuie la formarea diferitelor tipuri de culori ale părului.
Deci, dacă părul dumneavoastră este închis la culoare, înseamnă că melanocitele produc foarte multe eumelanine și granulele sunt foarte apropiate în firul de păr. Persoanele cu păr deschis la culoare produc mai multe feomelanine, și mai puține eumelanine, iar melanina din interiorul firelor de păr este mai depărtată. (sursă)
Genele sunt mai închise la culoare decât celelalte fire de păr deoarece conțin o proporție mai ridicată de eumelanine.
Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb
De ce se albește părul?
În majoritatea cazurilor, procesul de albire este o parte din procesul de îmbătrânire. Dr. Anthony Orp, Profesor Dermatolog la Universitatea Stanford susține că regula generală de albire a părului este că 50% din populație albește în proporție de 50% la vârsta de 50 de ani.
Cu toate acestea, anumite cercetări au obținut rezultate diferite. Un studiu a descoperit că aproape trei sferturi dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani albesc în proporție de 27%. (sursă)
De fapt, termenul de albire nu este corect; părul nu se schimbă într-o altă culoare; odată ce firul de păr este colorat de melanină, își păstrează culoarea, schimbându-se numai în cazul în care sunt folosite chimicale. Deci albirea părului este un proces ce se bazează pe noile fire de păr.
În timp ce îmbătrânim, nivelul de melanină produs de către melanocite scade. Asta înseamnă că există mai puțină melanină ce poate fi injectată în firele de păr, iar părul va fi lipsit de culoare. Părul gri încă mai are urme de pigmentație; părul alb este rezultatul lipsei totale de pigmentație.
Ce factori se leagă de albirea părului?
Cercetările științifice au descoperit că începerea procesului de albire poate apărea din multe motive.
În 2005, o cercetare publicată în Jurnalul de Investigații Dermatologice a făcut o legătură între vârsta de începere a procesului de albire și factorii ereditari. Abia acum câțiva ani, cercetătorii ce studiau Celulele și Biologia dezvoltării la Universitatea din Londra au identificat genele specifice responsabile pentru albirea părului. (sursă)
Alte studii au arătat că există legături între albirea părului și următoarele condiții:
- Lipsa de vitamina B12
- Densitatea osoasă scăzută
- Scleroza tuberoasă sau boala Von Recklinghausen – cunoscută și sub numele de neurofibromatoză
- Alopecia areata
- Afecțiuni cardiace
- Fumat
Vitamina B12 s-a dovedit a ajuta la producerea de celule roșii, și poate ajuta la controlarea multor funcții metabolice diferite. Lipsa acestei vitamine poate duce la scăderea activității melanocitelor când vine vorba de producerea pigmenților pentru păr. (sursă)
În termeni simpli, densitatea osoasă scăzută reprezintă un nivel scăzut de țesut ce formează structura complexă ce seamănă cu un fagure din interiorul oaselor. Se întâmplă, în general, din cauza unui nivel scăzut de vitamina D, calciu și alte vitamine și minerale. Nivelul insuficient din aceiași micronutrienți se leagă și de albirea prematură a părului. (sursă)
Scleroza tuberoasă – cunoscută și sub numele de boala Bournevile – sau sub numele de boala Von Recklinghausen sau neurofibromatoză este o afecțiune genetică ce cauzează leziuni la nivel cutanat, afectând și pigmentația pielii și a părului.
Cu toate că poate afecta toate organele din corp, cercetătorii au identificat că unul dintre primele semne de apariție a acestei condiții este începerea procesului de albire a părului. (sursă)
Conform Academiei Americane de Dermatologie, alopecia areata este o boală autoimună ce cauzează în primul rând căderea părului pe porțiuni din cauza sistemului imunitar ce atacă foliculele de per. Această afecțiune s-a dovedit că poate cauza și albirea părului ce rămâne pe scalp. (sursă)
Cercetătorii au legat albirea părului și de afecțiunile cardiace, cu toate că nu există dovezi ce pot susține că afecțiunile cardiace cauzează albirea părului. Mai exact, studiile demonstrează că prezența firelor albe poate fi asociată cu un risc crescut de afecțiuni când vine vorba de artera coronară.
Nu înseamnă că părul alb cauzează boli cardiace, dar poate fi un semn de îmbătrânire, deci un semn că anumite părți ale corpului îmbătrânesc și ele, suferind schimbări legate de vârstă ce pot fi asociate cu un risc mai crescut de afecțiuni cardiace. (sursă)
Albirea părului poate fi rezultatul unui proces natural de decolorare
O cercetare ulterioară ce dorea să studieze o condiție de piele denumită vitiligo, ce implică ca anumite zone de piele să nu aibă pic de pigmentație, a descoperit niște noi informații ce ajută la înțelegerea mai bună a părului alb.
Echipa de cercetare a descoperit că vitiligo este asociat cu un nivel scăzut dintr-un anumit tip de enzime numite catalaze. Una dintre funcțiile acestor enzime este de a descompune peroxidul de hidrogen din piele.
Lipsa catalazelor în corp poate duce la reducerea pigmenților deoarece acumularea de peroxid de hidrogen are practic un efect de decolorare asupra pielii.
Fiecare celulă individuală din păr produce o mică doză de peroxid de hidrogen. Aceasta nu este o problemă în prezența enzimelor catalaze, dar în cazul în care există o lipsă de catalaze, nivelul de peroxid de hidrogen se crește în timp.
Mergând puțin către partea chimică a problemei, catalazele descompun peroxidul de hidrogen în apă și oxigen, prevenind acumularea peroxidului de hidrogen ce poate avea un efect decolorant asupra celulelor de piele și de păr.
Cercetătorii au descoperit că peroxidul de hidrogen blochează producția de melanină, rezultând în albirea părului. Cercetătorii au notat că este posibil ca problema legată de producerea unui nivel adecvat sau neadecvat de catalaze este legată strâns de factorii genetici, ce pot explica descoperiri făcute în studiile precedente. (sursă)
Ce culoare de păr se schimbă cel mai repede?
Conform cercetărilor, persoanele cu păr roșcat tind să piardă cel mai repede pigmentația față de persoanele cu alte culori de păr, dar părul lor tinde să albească total, nu să treacă prin faza de păr gri.
Următoarele sunt culorile închise, la final aflându-se culorile deschise. Un avantaj pe care îl au persoanele cu părul blond este că părul alb se amestecă ușor printre șuvițele de culoare naturală și este mai puțin vizibil în comparație cu cele ce apar în părul închis la culoare.
Părul șaten închis sau negru oferă un contrast dramatic în combinație cu firele de păr alb, și face acele fire argintii mult mai vizibile.
Anumite cercetări au descoperit că în general, bărbații au mai mult păr alb față de femei, iar vârsta de începere a procesului de albire și viteza cu care albește părul se leagă strâns de etnicitate și locație geografică.
Există și o legătură dovedită între etnicitate și începerea procesului de albire. Anumite studii au arătat că persoanele Caucaziene tind să fie afectate de procesul de albire mai devreme față de persoanele Asiatice și Africane. (sursă)
Părul Grizonat
Părul grizonat ce pare suav și sofisticat precum cel al lui George Clooney este unul dintre misterele procesului de albire când vine vorba de cercetările științifice – chiar este ca o ceață.
Profesorul Des Tobin, Directorul Centrului de Știință a Pielii de la Universitatea Bradford din Marea Britanie este unul dintre cei mai mari experți când vine vorba de piele, de foliculele de păr, de pigmentație și de îmbătrânire.
Într-un interviu din New York Times, Profesorul Tobin a comentat: ”Dacă s-ar fi bazat complet pe sistemul antioxidant sau pe abilitatea de a gestiona stresul oxidativ, atunci ar trebui să explicați de ce anumite folicule de păr produc fire de păr perfect pigmentate într-o mare de fire albe.”
Până acum, nici o cercetare nu a reușit să explice de ce anumite melanocite rețin abilitatea de producere a pigmenților, în timp ce altele nu.
Se poate face ceva pentru stoparea procesului de albire a părului?
Poate că nu există nimic ce poate să prevină procesul de albire a părului pe termen lung, dar câteva lucruri îl pot încetini.
Cheia către evitarea părului alb este de a vă asigura că melanocitele primesc tot ceea ce au nevoie pentru a putea să producă pigmenți pentru cât mai mult timp.
Una dintre sugestii ar putea fi folosirea remediilor tradiționale bazate pe mai mult pe raționamentul logic decât pe dovezi științifice, dar merită să fie încercate!
Renunțați la fumat
Studiile arată o legătură clară între fumat și îmbătrânirea prematură, incluzând albirea părului. Renunțarea la fumat are un efect pozitiv asupra sănătății generale, deci dacă vă îngrijorează albirea părului și vreți să o încetiniți pe cât posibil, nu aveți nici un motiv să nu renunțați la acest obicei!
Mențineți-vă hidratați
Asigurându-vă că nivelul de apă este optim ajutați la menținerea celulelor din piele hidratate. Asta include și foliculele de păr de pe scalp și a melanocitelor.
Un nivel scăzut de apă în corp înseamnă că va fi mai dificil pentru nutrienții necesari să ajungă în celule, ceea ce înseamnă că părul va fi mai puțin sănătos și este posibil să apară o reducție în producția de melanină.
Substanțele precum cafeina, alcoolul, alimentele prăjite și alimentele picante pot avea un efect de deshidratare asupra corpului, deci încercați să limitați consumul; atunci când le consumați, asigurați-vă că beți destulă apă pentru a compensa.
Reduceți stresul
Asigurându-vă că vă supuneți la un nivel scăzut de stres vă ajutați sănătatea. Reducerea stresului a fost legată de scăderea riscului de afecțiuni cardiace, depresie, printre alte beneficii de sănătate.
Cu toate că nu există o legătură definită științific între stres și albirea părului, deja am discutat despre modul în care stresul poate reprezenta un factor, deci este ceva ce merită încercat. (sursă)
Creșteți nivelul de vitamina B12
Deja cunoaștem faptul că lipsa de vitamina B12 poate contribui la albirea părului, deci are sens să încercăm să includem surse bune din această vitamină în dieta obișnuită.
Verificați nivelul de cupru
Cercetările indică faptul că această minerală obținută din dietă, cuprul, ajută la producția de melanină, deci, asigurându-vă că aveți un nivel adecvat de cupru în dieta dumneavoastră, țineți firele albe la distanță. (sursă)
Nivelul zilnic recomandat de cupru pentru o persoană adultă este de 900 micrograme , echivalentul pentru aproximativ:
120 grame de nuci, 28,34 grame de ficat de vită, 1 cană de migdale, 1 cană de semințe de floarea soarelui, 120 grame de ciocolată neagră de calitate.
Are cineva poftă de un baton din ciocolată neagră cu nuci, migdale și semințe de floarea soarelui? Sună ca o combinație delicioasă – sigur există o rețetă pentru așa ceva!
Monitorizați nivelul de iod și fier
Legumele de apă precum algele și algele marine wakame, merișoarele, iaurtul organic, fasolea oloagă și căpșunile sunt bune surse de iod.
Ficatul de vită și pui, carnea de vită și alte tipuri de carne roșie, scoicile, midiile, sardinele și alte tipuri de ulei de pește sunt surse perfecte de fier. (sursă)
Să trecem la activitatea fizică!
Precum în cazul celorlalte celule din corp, melanocitele și foliculele de păr se bazează pe o circulație sanguină bună pentru a le ajuta să funcționeze optim, deoarece sângele este sistemul de transportare ce furnizează nutrienții către celule.
Exercițiile fizice sunt o variantă perfectă de a pompa sângele și de a îmbunătăți circulația, deci includeți un program regulat de exerciții – chiar și simplele plimbări – în rutina dumneavoastră zilnică.
Exercițiile ajută și la reducerea nivelului de stress, stresul fiind un alt posibil factor de albire al părului, deci exercițiile regulate pot ajuta la încetinirea procesului de albire al părului din mai multe puncte de vedere.
O altă modalitate de a îmbunătăți circulația sanguină în zona scalpului ce poate funcționa foarte bine este frecționarea fermă dar ușoară cu vârful degetelor a scalpului, zilnic, pentru câteva minute, ce ne duce la…
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este extrem de la modă în zilele noastre, pentru gătit, dar și pentru păr și produsele de înfrumusețare. Un masaj delicat al scalpului și părului cu puțin ulei de cocos sigur nu vă va face nici un rău; va ajuta șa hidratarea și hrănirea părului.
Uleiul de cocos conține antioxidanți ce pot ajuta la prevenirea albirii părului. Folosiți-l în mod regulat – de două sau trei ori pe săptămână înainte de șamponarea părului.
Ce să nu faceți când observați apariția firelor de păr alb
Când inevitabilul se întâmplă – în cazul tuturor – uneori este greu să știm cum să gestionăm firele de păr alb. Mai jos sunt câteva lucruri pe care să nu le faceți atunci când observați că părul dumneavoastră începe să albească…
1 – Nu vă panicați!
Cu toții știm că, mai devreme sau mai târziu, se va întâmpla, și aveți multe opțiuni, deci mențineți-vă calm, și respirați adânc.
2 – Nu smulgeți firele!
Ca și în cazul tuturor firelor de păr de pe corp, smulgerea nu este o idee bună. Nu vor crește trei fire în locul unuia, sau ceva de genul ăsta; pentru ca ceva de genul acesta să se întâmple, smulgerea ar trebui să genereze noi folicule de păr, și nu face asta.
Principala problemă a smulgerii este că nu are beneficii reale, smulgerea cauzează traumatizarea foliculei de păr. Tăierea cu grijă a firului de păr este preferabilă în fața smulgerii.
3 – Neluarea în considerare a opțiunilor
Este important să acordați timp considerării opțiunilor. Când încep să apară firele de păr alb, se pot integra între firele de păr colorate cu ușurință. Anumite persoane decid să le lase în pace permițând trecerea treptată prin procesul natural de albire.
Când vine vorba de vopsirea firelor de păr albe, există multe variante diferite, de la încercarea vopselelor de păr temporare sub formă de spray, ceară sau cretă pentru păr, la folosirea vopselelor de păr semi-permanente sau permanente.
Vopselele de păr semi-permanente dispar treptat la fiecare spălare, și pot rezista între 4 și 12 spălări, sau chiar mai mult. Vopselele semi-permanente pentru păr au avantajul de a face rădăcinile mai puțin vizibile, în timp ce firul de păr crește, culoarea dispare ușor.
Cu toate acestea, nici una dintre aceste opțiuni nu acoperă la fel de bine firele de păr alb precum vopseaua permanentă. Există extrem de multe opțiuni, diferite firme și o gamă foarte largă de culori, deci majoritatea persoanelor nu ar trebui să aibă o problemă când vine vorba de selectarea unei culori apropiate de culoarea originală a părului.
Părul alb poate fi dificil de colorat: în general este mai complicat să vopsiți firele de păr alb decât cele de orice altă culoare, și anumite persoane descoperă că vopsirea nu funcționează deloc.
Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate, alegeți o vopsea ce specifică faptul că este potrivită pentru colorarea firelor de păr albe. Dacă vă este greu să convingeți părul să accepte culoarea, este cel mai bine să solicitați sfatul unui profesionist ce are experiență când vine vorba de stilizarea părului.
4 – Privarea părului de tratamentele regulate hidratante
Din moment ce părul alb este în general aspru și sârmos, are nevoie de îngrijire specială. Folosiți balsam de păr după spălări, dar puteți folosi și un tratament înainte de șamponare, precum uleiurile ce ajută la hidratare și scad riscul de electrizare, menținând părul moale.
Un tratament cu balsam regulat este o idee bună pentru menținerea unui păr sănătos și pentru a-l gestiona mai ușor.
5 – Neatenția la dietă
După cum am discutat mai sus, lipsa nutrienților precum vitamina B12 poate contribui la reducerea nivelului de melanină, rezultând în albirea părului, deci este bine să vă asigurați că dieta dumneavoastră conține toate vitaminele și mineralele necesare corpului pentru a maximiza nivelul de melanină din corp.
Nutrienții precum cuprul și iodul sunt foarte probabil importanți pentru menținerea la distanță a firelor albe, ar fi o idee bună să luați în considerare suplimentele cu multi-nutrienți.
Cu toate acestea, depinde în totalitate de alimentele pe care le includeți în dieta dumneavoastră; sursele proaspete de nutrienți sunt întotdeauna cele mai bune, dar suplimentele sunt bune în cazul în care nu obțineți destui nutrienți din dietă.
Concluzii
În concluzie, ceea ce știm este că părul este colorat în moduri diferite din cauza pigmenților diferiți de melanină. Producția de pigmenți poate fi încetinită sau blocată din mai multe motive, iar lipsa pigmenților rezultă în albirea părului.
Cu toate că cercetările nu au reușit să identifice cauzele exacte ale albirii părului, cercetătorii au reușit să identifice genele responsabile și legătura dintre apariția firelor de păr alb și mai mulți factori și condiții medicale.
Un lucru este sigur; clar nu există o pastilă magică ce va opri complet procesul de albire al părului. Există, totuși, multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă asigura că oferiți tot ce este necesar corpului pentru ca acesta să poată continua producția de melanină pentru cât de mult este posibil.
Aceste lucruri includ aprovizionarea regulată cu macronutrienții necesari părului, exercițiile fizice regulate și masarea scalpului cu ulei de cocos.
Cu toate acestea, la un moment dat, firele de păr alb vor apărea în cazul oricui, și nu puteți face nimic pentru a opri acest proces – este un semn că ați trăit o viață bogată și colorată, și ați trecut prin multe experiențe!
Din acest punct, aveți două opțiuni: lăsați părul să treacă prin procesul natural de albire – poate avea o aură deosebită și elegantă – sau acoperiți-l cu vopsea.
Decizia vă aparține, dar cred că cea mai bună parte a părului ale este că toată lumea va trece prin acest proces!
Citește și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb