Cum vă puteți albi dantura cu ajutorul cărbunelui (chiar funcționează această metodă?)

Fata cu o periuta cu pasta din carbuni.

Cărbunele activ a fost considerat de foarte mult timp un antidot universal, în timp ce multe spitale și centre pentru persoanele ce au fost otrăvite îl folosesc drept un tratament pentru persoanele ce s-au otrăvit accidental sau au avut o supradoză de droguri.

Cărbunele medicinal are și alte beneficii și a fost folosit ca tratament natural pentru scăderea nivelului colesterolului, îmbunătățirea funcționării rinichilor și chiar drept leac pentru mahmureală.

Recent această pudră super fină a fost adoptată de către industria sănătăți și a înfrumusețării,  cărbunele activ devenind un ingredient nelipsit din măștile de față, produsele de curățare a pielii și formulele de detoxifiere. Ultima modă este folosirea cărbunelui activ drept un agent pentru albirea danturii.

Albirea danturii cu ajutorul cărbunelui activ poate fi un subiect controversat cu anumite experți, dentiștii recomandându-l drept sigur și eficient în pentru acest obiectiv.

Alți medici susțin că nu există date care să ateste că este bine să folosiți cărbune activ asupra danturii voastre și își exprimă îngrijorarea pentru posibila deteriorare pe care o puteți provoca asupra danturii și a gingiilor dumneavoastră.

Folosirea cărbunelui pentru albirea danturii: vorbiți serios?

Să începem prin a discuta despre faptul că nimeni nu vă sugerează să folosiți cărbunele rămas de la grătarul din spatele casei și să începeți să vă spălați pe dinți cu el.

Cu toate că au același material de bază, cărbunele activ este activat prin temperaturi înalte pentru a crește proprietățile de absorbție. Cărbunii ce se folosesc pentru a prinde grătarul nu au fost activați și conțin substanțe adiționale ce sunt toxice pentru oameni, deci nu îi puneți în apropierea gurii.

Ideea de a pune cărbune în gură poate suna ciudat, exact cum ni s-a părut ciudat și să folosim cărbunele pentru a ne curăța față, dar există foarte multe saloane ce folosesc cărbunele activ.

Tratamentele dentare alternative au folosit cărbunele activ drept o alternativă a fluorului pentru o perioadă destul îndelungată, iar despre fluor s-a descoperit că poate avea efecte nocive asupra corpului uman dacă este folosit pe termen lung.

Înainte de a începe albirea danturii cu ajutorul cărbunelui, multe persoane caută răspunsul pentru anumite întrebări, totuși, este vorba de ceva foarte negru pus pe dantura albă.

Ce este cărbunele activ, cum funcționează, cum poate fi acesta folosit în siguranță pe dantură? Să ne uităm mai atent la detaliile despre efectul cărbunelui asupra danturii, în speranța că la final vom avea cu toții un zâmbet strălucitor.

Ce este mai exact cărbunele activ?

Cărbunele activ este o pudră fină ce poate fi făcută din oase (este un material granulos poros, negru, produs din carbonizarea oaselor animalelor), coji de nucă de cocos, turbă, cocă de petrol (material solid bogat în carbon care derivă din rafinarea uleiului și este un tip din grupul de combustibili la care se face referire la cocs.), cărbune, sâmburi de măsline sau rumeguș, și este negru, foarte negru.

Activarea se referă la procesarea produsului la temperaturi foarte înalte pentru a schimba structura internă a acestuia, crescându-i suprafața și scăzând mărimea porilor. Rezultatul constă într-un cărbune ce este mult mai poros și absorbant decât cărbunele obișnuit.

Puteți cumpăra capsule de cărbune active de la farmacie, unde cel mai probabil este vândut drept remediu pentru gazele din corp, sau în saloanele de înfrumusețare unde este vândut ca produs de curățare facială sau a pielii.

Anumite tipuri de cărbune active se vând și online sau în magazinele obișnuite de pe piața de desfacere sub forma unei pudre speciale pentru albirea danturii. Unele companii produc și pastă de dinți ce conține ca și ingredient primar cărbunele activ.

Cum funcționează cărbunele activ?

Este folosit în mod tradițional în filtrele de aer sau la filtrarea apei, deoarece cărbunele activ absoarbe toxinele. Se folosește în tratarea persoanelor otrăvite sau a supradozelor de droguri, deoarece suprafața largă a cărbunelui activ are multe colțuri și crăpături ce pot atrage și în care pot fi capturate toxinele din corp.

Textura poroasă a cărbunelui activ are o încărcătură electrică negativă ce se folosește la atragerea moleculelor cu o încărcătură pozitivă, precum cele găsite în toxine și gaze.

Cărbunele poate captura toxinele și chimicalele în interiorul intestinului, și, din moment ce cărbunele nu este absorbit de către corp, va fi eliminat împreună cu toxinele și chimicalele capturate prin tranzitul intestinal. Practic, este ca un burete ce capturează tot ce este nociv în corp.

La fel ca în cazul absorbției toxinelor din corp, atunci când este folosit pe dantură despre cărbunele activ se spune că absoarbe placa dentară și alți compuși ce pătează dantura.

Cărbunele activ se leagă de toxinele de pe dantură precum petele sau placa dentară ce nu numai că arată neplăcut, dar pot produce mai multe toxine ce pot duce la carii dentare și afecțiuni ale gingiei. După ce clătiți cărbunele activ, dantura voastră va fi mai curată și mai sănătoasă.

Cărbunele activ și sănătatea orală

Cărbunele activ îndepărtează toxinele și petele de pe dantură, și, în același timp, ajută la menținerea unui nivel de pH echilibrat în cavitatea bucală, acesta fiind esențial pentru o sănătate orală optimă.

Un pH acid poate avea un efect negativ asupra corpului și poate duce la o varietate de afecțiuni și boli, nivelul de pH afectează în mod direct dantura și gingiile.

O cavitate bucală cu un pH acid poate avea un efect negativ și asupra sistemului imunitar, contribuind la afecțiuni precum diabetul, afecțiunile cardiovasculare, osteoporoza, afecțiunile respiratorii și cancer.

Afecțiunile gingivale pot fi mai greu de prevenit sau de tratat dacă aveți un sistem imunitar scăzut, deci ce  rost are să aveți un zâmbet strălucitor dacă urmează să pice din cauza unei gingii bolnave sau dacă urmează să fie atacați de acid?

Un pH echilibrat și sănătos nu aduce numai o sănătate orală optimă, dar și o îmbunătățire a sănătății generale. Din păcate, multe dintre obiceiurile moderne de zi cu zi transformă pH-ul în unul acid, din cauza dietei, a stilului de viață, a expunerii la chimicale și a stresului.

Dieta este partea pe care putem să o schimbăm cel mai ușor, alegând alimente alcaline, bazând dieta pe legume și fructe, preferabil organice și fără pesticide.

Această schimbare nu este întotdeauna posibilă, iar cărbunele activ este o variantă ideală pentru echilibrarea pH-ului cavității bucale, pentru prevenirea cariilor și pentru lupta cu bacteriile ce cauzează o respirație urât mirositoare și afecțiuni ale gingiilor, în timp ce vă va menține dantura strălucitoare.

Cum puteți folosi cărbunele activ pentru a vă albi dantura?

În acest pas veți începe să faceți mizerie, însă nu vă faceți griji, majoritatea persoanelor susțin că merită efortul.

La început, gura dumneavoastră va arăta ca dintr-un film de groază, dar chiar funcționează, cu toate că puterea de albire se oprește la placa dentară și la pete, dacă dantura dumneavoastră este îngălbenită în mod natural sau mai închisă la culoare este posibil să fie nevoie de o produse adiționale pentru înălbire. Din păcate, cărbunele activ poate ajunge absolut oriunde dacă nu sunteți atenți.

Depinzând de varianta de cărbune activ pe care ați ales-o, ar trebui să o pregătiți înainte, pentru a-l putea folosi.

Capsulele trebuie deschie iar pudra fină poate fi mixată împreună cu puțină apă pentru a forma o pastă, tabletele sau bucățile mai mari de cărbune activ trebuiesc sfărmate până în punctul în care devin o pudră fină înainte de a fi folosite. (Orice ați face, nu fiți tentați să folosiți un cărbune de grătar. După cum am explicat mai sus, sunt complet diferiți și pot conține substanțe toxice!)

Dacă folosiți doar o pudră fină, folosiți o periuță de dinți ușor umezită (vă recomandăm să nu vă folosiți periuța dumneavoastră obișnuită, nu va mai fi niciodată albă!). Aplecați-vă asupra recipientului pentru a evita vărsarea conținutului pe podea și înmuiați periuța de dinți în pudra de cărbune activ, apoi aplicați pe dantură, periind ușor cu mișcări circulare pentru aproximativ 2 minute înainte de a scuipa și de a vă clăti cu grijă.

Vă veți simți dantura extrem de curată, dar nu și chiuveta. În videoclipul de mai jos este prezentat experimentul unei femei în care folosește cărbune activ pentru a-și albi dantura, nu lăsați imaginile să vă sperie:

https://youtu.be/07DiO2HSx8w

Unele persoane preferă să facă o pastă folosind apă, dar puteți folosi și ulei de cocos, acesta dovedindu-se eficient în lupta împotriva cariilor dentare și a gingivitei.

Adăugați destul lichid cănii de pudră de cărbune activ în așa fel încât să puteți folosi pasta pe întreaga suprafață vizibilă a danturii, lăsa-ți pasta pentru 3 minute pe dantură, apoi clătiți. Această metodă tinde a fi mai puțin abrazivă asupra danturii, fiind una dintre grijile multor persoane ce folosesc cărbunele activ.

O rețetă naturală pe care o puteți face acasă de pastă de dinți ce conține cărbune activ

Dacă nu doriți doar albirea danturii, ci și îmbunătățirea sănătății orale, puteți opta pentru multele variante de pastă de dinți ce au ca ingredient principal cărbunele active.

Sau vă puteți face propria dumneavoastră pastă de dinți acasă, cu uleiuri esențiale terapeutice pe care le puteți găsi în magazinele naturiste sau în multe magazine online.

Adăugarea uleiului de cocos și a bentonitei mixului dumneavoastră de pastă de dinți poate ajuta la reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și la remineralizarea danturii. Combinând bicarbonatul de sodiu și cărbunele activ, veți avea un mix ce ajută la albirea danturii.

  1. Începeți prin crearea unei baze lichide topind încet 35 grame de ulei de cocos și adăugând 20 de picături de ulei esențial de mentă și 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai.
  2. Combinați 50 grame de bicarbonat de sodium, 50 grame de pudră de cărbune activ și un vârf de linguriță de sare roz de Himalaya.
  3. După ce mixul de ulei de cocos s-a răcit, amestecați pudra de bază cu o spatulă dintr-un material ce nu conține metal până devine o pastă omogenă. Se evită folosirea unei spatule metalice deoarece poate dezactiva bentonita.

Depozitați pasta într-un recipient din sticlă și folosiți-o de 2 ori pe zi scoțând pasta cu ajutorul unei spatule din vas pentru a evita contaminarea mixturii. Periați dantura în mod obișnuit și clătiți-vă dantura abundent după ce ați terminat.

Unele persoane susțin că au observat o diferență considerabilă când vine vorba de albirea danturii după 2 folosiri a unui mix de pastă similar cu cel din această rețetă – chiar și persoanele ce aveau o dantură pătată puternic din cauza unui consum crescut de cafea sau a fumatului.

Este cărbunele activ sigur pentru dantură?

Multe persoane se întreabă dacă poate cărbunele active să păteze lucrările dentare precum coroana, fațetele sau plombele. Cu toate că majoritatea persoanelor ce au încercat această metodă de albire a danturii nu au raportat nici o problemă, merită cu siguranță să întrebați un dentist dacă aveți vreo astfel de lucrare dentară.

Alte persoane își fac griji că pasta ar putea absorbi mineralele danturii, precum calciul.

Majoritatea cercetărilor au arătat că în mare parte cărbunele activ se leagă de compușii organici sau de toxine, nu de minerale, deci nu ar trebui să vă faceți prea multe griji legate de posibila demineralizare sau sensibilizare a danturii. Dacă totuși vă faceți griji, discutați cu un dentist înainte de a încerca o nouă metodă de albire a danturii.

O mare grijă a stomatologilor este nivelul de abraziune al cărbunelui active asupra danturii. Cu toate că nici o cercetare nu arată cât de abraziv este cărbunele active asupra danturii, mulți dentiști recomandă folosirea cărbunelui activ fără periere asupra danturii.

Aplicați cu degetul sau cu o dischetă din bumbac și lăsați să acționeze pe suprafața dentară înainte de a clăti, pentru a evita efectul abraziv în timp ce beneficiați de efectul de albire pentru a obține un zâmbet strălucitor.

Folosind o doză mai mare de lichid pentru a crea un fel de apă de gură poate fi, de asemenea, o variantă de a evita textura abrazivă a cărbunelui active.

Albește cărbunele activ dantura?

Cărbunele activ funcționează doar asupra plăcii dentare și asupra suprafețelor pătate de pe dantură, de care se poate lega, în special în cazul petelor de cafea, ceai și vin roșu.

Proprietățile absorbante ale cărbunelui active au un efect minor asupra danturii ce s-a îngălbenit din cauza unor probleme interne sau a antibioticelor.

Cu toate că multe persoane susțin că au avut parte de o albire considerabilă a danturii, inclusiv atestările unor celebrități, dentiștii tind să fie mai sceptici.

Fundația Sănătății Orale din Mare Britanie a emis o declarație în 2017 ce avertizează oamenii că efectul de albire al cărbunelui active este probabil supraestimat și poate chiar reprezenta un pericol pentru dantură.

Concluzionează că multe dintre poveștile de sucess au fost empirice, celebritățile au avut parte de tratamente de albire profesioniste, și chiar dacă ar exista o anumită îmbunătățire datorită cărbunelui, aceasta este numai de termen scurt deoarece scapă numai de petele de la suprafață.

Partea cea mai îngrijorătoare este că există posibilitatea ca acest cărbune activ să fie nociv pentru dantură, și nu este prima dată când cercetătorii și-au exprimat această grijă legată de folosirea cărbunelui active drept un agent de înălbire a danturii.

Un alt studiu din 2017 din Jurnalul de Fizică: Seria de Conferințe a raportat că periera în mod regulat cu o doză de cărbune poate crește duritatea smalțului dentar făcându-l o suprafață ușor de atacat de către bacteria. Folosirea cărbunelui activ poate provoca mari depuneri de placă dentară, mai multe carii dentare și chiar și paradontoza.

Ar trebui să folosiți cărbunele activ pentru a vă albi dantura?

Cărbunele activ este o variantă destul de nouă de albire a danturii și sunt multe lucruri pe care încă nu le cunoaștem despre el.

Cu toate că nu există destule dovezi științifice ce arată că poate albi dantura în timp ce menține sănătatea orală, unii dentiști, precum Dr. Richard Marques de la Wimpole Street Dental, recomandă această variantă drept una dintre cele mai bune opțiuni de albire a danturii din confortul casei dumneavoastră, fiind și o variantă de albire profesională mult mai ieftină.

Asociația Americană a Danturii tinde să fie mai grijulie, abordând acest subiect în jurnalul lor și ajungând la concluzia că medicii dentiști ar trebui să-și sfătuiască pacienții să fie precauți când vine vorba despre noile produse ce fac afirmații ce nu se bazează pe dovezi când vine vorba despre eficiență și siguranță.

Este cel mai bine să consultați un dentist înainte de a încerca o nouă variantă de albire a danturii și dacă simțiți un discomfort sau apariția sensibilității să încetați imediat folosirea.

Posibilele pericole ale fluorului pot fi un motiv convingător de schimbare a pastei obișnuite de dinți, iar cărbunele activ este o alegere natural ideală. Este o variantă destul de sigură ce are un preț acceptabil, iar internetul este plin de poze cu schimbări dramatice a culorii danturii, de tip înainte și după.

Veți zâmbi cu siguranță dacă dinții dumneavoastră vor fi aproape la fel de albi precum chiuveta mea după ce am reușit să o curăț de toate urmele de cărbune.

Citește și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc