Îndepărtarea firelor de păr este un obicei vechi, practicat de oameni de mii de ani, și există multe metode diferite din care oamenii pot alege pentru a elimina majoritatea părului de pe corp.
Îndepărtarea firelor de păr poate cauza creșterea firelor sub piele, și cu toate că nu este o amenințare puternică pentru sănătate, aceste fire se pot infecta, și trebuie să vă ocupați de ele.
Există trei pași ce pot fi urmați pentru evitarea firelor crescute sub piele, și informații despre cum vă puteți ocupa de firele crescute sub piele în cazul în care acestea apar.
Cuprins:
Istoria îndepărtării părului
Lecturarea textelor despre îndepărtarea părului poate fi destul de interesantă. În primul rând, are atât de multă istorie. În Egiptul antic oamenii obișnuiau să investească foarte mult timp în eliminarea părului de pe corp, și există dovezi ce sugerează că și oamenii peșterilor foloseau anumite unelte pentru a reduce nivelul părului de pe corp, pentru a evita apariția păduchilor.
În timp ce îndepărtarea părului din anumite zone datează de mii de ani, eliminarea firelor de păr din alte zone este influențată de cultura populară recentă.
Spre exemplu, până la apariția modelelor cu rochii fără mâneci din 1915 pe coperta revistei Harper’s Bazaar, eliminarea firelor de păr din zona axială nu era populară.
Mergând înapoi la zilele moderne, conform cercetărilor recente, aproximați 88% dintre femei aleg să își îndepărteze în totalitate părul pubian.
Oamenii aleg să își îndepărteze părul din varii motive. Poate fi o preferință personală, sau o preferință a partenerului. Unele persoane simt că este mai igienic să elimine tot părul, alte persoane doresc să arate mai bine când merg la plajă sau ies undeva pe timp de noapte.
Firele de păr crescute sub piele pot reprezenta o problemă pentru anumiți oameni, și sunt adesea asociate cu îndepărtarea părului. Am analizat problema firelor de păr crescute sub piele pentru a afla exact ce sunt acestea, și cum pot fi ele gestionate.
Cum crește părul?
Pentru a înțelege mai bine firele de păr crescute sub piele, trebuie să înțelegeți mai întâi cum crește părul. Fiecare fir de păr are ca punct de origine un folicul de păr – este ca un mic buzunar – în piele.
Rădăcina fiecărui fir de păr este formată din celule proteice ce se hidratează cu ajutorul nutrienților din rezerva locală de sânge. Astfel, se creează mai multe celule, ce se adaugă la lungimea firelor de păr.
În timp, firele cresc destul în cât să iasă din folicule, trecând prin glandele de ulei în drumul lor, uleiul formând un strat asupra firului de păr pentru a-l lubrifia în timp ce firul împinge pielea pentru a ieși la suprafață.
Capetele firelor de păr pe care le vedem la suprafață sunt moarte; rădăcina din interiorul foliculului este ceea ce se menține în viață cu ajutorul hidratării, continuând să crească, prelungind firul de păr.
Acesta este procesul de creștere al firelor de păr în cazul oricărei zone de pe corp. Singura diferență este că în zona capilară părul continuă să crească pentru multe luni, în timp ce părul de pe corp tinde să își termine ciclul de creștere după aproximativ o lună, fiind motivul pentru care firele de păr de pe corp sunt adesea mai scurte decât cele de pe cap.
Ce sunt firele de păr crescute sub piele?
Acest sistem funcționează foarte bine pentru majoritatea oamenilor, în general. Cu toate acestea, în anumite cazuri, în timp ce firul de păr crește, există posibilitatea ca acesta să nu ajungă la suprafață. Asta se poate întâmpla din mai multe motive.
Firele de păr ce cresc sub piele nu se opresc din crescut; continuă să crească, și pot ajunge la o lungime incredibilă. Pentru a putea concepe mai ușor firele de păr crescute sub piele, urmăriți următorul videoclip ce demonstrează în mod profesional îndepărtarea firelor de păr crescute sub piele.
Există mai multe videoclipuri (și mai explicite), însă acesta arată drumul pe care firul de păr trebuie să meargă sub straturile de piele.
Există posibilitatea să puteți vedea firul de păr sub piele, depinzând de zona afectată și de cât de adânc merge firul de păr. Este, de asemenea, posibil să aveți o zonă mică de piele mai închisă la culoare, asociată cu firele de păr crescute sub piele; asta se poate întâmpla din cauza melaninei, sau a pigmentației pieli prezente.
În timp ce crește, firul de păr crescut sub piele poate arăta ca un punct negru, având o umflătură mică acoperită de un ”capac” închis la culoare, din cauza melaninei și a reziduurilor prezente în mod natural pe piele.
Ce sunt firele de păr incorporate?
În anumite cazuri, firele de păr pot crește într-o direcție total greșită, ajungând să penetreze peretele foliculului de păr. În timp ce crește, firul de păr poate cauza inflamații, disconfort și durere.
Aceste fire se numesc fire incorporate, și sunt asemănătoare cu firele crescute sub piele. Tratamentul constă în folosirea medicamentelor anti-inflamatoare pentru a controla inflamația în timp ce așteptați ca firul să iasă la suprafață.
Ce afectează firele de păr crescute sub piele?
Conform experților de la Clinica Mayo, există mai mulți factori ce pot crește probabilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele. Dacă firele dumneavoastră sunt mai mult aspre decât subțiri, și în loc să fie drepte sunt ondulate, atunci sunteți mai predispuși la apariția firelor de păr crescute sub piele.
Dacă folicula de păr este curbată sau îndepărtată de centru, există o posibilitate mai crescută de apariție a firelor de păr crescute sub piele.
Experții raportează că în cazul în care vă epilați cu ajutorul lamei de ras, scoateți firele cu penseta sau vă epilați cu ceară, probabilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele crește. Zona cea mai afectată în general este bărbia în cazul bărbaților, și are sens, deoarece acesta este locul cel mai adesea bărbierit de pe corpul oricui.
Netezirea pielii în momentul bărbieririi poate crește posibilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele, deoarece se permite tăierea firului de păr cât mai aproape de nivelul pielii, acesta trăgându-se ușor înapoi în piele.
Poate fi prevenită creșterea firelor de păr sub piele?
Practic vorbind, da, puteți preveni apariția firelor de păr crescute sub piele. Cu toate acestea, cele mai potrivite modalități de prevenire a problemei pot să fie neplăcute pentru multe persoane:
Opriți îndepărtarea părului din zona afectată
În mare parte, un fir de păr crescut sub piele este cauzat de formarea noilor fire de păr ce nu pot ajunge până la suprafața pielii. Cea mai bună modalitate de prevenire este să nu îndepărtați în mod artificial firele de păr din acea zonă.
Astfel, fiecare fir ce ajunge la suprafață nu este, prin definiție, un fir de păr crescut sub piele. Își va completa ciclul de viață și va cădea în mod natural atunci când moare. După aceea, va fi înlocuit de alt fir de păr ce va urma același ciclu de creștere.
Dacă nu doriți să opriți îndepărtarea firelor de păr…
Dacă, la fel ca și în cazul meu, îndepărtarea părului din anumite zone corporale nu este negociabilă, există câțiva pași pe care îi puteți urma pentru a scădea posibilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele.
Pregătiți-vă pentru îndepărtarea părului
Înainte de a efectua metoda aleasă de îndepărtare a părului, pregătiți zona pe care urmează să o epilați. În primul rând, ușor pielea, cu o soluție formată dintr-un săpun foarte delicat și apă caldă. Astfel, veți curăța zona, veți îndepărta bacteriile și pielea moartă prezentă.
Dacă intenționați să îndepărtați părul cu o lamă de ras
Aplicați un prosop cald pe zona ce urmează să fie bărbierită. Astfel, veți deschide porii și foliculele. Aplicați un gel sau o cremă de ras – căutați un produs special pentru zona pe care doriți să folosiți lama de ras. Cremele și gelurile de ras pentru zonele sensibile sunt, în general, cele mai bune pentru zona pubiană și axială.
Astfel, lubrifiați lama de ras, permițându-i să alunece ușor pe piele fără a desprinde celulele de piele și fără a cauza abraziuni.
Folosiți o un aparat de ras cu o singură lamă, sau unul ce a fost creat special pentru nevoile dumneavoastră. Asigurați-vă mereu că folosiți o lamă nouă și ascuțită.
Dacă lamele nu mai sunt ascuțite, este timpul să cumpărați un nou aparat de ras. Lamele boante sunt o cauză majoră a firelor de păr crescute sub piele, deoarece nu mai taie firele la fel de curat și de precis ca și o lamă nouă.
Clătiți lama de ras cu apă caldă între mișcările de radere. Astfel se înlătură reziduurile și bacteriile, pentru a le opri din a intra înapoi în contact cu pielea, și pentru a proteja de potențialul risc de iritații sau infecți.
În general, este recomandat să mișcăm lama pe piele în aceiași direcție de creștere a firelor de păr, dar un studiu nou susține că persoanele ce mișcă lama pe piele în direcția opusă creșterii firului de păr au un risc de iritații scăzut. Ideea este să încercați ambele modalități pentru a vedea care vi se potrivește mai bine.
După ce ați terminat de îndepărtat firele de păr, uscați întreaga zonă ușor dar amănunțit cu un prosop moale din bumbac. Nu aplicați produse ce conțin parfum. Purtați haine curate, proaspete și preferabil din materiale naturale după ce pielea s-a uscat în totalitate.
Luați în considerare alternativele sau soluțiile de eliminare permanentă a firelor de păr
Dacă firele de păr crescute sub piele sunt o problemă pentru dumneavoastră, și nu vă surâde ideea de a nu recurge la îndepărtarea părului cu ajutorul aparatelor de ras sau prin epilarea cu ceară, puteți încerca metode diferite de îndepărtare a părului față de cea pe care o folosiți în general, pentru a vedea dacă scade numărul de fire crescute sub piele.
Puteți lua în considerare și alegerea celeilalte extreme, optând pentru variantele semi-permanente de îndepărtare a părului, precum laserul. Vă vom oferi câteva idei mai jos:
Îndepărtarea firelor de păr cu ajutorul laserului
Laserul nu este o soluție ce funcționează instantaneu, sau ce funcționează pentru toată lumea, și nu oferă siguranța că nu veți mai avea niciodată parte de un fir de păr crescut sub piele.
Necesită timp, mai multe tratamente, iar costurile pot fi destul de mari dacă alegeți să mergeți la un salon profesionist, cu toate că există și varianta de a vă îndepărta firele de păr cu ajutorul laserului acasă.
Îndepărtarea părului cu ajutorul laserului funcționeze prin concentrarea unui fascicul intens de energie luminoasă adânc în foliculele firelor de păr. Afectează rădăcina și îngreunează creșterea noilor fire de păr. Un tratament are posibilitatea de a preveni creșterea firelor de păr, dar în general este necesar să faceți mai multe tratamente pentru a putea obține rezultate permanente.
Cu toate acestea, este o soluție pentru firele de păr crescute sub piele, deoarece după mai multe tratamente se poate ajunge la o rată scăzută sau la oprirea totală a creșterii firelor de păr, deci scade posibilitatea de apariție a firelor de păr crescute sub piele.
Totuși, trebuie să vă avertizăm – îndepărtarea firelor de păr cu ajutorul laserului se bazează pe pigmentația interioară a firelor de păr pentru a putea funcționa în mod eficient.
În cazul persoanelor cu fire de păr blonde sau albe, tratamentul cu laser tinde să fie mai puțin eficient față de persoanele ce au un păr brunet.
Nu înseamnă că nu puteți încerca, dar este preferabil să consultați un specialist și trebuie să fiți conștienți că este posibil să aveți nevoie de mai multe tratamente față de persoanele ce au un păr mai închis la culoare.
Electroliza
Aceasta este o altă metodă cu potențial permanent de îndepărtare a firelor de păr. Folosește pulsații de energie electrică pentru a distruge rădăcina firului de păr și pentru a dezactiva foliculele de păr.
Ca și în cazul tratamentelor cu laser, efectele pot deveni permanente dacă se repetă tratamentul, fiind vorba de tratamente pentru câteva săptămâni, sau pentru câteva luni.
Costul tratamentelor cu electroliză profesionale, sau la salon pot fi destul de mari, mai ales că este nevoie de mai multe tratamente, dar există și opțiunea de a folosi tratamentul cu electroliză acasă.
Cum să vă ocupați de o zonă cu probleme
Dacă aveți o zonă problematică specifică, în care apar constant fire de păr crescute sub piele, o ședință de tratament cu laser sau electroliză poate fi o opțiune potrivită pentru prevenirea apariției firelor de păr crescute sub piele în zona specifică.
Aparatele de ras electrice sau foarfecele
Anumite surse sugerează că folosirea aparatelor de ras electrice sau foarfecelor pentru tăierea firelor de păr în apropierea stratului de piele pot fi o bună modalitate de a reduce riscul de apariție a firelor de păr crescute sub piele.
Atunci când folosiți un aparat de ras electric, nu alegeți setarea ce scurta cel mai tare părul, și țineți aparatul ușor îndepărtat de piele. Nu apăsați aparatul pe piele, și nu neteziți pielea când îndepărtați firele de păr.
Crema depilatoare
Depilarea, sau eliminarea firelor de păr cu ajutorul cremelor funcționează cu ajutorul unor chimicale ce slăbesc firul de păr de la suprafața pielii, făcându-l ușor de îndepărtat.
Din moment ce nu ating rădăcina firelor de păr, foliculele sau nivelul de piele de sub stratul principal, cremele depilatoare tind să reducă riscul de apariție al firelor de păr crescute sub piele.
Anumite creme depilatoare pot reduce și numărul de fire ce vor crește pe viitor, dar asta se întâmplă numai în perioada în care folosiți crema; nu este o schimbare permanentă a vitezei de creștere a firelor de păr.
În general aceste tipuri de creme, precum elfornitina, pot fi obținute numai cu rețetă, deci este cel mai bine să cereți sfatul unui medic.
Dacă doriți să îndepărtați firele de păr, dar nu doriți să încercați metodele permanente, crema depilatoare ar putea fi cea mai potrivită variantă pentru dumneavoastră.
Cu toate acestea, este important să vă amintiți faptul cp aceste creme pot provoca iritații cutanate, deci asigurați-vă că ați testat crema pe un petic de piele cu 24 de ore înainte de a o folosi, și urmați cu atenție instrucțiunile de pe etichetă.
Alte lucruri pe care le puteți face ce pot ajuta la prevenirea apariției firelor de păr crescute sub piele
Din punct de vedere științific, nu există foarte multe cercetări sau teste clinice ce au studiat îndeaproape prevenirea apariției firelor de păr crescute sub piele, Totuși, există câteva lucruri ce au posibilitatea de a ajuta la reducerea riscului de a suferi de această problemă.
Acidul Salicilic
Aplicarea la nivel cutanat a acidului salicilic sau a acidului glicolic este adesea recomandată în cazul afecțiunilor de piele precum acneea sau psoriazisul.
Se recomandă deoarece acidul salicilic ajută la reducerea umflăturilor, a inflamațiilor și a roșeții, în timp ce deblochează porii și ajută la dezlipirea celulelor de piele moartă de pe suprafața pielii.
Toate aceste efecte sunt necesare atunci când încercați să evitați apariția firelor de păr crescute sub piele. Acidul salicilic ajută și la menținerea porilor deschiși, fiind mai dificil pentru firele de păr să rămână blocate sub piele.
Cu toate acestea, este important să luați în considerare că acidul salicilic și acidul glicolic nu ar trebui să fie folosite pentru tratarea firelor de păr ce sunt deja crescute sub piele decât în cazul în care medicul v-a recomandat acest lucru; pot înrăutăți problema.
Cremele pe bază de peroxid de benzoil
Există produse ce conțin de peroxid de benzoil ce pot fi achiziționate fără prescripție medicală. Aceste creme pot ajuta la uscarea pielii în zona afectată, pentru a reduce roșeața și iritația.
Exfoliați zona în mod regulat
Zahărul este un exfoliant natural accesibil pentru majoritatea oamenilor. Îmi fac propriu exfoliant acasă cu puțin zahăr, suc de lămâie și ulei de mentă și de arbore de ceai, îl aplic pe câte o zonă restrânsă cu mișcări circulare.
Bicarbonatul de sodiu este un alt ingredient ce poate fi folositor în rețetele de exfolianți ce pot fi făcuți acasă. Mineralele din bicarbonatul de sodiu ajută la reducerea inflamației și calmează pielea.
Poate fi folosit într-un amestec sub formă de pastă ce va fi aplicat pe piele, sau puteți adăuga o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu într-o cană de apă și să aplicați amestecul pe piele.
Hidratați în mod regulat pielea
Anumite surse susțin că pielea uscată se exfoliază mai ușor. Aceste bucățele de piele pot cauza probleme și pot contribui la apariția firelor de păr crescute sub piele, deoarece blochează foliculele de păr.
Investiți timp, efort și puțin din banii dumneavoastră într-o cremă hidratantă de calitate, non-grasă, ce va ajuta la menținerea unei pieli hidratată și sănătoasă.
O cremă hidratantă de calitate poate scăpa de celulele moarte dacă este folosită în mod regulat, lăsând mai puține reziduuri în care firele s-ar putea bloca, și poate ajuta la deblocarea porilor și a foliculelor de păr.
Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este bine cunoscut centru proprietățile sale antibacteriene, antifungice și anti-inflamatorii, și poate ajuta la echilibrarea pielii, deschizând porii și foliculele de păr.
Cynthia Olsen, autoarea ”Australian Tea Tree Oil Guide” susține că adăugarea a 10 picături de ulei de arbore de ceai în crema hidratantă poate ajuta la reducerea riscului apariției de fire de păr crescute sub piele.
Purtați haine largi
La început, poate părea ciudat, dar, dacă vă gândiți mai bine, chiar are sens. Hainele strâmte se apasă pe piele, și se freacă de piele în timpul mișcării. Aceste restricție și frecare contribuie la formarea de fire de păr sub piele.
Purtând haine largi, în special cele făcute din materiale naturale, puteți evita frecarea și iritațiile, permițând pielii să respire. Astfel, puteți reduce posibilitatea de a suferi din cauza firelor crescute sub piele.
Cum să tratați firele de păr crescute sub piele
Dacă observați un fir, sau mai multe fire de păr crescute sub piele, trebuie să știți cum să gestionați această problemă în mod eficient.
Adesea, firele de păr crescute sub piele dispar de la sine, fără a fi nevoie de tratament. Primul pas ce trebuie făcut în momentul în care observați un fir de păr ce crește sub piele este să vă asigurați că zona afectată este curată, și să monitorizați firul de păr. În majoritatea cazurilor, firul de păr va ajunge la suprafață de unul singur.
Dacă în câteva săptămâni firul de păr nu a reușit să iasă la suprafață, trecem la al doilea pas…
Opriți îndepărtatea firelor de păr
Dacă îndepărtați fire de păr din zona afectată, este momentul să vă opriți până când firul de păr reușește să iasă la suprafață. Dacă veți continua să folosiți lamele de ras, epilarea cu ceară, pensetele sau crema depilatoare, zona afectată poate deveni și mai iritată, iar pielea se poate sensibiliza.
Pielea din jurul firului de păr crescut în interior poate provoca mâncărimi și se poate irita. Nu încercați să vă scărpinați, sau să scoateți firul. Astfel ați introduce bacterii în zona afectată, ce pot cauza infecții. Scărpinarea sau eliminarea unui fir de păr crescut sub piele poate duce și la cicatrici.
Aplicați comprese calde
Compresele calde pot ajuta în cazul firelor de păr crescute sub piele, deoarece înmoaie pielea și deschid porii. Ca o alternativă, puteți freca ușor un prosop cald peste suprafața afectată de piele. Unele surse recomandă folosirea compreselor calde de 3 ori pe zi până când firul iese la suprafață.
Exfolierea
Exfolierea delicată poate ajuta la rezolvarea problemelor cu firele de păr crescute sub piele. Exfolierea ajută la menținerea unei pieli curate, eliminând reziduurile și celulele de piele moartă. Asta înseamnă că vor fi mai puține obstacole pentru firul de păr.
Exfolierea ajută și la impulsionarea circulației sanguine, ce poate ajuta țesutul ce înconjoară zona ce a fost afectată de firul crescut sub piele, vindecând și reparând.
Folosirea preparatelor anti-inflamatorii
Dacă firul de păr crescut sub piele cauzează durere și inflamații, ar trebui să luați în considerare folosirea unei creme anti-inflamatoare, pentru a ajuta la ameliorarea durerii și scăderea inflamației.
Dacă preparatele fără prescripție medicală nu vă ajută, consultați un medic profesionist ce vă va prescrie o cremă mai puternică și alte medicamente ce pot fi aplicate la nivel cutanat ce vor ajuta.
Alte medicamente pot fi, de asemenea, benefice dacă vă confruntați cu un fir de păr crescut sub piele. Spre exemplu, retinoizii, precum Retin-A pot crește eficiența cu care corpul scapă de celulele moarte, lăsând în urmă mai puține straturi prin care firul al trebui să treacă.
Prescripțiile cu retinoizi pot ajuta și la gestionarea zonelor de piele mai închise la culoare asociate cu firele de păr crescute sub piele.
Medicamentele precum retinoizii pot fi obținute pe baza rețetelor, și trebuie să fie folosite sub supraveghere medicală din cauza efectelor adverse. Aceste tipuri de medicamente ce pot fi aplicate la nivel cutanat pot usca pielea foarte tare.
Retinoizii și medicamentele din același grup farmaceutic nu sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece sunt asociate cu defectele la naștere și cu vătămarea bebelușilor.
Scoateți ușor firul de păr
Imediat ce iese la suprafață, smulgeți ușor firul de păr cu o pensetă sterilă, dar nu îl smulgeți complet. Dacă firul de păr este îndoit, tragându-l ușor îl veți încuraja să crească în direcția corectă către suprafața pielii.
Smulgerea completă a firului poate înrăutăți problema în mai multe moduri. În primul rând, pielea din jurul firului de păr este inflamată și iritată, pielea din această zonă se va vindeca peste foliculul de păr, cauzând ca următorul fir să crească tot sub piele.
Smulgerea firului de păr, mai ales în cazul în care pielea din jurul firului este ruptă, poate duce la infecție. Deci, trageți ușor firul de păr – ca și cum ați încerca să-l îndreptați – dar nu îl smulgeți complet.
Firele de păr crescute sub piele infectate
O posibilă complicație a firelor de păr crescute sub piele este infectarea. Cu cât firul de păr stă mai mult sub piele, cu atât crește posibilitatea de infectare, deoarece sistemul imunitar consideră firul de păr ca fiind un intrus.
Este posibil să observați că zona afectată devine mai dureroasă, inflamația și roșeața înrăutățindu-se. Este posibil să dezvolte o umflătură, posibil cu un centru alb, în timp ce foliculul se poate umple cu puroi.
O cremă obișnuită pe sau un gel pe bază de antibiotic pot fi îndeajuns pentru rezolvarea infecției din acea zonă. Dacă problema nu dispare, este cel mai bine să consultați un medic specialist pentru îndrumare.
Precauții ce trebuie luate în considerare
Dacă aveți adesea probleme cu firele de păr crescute sub piele, este cel mai bine să consultați un medic pentru a vă asigura că nu are o legătură cu o afecțiune fundamentală.
Dacă creșterea acestor fire începe să se întindă și devine o problemă observabilă, ar trebui să consultați un medic pentru îndrumare.
Concluzii
Am descoperit că firele de păr crescute sub piele se formează în cazul în care firul nu crește drept din foliculul de păr, sau dacă dintr-un anumit motiv foliculul de păr este blocat.
Firele de păr crescute sub piele apar adesea în cazul în care firul este ondulat sau gros, sau dacă foliculul de păr este curbat sau îndepărtat de centru.
Multe metode de îndepărtare a părului sunt asociate cu o creștere a riscului de apariție a firelor de păr crescute sub piele, în special în cazul epilării cu ceară, smulgerii sau folosirii lamelor de ras, acestea fiind cele mai comune metode de îndepărtare a părului asociate cu firele de păr crescute sub piele.
Bărbieritul poate fi o problemă, pentru că atunci când radeți firele de păr, tindeți să neteziți piele, permițând firelor de păr să se retragă în piele după ce au fost tăiate. Folosirea lamelor neascuțite sau de proastă calitate contribuie la acest factor.
Firele de păr crescute sub piele pot fi evitate, dar cele mai bune metode de prevenire sunt abținerea de la îndepărtarea părului sau alegerea altei metode de epilare ce cauzează mai puține iritații la nivel cutanat. Aceasta este o alegere personală, și este diferită pentru toată lumea.
Metodele de îndepărtare a părului permanente sau semi-permanente pot fi o soluție de evitare a firelor de păr crescute sub piele, din moment ce se axează pe distrugerea firelor de la rădăcină și prevenirea sau reducerea creșterii de fire din foliculele la care tratamentul a ajuns.
Tratamentele de îndepărtare a părului precum laserul sau electroliza pot ajuta la prevenirea firelor de păr crescute sub piele într-o zonă specifică. Pot fi folosite și pentru îndepărtarea generală a firelor de păr, dar ambele necesită o serie de tratamente regulate.
Alte metode de îndepărtare a părului ce nu cauzează o incidență crescută a apariției firelor de păr crescute sub piele sunt cremele depilatoare și aparatele de ras electrice sau foarfecele.
Există multe alte modalități de reducere a riscului de apariție a firelor de păr crescute sub piele, precum folosirea la nivel cutanat a acidului salicilic, acidului glicolic sau a cremelor pe bază de peroxid de benzoil, ce pot menține porii deschiși și liberi în timp ce reduc inflamația.
Hidratarea regulată a pielii este, de asemenea, importantă pentru menținerea unei pieli sănătoase și pentru evitarea uscării pielii, ce poate fi un alt factor ce poate provoca apariția firelor de păr crescute sub piele.
Adăugarea câtorva picături de ulei de arbore de ceai în crema hidratantă va ajuta la reducerea riscului când vine vorba de firele crescute sub piele, precum și purtarea hainelor largi, din materiale naturale, în special în cauzal hainelor ce se ating în mod direct de piele.
Dacă aveți probleme cu firele de păr crescute sub piele, este important să știți cum să le gestionați în mod corect, în cele mai multe cazuri firele de păr crescute sub piele se rezolvă de la sine, făcându-și drum la suprafață.
Dacă observați un fir de păr ce crește sub piele, monitorizați zona și mențineți-o curată, bine hidratată, și folosiți în mod regulat exfolierile delicate. Nu rupeți pielea – puteți cauza infecții sau cicatrici. Aplicarea compreselor calde de mai multe ori pe zi poate încuraja ieșirea la suprafață a firului.
În general, firele de păr crescute sub piele nu necesită îngrijiri medicale. Cu toate acestea, dacă observați mai multe fire de păr crescute sub piele în aceiași zonă, în cazul în care creșterea firelor de păr devine mai prolifică, sau dacă firul de păr crescut sub piele se infectează sau nu iese la suprafață în câteva săptămâni, este cel mai bine să consultați un medic.
Firele de păr crescute sub piele pot apărea în cazul oricărei persoane la un moment dat, iar acum sunteți pregătiți, înarmați cu informații și gata să le atacați!
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc