Albirea prematură a părului: Care sunt cauzele?

Fata uitandu-se intr-o oglinda la parul ei.
  • Momentul în care descoperiți primul fir de păr alb poate fi destul de supărător, dar, din păcate, nu există scăpare, la un moment dat părul dumneavoastră își va pierde culoarea și va deveni alb, este un fapt biologic și natural.
  • Albirea părului este adesea considerată drept un semn al îmbătrânirii, majoritatea persoanelor descoperind fire de păr alb pe la vârsta de 30 de ani.
  • Anumite persoane pot albi mai devreme, albirea prematură a părului fiind clasată drept o apariție a părului alb la vârsta de 20 de ani în cauzal persoanelor Caucaziene și înainte de 30 de ani la persoanele de culoare. (sursă)
  • Albirea prematură se leagă strâns de genetică, dar poate fi legată și de alți factori, precum fumatul, bolile autoimune, lipsa nutrienților și a anumitor vitamine fiind cauze ce s-au dovedit a provoca albirea părului la o vârstă fragedă.

George Clooney este un bărbat foarte atrăgător. Părul alb poate da un aer distins și dichisit, dar, la vârsta de 25 de ani…? Da, există adolescenți și tineri ce au părul alb, chit că vorbim despre câteva fire albe, sau despre albirea întregului păr.

Dacă ați descoperit câteva fire de păr alb la o vârstă fragedă, probabil vă întrebați dacă ați fi putut face ceva pentru a preveni sau dacă este vorba despre un simptom al unei afecțiuni fundamentale?

Părul alb este atribuit în mare parte geneticii, dar mulți factori pot juca un rol în aceasta fenomen. Să începem prin analizarea geneticii înainte de a explora factorii precum bolile autoimune, cauzele nutriționale, fumatul, abuzul de substanțe, stresul și daunele provocate de mediul înconjurător.

Genetica din spatele părului alb

Părul alb apare în momentul în care corpul încetează să mai fabrice pigmenți de melanină, aceștia fiind necesari pentru a colora părul, dar și din cauza producției de peroxidului de hidrogen ce apare în momentul în care ajungeți la o vârstă înaintată.

Pentru o explicație mai detaliată, dar concisă a fenomenului biologic din spatele părului alb, urmăriți videoclipul de mai jos, de pe YouTube:

https://youtu.be/oCtdFSAgKCY

Din păcate, nu puteți face multe în legătură cu factorii ce decid momentul în care părul începe să devină alb – aici este vorba de gene. Dacă părinții sau bunicii voștri au albit prematur, deci probabil că și voi – dacă nu chiar categoric – veți albi prematur.

Într-un studiu cu subiecți realizat pe studenții de la o facultate ce au albit prematur 50,4% dintre aceștia au albit prematur deoarece în istoricul familiei lor au existat cazuri similare. (sursă)

Cercetătorii au descoperit de curând faptul că genele cunoscute drept IRF4 sunt probabil cele responsabile pentru albire părului, în mare parte, cu albirea prematură a părului.

Un studiu al ADN-ului realizat pe 6000 de persoane din America Latină a permis cercetătorilor să arate că gena IRF4 ce era cunoscută înainte ca fiind responsabilă pentru culorile deschise ale părului din Europa, se leagă, de asemenea, și de albirea părului. (sursă)

Această informație poate permite altor cercetători să modifice genetic ADN-ul atribuit părului înainte ca părul să crească, pentru a preveni albirea.

Dacă în istoricul familiei dumneavoastră există cazuri de albire prematură, există medicamente pe piață precum Melancor ce au ca obiectiv impulsionarea creșterii nivelului de pigmenți de melatonină în foliculele părului.

Cercetătorii au descoperit și faptul că pantotenatul de calciu poate avea un efect preventiv și reversiv asupra albirii premature a părului. (sursă) Nici unul dintre aceste tratamente nu va opri albirea părului dacă este ereditară, dar poate ajuta șa oprirea regenerării în cazul părului alb.

Efectele deficiențelor de nutrienți, minerale și vitamine în cazul albirii premature

Hidratarea corectă a părului se bazează pe multe vitamine și minerale, precum zincul, cuprul și vitaminele C, B12, și E.

O deficiență a acestor nutrienți poate duce la defectarea procesului metabolic ce oferă părului culoarea sa naturală, rezultând în albirea părului.

O dietă problematică, în special dietele bazate pe alimente nesănătoase sau pe alimente procesate, poate accelera procesul de îmbătrânire , rezultând în înmulțirea firelor albe.

O pierdere cronică de proteine, fier, acid folic, vitamina B12 și cupru poate adesea cauza albirea prematură a părului, dar poate fi inversată dacă sunt luate măsurile potrivite.

Un grup de fete sănătoase de 15 ani ce participau la un studiu despre albirea prematură a părului au prezentat semne legate de un nivel scăzut de fier, zinc și cupru. (sursă)

Cu toate că deficiența de vitamina B12 nu este un simptom primar, albirea părului poate fi rezultatul unei anemii pe baza lipsei de vitamina B12, în care hemograma este scăzută din cauza lipsei unei substanțe în corp ce contribuie la absorbirea unui nivel optim de vitamina B12.

Creșterea nivelului de vitamina B12 și a altor minerale poate ajuta la instalarea încetinirii procesului de albire prematură a părului. Vitamina B12 se poate găsi într-o varietate de produse de origine animală, incluzând lactatele și ouăle; un nivel crescut se poate găsi în ficat și în alte organe.

Anumite alimente precum cerealele sau grânele sunt adesea fortificate cu un plus de B12, dar corpul absoarbe în general B12 mult mai ușor din sursele de origine animală decât din sursele derivate din plante.

Curry-ul s-a dovedit a fi eficient în impulsionarea creșterii nivelului de melanină (sursă); alimentele bogate în cupru și zinc, în special fructele marine pot, de asemenea, ajuta la combaterea albirii premature a părului.

Puteți cumpăra chiar și produse de păr ce au fost îmbogățite cu zinc și cupru, pentru a lupta împotriva efectului de reducere a producției de melanină.

Puteți încerca să faceți acasă un ulei pe bază de frunze de curry pentru a inversa procesul de albire prematură a părului, așa cum vă arată acest videoclip interesant de pe YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=W4qVJ3nMDTI

Stresul și efectul acestuia când vine vorba de albirea prematură a părului

Obișnuiam să spun lumii că am albit din cauza stresului de la muncă, însă contrar convingerilor populare, stresul nu cauzează albirea părului.

Cu toate acestea, o emanare constantă a hormonilor ce apar în situațiile de tip ”luptă sau fugi” ( răspuns la un eveniment periculos perceput, atac sau amenințare la supraviețuire) precum cortizonul sau adrenalina pot cu siguranță contribui la stresul oxidativ ce poate duce la scăderea capacitatea de pigmentație prin melanină, ducând la albirea părului.

Dacă vă faceți griji că veți albi aveți mai multe șanse să vă cauzați condiții medicale cardiace decât să creșteți viteza procesului de albire a părului. Anumiți experți susțin că aveți aproximativ 10 ani până la albirea totală a părului de la descoperirea primului fir alb.

De ce să nu încercați să acceptați părul alb, sau să-l colorați, sau să faceți schimbări legate de factorii ce pot cauza stresul oxidative, decât să vă gândiți constant la acest proces.

Bolile autoimune și alte afecțiuni medicale legate de albirea prematură a părului

Anumite boli autoimune sau genetice pot avea o legătură cu albirea prematură a părului. Afecțiunile tiroidale, anemia, vertijul (ce distruge celulele melanocite), infecția cu HIV și fibroza cistică pot fi acompaniate de apariția albirii premature a părului.

În cazul în care aceste afecțiuni sunt diagnosticate de un medic, procesul de albire prematură al părului poate fi adesea inversat.

Majoritatea funcțiilor corporale depind de nivelul de tiroxină, un hormon produs de glanda tiroidă. O glandă tiroidă hipoactivă sau hiperactivă poate afecta nivelul melaninei în corpul uman.

Dacă fetele sau băieții se luptă cu apariția firelor albe la vârsta adolescenței, ar trebui să vadă un medic pentru a verifica dacă această problem nu se leagă de o afecțiune tiroidală.

Albirea prematură a părului poate fi legată și de scăderea densității minerale a oaselor, în cazul femeilor ce au trecut de menopauză.

Un studiu realizat cu 293 de femei ce nu aveau alte afecțiuni, dar trecuseră de perioada menopauzei, ce au fost împărțite în două grupuri de control, un grup în care majoritatea femeilor au albit până la vârsta de 40 de ani și un grup ce nu a experimentat albire prematură a părului. Densitatea osoasă scăzută a fost descoperită la femeile ce au experimentat albirea prematură a părului. (sursă)

Fumatul și daunele provocate de mediu când vine vorba de albirea prematură a părului

Fumatul este unul dintre cei mai cunoscuți factori responsabil pentru albirea prematură a părului, în special în cazul tinerilor. Fumatul poate declanșa developarea radicalilor liberi ce pot cauza stresul oxidative ce poate rezulta în producerea unui nivel mai mic de pigmenți, ducând la albirea părului.

Fumatul și abuzul cronic de droguri se leagă de albirea părului la o vârstă fragedă. Un studiu realizat cu tineri fumători sub vârsta de 30 de ani a dovedit că aceștia erau de două ori și jumătate mai predispuși la albirea prematură a părului față de persoanele nefumătoare. (sursă)

Acesta poate fi un alt motiv pentru care ar merita să vă lăsați de astfel de obiceiuri, alte motive fiind creșterea nivelului de sănătate și lungirea vieții.

Poluarea, razele UV, stresul inflamator cauzat de afecțiunile din zona scalpului și chimicalele puternice pot produce radicalii liberi de oxigen nocivi ce pot ataca celulele creatoare de pigmenți, ducând la albirea prematură a părului.

Anumite medicamente pot cauza albirea prematură a părului, incluzând, dar nu se limitează la clorochină, mafenzină și dixyrazină. Dacă albirea prematură reprezintă o problem, puteți consulta un dermatolog sau un medic de familie pentru a putea primi câteva sfaturi despre tratamentele alternative.

Putem opri albirea prematură a părului?

Există posibilitatea de a preveni albirea prematură a părului. Urmând o dietă echilibrată, evitând fumatul, expunând părul la mai puțină poluare și evitând chimicalele puternice puteți reduce albirea prematură a părului.

Chimicalele puternice se pot găsi în anumite tratamente pentru păr, precum tratamentele pentru îndreptarea părului ce pot ataca receptorii din folicule unde celulele produc pigmenți din melanină pentru a colora părul, și ar trebui să evitați astfel de tratamente.

Un dermatalog va începe în general prin căutarea cauzei ce a dus la albirea prematură a părului, ce poate necesita testarea nivelului de fier, acid folic, zinc, vitamina B12 și cupru. Bolile autoimune fundamentale precum un dezechilibru în cazul hormonilor tiroidali pot necesita tratamente.

Din păcate, dacă sunteți predispuși la albirea prematură din cauze genetice, sau din cauza unui istoric medical al familiei ce include afecțiuni cornice, nu există multe lucruri pe care le puteți face pentru a opri albirea prematură a părului.

Anumite medicamente sau remedii pe bază de plante ce pot fi făcute acasă pot încetini procesul de albire prematură a părului, dar, eventual, acesta va deveni alb, deci George Clooney, ai grijă, nu vei mai fi singura vulpe argintie din oraș!

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc