Cele mai bune uleiuri esențiale pentru acnee și cum să le utilizați

Pipeta cu ulei esential vazuta de aproape.

Acneea iți poate da senzația că este imposibilă o schimbare. Majoritatea dintre noi am experimentat acnee în adolescență. Din păcate 50% au experimentat-o la 20-30 ani. La vârsta de  40 de ani, statistica scade până la 4%. (sursă)

Fiica mea este în adolescență. Văd cum își pierde încrederea în timp ce pe pielea ei începe să erupă acneea. Nu am inimă să-i spun că probabil va trebui să aibă de-a face cu acest lucru pe termen lung – acneea mea a trecut pe la  30 de ani.

În schimb, ne concentrăm pe găsirea de soluții naturale – în special uleiurile esențiale. Cercetările noastre și  tratamentele făcute acasă au fost o experiență de legătură, iar știința o susține și ea. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru acnee și cum să le utilizați.

Acneea se caracterizează prin exces de ulei sau sebum pe piele, puncte negre și puncte albe neinflamate, pustule inflamate, chisturi și cicatrici.

Acneea apare cel mai frecvent pe față, gât, partea superioară a pieptului, umeri și spate, deoarece aceste regiuni au cel mai mare număr de glande uleioase.

În funcție de tipul de simptome, acneea poate fi clasificată ca fiind ușoară, moderată sau severă. (sursă)

Bazele acneei

Pielea ta este acoperită de mici găuri numite pori. Acești pori sunt de obicei asociați cu o glandă sebacee și un folicul de păr. Glanda sebacee eliberează un lichid uleios numit sebum. Sebumul îți menține pielea suplă și o protejează de bacterii.

Glandele sebacee funcționează de obicei destul de bine, cu toate acestea uneori lucrurile merg prost. Dacă se produce prea mult ulei, poate fi dificil de îndepărtat celulele moarte ale pielii.

Aceste celule moarte ale pielii și excesul de sebum se blochează în porii tăi. Uneori, bacteriile se blochează chiar acolo. Bacteriile se pot hrăni cu celulele moarte ale pielii și se pot reproduce.

Dacă porul rămâne deschis la suprafață, conținutul devine oxidat de aer și se înnegrește, creând un „comedon deschis” sau punct negru. Dacă deschiderea porilor este foarte mică, oxidarea nu are loc și conținutul porilor rămâne de culoare albă-formând un punct alb sau „comedon închis”.

În cazuri mai severe, o bacterie prezentă pe suprafața pielii, numită P. acnes, provoacă inflamații și infecții în pori, ducând la umflături și chisturi inflamate.

Ce cauzează acneea?

Știm ce se întâmplă cu acneea la scară microscopică, dar ce cauzează supraproducția de ulei? Există numeroși factori care contribuie. Cât de grasă este pielea noastră depinde în principal de hormoni. Un hormon numit dihidrotestosteron (DHT) este responsabil în principal.

Dacă nivelul nostru de DHT este crescut, acesta declanșează glandele noastre sebacee să producă sebum. DHT este crescut în timpul pubertății, sarcinii și diferitelor etape ale ciclului menstrual. (sursă)

Genetica joacă, de asemenea, un rol. Pielea grasă se poate transmite  în familie. Se estimează că până la 80% din cazurile de acnee se datorează geneticii. (sursă)

Există dovezi limitate pentru o legătură între stres, dietă și acnee. Se crede că consumul ridicat de zahăr și lapte poate agrava acneea, împreună cu perioadele de anxietate. (sursă)

Ce sunt uleiurile esențiale?

Uleiurile esențiale sunt lichide aromatice concentrate obținute din rădăcini, semințe, flori, fructe și frunze ale plantelor. (sursă)

Acestea sunt ușor vaporizate pentru a elibera un miros puternic și plăcut. Sunt numite uleiuri „esențiale” deoarece conțin „esența” plantei, adică compuși chimici prezenți în plantă care pot avea beneficii pentru sănătate. (sursă)

Cum pot ajuta uleiurile esențiale la acnee?

Multe uleiuri esențiale au proprietăți medicinale care pot fi utile în tratarea acneei. Uleiurile esențiale precum uleiul de arbore de ceai și uleiul de eucalipt acționează ca antibiotice naturale care pot ucide bacteriile implicate în acnee.

Alte uleiuri esențiale luptă împotriva inflamației. Inflamația în acnee este cauzată în principal de bacteriile P. acnes. Inflamația provoacă roșeață, durere și umflături la acneea afectată.

În cele din urmă, există uleiuri esențiale clasificate ca „astringente”. Astringenții au capacitatea de a elimina uleiul de pe piele, ușurând simptomele acneei.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru piele sensibilă şi acnee

Cele mai bune uleiuri esențiale pentru acnee

1. Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este în fruntea majorității listelor atunci când vine vorba de cele mai bune uleiuri esențiale pentru tratarea acneei. Există o mulțime de cercetări care să o susțină.

Uleiul de arbore de ceai are un efect antibacterian cu spectru larg. Poate chiar ucide bacteriile care au devenit rezistente la antibiotice convenționale, cum ar fi MRSA.

Se crede că substanțele chimice numite monoterpene din uleiul de arbore de ceai au capacitatea de a deteriora „pielea” protectoare a bacteriei.

Trei compuși din uleiul de arbore de ceai – terpinen-4-o1, α-terpineol și α-pinen au fost testați împotriva tulpinilor bacteriene, inclusiv P. acnes. S-a constatat că toate au proprietăți antibacteriene. (sursă)

Uleiul de arbore de ceai poate ameliora și inflamația pielii. Se crede că face acest lucru prin inhibarea histaminei chimice inflamatorii. (sursă)

Un studiu clinic a testat uleiul de arbore de ceai împotriva unei loțiuni convenționale pentru acnee numită peroxid de benzoil. Ambele au redus numărul de leziuni inflamate și neinflamate, uleiul de arbore de ceai având mai puține efecte secundare. (sursă)

O problemă în utilizarea uleiului de arbore de ceai este că poate provoca dermatită alergică de contact. Întotdeauna efectuați un patch test înainte de a-l aplica pe o suprafață mare de piele și diluați-l cu un ulei purtător.

2. Ulei esențial de cimbru

Uleiul esențial de cimbru are efecte antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii considerabile care îl fac util în tratarea acneei.

Este activ împotriva bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice convenționale. Se crede că aceste proprietăți se datorează mai multor compuși, inclusiv chimen, limonen și terpinen.

Mecanismul exact prin care își exercită puterile antiinflamatorii nu a fost determinat, dar s-a sugerat că cimbrul poate bloca semnalele implicate în declanșarea inflamației. (sursă)

3. Ulei de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin conține un compus numit acid rozmarinic despre care se crede că conferă majoritatea proprietăților sale medicinale.

Un studiu a testat acidul rosmarinic împotriva P. acnes și o altă tulpină de bacterii implicate în acnee numită S. aureus. S-a constatat că le împiedică pe ambele. (sursă)

Un studiu a investigat modul în care uleiul esențial de rozmarin a ucis P. acnes. S-a constatat că rozmarinul atașat la suprafața celulei bacteriene și corpurilor bacteriene au fost grav deteriorate. (sursă)

Efectele antioxidante ale extractului de rozmarin s-au dovedit a preveni deteriorarea pielii prin radiații UV. (sursă) Stresul oxidativ este, de asemenea, asociat cu infecții ale pielii, astfel încât puterile antioxidante ale rozmarinului pot ajuta la combaterea infecției cu P. acnes și în acest mod.

4. Ulei de busuioc

Eugenolul este ingredientul din uleiul de busuioc despre care se crede că este responsabil pentru proprietățile sale antimicrobiene, antiinflamatoare și antioxidante. (sursă)

S-a demonstrat că uleiul esențial de busuioc reduce leziunile acneice mai repede decât tratamentul convențional cu loțiune de peroxid de benzoil, făcându-l o alternativă excelentă. (sursă)

Dacă doriți un rezultat mai bun, încercați să amestecați ulei de busuioc cu gel de aloe vera. Un studiu a arătat că această combinație a fost mai eficientă decât antibioticul clindamicină în tratamentul acneei. (sursă)

5. Ulei de eucalipt

Uleiul esențial de eucalipt este un adversar puternic împotriva acneei. S-a demonstrat că împiedică creșterea multor tulpini de bacterii, inclusiv P. acnes și S. aureus. (sursă)

O parte din această activitate se crede că este legată de compușii γ-terpinen și α-pinen. (sursă)

Cercetările au arătat, de asemenea, că uleiul de eucalipt poate reduce cantitatea  de sebum prin reducerea dimensiunii glandelor sebacee. Acest lucru joacă un rol important în controlul acneei. (sursă)

Vezi și: Cea mai bună pudră pentru piele uscată

6. Ulei de trandafir

Uleiul esențial de trandafir poate mirosi dulce, dar este puternic împotriva bacteriilor implicate în acnee. Un studiu a constatat că extractul de trandafir a fost unul dintre primele trei extracte de plante împotriva P. acnes. (sursă)

Uleiul de trandafir reduce, de asemenea, nivelurile de substanțe chimice inflamatorii din celulele pielii care au fost expuse la P. acnes. (sursă)

7. Ulei de lavandă

Uleiul de lavandă este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale , atât pentru mirosul său plăcut, cât și pentru efectele relaxante. (sursă) Efectul sedativ și anxiolitic al uleiului de lavandă poate ajuta la tratarea erupțiilor acneice datorate stresului. (sursă)

Dacă acest lucru nu este suficient pentru dvs., puteți adăuga ulei de lavandă pe lista uleiurilor esențiale care pot combate și infecția cu P. acnes. (sursă)

8. Ulei de mușețel

Uleiul de mușețel conține substanțe chimice care pot reduce inflamația și durerea. Se presupune că încetinește semnalele din corpul dvs. care creează un semnal de umflare. (sursă)

Ambele uleiuri de mușețel roman și german au puteri antiinflamatorii dovedite a fi superioare analgezicelor fără prescripție medicală și cremelor cu steroizi. (sursă)

Uleiul de mușețel are, de asemenea, puteri antibacteriene împotriva P. acnes. (sursă)

9. Ulei esențial de magnolie

Uleiul esențial de magnolie poate ucide P. acnes rapid – un studiu a arătat că și-a făcut efectul  în 10 minute. Se crede că doi compuși numiți honokiol și magnolol sunt sursa acestei activități. (sursă)

Uleiurile esențiale de magnolie reduc și nivelurile de substanțe chimice implicate în inflamație în timpul infecției cu P. acnes. (sursă)

10. Ulei de hamamelis

Hamamelisul este frecvent utilizat ca astringent pentru a usca pielea grasă. Acest lucru se datorează unui nivel ridicat de compuși numiți tanini. Taninele dau plantelor un gust amar, cum ar fi ceaiul negru sau vinul roșu. (sursă)

Hamamelisul este, de asemenea, un antiinflamator natural și poate proteja celulele pielii de deteriorarea acneei. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Cum se utilizează uleiuri esențiale pentru acnee

Există câteva modalități diferite de a utiliza uleiurile esențiale pentru acnee, în funcție de cât timp aveți și de zona afectată. Iată câteva idei.

Dacă folosiți deja o cremă hidratantă fără parfum, potrivită pentru acnee, adăugați câteva picături de ulei esențial. 1 picătură de ulei esențial la 1 lingură de cremă hidratantă este un amestec sigur.

Dacă ai nevoie de ceva mai intens, amestecă 2-3 picături de ulei esențial cu 2 linguri de iaurt natural pentru a face o mască de față. Aplicați  pe față într-un strat gros și lăsați să acționeze timp de 10-15 minute.

Dacă traversați o perioadă în care acneea dvs. este deosebit de inflamată, o compresă rece poate oferi o ameliorare. Luați un castron cu apă rece și adăugați 3-4 picături dintr-un ulei esențial antiinflamator. Înmuiați o cârpă mică în acest amestec și stoarceți excesul de apă. Aplicați pe zonele afectate timp de 10 minute.

Dacă suferiți de acnee pe spate sau altă parte inaccesibilă a corpului, o baie cu ulei esențial este ceea ce trebuie sa faceți. Doar adăugați câteva picături într-o baie caldă și stați timp de 30 de minute.

Uleiuri esențiale vs tratament convențional pentru acnee

Unul dintre marile beneficii ale utilizării uleiurilor esențiale pentru acnee este prețul mic. Tratarea acneei poate fi un proces costisitor.

În SUA, există aproximativ două milioane de vizite la medici în fiecare an pentru acnee, iar costul direct al tratamentului depășește 1 miliard de dolari pe an! Numai tratamentele fără prescripție medicală ajung la 100 de milioane de dolari pe an.

Uleiurile esențiale, cu un preţ mic de 50 RON, ar putea fi folosite luni întregi. Aceasta este o veste bună atunci când considerați că majoritatea oamenilor vor avea nevoie de tratament continuu timp de mulți ani pentru a-și controla acneea.

Nu numai că unele uleiuri esențiale dau rezultate egale sau mai bune decât antibioticele convenționale, ci evită și problema rezistenței bacteriene. Utilizarea pe termen lung a antibioticelor înseamnă că bacteriile se pot adapta și medicamentele vor înceta să funcționeze. Acest lucru nu se aplică uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale sunt aproape fără efecte secundare atunci când sunt utilizate corect. Medicamentele convenționale pentru acnee vin adesea cu avertismente puternice, de exemplu, izotretinoina populară este un teratogen puternic care are precauții stricte de utilizare în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă. (sursă)

Precauții

Deși tratamentele de mai sus sunt naturale, ele pot provoca iritații ale pielii la persoanele sensibile. Întotdeauna faceți un patch test înainte de a le aplica pe toată fața.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris un medicament obișnuit pentru acnee, nu încetați să îl luați sau să vă schimbați doza fără să discutați mai întâi cu el.

Uleiurile esențiale pot fi adesea folosite împreună cu tratamentele convenționale pentru un efect mai puternic, dar verificați întotdeauna cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a face acest lucru.

Concluzie

Sunt destul de impresionată  de știința care susține utilizarea uleiurilor esențiale pentru acnee. Cu toate aceste capacități antibacteriene și antiinflamatorii, este greu de crezut că unele persoane le folosesc  doar pentru un miros minunat!

Citește și: Cel mai bun suport lombar pentru scaunele auto

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc