Ce este serotonina și semnele deficitului de serotonină?

Fata trista formata din medicamente.

Te găsești mereu uitându-te la partea anostă a lucrurilor? Zilele tale nu par luminoase, nimic nu te entuziasmează. Sarcinile zilnice normale sunt extrem de dificil de realizat. Poate că lucrurile care odată îți aduceau bucurie nu-ţi mai stârnesc niciun interes. Poate că viața se simte chiar mai întunecată decât asta și ești depășit de depresie, furie sau o pierdere completă a interesului pentru viață?

Dacă experimentați în mod constant sentimente de tristețe și anxietate, ați putea fi afectat de un deficit de serotonină.

Poate ați auzit de serotonină și probabil chiar știți că este cumva legată de depresie, dar știți exact ce este și rolul pe care îl joacă? Astăzi vom afla. Ce este mai exact serotonina și care sunt semnele unui deficit de serotonină?

Ce este serotonina?

Serotonina este o substanță chimică din creier care transmite semnale între neuronii tăi (celulele creierului), reglând intensitatea acestora. Serotonina este fabricată în creier și intestine și este responsabilă pentru menținerea unei dispoziții pozitive.

Deși serotonina este cunoscută ca un semnalizator al creierului, 80-90% din această substanță chimică se găsește de fapt în tractul gastro-intestinal, cunoscut și sub numele de intestine. Interesant, nu?

În timp ce serotonina poate fi găsită și în alte locuri ale corpului, cum ar fi sistemul nervos central și în trombocitele din sânge, serotonina produsă în creier trebuie să rămână acolo, deoarece nu poate trece bariera hematoencefalică.

Dacă v-ar plăcea cu adevărat să învățați despre procesul de serotonină, consultați acest videoclip de pe YouTube, care îl explică mai bine decât mine!

Ce face serotonina?

Serotonina este cunoscută pe scară largă ca susținătoare a dispoziției pozitive. De asemenea, vă poate afecta comportamentul, apetitul, digestia, memoria, somnul și chiar excitația sexuală.

Deoarece 80-90% din serotonina din corpul tău se află în tractul gastrointestinal, îți poți imagina că joacă un rol foarte important în funcția digestivă și mișcările intestinului. Are un rol atât de mare încât deficiențele de serotonină sunt legate de tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.

De ce este importantă serotonina?

A existat de mult o asociere între serotonină și depresie. Încă nu se știe care vine prima; serotonina scăzută sau depresia. Depresia cauzează serotonină mai scăzută sau serotonina scăzută provoacă depresie? Oamenii de știință nu sunt încă siguri.

Conform Science Daily, serotonina scăzută a fost, de asemenea, legată de alte tulburări importante, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), tulburarea bipolară, schizofrenia și tulburările de somn.

Acest articol afirmă în continuare că „serotonina este un modulator critic al funcției executive, al controlului impulsurilor, al porții senzoriale și al comportamentului pro-social”. Pare destul de important pentru mine.

Serotonina este acolo pentru a vă menține creierul și intestinul în echilibru. Dacă nivelul serotoninei este oprit, veți întâmpina probleme cu funcția intestinală, precum și cu creierul. Această mică substanță chimică are o putere asupra noastră, cu capacitatea sa de a afecta modul în care ne comportăm și cum funcționează corpul nostru.

Serotonină și cheaguri de sânge

Serotonina joacă un rol major în formarea cheagurilor de sânge. Această substanță chimică este eliberată de trombocitele din sânge atunci când sunteți răniți. Acest lucru duce la îngustarea arterelor mici, cunoscute și sub numele de arteriole, și ajută la reducerea fluxului de sânge și formează cheaguri de sânge. Nu știam că serotonina ar putea fi o substanță chimică atât de salvatoare.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru păr sănătos şi împotriva căderii părului 

Serotonina și greața

Când mâncați ceva care vă irită sistemul digestiv, se produce serotonină suplimentară în intestin pentru a accelera timpul de transmitere și, în cele din urmă, a elibera substanța. Din păcate, aceasta apare sub formă de diaree.

Data viitoare când vă confruntați cu diaree, vă puteți asigura că corpul dvs. funcționează corect pentru a elimina deșeurile toxice.

Serotonina și densitatea oaselor

Din nou, ca tot ce există în viață, moderarea este esențială. Dacă nivelurile de serotonină sunt prea mari în oasele dvs., aceasta poate duce la o densitate osoasă slabă și, în cele din urmă, la osteoporoză.

Serotonina și funcția sexuală

După cum vă puteți imagina, asigurarea siguranței nivelului de serotonină este esențială pentru fericire și o bună sănătate. Acest lucru se aplică și sănătății sexuale. Serotonina este un produs chimic cheie pentru controlul plăcerii sexuale și a libidoului.

Din acest motiv, comprimatele antidepresive care modifică nivelul serotoninei pot duce adesea la disfuncție erectilă sau incapacitatea de a atinge orgasmul.

Care sunt semnele deficitului de serotonină?

Cea mai bună modalitate de a ști dacă aveți un deficit de serotonină este ca medicul dumneavoastră să facă un diagnostic. Cu toate acestea, există modalități de a vă face o idee chiar înainte de a merge pe acest traseu. Citiți mai departe pentru a descoperi câteva semne și simptome ale deficitului de serotonină.

Există mai multe moduri în care nivelurile scăzute de serotonină vă pot afecta mintea și corpul. Acestea variază de la semne aparent nesemnificative ale deficitului de serotonină, cum ar fi insomnia sau pofta de zahăr, la efecte mai grave, inclusiv depresie sau gânduri de sinucidere.

Fiind conștienți de dispozițiile, emoțiile, obiceiurile și poftele tale pot parcurge un drum lung atunci când încerci să identifici dacă nivelul tău de serotonină este scăzut.

Insomnie

Conform acestui articol de la Universitatea din Boston, nivelurile scăzute de serotonină pot fi legate de dificultăți de somn. Dacă te trezești de mai multe ori pe noapte, nu poți să te adormi din nou sau trebuie să încerci multe poziții diferite pentru a te simți confortabil, s-ar putea să ai de-a face cu insomnie.

Acesta continuă să afirme că „un dezechilibru în serotonină duce la somn neliniștit în timpul căruia subiectul se trezește des, rezultând lipsa de somn noaptea și dorința de a dormi în timpul zilei.” Am găsit acest lucru mai ales interesant, deoarece dorința de a dormi în timpul zilei este adesea ceva vine împreună cu depresia. Mă face să mă întreb dacă există o corelație aici?

Vezi și: Cele mai bune suplimente cu colagen

Depresie

Mental Health Daily explică faptul că, deși nivelurile scăzute de serotonină sunt adesea corelate cu depresia, nu toate depresiile sunt cauzate de serotonina scăzută. Cu toate acestea, atunci când oamenii își cresc nivelul de serotonină – în mod natural sau prin medicamente – sentimentele lor de depresie pot dispărea.

Desigur, deoarece serotonina vă poate afecta starea de spirit, nu este de mirare că are un efect asupra stării mentale și a fericirii. În timp ce majoritatea cred că serotonina are multe de-a face cu depresia, există unii sceptici. Puteți citi mai multe pentru dvs. aici.

Pofte de zahăr

Un deficit de serotonină ne poate determina să căutăm alte modalități de a echilibra substanțele chimice din creierul nostru. De exemplu, dacă vă confruntați cu serotonină scăzută, creierul dvs. vă poate spune să căutați substanțe precum zahărul, care vă pot crește nivelul de serotonină.

Din păcate, după o perioadă de timp suficient de lungă, devenim dependenți de ciclul vicios al zahărului. Aceasta înseamnă că o cantitate normală de zahăr nu ne este de ajuns și ne dorim mai mult. Dacă ați trecut vreodată printr-o fază în care ați mâncat mult zahăr, vă veți aminti bine aceste schimbări de dispoziție.

Stimă de sine scăzută

Dacă simțiți frecvent sentimente de stimă de sine scăzută, este posibil să vă luptați cu un deficit de serotonină. Potrivit Mental Health Daily, mulți oameni care „iau antidepresive serotoninergice devin mai încrezători și mai sociali.”

Reprezentare a unui creier uman.

Tratamente convenționale pentru deficitul de serotonină

Adesea prima soluție a persoanelor la deficitul de serotonină este luarea de medicamente. Există multe pe piață pe care profesionistul dvs. din domeniul sănătății le poate oferi dacă este necesar.

Aceste medicamente includ Zoloft, Prozac, Paxil, Celexa și Lexapro. Utilizarea acestor medicamente a ajutat milioane de oameni prin creșterea nivelului lor de serotonină și ameliorarea simptomelor depresiei.

Dacă sunteți ca mine și preferați să încercați ceva natural înainte de a apela la medicamente, puteți fi siguri că există o mulțime de modalități alternative care vă pot ajuta să vă ridicați serotonina la niveluri mai sănătoase.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Cum să vă creșteți nivelurile de serotonină în mod natural

Du-te afară

Obținerea dozei zilnice de vitamina D este incredibil de benefică pentru nivelul serotoninei. Vitamina D în sine este cunoscută pentru ameliorarea simptomelor depresiei. Lumina soarelui, indiferent dacă sunteți în aer liber sau de la terapia cu lumină în interior, vă poate ajuta să vă sporiți starea de spirit.

Dacă lucrați în interior sau locuiți într-un loc cu lumina minimă, veți dori cu siguranță să verificați aceste opțiuni de terapie cu lumină de la Amazon. Nu te pierde în întunericul din interior – la figurat sau la propriu.

Mişcă-te

Exercițiile fizice contribuie enorm la niveluri mai echilibrate de serotonină. Am discutat de nenumărate ori că exercițiile fizice măresc substanțele chimice fericite ale creierului nostru. Din fericire, aceasta include serotonina. Se știe că exercițiile fizice reduc stresul, ameliorează depresia și măresc fericirea, puterea și rezistența.

Antidepresivele pot avea unele efecte secundare nedorite destul de grave. Exercițiul nu are altceva decât efecte secundare pozitive pentru sănătatea creierului și a corpului. Desigur, dacă nu ați făcut exerciţii prea mult în trecut, veți dori să obțineți autorizația de la medic înainte de a începe un nou program de exerciții.

Există o mulțime de studii care demonstrează că exercițiile fizice ajută la creșterea nivelului de serotonină din creier. De aceea, oamenii pot deveni dependenți de exerciții fizice atât de ușor, deoarece îi fac să se simtă atât de bine. La fel ca orice altceva, moderarea este esențială.

Efectuarea de la 3 până la 5 sesiuni de exerciții de intensitate moderată pe săptămână este un bun scop pentru început. Dacă îţi răpeşti 30 de minute până la o oră din timpul tău în fiecare zi pentru a face mișcare va crește substanțele chimice ale creierului în mod semnificativ. Dacă ieșiți afară pentru a face mișcare, veți împuşca 2 iepuri de-odată, primind și vitamina D!

Îmbunătățiți-vă dieta

Healthline ne spune că serotonina este creată din aminoacidul triptofan. Există multe alimente care conțin acest aminoacid, astfel încât oamenii cred că consumul de alimente bogate în triptofan vă poate crește nivelul de serotonină. Cu toate acestea, nu este cazul.

Lasă-mă să-ţi explic. Problema cu acest lucru este că triptofanul trebuie să concureze cu alți aminoacizi din alimentele pe care le ingerați. Dacă consumați frecvent alimente bogate în proteine, vitamina B6 și riboflavină, atunci consumați alimente cu cantități mari de aminoacizi. Triptofanul trebuie să concureze cu toți ceilalți pentru a fi absorbit și nu îl face întotdeauna în proporții semnificative.

Un truc presupus pentru această situație este consumul de carbohidrați. Glucidele eliberează insulina în sistemul dvs., ceea ce favorizează absorbția aminoacizilor în organe, mușchi și inimă. Acest lucru oferă triptofanului o șansă mai mare de a trece prin bariera creierului.

Consumul de alimente bogate în triptofan, împreună cu carbohidrați sănătoși, cum ar fi pâinea integrală sau fulgi de ovăz, vă va oferi cea mai bună şansă în creșterea nivelului de serotonină. Potrivit Healthline, următoarele alimente sunt bogate în triptofan:

 • Ouă
 • Brânză
 • Ananas
 • Tofu
 • Somon
 • Nuci şi seminţe
 • Curcan

Ţineţi un jurnal de recunoștință

A fi recunoscător în fiecare zi vă poate crea un efect de fluture în creier. S-au făcut multe studii care dovedesc că o practică consistentă de recunoștință poate îmbunătăți de fapt starea ta de spirit și perspectiva ta asupra vieții.

Potrivit Psychology Today, tinerii adulți dintr-un studiu „au arătat creșteri mai mari în determinare, atenție, entuziasm și energie” ținând în același timp un jurnal de recunoștință zilnic. Un alt studiu a arătat că adulții, când țineau un jurnal doar o dată pe săptămână, își îmbunătățeau totuși optimismul.

Un al treilea studiu realizat de un grup de cercetători chinezi a analizat combinația dintre recunoștință și calitatea somnului. S-a constatat că afectează pozitiv simptomele anxietății și depresiei.

Desigur, aceasta ne pune întrebarea: recunoștința sau somnul îmbunătățesc simptomele? Cercetătorii au săpat mai adânc și au descoperit că  atunci când cantitatea de somn a fost controlată, recunoștința a avut în continuare un efect pozitiv.

Psychology Today a continuat spunând că „recunoștința a avut un efect direct asupra simptomelor depresive (cu cât este mai multă recunoștință, cu atât mai puțină depresie) și un efect indirect asupra anxietății (recunoștința crescută a dus la un somn îmbunătățit, ceea ce a dus la scăderea anxietății)”.

Wow! Este destul de interesant faptul că sarcina simplă a unui jurnal atent și plin de grație vă poate ajuta să vă ameliorați simptomele de anxietate și depresie.

Concluzie finală

Acum, că am explicat pe deplin cauzele și soluțiile pentru serotonina scăzută, cum te simți? Speranța mea este că vă simțiți puțin mai plini de speranță și mai ușurați cu privire la situația dvs.

Am aflat că serotonina este un neurotransmițător din creier despre care se spune că are un efect mare asupra dispoziției, sănătății mintale și, în mod surprinzător, asupra intestinului! Din fericire, există modalități prin care puteți crește dopamina în mod natural, cum ar fi:

 • Prin exerciții
 • Schimbarea dietei
 • Petrecerea timpului la soare
 • Practicarea recunoștinței

Ați mai experimentat vreodată semne de deficit de serotonină? Ce metode ați folosit pentru a crește aceste niveluri? Mi-ar plăcea să vă aud povestea, așa că vă rog să comentați mai jos. Amintiți-vă, Health Ambition este întotdeauna o zonă liberă de judecată.

Citește și: Cele mai bune 5 produse anti escare

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc