Care sunt beneficiile pentru sănătate ale unui pui de somn?

Fata dormind intr-o canapea.

Poate că ai insomnii sau poate că vrei doar mai multă concentrare, astfel încât să-ți meargă bine la locul de muncă. De orice suferiți, probabil că sunteți aici pentru un motiv: doriți să trageți un pui de somn.

Minunat! Și să dormiți mai mult este un motiv excelent pentru a vă intensifica eforturile unui pui de somn. Dar știați că un pui de somn produce, de asemenea, o grămadă de alte beneficii pentru sănătate? Da. Și unele dintre beneficiile pentru sănătate vă pot îmbunătăți semnificativ starea generală de sănătate, durata de viață și riscul de boală. Verifică.

Ce este un pui de somn?

Un pui de somn este un somn scurt care se termină înainte de a intra într-un somn profund. Ideea (și termenul) pentru puiul de somn a venit de la un tip pe nume James Maas, care a subliniat conceptul într-o lucrare numită Miracle Sleep Cure: The Key to a Long Life of Peak Performance.

Scopul unei pui de somn este să adormiți și să vă treziți înainte de a intra în somn cu undă lentă (sau SWS), care este locul unde are loc somnul profund.

Și aceasta este partea dificilă, pentru că dacă dormi profund în timpul puiului de somn, în loc să te trezești simțindu-te înviorat, te poți trezi și mai obosit decât erai înainte.

Cât de mult ar trebui să dureze un pui de somn?

Diverse persoane recomandă momente de somn diferite. Dar, desigur, toate sunt scurte. Cea mai comună recomandare este un pui de somn de 10-15 minute. Unii experți recomandă un pui de somn de până la 6 minute, în timp ce alții recomandă un pui de somn de 20 de minute.

Toate funcționează, mai mult sau mai puțin, atâta timp cât nu dormiți mai mult de 30 de minute, moment în care creierul dvs. începe să intre pe tărâmul viselor.

Care sunt beneficiile pentru sănătate?

1. Crește vigilența

Principalul beneficiu al puiului de somn, desigur, este creșterea vigilenței.

Un om de știință pe nume Rajiv Dhand a subliniat efectul puilui de somn asupra vigilenței într-un articol intitulat „Somn bun, somn prost! Rolul puiului de somn de zi la adulții sănătoși ”în 2007. Studiul a fost destul de amplu, dar esențialul a fost că un pui de somn de până la șase minute poate (1) îmbunătăți performanța și productivitatea, (2) reduce oboseala și chiar (3) ) te ajută să înveți.

2.Îmbunătățește memoria

Un alt studiu a constatat că „… un episod ultra-scurt de somn este suficient pentru a promova performanța declarativă a memoriei” (din Journal of Sleep Research, 2008).

Știm că somnul îmbunătățește memoria de mult timp, într-adevăr. Descoperirea acestui studiu a fost verificarea ipotezei că puteți păstra acele beneficii de creștere a memoriei, chiar dacă dormiți puțin și vă treziți (un pui de somn).

3. Anulați problemele cauzate de un somn precar

Cu toții am avut nopți neliniștite, dar nu mulți oameni știu că pierderea somnului poate cauza de fapt daune, ceea ce reprezintă o mare parte din motivul pentru care te simți atât de rău a doua zi după ce nu ai dormit prea mult.

Mai exact, să rămâi treaz toată noaptea poate provoca leziuni hormonale care nu sunt corectate până când nu dormi din nou. De aici provine termenul „privare de somn”.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că nu este nevoie să dormi o noapte întreagă pentru a-ți plăti „privare de somn”. Potrivit unui studiu ScienceAlert din 2015 numit „Puiul de somn poate fi capabil să inverseze daunele privării de somn”, chiar și un pui de somn scurt poate ameliora majoritatea efectelor secundare negative ale insomniei.

4. Lupta împotriva efectelor apneei în somn

Apneea obstructivă în somn (OSA) afectează aproximativ 42 de milioane de adulți numai în Statele Unite. Și chiar poate fi destul de periculos; este adesea un precursor al altor condiții de sănătate mai grave, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Există câteva probleme cu apneea de somn. În primul rând, provoacă adesea oboseală extremă. În al doilea rând, apare de fiecare dată când cel care suferă intră în somn profund.

Puiul de somn rezolvă ambele probleme, deoarece (1) restabilește starea de veghe și reduce oboseala și (2) se termină înainte de apariția somnului profund. De fapt, pe lângă CPAP și alte terapii, medicii recomandă deseori puiul de somn persoanelor cu apnee cronică de somn.

Doriți să încercați?

Toată lumea se poate folosi un pui de somn. Există atât de multe beneficii. Ele pot ajuta la ameliorarea efectelor bolilor grave sau pot doar să vă ajute să creșteți performanța (motiv pentru care vedem atât de multe companii progresiste instalând camere de somn în birourile lor).

Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc