Oamenii trebuie să stea mult mai mult la soare și nu numai pentru că nu vor să arate ca unul dintre acei palizi, bogați și strălucitori din seria de filme Twilight. Să ne uităm la motivele pentru care ai nevoie de mai mult soare în viața ta!
Soarele și cu mine avem un fel de relație de iubire-ură. Sunt momente când nu vreau altceva decât să stau la soare, relaxându-mă pe plaja caldă, cu o carte bună și o băutură răcoroasă. Alteori, urăsc soarele, felul în care strălucește atât de tare, făcându-mă să transpir și, în general, îmi provoacă probleme legate de căldură.
Recent am aflat că este de fapt bun pentru sănătatea mea, așa că am decis să petrec mai mult timp la soare.
Știați că: purtarea ochelarilor de soare poate fi dăunătoare ochilor. Dacă nu purtați ochelari de soare corespunzători care oferă protecție UV completă, veți bloca doar lumina puternică. Radiația de la soare va trece de fapt în continuare de lentile și va fi absorbită de pupilele dilatate.
Motive pentru care trebuie să stai mai mult la soare
De ce este sănătos pentru noi să petrecem timp la soare?
Principalul motiv pentru care este atât de bine să stai la soare este datorat vitaminei D pe care corpul tău o produce atunci când este expus la soare. Corpul tău transformă energia ultravioletă B a soarelui într-un precursor – un nutrient sau substanță chimică care este apoi utilizată pentru a produce vitamina D.
Interesant este că nu puteți obține cu adevărat vitamina D din alimentele pe care le consumați, deoarece doar câteva dintre ele precum ciupercile, somonul și ouăle conțin această vitamină importantă. Cel mai bun mod de a obține toată vitamina D de care aveți nevoie este să petreceți timpul în lumina caldă și strălucitoare a soarelui!
Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit
Sfat: petreceți doar 30 de minute la soare în fiecare zi și veți primi la fel de multă vitamina D pe cât ați obține din 200 de pahare de lapte îmbogățit cu vitamina D!
Ce face vitamina D pentru tine?
Îți întărește oasele – Când stai la soare în fiecare zi, corpul tău produce vitamina D de care are nevoie. Vitamina facilitează absorbția calciului pe care îl obțineți din alimentele pe care le consumați, ceea ce înseamnă că oasele dvs. vor rămâne puternice atâta timp cât veți avea suficient soare și veți consuma suficient lapte.
De fapt, dacă nu stați la soare, veți descoperi că lipsa de vitamina D vă poate crește șansele de a dezvolta osteoporoză!
Vă menține subțire – Puteți pierde în greutate petrecând mai mult timp la soare? Probabil că nu, deși poate contribui la producerea mai multor hormoni care suprimă apetitul, leptina. De asemenea, lipsa de vitamina D vă poate face să simțiți foame, ceea ce înseamnă că aveți mai multe șanse să consumați gustări. Gustarea se va depune pe talie, așa că luați mai multă vitamina D pentru a împiedica foamea.
Combate depresia – Ați observat vreodată că vă simțiți mult mai fericiți când petreceți timpul la soare? Acest lucru nu se datorează doar faptului că sunteți atât de bucuroși să ieșiți din casă și să stați pe plajele însorite, dar vitamina D crește efectiv nivelul de serotonină din corp. Serotonina este hormonul care ne dă starea de bine, ne face să ne simțim fericiți și va preveni depresia!
Îți întărește sistemul imunitar – Vitamina D este unul dintre nutrienții de care sistemul tău imunitar are nevoie pentru a continua să funcționeze corect. Este uimitor cum petrecerea timpului la soare vă poate ajuta să vă simțiți mai bine după o boală și asta se întâmplă datorită vitaminei D! Tulburările autoimune sunt, de asemenea, mai probabile dacă nu aveți suficient timp petrecut la soare.
Sfat: Antrenați-vă în aer liber pentru mai multă energie. Serotonina vă face să vă simțiți bine, ceea ce vă ajută să vă îmbunătățiți starea de spirit și vă oferă mai multă energie.
Mișcarea în interior poate fi dificilă, așa că faceți antrenamentul în afara sălii, unde soarele va străluci asupra dvs. Veți descoperi că puteți alerga mai mult, vă puteți antrena din greu și va fi mai puțin probabil să renunțați înainte de a termina!
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să ieșiți mai mult la soare, așa că merită să petreceți ceva timp relaxându-vă în parc sau pe plajă cu o carte bună și o pălărie pentru a vă proteja fața de soarele strălucitor care vă încălzește.
Știu ce voi face în acest weekend!
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Înțelegerea protecției solare
Protecția solară este etichetată cu „SPF”, ceea ce înseamnă „factor de protecție solară”. Acest termen se referă la capacitatea loțiunii de a bloca razele UV, dar se referă și la durata de timp în care ar putea apărea o arsură solară dacă nu ai purta-o.
În funcție de produs, loțiunea permite o cantitate mai mica sau mai mare de radiații UV pe piele. Un SPF 30 filtrează aproape 96,7% din radiațiile UV, în timp ce SPF 50 ajunge la 98%.
În ceea ce privește durata protecției pe care o oferă fiecare cremă în parte, aceasta depinde de foarte mulți factori, de la aplicarea pe piele în mod corespunzător și în cantitate suficientă, la altitudine, reflexia pe suprafață (nisip sau zăpadă), zona geografică și terminând cu tipul de piele al fiecărei persoane.
Pentru că sunt atât de multe variabile de luat în considerare, pentru simplificarea acestui articol ne vom referi în continuare la ultimul dintre acestea. Este general valabil că pentru a ajunge la un timp de protecție aproximativ de referință, factorul SPF se înmulțește cu durata în care i-ar trebui tenului dvs. să se înroșească și să prezinte semne ale arsurii solare, dacă nu ați aplica niciun fel de protecție.
Altfel spus, în funcție de tenul dvs. și culoarea părului:
- Pentru pielea foarte sensibilă: o loțiune cu SPF 15 oferă o oră de protecție, SPF 30 2-3 ore de protecție, iar SPF 45 aproximativ 4 ore de protecție.
- Pentru pielea sensibilă: o loțiune cu SPF 15 oferă 1-2 ore de protecție, iar SPF 30 3-4 ore de protecție.
- Pentru pielea normală: o loțiune cu SPF 15 oferă 1-3 ore de protecție, iar SPF 30 peste 4 ore de protecție.
- Pentru pielea medie: o loțiune cu SPF 8 oferă 1-2 ore de protecție, iar SPF 15 3-4 ore de protecție.
- Pentru pielea închisă: o loțiune cu SPF 4 oferă o oră de protecție, iar SPF 8 2-3 ore de protecție, iar SPF 15 peste 4 ore de protecție.
Concluzie
Cheia utilizării loțiunii de protecție solară este să o aplicați în mod regulat, dar acordați pielii suficient timp pentru a absorbi suficientă vitamina D înainte de a face acest lucru!
Citește și: Care este cea mai bună marcă de complex de vitamina B de cumpărat